Jonas Vingegaard grijpt op supersteile slotklim de macht in het Baskenland
foto: Cor Vos
woensdag 5 april 2023 om 17:22

Jonas Vingegaard grijpt op supersteile slotklim de macht in het Baskenland

De derde etappe in de Ronde van het Baskenland is gewonnen door Jonas Vingegaard. In de loeisteile slotkilometer, die nog door een valpartij bergop werd ontsierd, vocht de renner van Jumbo-Visma zich naar de zege. Ide Schelling moest passen en verloor de leiderstrui. 

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Een dag na de machtsgreep van Schelling ging de Ronde van het Baskenland verder met een lastige rit van Errenteria naar Amasa-Villabona. Onderweg had de organisatie een parcours uitgetekend met vijf gecategoriseerde beklimmingen en nog veel meer niet gecategoriseerde heuveltjes. Zo werd de niet gecategoriseerde slotklim naar Villabona op voorhand vergeleken met een soort Muur van Hoei. 

Al vroeg in de rit trokken Georg Zimmermann, Pierre Latour en Simon Geschke op avontuur. Later zouden zij nog gezelschap krijgen van Nicolas Prodhomme, Thibault Guernalec en Remi Cavagna. De zes renners vooraan slaagden erin om een aantal minuten voorsprong op het peloton bij elkaar te rijden en hielden op beklimmingen als Meaga, Andazarrate en Alkiza de groep goed bij elkaar, waardoor ze met een minuut voorsprong aan de laatste vijftig kilometer begonnen. Na een aanval van Cavagna viel de groep dan toch uit elkaar. Op 28 kilometer van de streep werd de Fransman samen met Zimmermann als laatste ingerekend.

Mollema in de aanval
De favorieten waren daarna aan de beurt. Op 25 kilometer van de meet waren het Bauke Mollema, Laurens Huys en Esteban Chaves die het van ver probeerden en aanvankelijk een seconde of vijftien bij elkaar wisten te fietsen. Dat bleek niet genoeg te zijn om de finale met nog vier pittige heuveltjes, waaronder de steile slotkilometer naar Villabona met een gemiddeld stijgingspercentage van 11,7 procent, te overleven. Na een aanval van Mikel Landa werden Mollema en Huys weer teruggepakt, terwijl Chaves nog even vooruitbleef. Daar zou hij later van profiteren. Na een nieuwe aanval uit het peloton van Juan Pédro Lopez en James Knox kon Chaves gezwind zijn karretje aanhaken de laatste kilometers. 

foto: Cor Vos

Schelling moet passen
De aanval van Knox en López betekende overigens wel het einde van Schelling. Nadat de Hagenees al meerdere keren in de problemen was gemeld, moest hij op 15 kilometer van de meet het gedecimeerde pelotonnetje definitief laten gaan. In Villabona was er dus niet alleen een ritzege, maar ook een leiderstrui op te halen.

Knox (op 10 seconden in het klassement), Chaves en López begonnen met een kleine bonus op het peloton aan de slotkilometer, maar zouden niet standhouden. In het peloton bleken nog te veel gretige renners te zitten die maar wat graag een dubbelslag wilden slaan. Sergio Higuita bijvoorbeeld, die zo gretig bleek dat hij een aantal collega’s en zichzelf op 400 meter van de streep de hekken in reed. 

Vingegaard wint voor Landa en Mas
Vingegaard maakte er dankbaar gebruik van en timede zijn demarrage vervolgens perfect. Op de Deen stond woensdag geen maat, al hielden Mikel Landa en Enric Mas de schade beperkt. Met nog drie ritten te rijden is er nog niks beslist in het Baskenland.

 
38 Reacties
Sorteer op:
5 april 2023
Zeer sterke Valter, mooi afgemaakt door Vingegaard. Ook zonder dat gedoe had JV imo gewonnen.
  5 april 2023
  Valter inderdaad goed, zeg. Ben heel benieuwd naar hem in de Ardennen.
  5 april 2023
  Landa moest van ver komen
5 april 2023
Sterk van Vingegaard, maar ik wil het wel eens zien als Landa in zijn wiel kan beginnen. Die zat wel erg ver. Van Landa gesproken: in Catalunya was hij toch een heel stuk minder sterk dan Roglic, terwijl hij hier even sterk lijkt als Vingegaard. Hopelijk sturen ze niet de verkeerde naar de Tour dit jaar.
Zag er goed uit van Vingegaard, na uitstekend voorbereidend werk van Valter. Het gezwalk achter hem kwam hem niet slecht uit, maar vermoed dat hij anders ook wel had gewonnen. Aardige finale wel.
Lopez doet zijn naam eer aan !!!!
5 april 2023
Die laatste klim was echt bizar steil. Sommige renners moesten gewoon gaan lopen.
5 april 2023
Beetje matig dat de zwalkende Lopez iedereen gaat hinderen nadat Vingegaard is gepasseerd.
  5 april 2023
  De zwalkende Lopez ging juist naar rechts om het peloton niet te hinderen. Maar Higuita wilde er per se rechts langs, werd kwaad omdat dat niet lukte, en duwde vervolgens opzettelijk Lopez het peloton in.
  5 april 2023
  Zwalken, is dat zwalpen en harken tegelijkertijd?
  5 april 2023
  @Cochise Toen een walk over niet lukte, ging Lopez maar voor een zwalk over...
  6 april 2023
  @Cochise Ja, als wielerterm wordt het zo gebruikt, en niet, zoals in elke andere context, als ‘ronddolen’.
  6 april 2023
  Dit is een voorbeeld van verschillend woordgebruik in Nederland en Vlaanderen. In Nederland zegt men zwalken, in Vlaanderen zwalpen. De betekenis is dezelfde.
5 april 2023
De Colombianen reden elkaar lekker in de weg.
  5 april 2023
  Dan zijn JPLopez, Mas en Carapaz voor het gemak even Colombiaan?
5 april 2023
Geweldig weer, top!
5 april 2023
Lopez die dwars over de weg hier Carapaz en Higuita tegenhoud. Jammer, anders hadden ze ergens tussen Mas en Landa kunnen staan.
  5 april 2023
  Gaudu moest ook inhouden maar Landa had als enige, denk ik, kunnen wedijveren met Vingegaard.
5 april 2023
Knox alleen op kop in de laatste km in een etappe van een WT wedstrijd. Een primeur?
5 april 2023
Boem jonas wat is ie sterk zeg !
5 april 2023
Werd weer moe van commentaar van Traksel. Nederlands wielrennen in dal ?? Ja bij Jumbo: Nederlanders zijn knechten
  Je kunt een knecht wel kopman maken, maar daar gaat 'ie niet harder van fietsen. Als je hard genoeg fietst word je vanzelf kopman.
  5 april 2023
  Volgens mij zijn Kooij, Kelderman en Van Baarle gewoon kopmannen. Kruijswijk heeft wel een stapje terug gedaan.
  5 april 2023
  Wout poels en Mollema toch monument gewonnen, ondanks dat ze niet wereldtop zijn. Dat liever dan knechten zoals Gesink, Kruiswijk, Oomen en ook Kelderman
  Hoezo is Mollema geen wereldtop? Was bij de voorloper van Jumbo ook gewoon kopman. En ik denk dat Kruijswijk, Kelderman en Gesink alledrie minder vaak als knecht gereden hebben dan Poels. Maar houd verder gewoon vol dat je niet bevooroordeeld bent!
  5 april 2023
  Ik ben fan van Bauke, wereldtop bedoel ik dus ook dat je grote ronde kan winnen. Vind juist knap dat hij niet kiest om knecht te zijn, maar toch zijn kansen grijpt net als Wout Poels. Bevooroordeeld kan zijn, maar ie een ieder dat niet ook degene die JV evangelie verkondigen!! En waarom kritisch heeft toch beetje met Bauke te maken tour 2014(tijdfiets) Daarnaast zijn het toch feiten dat buiten de sprinters om Bauke en Wout beter palmares dan Nederlandse rijders bij JV. Welke Nederlandse rijders bij JV heeft monument gewonnen in dienst van Jv
  5 april 2023
  Alsof Poels niet geknecht heeft….
  5 april 2023
  En alsof Mollema geen kopman was toen hij bij (de voorlopers) van TJV reed, en alsof Gesink en Kruijswijk niet jarenlang kopman zijn geweest..
  5 april 2023
  Ja alle Nederlanders met goede uitslagen in de afgelopen 5 jaar gaan binnen een jaar met pensioen. Schelling en Arensman doen het goed maar voor het ronde werk en berg ritten wordt het weer de bus de komende jaren. Als jumbo afhaakt vallen nog een paar renners af omdat ze geen ploeg kunnen vinden. Van de lichting gesink - dekker - Mollema - kruiswijk e.d heeft ook niemand de tour gewonnen. De jongeren komen nu niet eens in de buurt van wat hun presteerde op jonge leeftijd. Treksel heeft dus helemaal gelijk. Er moet snel wat veranderen anders worden het weer magere jaren en kunnen we enkel om Remco en Ian gaan juichen
  5 april 2023
  @Eric, gelukkig kunnen we in de klassiekers (vdPoel, v Baarle) en de sprint (Jakobsen, Groenewegen, Kooij) aardig meekomen, maar de jaren dat er in elke grote ronde wel een Nederlander top tien reed lijken wel voorbij. En naast Remco en Ilan hebben jullie ook Cian nog, hè.
  5 april 2023
  Verschil tussen Mollema,Poels aan de ene kant en Gesink, Kruiswijk. Dat bij JV ze helemaal niet voor eigen kans mogen gaan en Poels en.Mollema wel
  Wel interessant natuurlijk dat de enige Nederlanders die in de top vijf van all drie grote rondes geëindigd zijn nog altijd actief zijn. Je zou het niet raden: Niet Janssen, Zoetemelk of Dumoulin, maar Kruijswijk en Kelderman. Ze winnen zelden, maar zijn wel consistent (geweest).
  @Jacob: Je kunt onzin wel herhalen, maar daar wordt het niet zinniger van. Je wordt kopman door hard te fietsen, je gaat niet hard fietsen van kopman zijn. Juist je voorbeeld van Poels, die zo'n beetje zijn hele carrière knecht is geweest bewijst dat. Zelfs LBL die hij won, startte hij als knecht. Dit jaar rijdt hij ook voornamelijk als knecht van Landa. Maar blijf vooral volhouden dat dat beter is.
  5 april 2023
  Volgens mij heeft TJV geprobeerd om Poels binnen te halen als kopman, maar koos hij zelf voor een rol elders als knecht.
  5 april 2023
  @Kingofthemolehill Beetje een non-statistiek, aangezien Zoetemelk en Jansen nooit de Giro gereden hebben... Maar toch leuk. Eens gaan kijken wie de laatste Belg is die het klusje klaarde: Van Impe, winst in Tour (en nog 4x podium), 4de in Giro, 5de in Vuelta. Johan De Muynck redde het niet: winst in Giro 1978, 4de in Tour 1980, 7de in Vuelta 1980. Merckx redde het alleen omdat de Tour directie hem zo beu was dat ze hem in 1973 liever naar de Vuelta zouden zien trekken (die hij prompt won).
5 april 2023
hij zal wel de sterkste zijn werd hem wel makkelijk gemaakt door die renner waardoor iedereen opgehouden werd
  5 april 2023
  In Vlaanderen noemen ze het goed positie kiezen.

Reacties zijn gesloten.