Jonas Vingegaard: “Iedere keer als ik kijk, wordt het Tourparcours beter”

Jonas Vingegaard: “Iedere keer als ik kijk, wordt het Tourparcours beter”

foto: Cor Vos

zondag 18 december 2022 om 11:30
Ride

Jonas Vingegaard wil in 2023 als titelverdediger terugkeren naar de Tour de France. Geruchten die even in de wereld kwamen dat de Deen na zijn Tour-zege nu het vizier op de Giro d’Italia zou richten, spreekt hij in een interview met RIDE Magazine en WielerFlits tegen.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Ik wil terug naar de Tour. Het lijkt me heel bijzonder om met rugnummer 1 te starten”, geeft Vingegaard duidelijkheid. “Ik heb wel gezien dat de Giro d’Italia genoeg tijdritkilometers heeft die mij goed liggen, maar verder heb ik dat parcours niet bekeken.”

Het parcours van de Tour de France heeft hij daarentegen al meerdere malen uitvoerig bestudeerd. “Het lijkt weer een zware ronde te worden. Toen ik het parcours voor het eerst zag, was mijn eerste gevoel dat dit een Tour de France was die meer op het lijf van Tadej Pogačar is geschreven. Maar hoe vaker en beter ik het traject bekijk, hoe zwaarder het lijkt te worden. Iedere keer als ik het parcours bestudeer, krijg ik het gevoel dat het me beter ligt.”

foto: Cor Vos

Hoe komt het dat je het gevoel krijgt dat het Tourparcours van 2023 je bij een betere bestudering beter ligt dan bij de eerste oogopslag?
“De eerste observatie maakte me duidelijk dat er weinig echt hooggebergte in deze Tour zit. Mijn eerste gevoel zei dat er weinig klimmen in de ronde zitten die mij goed liggen. Maar hoe gedetailleerder ik deze Tour bestudeer, hoe meer ik tot de conclusie kom dat bepaalde ritten me heel goed liggen.”

De Tourwinnaar van Jumbo-Visma denkt dan aan bijvoorbeeld de rit over de Col de la Loze en de etappe die eindigt op de Col du Grand Colombier. “Er is een verschil met de afgelopen editie, toen er een aantal klimmen van zo’n drie kilometer waren. Die zijn komend jaar niet in het parcours.”

“Het zijn nu meer klimmen van zo’n tien kilometer, die allemaal vrij lastig zijn. In de afgelopen editie waren Peyragudes en bijvoorbeeld La Planche des Belles Filles net iets korter, zo’n zeven kilometer. Hoe vaker ik naar het parcours kijk, hoe meer ik ontdek dat de Tour van 2023 me heel goed ligt.”


Het volledige interview met Jonas Vingegaard lees je in de aankomende RIDE Magazine, de seizoensgids van 2023.

Je kan nu nog ons winternummer uit november lezen. Dit 172 pagina’s dikke wielermagazine staat vol met verhalen waar wielerliefhebbers het warm van krijgen. Hier kan je het magazine alvast even doorbladeren. Bestel hem nu online voor slechts € 9,95 en krijg jouw RIDE binnen enkele dagen thuisbezorgd.


Dit artikel delen:

11 Reacties

Romāns Vainšteins 15 december 2022 om 15:29

Ik heb er een wat harder hoofd in. Mis sowieso de monsterbergetappe waar Pogacar finaal het rood in kan en verwacht dat deze met een sterker team dan afgelopen jaar aantreedt. Wanneer het op eendaags-achtige finales aankomt weet je wel wie die winnen gaat. Daarentegen begin je wel weer met 2 mogelijke winnaars en kan je wederom in het spel belanden dat een Pogacar alles halen moet belanden, dan moet je een aantal maal relatief snel voluit gaan.

1
Peel Rijder 17 december 2022 om 11:43

Iedere keer als ik kijk, staat dit bericht weer bovenaan in de app..

1
kelderfan 15 december 2022 om 14:51

Lijkt mij ook een goede zaak, dat Jonas wederom de TdF gaat afwerken.
De laatste 2 jaar heeft hij zich steeds beter laten gelden in die koers.

0
Mooie Sjors 15 december 2022 om 14:54

Regerend Tourwinnaar moet er natuurlijk weer bij zijn. Samen met Roglic liefst, en dan maar samen weer Pogi bestoken.

0
fietsvriend 15 december 2022 om 14:59

De grootste uitdaging voor JV zou weleens vanuit de ploeg zelf kunnen komen – de concurrentiestrijd binnen de ploeg in het gareel houden. Vingegaard en Roglic lijken beide bijzonder hongerig naar succes in de Tour.
Zoals we dit jaar gezien hebben kunnen ze alleen door goed samen te werken Pogacar pijn doen. En was het makkelijk voor een aangeslagen Roglic om zich op te offeren – het gebluf over zijn fysieke gesteldheid na de val in de kasseienrit was toch wel de mooiste psychologische strategische zet van dit jaar.
Benieuwd hoe het gaat zijn als ze allebei fit zijn en er een moment komt dat de één zich voor de ander moet opofferen.
Ik wens de ploegleiding en renners veel wijsheid.

0
Michiel 15 december 2022 om 15:13

Jonas en Primoz en hun vrouwen zijn iig dik bevriend met elkaar. Dus dat komt vast goed

1
Wheely 15 december 2022 om 16:26

Precies, een wijs man zij ooit: “Als de vrouwen samen scharen brengt het de heren tot bedaren”

8
Michiel 15 december 2022 om 16:33

LOL

Jij en ik, dikke mik. 2 rietjes, 1 blikje prik

2
SoloSlim 16 december 2022 om 10:32

Vingegaard had ook al aangegeven dat als WvA medekopman zou willen zijn , dat hij dat zou aanmoedigen.. Hoe meer pionnen binnen Jumbo, hoe moeilijker voor Pogacar.
Dus denk dat het daar wel snor zit binnen het team en hij Roglic ook wel een Tour gunt.

0
Mathieu van der Evenepoel 16 december 2022 om 19:11

Als ik het Giro parcours bekijk word het ook steeds mooier! Desalnietemin, Vingegaard is op welk parcous dan ook gewoon topfavoriet samen met Poggi

0
Ypuh 17 december 2022 om 08:32

Jonas kiest natuurlijk eieren voor zijn geld want die wil het niet tegen Eddy Evenepoel opnemen.

-5

Headlines

Populair

Materiaalzone