Jonas Vingegaard bezorgt Jumbo-Visma ritzege op Jebel Jais, Pogacar blijft leider

donderdag 25 februari 2021 om 13:27
Jonas Vingegaard bezorgt Jumbo-Visma ritzege op Jebel Jais, Pogacar blijft leider

foto: Cor Vos

Jonas Vingegaard heeft de bergetappe in de UAE Tour naar Jebel Jais gewonnen. De Deense klimmer van Jumbo-Visma was na een etappe van 170 kilometer als eerste boven op de twintig kilometer lange slotklim in de Verenigde Arabische Emiraten. In de slotkilometer sprong hij op en over vroege vluchter Alexey Lutsenko. Tadej Pogačar werd tweede en behield daardoor de leiderstrui.

Frank aanstichter grote vlucht
Mathias Frank was de eerste vluchter van de dag. De Zwitser van AG2R Citroën kreeg even bijval van Giacomo Nizzolo, maar de sprinter liet zich niet lang daarna weer terugzakken. Na zestig kilometer kreeg Frank liefst acht renners achter zich aan: Alexey Lutsenko (Astana-Premier Tech), Thomas De Gendt, Roger Kluge (beiden Lotto Soudal), Larry Warbasse (AG2R Citroën), Alex Dowsett, Omer Goldstein (beiden Israel Start-Up Nation), Kevin Colleoni (BikeExchange) en Lasse Norman Hansen (Qhubeka ASSOS) wisten het gat van ongeveer een minuut te overbruggen.

Niet UAE Emirates maar INEOS Grenadiers kreeg vervolgens de opdracht om de kopgroep te controleren. Ook Deceuninck-Quick-Step stak een handje toe. De voorsprong van de negen koplopers werd zo niet groter dan drie minuten. Vanuit de kopgroep wist Thomas De Gendt de tweede tussensprint van de dag te winnen. Vroeg in de rit won Frank de eerste tussensprint, waarna David Dekker de tweede plek opeiste en zo zijn puntentrui verstevigde.

foto: Cor Vos

Lutsenko houdt lang stand
Dankzij inspanningen van Filippo Ganna was het verschil tussen de kopgroep en het peloton aan de voet van Jebel Jais (21,1 km aan 5,4%) nog maar twee minuten. De Gendt, Lutsenko, Frank en Goldstein bleven vooraan het langst over, waarvan de kampioen van Kazachstan over de beste benen beschikte. In het peloton drukte UAE Emirates even het tempo, maar dat liet INEOS Grenadiers niet gebeuren.

De ploeg van Adam Yates hield het tempo hoog, maar omdat Jebel Jais een echte ‘loper’ is bleef de favorietengroep behoorlijk groot. Op tien kilometer van de meet was het verschil tussen Lutsenko en het peloton ruim een minuut. INEOS-helper Brandon Rivera was niet in staat om het gat snel dicht te rijden, waardoor Lutsenko mocht blijven hopen op de ritzege. Een speldenprik van Ben Zwiehoff (BORA-hansgrohe) werd gecounterd door Daniel Felipe Martínez.

Vingegaard kiest het juiste moment
De Colombiaan trok de overgebleven elitegroep vervolgens op een lint, waarna Vincenzo Nibali hoopte te profiteren van een stil moment. Harm Vanhoucke zag zijn kans om met de ervaren Italiaan mee te springen, maar hij kon het gat niet meteen dichten. Een tegenaanval van een groepje met onder meer Wout Poels werd gecounterd door João Almeida, die alle achtervolgers op Lutsenko terugbracht.

Wout Poels in het offensief – Cor Vos

Het viel vervolgens wel compleet stil in de favorietengroep, waardoor Jonas Vingegaard voor de aanval koos. De kleine klimmer van Jumbo-Visma had onder de boog van de laatste kilometer nog een achterstand van tien seconden op Lutsenko, maar liep snel in op de Kazach. Op 300 meter van de streep sloot Vingegaard aan bij Lutsenko, waarna de jonge Deen in de sprint wist te winnen.

Pogačar verstevigt leiderspositie
Lutsenko viel compleet stil en werd in de laatste meters nog gepasseerd door de klassementsrenners. Tadej Pogačar won de sprint om de tweede plaats van Adam Yates, waardoor de Sloveen zijn leidende positie verstevigde. Met Wout Poels en Ben Hermans eindigden nog een Nederlander en een Belg in de top-10 van de daguitslag.

Dit artikel delen:

60 Reacties

Frank V 25 februari 2021 om 13:32

Knap. Goed gepokerd en het is (ondanks zijn babyface) ook zo eentje die, eens eraan begonnen, niet meer afgeeft.

Murcia 25 februari 2021 om 13:33

Boem!
Jonas beloond de goede week hier van de ploeg met een ritzege en geeft zijn visitekaartje af voor een plekje rond Primoz in de Tour. Sterk gereden als ploeg en heerlijk om te zien dat je met 4 man in de elitegroep zit. Jammer voor Lutsenko en INEOS grijpt weer naast alles ondanks het vele werk.

Chris Van Uden 25 februari 2021 om 13:37

Ik vroeg me af waarom Ineos zo hard op kop aan het rijden was. Leek me meer aan de ploeg van de leider in het AK. Als Yates nu had aangevallen, oké. Maar die hebben we alleen in de sprint om de derde plaats gezien.

Gitan 25 februari 2021 om 13:37

Onze Jonas.

S. Morgenstern 25 februari 2021 om 13:44

Ik denk dat hij voor die plek in de Tour vooral zal moeten tonen dat hij constanter is geworden. Wat dat betreft spreekt dit rondje, ondanks deze prachtige prestatie, niet echt in zijn voordeel.

Chris Van Uden 25 februari 2021 om 13:46

Het is in elk geval wel een begin S. Morgenstern.

Yeez 25 februari 2021 om 13:58

@morgenstern niet in zijn voordeel? Dat baseer je op die ene beklimming op de jebel hafeet, waar hij laat lopen?

S. Morgenstern 25 februari 2021 om 14:03

Dit rondje bevestigt in ieder geval zijn wisselvalligheid. Wanneer je de ene dag een groep van dertig man moet laten gaan en twee dagen later dit kunt, dan kun je volgens mij moeilijk tot een andere conclusie komen.

Ik verwacht dat ze voor de Tour de France eerder voor een renner met een constant hoog niveau zullen kiezen. Hoewel er natuurlijk ook genoeg valt te zeggen voor een soort joker, die op sommige dagen met de beste vijftien mee gaat, maar ik verwacht eerder Oomen of Hofstede als laatste man voor de Tour.

madeinstars 25 februari 2021 om 14:05

Ik weet niet of Jumbo iemand heeft die per se constanter is. Oomen lijkt me nog te onzeker hoe zijn niveau is. Bennett is uiteraard de meest constante, maar het zou wel erg lullig zijn als die weer een eigen kans moet laten lopen in de Giro om voor de ploeg te gaan werken.

Yeez 25 februari 2021 om 14:06

@morgenstern op basis van 1 beklimming kan ik het niet beoordelen. Misschien liet hij lopen, omdat hij toch geen klassement had te verdedigen en niet voelde dat hij kon winnen.

Verder ben ik het wel met je eens dat oomen een constantere factor is

S. Morgenstern 25 februari 2021 om 14:09

Deze ronde is het niet gelukt te tonen constanter te zijn geworden. Die conclusie kun je prima trekken, ook als hij liet lopen op de eerste klim (hoe vreemd dat ook zou zijn met een ploeggenoot die ondersteuning kon gebruiken) toont hij daarmee niet aan dat hij constanter is geworden.

Rawolf 25 februari 2021 om 14:32

De hoofdreden dat ik Vingegaard niet zie in de Tourselectie is zijn kwaliteiten. Haalt leuke resultaten met zijn eindschot en geslepenheid, valt op de juiste momenten aan. Als 1 van de zwakkere schakels in een mogelijke Tourselectie heb je daar niet heel veel aan. Oomen en Hofstede beschikken over meer ervaring en een grotere motor.

Foss is wat mij betreft een logische kandidaat, dan zal hij wel de Giro moeten overslaan en in de eerste maanden aantonen dat hij er klaar voor is.

UAE tour, eerste koers van het seizoen… daar is niemand constant. De temperatuur speelt daar ook zeker in mee. Dit is geen koers waar de ploeg naar gaat kijken of iemand 'constant' is.

Sowieso een heel rekbaar begrip. Cummings was heel constant in zijn laatste jaren. Als hij in de vroege vlucht plaatsnam kon je beter alvast een paar extra gelletjes meepakken. Echter 90% van de etappes reed hij laatste wiel. Constant in wisselvalligheid.

S. Morgenstern 25 februari 2021 om 14:42

Het had Vingegaard veel geholpen als hij ook in de eerste bergrit met de beste mee had gekund. Ondanks dat het maar de UAE is.

tendam 25 februari 2021 om 14:46

De Plus en Kuss waren ook verre van constant toen Jumbo ze meenam naar de Tour. Dat komt vanzelf, en het is ook niet zo dat Vingegaard dramatisch reed in die eerste bergrit. Wie weet had hij er wel langer aan blijven hangen als hij een echte kopman had.

S. Morgenstern 25 februari 2021 om 14:50

De Plus was toen veel harder nodig als derde klimmer in die selectie. De noodzaak om de best beschikbare klimmer mee te nemen is er nu niet. Kuss had sowieso al veel meer laten zien toen hij werd meegenomen naar de Tour.

De eerste bergrit van Vingegaard was wel degelijk matig te noemen. De kwaliteit van de kopman is geen excuus.

wiebipedia 25 februari 2021 om 14:58

@morgenstern

Is het niet gek dat je de renner niet beoordeeld op de beklimming die hij wel goed rijdt en de etappe die hij wint. Maar wel op de etappe wanneer hij minder goed rijdt en (eventueel) laat lopen.

Volgens mij hoeft deze jongen verder niet heel veel te bewijzen

S. Morgenstern 25 februari 2021 om 15:01

Dat is afhankelijk van hetgeen waarvoor je hem beoordeelt. Wanneer dat voor die laatste plek in de Tour de France is, en zijn geschiktheid om die in te vullen, dan denk ik dus dat hetgeen hij vandaag laat zien niet het belangrijkste is wat hij moet tonen om die plek te veroveren. Wanneer hij dit kan combineren met een veel hoger basisniveau, dan zou het een ander verhaal zijn.

tendam 25 februari 2021 om 15:15

@morgenstern
Eigenlijk is deze ronde niet eens echt relevant. Als je de Vuelta bekijkt, waar hij na Kuss de sterkste knecht was, lijken je bedenkingen me ’n beetje spijkers op laag water, eerlijk gezegd.

S. Morgenstern 25 februari 2021 om 15:22

Afgelopen Vuelta was hij op enkele dagen de beste man na Kuss, maar zaten er ook genoeg dagen tussen waar hij eraf moest terwijl Gesink nog op kop reed. Die goede dagen, vooral de Angliru, zijn het beeld gaan bepalen, maar feitelijk was hij ook daar behoorlijk wisselvallig.

madeinstars 25 februari 2021 om 15:55

‘Spijkers op laag water’ is volgens mij het officiële motto van dit forum.

Alsof consistentie de allerbelangrijkste eigenschap is die ene knecht moet hebben. Sommige van de beste knechten zijn allesbehalve, denk aan Wout Poels. Als hij in de Tour twee keer een Angliru dag kan hebben lijkt het me al prima. Het is niet dat het waarschijnlijk is dat die de rest van de tour dan bij de eerste molshoop geen knip voor de neus meer waard is. Op mindere dagen zal hij dan heus wel eerder ook zijn duit in het zakje doen.

Hij lijkt mij gewoon een goede kandidaat, samen met Hofstede en Oomen. Hofstede is daarvan de meest constante, maar kan op zijn beste dag natuurlijk nog niet half wat een Vingegaard zou kunnen. Dat zal wel de afweging worden voor Jumbo.

S. Morgenstern 25 februari 2021 om 16:07

Hij is inderdaad gewoon één van de belangrijke kandidaten. Waarvan Oomen de voornaamste is, wanneer hij weer helemaal terug is na de liesslagader operatie. Die werd vorig jaar, terwijl hij nooit echt lekker rond reed (ook nog met last aan zijn ribben na een valpartij), tenslotte ook nog gewoon elfde in Tirreno en eenentwintigste in de Giro. De gedachte dat Vingegaard in zijn basisniveau nog een stap moet zetten om daar voorbij te komen lijkt me niet zo gek.

Wheely 25 februari 2021 om 13:35

Erg leuke laatste kms. De ploeg rijdt een lekker rondje met Dekker, Harper en nu ook nog eens winst met Vinegaard.

JasperMollema 25 februari 2021 om 13:37

Prachtige overwinning voor Jumbo-Visma!

lander luypaert 25 februari 2021 om 13:37

Knap van Vingegaard. Lutsenko rare vogel. Geeft geen teken van vorm en dan zo sterk. Jammer voor hem. Pogacar jammer. Hij heef goede benen waarom alleen naar Yates kijken en niet voor de zege gaan? Kon Vingegaard perfect volgen als die wou.

+ Bjerg hele klim bij Pogacar 22 jaar is hij. Heeft grote stappen gezet. Van Tijdrijder naar klimmer en waaier rijden. Zeer sterke renner

Gitan 25 februari 2021 om 13:39

Pogi zo jong en toch al zo ervaren. Niet overal winnen waar je kan, maar af en toe ook eens wat kruimels aan andere ploegen laten.

Chippen 25 februari 2021 om 13:40

pogacar en yates zaten beiden nogal krampachtig te harken toen almeida aanviel, die hadden niet veel overschot

al eindigen ze aan de finish uiteindelijk wel gewoon voor hem, aanvallend en attractief koersen wordt zelden beloond

Chris Van Uden 25 februari 2021 om 13:42

Ja attractief is het rijden van de leider in het AK allerminst. Yates viel ook tegen.

john 25 februari 2021 om 13:43

Wat verwonderd je aan die renner ,die zal je niet vaak zien aan vallen zit liever in het wiel en laat anderen het opknappen om dan achter hun rug uit weg te kletsen in de sprint .Alleen was er vandaag eentje slimmer en die wachten niet tot de streep

lander luypaert 25 februari 2021 om 13:43

Chippen, misschien maar als je ziet hoe makkelijk hij eindigt voor Yates dan leken ze wel overschot te hebben he.

tendam 25 februari 2021 om 13:44

Dit is niet een klim voor echte klimmers. Meer voor tempobeulen, vandaar dat Bjerg er ook nog lang bij bleef. En misschien daarom ook dat de echte klimmers niet echt konden schitteren (behalve Vingegaard dan).

Chippen 25 februari 2021 om 13:49

@lander luypaert

er zijn er wel meer die tussen hun kader hingen en met moeite konden volgen, maar nog wel een versnelling hadden aan de finish. valverde en rodriguez hebben daar een kunst van gemaakt, nu overgenomen door de slovenen

xistnc 25 februari 2021 om 13:57

Bjerg finisht buiten de top-40, dus kan nooit veel betekend hebben.

lander luypaert 25 februari 2021 om 13:57

Tendam, ja het was misschien voor tempobeulen. Maar toch blijft het knap voor iemand van 22 jaar die dat doet? Campenaerts zie ik dat niet doen. Ik vind het net leuk dat renners als Bjerg en Ganna zich niet alleen specialiseren op het tijdrijden.

Murcia 25 februari 2021 om 14:03

Bjerg doet het gewoon goed en deze klim ligt tijdrijders wel. Pogacar hoefde niet en dankzij INEOS had de hele groep een heerlijk dagje. Lutsenko kiest dit soort dagen van te voren al uit en als Rivera en Martinez er niet waren geweest had hij het waarschijnlijk nog gered ook.

Lalsacien 25 februari 2021 om 14:38

Klassementsrenners zijn, bij hoge uitzondering na, geen attractief koersende renners.

adelaarvanantwerpen 25 februari 2021 om 13:39

Mooie overwinning voor Vingegaard, maar kan iemand mij de koerstactiek van Yates uitleggen. Het kan dat hij gevoeld heeft dat hij nooit 40 seconden ging wegrijden op deze loper, maar waarom uw ploeg dan heel de tijd laten werken. Hij kon ten minste toch ook nog proberen voor de etappe te gaan na al dat werk. Zeker niet wachten op een sprint of mensen zomaar laten rijden.

Chris Van Uden 25 februari 2021 om 13:40

Precies wat ik ook dacht adelaar. Totaal niet te volgen waarvoor de ploeg zo hard op kop moest rijden. Of het moet vanuit trainingsoogpunt zijn geweest..

Fast Freddy 25 februari 2021 om 13:47

INEOS wil iets nieuw proberen en aanvallen in plaats van treinen, maar Yates heeft jaren tegen de trein moeten fietsen en wil nu zelf ook wel eens aan boord.
Of Brailsford lult natuurlijk maar wat en het lab heeft nogmaals aangetoond dat de trein de beste weg is naar succes en dus moet blijven.

Murcia 25 februari 2021 om 13:49

Dar was oliedom en een rechtstreeks gevolg van de alle ballen op 1 renner tactiek van INEOS in deze ronde. Op deze klim die goed loopt zit het venijn in de slotkilometers en daar gaat Adam Poga er nooit afrijden. Ga dan gewoon voor de ritzege met een jongen als Martinez. Nu is het gewoon geklungel. Wie zit er eigenlijk in de wagens hier bij ze?

SolitaryShell 25 februari 2021 om 16:23

Martinez weet of in ieder geval had kunnen weten waar hij voor getekend heeft.

Dat is dit, meer niet.

S. Morgenstern 25 februari 2021 om 13:40

Balen voor Lutsenko zo’n laatste kilometer, was hem gegund. Vingegaard bevestigt weer eens zijn potentie voor het wat explosievere klimwerk; die hoeft op zijn beste dagen voor weinig renners onder te doen. Heeft ook nog de tijd om er naartoe te groeien dat hij die dagen vaker heeft.

tendam 25 februari 2021 om 13:43

Sterk gedaan hoor, dat zag je aan degenen die hem probeerden bij te halen maar niet eens in de buurt kwamen. Al was het Lutsenko natuurlijk ook wel gegund.

Chris Van Uden 25 februari 2021 om 13:44

Lutsenko had minimaal de tweede plek verdiend.

klassementsrenner 25 februari 2021 om 13:46

Tja die liet het lopen toen Vingegaard was weg gereden, ook wel te begrijpen balen voor hem

Chris Van Uden 25 februari 2021 om 13:48

Weet niet of de UAE tour ook de meest aanvallende renner kiest? Die heeft hij sowieso verdiend..

Davide Lappartiente 25 februari 2021 om 14:22

Jammer dat Yates niet aanviel, want Pogacar stond weer op het punt te breken!

bartp25 25 februari 2021 om 14:22

Toch een knappe prestaties van TJV hier in de UAE Tour, zijn hier nou niet bepaald met de sterkste ploeg (daarmee zeg ik natuurlijk niet dat andere ploegen hier op oorlogssterkte zijn maar zie toch genoeg ploegen met meer kwaliteit inde selectie.). Overwinning en 2 ereplaatsen, top 5 klassering en nog zicht op puntentrui en eventueel (uiteraard kleine kans) nog een ritoverwinning. In een rijtje met Van de Poel, Ganna, Pogacar en Bennett tot nu toe met ritoverwinningen.

AnderJ 25 februari 2021 om 14:39

Eens! Benieuwd of Dekker die (uiteraard kleine) kans in iets moois weet om te zetten.

antilek 25 februari 2021 om 14:25

Ik had toch liever gezien dat Wout (P)had gewonnen.

fietsvriend 25 februari 2021 om 14:27

Wel knap al die mannen uit de tweede lijn van TJV in de favo groep.

AnderJ 25 februari 2021 om 14:40

Zoals ze op Eurosport zeiden: als je als man uit de tweede lijn kan en een echte kopman ontbreekt, moet je je kans pakken. Dat hebben ze uitstekend gedaan.

Tonydepony 25 februari 2021 om 15:01

Chapeau ook aan Skjelmose Jensen die hier veruit de jongste is en 6e wordt in het klassement! mannetje om te volgen

Verweggistan 25 februari 2021 om 15:16

Hij is eigenlijk zonder noemenswaardige uitslagen overgestapt naar de profs, maar schijnt veel indruk te hebben gemaakt in zijn stageperiode qua heel hard (op kop) kunnen rijden.

Wheely 25 februari 2021 om 15:32

Viel mij ook al op. Is inderdaad mooi dat zo’n jongen hier opeens tussen staat. Mede door de waaierrit natuurlijk maar dat is ook zijn eigen verdienste. Ik had verder nog nooit van hem gehoord.

Gilberto 25 februari 2021 om 15:15

Gaat Arensman nog stappen maken of?

Yeez 25 februari 2021 om 15:25

Ja, vorig jaar in de vuelta nog. Gaf aan veel last van de hitte te hebben

madeinstars 25 februari 2021 om 16:02

Dit soort opmerkingen is zo ongelooflijk zuur, haha.

Gilberto 25 februari 2021 om 16:21

Nou ja, zuur, zuur, had er gewoon inmiddels al meer van verwacht

Romāns Vainšteins 25 februari 2021 om 16:18

Dat gaat weer een drukke tourploeg worden. Jumbo heeft duidelijk alle zaakjes goed voor elkaar qua wielrenners heel hard laten fietsen.

Olly 25 februari 2021 om 17:41

Leuk en spannend einde, ondanks dat ik fan ben van TJV, gunde ik het AL het wel. Froome ook weer snel er af trouwens.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone