Jolien D’Hoore opent Healthy Ageing Tour met zege, harde val Wiebes

woensdag 10 maart 2021 om 13:19
Jolien D’Hoore opent Healthy Ageing Tour met zege, harde val Wiebes

foto: Cor Vos

Jolien D’Hoore heeft de eerste UCI-wedstrijd op Nederlandse bodem in 2021 gewonnen. Na 126 kilometer rondjes draaien op het TT Circuit van Assen sprintte ze in de laatste meters voorbij Alice Barnes (Canyon-SRAM). Karlijn Swinkels bezorgde haar ploeg Jumbo-Visma een eerste podiumplek door als derde over de finish te komen. De sprint die werd ontsierd door een crash van Lorena Wiebes.

De tiende editie van de Healthy Ageing Tour werd op gang geschoten op het legendarische asfalt van het circuit van Assen. Op het programma: 28 rondes, goed voor een afstand van net geen 130 kilometer.

Belangrijk voor het eindklassement waren vooral de drie bonificatiesprints aan het einde van de zesde, tiende en achttiende ronde. Amy Pieters (SD Worx) won de eerste bonisprint, Lisa Brennauer (Ceratizit-WNT) en Léna Mettraux (Andy Schleck – CP NVST – Immo Losch) wonnen respectievelijk de tweede en de derde sprint. Chloe Hosking (Trek-Segafredo) won op het biljartvlakke circuit de sprint die meetelde voor het bergklassement.

Hengeveld verrast bijna
Tijdens de wedstrijd was het lastig om voor grote verschillen te zorgen. Desalniettemin vlogen rensters er in het laatste deel van de wedstrijd lekker in. De Luxemburgse ploeg liet zich enkele keren goed van voren zien, maar ook andere formaties staken diverse malen het lont in het kruitvat.

Daniek Hengeveld – foto: Cor Vos

De laatste grote aanval van de dag kwam op naam van de pas 18-jarige Daniek Hengeveld. Het jonge talent van Grant Thornton-Krush Bikes-Tunap Sports viel tijdens haar eerste wedstrijd als UCI-renster aan in de voorlaatste ronde. Ze verzamelde pardoes een halve minuut en even leek ze misschien voor een stunt te kunnen zorgen. De sprintersploegen moesten er nog flink aan trekken, want ze werd pas in de laatste bocht voor de finish gegrepen. Ze zou uiteindelijk nog achtste worden.

Wiebes valt, D’Hoore wint
Alice Barnes trok vanuit de Geert Timmer-bocht de sprint op gang. De Britse kampioene had Lorena Wiebes in haar wiel zitten. Zij leek in pole position te zetten, maar bij het opdraaien van de laatste rechte lijn kwam de snelle Nederlandse hard ten val nadat ze het wiel van Barnes aantikte. Wiebes draaide op het asfalt een aantal keren rond haar eigen as, maar uiteindelijk wist ze zelfstandig de finish te overschrijden.

In het zog van Wiebes moest D’Hoore uitwijken om niet zelf ten val te komen. Dit lukte met kunst- en vliegwerk, waarna de Belgian Bullet in extremis nog over Barnes heen wist te denderen. D’Hoore pakt daarmee haar eerste overwinning van het seizoen. Ze is automatisch ook de eerste leidster in de wedstrijd.

De tweede etappe van de Healthy Ageing Tour is een 14,4 kilometer lange individuele tijdrit aan de kust bij Lauwersoog.

Dit artikel delen:

12 Reacties

Dolfy 10 maart 2021 om 13:23

Sterk gereden van Hengeveld, ze haalt het echt bijna. Rare val van Wiebes verder daarna.

0
Sagan=hulk 10 maart 2021 om 13:26

Bizar dat Wiebes vol op het achterwiel van Barnes rijdt. Ze heeft precies wel ervaring met motorrijden, of het circuit gaf haar inspiratie, want ze viel als een volleerde Valentino Rossi.

0
Groningen 10 maart 2021 om 16:43

Klopt, ziet er spectaculair uit, maar hopelijk valt de schade daardoor wel mee.

0
FritsvanHoefelen 10 maart 2021 om 13:32

Het zit de dames van DSM ook niet mee. Dit was een zekere overwinning geweest, maar je moet niet tegen iemands achterwiel aanrijden

0
WernerFranke 10 maart 2021 om 13:41

Deze aankomst in een vlakke rit was natuurlijk vragen om problemen.

0
madeinstars 10 maart 2021 om 13:49

Dat parcours wat hartstikke breed en Wiebes rijdt gewoon zelf tegen het achterwiel van Barnes aan. Altijd die neiging om meteen het parcours de schuld te geven is ook wel eens te veel van het goede.

0
Massimo Bataille 10 maart 2021 om 13:57

De val van Wiebes lag niet aan het parcours, maar de chicane op 200m van de streep is toch wel om problemen vragen.
Het circuit heeft voldoende langere rechte stukken, waarom de finish dan kort na de bocht leggen is mij echt onduidelijk.

0
LB108 10 maart 2021 om 14:07

Dit slaat nergens op jongens, zo kunnen we altijd een schuld in het parcour gaan zoeken…
De aankomst in P-N waar Bol wint was ongeveer hetzelfde… maar daar klaagde niemand over..

0
AnderJ 10 maart 2021 om 14:10

@LB108: als ik de opmerkingen goed begrijp wordt de schuld voor de val niet bij het parcours gelegd. Wel wordt los van de val gevraagd waarom het nodig is de finish 200m na een bocht te leggen.

0
Gilberto 10 maart 2021 om 15:19

Schei ns ff uit hey! Word nu wel erg irritant dat gezanik over al die zogenaamde gevaarlijke aankomsten

0
lo squalo dello Stretto 10 maart 2021 om 13:54

Jammer dat ze na Tokyo stopt maar begrijpelijke kinderwens. Je kan dat ook niet blijven uitstellen natuurlijk

0
Cochise 10 maart 2021 om 17:00

Net een bewijs dat het niet helpt om een afgesloten race-circuit te gaan opzoeken om een gevaarlijke aankomst te vermijden. In 99% van de gevallen ligt het gewoon aan de renners. (Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat je niet moet proberen die andere 1% aan te pakken)

Verder een sprint voor een bergklassement op een biljartvlakke omloop… Tja.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone