John Lelangue over degradatiezorgen Lotto Soudal: “Met bravoure blijven koersen”

dinsdag 26 april 2022 om 11:34
John Lelangue over degradatiezorgen Lotto Soudal: “Met bravoure blijven koersen”

John Lelangue, rechts - foto: Cor Vos

Na het klassieke voorjaar verkeert Lotto Soudal nog altijd in degradatienood, maar teammanager John Lelangue houdt hoop op handhaving op het hoogste niveau. “Het seizoen is nog lang”, vertelt hij aan Sporza. Volgens hem is het niet de bedoeling dat Lotto Soudal nu defensief moet gaan koersen.

Lotto Soudal pakte in vergelijking met vorige week 52 punten op de UCI Team Ranking. De ploeg bivakkeert op de twintigste plaats, op flinke achterstand van de ‘veilige’ achttiende plaats van Cofidis. En omwille van langdurige blessures, waardoor de smalle selectie het geplande programma moeilijk kan blijven afwerken, zijn Reinardt Janse van Rensburg en Carlos Barbero aangetrokken. En dat is nodig, want in de strijd om promotie en degradatie kan de ploeg de UCI-punten hard gebruiken.

‘Er kan veel gebeuren’
“We weten dat er op amper een à twee goede weken nog veel kan veranderen”, reageert Lelangue op de situatie van Lotto Soudal. “In het begin van het seizoen werd er gefocust op de concurrentie van Cofidis en Arkéa-Samsic. Nu zien we dat er nog andere ploegen in de problemen komen zoals Israel-Premier Tech, Movistar of EF-EasyPost. Zij waren het seizoen nochtans begonnen met een voorsprong. Maar er kan veel gebeuren.”

In het voorjaar wilde het niet overal lukken voor Lotto Soudal, mede door ziekte en pech bij kopman Caleb Ewan die daardoor onder meer Milaan-San Remo, de Minerva Classic Brugge-De Panne en Gent-Wevelgem miste.

Het moest daardoor vooral van de aanval komen. “We weten dat we het vaak voor de echte finale al moesten proberen, want tegen kanonnen als Pogačar of Van Aert schiet je tekort. Maar of we daarom defensief catenaccio moeten spelen? Nee, we moeten met bravoure blijven koersen. We koersen nog altijd om te winnen, niet om punten te pakken.”

‘Prestige houdt ons niet bezig’
Toch denkt Lelangue wel aan degradatie uit de WorldTour. “Maar er zijn voorbeelden van ProTeams die alle WorldTour-wedstrijden kunnen rijden met wildcards, kijk maar naar Alpecin-Fenix”, geeft hij aan.

De CEO van Lotto Soudal heeft er vertrouwen in dat zijn ploeg in dat geval wildcards ontvangt. “Prestige van de eerste, tweede, derde of vierde Belgische ploeg in het peloton te zijn, dat houdt ons niet bezig. Het doel van dit team is om jonge Belgische talenten kansen te bieden en door te doen groeien. Dat hebben we altijd gedaan.”


Lees ook:

Dit artikel delen:

12 Reacties

de nieuweMerckx 26 april 2022 om 12:25

Als er één ding is dat Lotto nooit doet, dan is het met bravoure koersen… Als ploeg nog saaier dan BikeExchange.

KnightBiker 26 april 2022 om 12:46

Maar ze koersen ook niet bepaalt voor resultaten/punten, anders zouden ze veel vaker op plekken in de top 10 moeten kunnen komen, dat gebeurt nu ook niet.
(1 top sprinter is te weinig, men heeft meer nodig)

Polleke 26 april 2022 om 12:31

Dus John gooit de armen al in de lucht en ziet zijn ploeg al happy rondrijden in de tweede klasse, “ net zoals Alpecin”die nb bij de betere ploegen van de WT behoren… hoe blind en doof kan je tegelijk zijn ?

Renaissance 26 april 2022 om 12:41

Grote woorden maar ze fietsen met poep in de broek.

Kopinkas 26 april 2022 om 13:35

Nog even volhouden, en er is sprake van een manifest destiny bij Lotto.
Tegen dat seizoen 2024 is De Lie helemaal doorgebroken, rijden Cras en Moniquet toptien in kleinere rondjes, waar Kron en Sweeny ritten wegkapen, wat ze occasioneel ook overdoen in grote rondes en semiklassiekers.
Vermeersch heeft zijn twee adem gevonden op kasseien, Van Moer breekt er ook definitief door.
Wellens afscheid wordt ondertussen voorbereid op Mallorca, waar de Belgische gepensioneerden 100 keer Well Well Well op de weg gaan kalken.
Na zijn laatste winst in de Trofeo Serra de Tramuntana dankt Tim zijn supporters, en stapt hij samen met de reeds gepensioneerde Thomas De Gendt in een waterfiets, waarmee ze op drie maand tijd langs de Atlantische Kust tot in Zeebrugge willen pedaleren, maar verdwijnen in een mistbank boven het Kanaal. The stuff legends are made of. Long Live Dstny!

Jos Jalapenos 26 april 2022 om 13:49

Einde oefening. Saaie, typisch belgiese ploeg. Klagen zonder te presteren.

Bart 26 april 2022 om 15:06

Precies of je blij moet zijn als zo'n ploeg verdwijnt. Want ok, ze presteren wat minder de laatste tijd, maar ze hebben wel altijd in al die jaren Belgische renners kansen gegeven. Aan opleiding gedaan en hun vrouwenploeg is al tijden een volwaardige omkaderde ploeg. Lijkt me dan toch dat ze nuttiger zijn voor het wielrennen dan sommige van de andere WT of PT ploegen, waar een sponsor zoveel geld voorziet dat ze de boel bij elkaar konden kopen. Niets mis mee maar die ploegen gaan niet het peloton op pijl houden met verse instroom want die kopen enkel.

En wat een onzin over typische een Belgische ploeg, Quickstep, Wanty en AF doen het volgens mij toch verre van slecht momenteel. Dus drie op de vier doen het meer dan degelijk.

williams 26 april 2022 om 18:24

Met dank aan een Belg in jouw nl top

Retro Lex 26 april 2022 om 15:27

Misschien eens advies vragen bij de ervaren Frison en Sergeant …..

Gebruikersnaam 26 april 2022 om 18:34

Ze zullen waarschijnlijk niet willen komen als ze geen WT mee zijn, maar indien mogelijk toch serieus inzetten op het aantrekken van Teuns, Stuyven, Lampaert of de mogelijk iets goedkopere Hermans of Vermeersch. Financieel moeten er daar enkelen haalbaar zijn als de contracten van Gilbert, Wellens (die zal wel vertrekken) en De Gendt (verwacht dat die stopt) wegvallen. Als het dan Belgisch moet blijven.

Of gooi eens met wat geld naar zo'n (eventueel niet-Belgische) renner die goed is in plekken 6 tot 10 in rondjes, een O'Connor of zo.

Murcia 26 april 2022 om 19:10

Teuns lijkt ook een belangrijk transferdoelwit voor hen te zijn maar daarnaast moeten ze ook echt wat renners gaan halen die een klassement kunnen rijden. Ze missen geweldig veel punten doordat ze geen enkele renner hebben voor zelfs maar een Top 10 in Zwitserland bv.

Pedalo 26 april 2022 om 22:33

Ze teren/halen al jaren de verkeerde renners. De Gendt pakt veel publiciteit maar weinig punten, evenals Ewan. Degengolb en Gilbert complete missers. Wellens niet meer wat het geweest is.. komst van Lelanque is de ondergang. Al hoop ik het niet…

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone