John Lelangue over de Giro van Lotto Soudal: “Onterechte kritiek doet pijn”

John Lelangue over de Giro van Lotto Soudal: “Onterechte kritiek doet pijn”

foto: Cor Vos

vrijdag 28 mei 2021 om 16:16
Interview

Bij Lotto Soudal haspelen ze de slotweek van de Ronde van Italië met zijn tweeën af: Stefano Oldani en Harm Vanhoucke. De zes anderen verlieten vroegtijdig de wedstrijd. En dat vindt ook teammanager John Lelangue niet fijn. “Ik ben zelfs een beetje beschaamd”, vertelt hij aan WielerFlits. “Maar ik wil mijn renners verdedigen, want de onterechte kritiek doet pijn.”

We krijgen John Lelangue aan de lijn wanneer hij onderweg is naar Clermont-Ferrand. Zondag start daar in de buurt het Critérium du Dauphiné. De 50-jarige teammanager van Lotto Soudal wil zijn verhaal over de Giro d’Italia doen, begint hij. “Een beetje duiding over wat daar in Italië allemaal gebeurd is de voorbije weken. Want we hebben veel onterechte kritiek over ons heen gekregen en daar word ik niet zo vrolijk van.”

Dat Lotto Soudal drie weken geleden met hoge verwachtingen naar de Giro is vertrokken, vertelt hij. “We hadden een duidelijk plan. We vertrokken naar Turijn om ritten te winnen met Caleb Ewan. Dat was onze prioriteit. Caleb zou tot en met de dertiende rit in de Giro blijven, om in Verona nog een laatste keer te sprinten. Dan zou hij uit koers stappen om te herstellen en zich voor te bereiden op de Tour de France, zijn derde doel (na Milaan-San Remo en de Giro, red.) van het seizoen.”

Zoals in 2019
“Jasper De Buyst en Roger Kluge, zijn twee vaste lead-outs, zouden eventueel nog een paar dagen langer blijven. Maar ook zij zouden dan uit koers verdwijnen, want in de Tour moeten ook zij weer aan de bak voor hun kopman. En in de Tour willen we met Caleb Parijs halen, zelfs al doet hij later nog de Vuelta. De sprint op de Champs Elysées is immers de mooiste die er is.”

Lelangue vertelt dat dit voor Ewan zowat hetzelfde traject is als in 2019. “Giro-Tour, met toen tussendoor de ZLM Tour. Die laatste is dit jaar afgelast, dus wordt het straks de Baloise Belgium Tour. Maar het is een vergelijkbare aanloop naar de Tour. We wisten dat dat kon. De Giro uitrijden? Ik denk dat iedereen beseft dat dit niet logisch is. Tussen einde Giro en begin Tour zitten dit jaar minder dan vier weken. En we willen een frisse Caleb Ewan in de Tour, waar ik een zevental sprintkansen zie.”

Met vijf Milaan halen
Met de vijf andere renners wilde Lotto Soudal Milaan halen. “Niet alleen Milaan halen, doel was ook om met hen aanvallend te koersen. Die vijf waren doelbewust geselecteerd. Hoeveel keer heeft Thomas De Gendt al opgegeven in een grote ronde? En Thomas was in vorm. Ook Tomasz Marczynski is in de grote rondes een vaste waarde. Oké, hij heeft Covid gehad, maar was hersteld en op de goede weg. Dat zagen we in de Waalse klassiekers.”

“Kobe Goossens deed vorig jaar voldoende ervaring op in de Vuelta en was supergemotiveerd. Ik zag hem persoonlijk bezig in Romandië, waar hij de bolletjestrui pakte. Harm Vanhoucke hoefde geen klassement te rijden, ook hij kon focussen op aanvallen en een gooi doen naar ritwinst. Hij is er intussen toe in staat. En Oldani is altijd goed om deel uit te maken van een of andere ontsnapping en hij heeft in de finale eventueel nog een sprintje in de benen. Met wat geluk…”

Hattrick
De eerste week verliep ook naar wens, zegt Lelangue. “Oké, Caleb mist die eerste massasprint in Novara waar Merlier wint, maar de twee volgende sprints wint hij en pakt hij er de Maglia Ciclamino bovenop. Hij was zo fier om het voor het eerst in zijn carrière een leidersshirt in een grote ronde aan te mogen trekken. Het vertrouwen was er om nog één of twee ritten te winnen in dat ciclamino. Hij aasde op een hattrick, misschien zaten er zelfs vier overwinningen in.”

‘Caleb was fier op dat ciclamino shirt’ – foto – Cor Vos © 2021

En toen ging het fout. Tijdens de etappe van Foggia naar Guardia Sanframondi kreeg Ewan problemen met de knie. “Dankzij zijn schoeisel”, legt Lelangue uit. “Ik was in Frankrijk voor de Tro-Bro Léon toen ik telefoon kreeg. Dat het ernstig was, kreeg ik te horen. En net die dag verliep de start van de etappe chaotisch, werd er gevallen en hard gekoerst. Wat moet je dan doen?”

“Kniepijn moet je ernstig nemen”, verdedigt Lelangue zijn speerpunt. “Caleb Ewan klaagt zelden. Als hij dat dan wel doet, moet je hem geloven. Ik ben intussen naar Monaco geweest, waar hij drie dagen volledig van de fiets is moeten blijven. Intussen traint hij opnieuw voorzichtig. Maar ik heb gezien hoe ontgoocheld hij was over zijn opgave, en vooral over de kritiek die hij daarvoor kreeg.”

Respect voor RCS
“Kijk, Tim Merlier geeft ook op in de Giro en wint een week later de Ronde van Limburg. Geen vuiltje aan de lucht. Caleb sukkelt echter écht met de knie en wordt door sommige media en een aantal prominenten hard aangepakt. Natuurlijk heeft hij respect voor de Giro en organisator RCS. Dit verdient hij gewoon niet.”

Snel verdwenen ook De Buyst en Kluge uit de Giro. “Jasper kampt al langer met rugproblemen. Daardoor is hij in Gent-Wevelgem gelost uit de kopgroep. In Italië moest hij dagelijks bij de kine passeren, maar hij was in staat Caleb te helpen. Maar eenmaal die verdwenen was, moest hij ook geen verdere risico’s meer nemen. Ik zie hem liever opnieuw fris in de Tour. Idem wat betreft Roger Kluge, die nog meeging tot op de Monte Zoncolan.”

Ewan wint in Termoli – foto: Cor Vos © 2021

“Marczynski was leeggereden. We waren enthousiast over zijn vorm na de Waalse klassiekers, maar blijkbaar kwam de Giro toch te vroeg. Dat gebeurt. Heeft zijn coronabesmetting er ingehakt? Dat moeten we nu uitzoeken met onze dokters en specialisten. En eventueel via eendagskoersen kijken hoe zijn lichaam reageert. Kobe Goossens was bezig aan een goede Giro, maar kwam ten val en kon niet meer degelijk remmen. Je moet een jonge renner ook niet naar het slachthuis voeren. Hij is intussen aan de beterhand en we overwegen hem Zwitserland te laten rijden.”

Beschaamd
“En Thomas De Gendt kampt sinds het begin van de Giro met kniepijn. Ook hij wilde ab-so-luut niet opgeven, want hij had nog plannen. Onder meer de rit over de Passo Pardoi (uiteindelijk geschrapt, red.) had hij aangestipt. Maar de dokters hebben hem overtuigd dat het op die manier geen zin had.  Er zijn overigens wel meer renners in de Giro die met kniepijn sukkelen. Campenaerts bijvoorbeeld. De koude, de regen en sommige lange transfers bevorderen het herstel ook niet.”

“Nee, ik ben ook niet blij met onze Giro, ook al wonnen we twee ritten. Ik ben zelfs een beetje beschaamd dat we maar twee renners meer in koers hebben, maar ik wil mijn renners wel verdedigen”, is Lelangue duidelijk. “En onze strategie. Ik kijk af en toe naar Eurosport. Ook al zijn we maar met twee, ik zie Stefano en Harm in het begin altijd knokken voor de vlucht van de dag. Ze doen hun best. En zonder die val in de Strade-etappe, had Harm misschien zijn rit op zak.”

Ewan via Baloise Belgium Tour naar Tour de France

Calew Ewan is intussen opnieuw aan trainen toe. Samen met De Buyst en Kluge zal hij starten in de Baloise Belgium Tour, waar hij in principe twee kansen op een massasprint krijgt. “De rittenkoers is ook ideaal om nog wat koersritme op te doen”, vindt Lelangue.

Lotto Soudal heeft elf namen in de voorselectie voor de Ronde van Frankrijk. Lelangue wil de namen nog niet vrijgeven, maar zonder verdere fysieke ongemakken zijn Caleb Ewan, Roger Kluge, Jasper De Buyst, Philippe Gilbert, Thomas De Gendt, Tim Wellens en John Degenkolb wellicht certitudes.

“De beslissing valt na het einde van de Baloise Belgium Tour”, zegt Lelangue. “Tegen dan zullen we een goed overzicht hebben. Maar ook in de Tour hebben we sowieso dezelfde doelen als in de Giro: sprinten met Caleb Ewan en aanvallend koersen met de andere jongens. Met dat verschil dat we in de Tour hopen dat de hele ploeg Parijs haalt.”

Dit artikel delen:

26 Reacties

AWestie 28 mei 2021 om 16:58

Wat een gepikeerd verhaal, waarom is hij zo op zijn staart getrapt? Ik vind het super begrijpelijk allemaal, waarom doen volgers hier blijkbaar zo moeilijk over?

Verweggistan 28 mei 2021 om 17:36

Het is inderdaad logisch en pech doe je niks aan. Het enige dat je Lotto kunt verwijten is dat dit weer hun tactiek is. Drie keer Ewan in een grote ronde is een beetje inspiratieloos en armoe, vooral ook dat perse DeBuyst én Kluge mee moet hebben, terwijl je al weet dat die ook uit gaan stappen. Is er dan niet een keer een andere leadout mogelijk met renners die wel uit willen rijden? Maar ja, ze winnen wel etappes

Turtlehead 28 mei 2021 om 17:54

Terechte kritiek is natuurlijk niet zo erg. Nu is t allemaal wel OK, maar twee jaar geleden belachelijke oude knarrenclub bij elkaar gekocht, dat is brevet van onvermogen.

KnightBiker 28 mei 2021 om 16:59

Eigenlijk is de kritiek meer van toepassing op het algehele functioneren van de ploeg: buiten Ewan, de Gendt en Wellens weinig resultaten en de klassiekers waren sowieso ruk. Er is afgelopen jaar vernieuwd, maar het talent komt er maar zelden bovendrijven.

WernerFranke 28 mei 2021 om 21:57

Het zijn niet allemaal Pogacars, geef die mannen een paar jaar. Letterlijk de halve ploeg is 23 of jonger.

KimJungPoels 28 mei 2021 om 17:06

Vind dit echt de meest zaaddodende ploeg van de hele World Tour. Wat mij betreft is de kritiek terecht en dit interview brengt daar zeker geen verandering in.

AWestie 28 mei 2021 om 17:12

Ook daar mee eens @knightbiker & @kimjungpoels

Een ploeg die scoort bij de gratie van Ewan en wat sympathieke Belgen. C’est ca.

Jaap Eden 28 mei 2021 om 17:32

Ben het eens met de rest hier. Ik heb van mijn moeder geleerd dat onterechte kritiek juist geen pijn hoeft te doen. Blijkbaar voelt hij toch verantwoordelijkheid, en terecht mijns inziens.

Gilberto 28 mei 2021 om 20:45

Is nu eenmaal deze hysterische meutjes maatschappij, niemand ken meer tege het kleinste beetje kritiek.
Maar goed, vind het een beetje tegenstrijdig. Snap niet waarom hij tegelijkertijd gepikeert EN beschaamt is. Als je je beschaamt voel, geef je toch een beetje toe aan de kritiek schijnbaar?

Gilberto 28 mei 2021 om 20:46

En al helemaal lullig die Calimero uitspraak over Merlier…

Michelangelo 28 mei 2021 om 17:48

Ik begrijp Lelange. Zeker als je kijkt wat er doorgaans in de Belgische media gebeurt. Journalisten lopen daar als kritiekloos klapvee achter Lefevere en zijn hondjes aan, en daar wordt zelfs positief over geschreven als Evenepoel een oplawaai van een half uur krijgt. Zelfs dan dan wordt die bijna als winnaar van de dag opgesomd in het dagelijkse DQS promostukje op de Sporza site. Of hooguit als “opmerkelijk”. Maar nevernooit als verliezer. Ook niet als hij weer een stuurfout maakt, over de vangrail gaat en de Giro moet verlaten….

Voor Lotto Soudal zijn de messen veel eerder geslepen in de Belgische media. Er is veel minder begrip, conclusies zijn veel harder. Ewan wordt gefileerd omdat hij afstapt in het paars, De Gendt wordt kritisch beoordeeld, etc.. En dat terwijl het een ploeg is die het moet doen met een stuk minder budget, en een stuk minder goede renners.

Dus ik kan Lelangue zeer goed begrijpen. En ik vind het goed dat hij zijn verhaal doet.

KimJungPoels 28 mei 2021 om 18:10

Wat een onzin. Over Quickstep wordt veel meer geschreven omdat het gewoon een van de meest toonaangevende ploegen in het peloton is. Daar kun je vooraf, tijdens en na iedere grote wedstrijd artikelen van maken.

Dit ploegje van Lelangue is altijd bezig met nevendingetjes. Zoveel mogelijk opeenvolgende grote rondes rijden, de meest aanvallende rijder in de Tour zijn en dat soort dingen. Met 2 man finishen in een grote ronde is gewoon echt heel erg treurig vind ik en doet de Giro absoluut geen respect aan. Vooral ook zonde dat zo’n ploeg dan een plaats in neemt ten koste van PCT teams die een moord zouden doen voor startrecht.

Dat je daar wat kritiek op krijgt moet je dan ook stilzwijgend accepteren.

Thijs E 28 mei 2021 om 18:28

2 etappes in de Giro is een goed resultaat voor Lotto.

Maar tegelijkertijd verhult dat resultaat de structurele problemen die ze hebben. Een laag budget, weinig écht presterende renners en een management dat die problemen al jaren niet lijkt te kunnen oplossen.

Verder is dit geen interview, maar een podium voor Lelangue om zich eens fijn te beklagen over de wereld, die zo lelijk tegen hem doet.

Leuke steek onder water ook over Merlier, alsof het uitstappen van De Buyst en Kluge zonder echte blessures wel respectvol is. Dit was Merliers eerste grote ronde.

Jean Dumas 28 mei 2021 om 18:31

Dit is een beetje ophef maken, met hulp van een man die gewoon moet zwijgen.

ssj 28 mei 2021 om 19:01

Ik vind het veel. Drie man die je sowieso laat afstappen. Met een beetje pech eindig je dan met 2. Wat nu dus ook gebeurt. Daar mag prima kritiek op zijn. Temeer omdat Ewan wel vaker tussentijds is afgestapt.

Pedalo 28 mei 2021 om 19:21

Probleem zijn Gilbert en Degenkolb. Deze twee presteren zo slecht dat de rest vergeten wordt. Sowieso zitten altijd negatief tov QS. Maar Wellens in Vuelta en Ewan nu weer twee etappes. Niet slecht!

Huubi 28 mei 2021 om 20:03

Zo slecht doen ze het niet. Bescheiden ploeg, bescheiden resultaten. En juist omdat het een bescheiden ploeg is, moeten ze De Gendt en Ewan overal opstellen.

En ik kan me enige pissigheid wel voorstellen tov Quickstep. Elke scheet van hun wordt uitvergroot.

lampje 28 mei 2021 om 20:26

Maakt zich er wel makkelijk vanaf met dat het maar normaal moet zijn dat renner + knechten niet uitrijden. Als elke ploeg zo zou denken met het oog op komende koersen, of het nu de tour is of een B-koers, dan zijn er na 3 weken nog max 100 renners over. Als een drieweekse koers teveel is rij dan gewoon een kleine ronde. Het is niet per se een logische keuze, ook al doet hij alsof dat het wel is.

Vanhoucke van start laten gaan zonder klassementsopdracht is ook een zwaktebod. Verzoek die man het te proberen. Maar het is allang duidelijk dat hij zelf daar de juiste motivatie niet voor heeft dus blijkbaar vindt de ploeg het dan niet nodig hem een duwtje te geven?

In de breedte is Lotto ook echt een zwakke ploeg. In de Dauphine ook een zeer matige line up. Niet worldtour waardig en terecht beschamend.

Romāns Vainšteins 28 mei 2021 om 20:36

Het wordt eens tijd dat wt teams geen start -plicht maar -recht krijgen en hun plek ter beschikking kunnen stellen. Die hele punten bullshit houdt toch geen dooie moer in en veel zogenaamde wt teams hebben simpelweg geen budget en kwaliteit om overal maar op te komen draven. Het hele idee dat je als wt team maar zorgt dat je overal ‘wt waardig’ aan de start komt is bezopen mijns inziens.

Nu moeten ze over 2 dagen ook weer in de Dauphine aan komen kakken.

nickdt 28 mei 2021 om 21:13

En in de Tour willen we met Caleb Parijs halen, zelfs al doet hij later nog de Vuelta. De sprint op de Champs Elysées is immers de mooiste die er is.”

Lekker respectvol naar de Giro toe, maar niet heus.

Handige Harry 28 mei 2021 om 22:26

Ik denk dat de Giro organisatie ook wel weet dat die sprint de belangrijkste sprint van het jaar is.

lampje 28 mei 2021 om 22:35

Ze hadden de 3e week wel iets sprintvriendelijker kunnen maken in Italië… niet dat Caleb dan niet was afgestapt natuurlijk, maar ze hebben het wel erg onaantrekkelijk gemaakt om door te fietsen.

Adorni 28 mei 2021 om 23:24

2sprintzeges is voor de ploeg wel goed, maar de kritiek pareren noem ik dit ook niet. Dit is nog gewoon eens een opeensomming van de kwaaltjes van elke renner.
Het is een vaststelling dat de basis bij Lotto te smal is, daarom moeten De Gendt, Ewan, De Buyst en Kluge opdraven in de 3grote rondes. Terwijl De Buyst ooknog sukkelt met zijn rug.
De helft van de ploeg is 23 of jonger, ze willen al die jonge mannen niet voor de leeuwen gooien in de Giro of Tour.

In de Tour trekken ze de kaart van de ervaring, ik hoop dat ze naast de 7 zekere namen niet de fout van vorig jaar gaan maken door een jonge klimmer ‘zijn kans’ te geven, maar die vervolgens inzetten om achter de vroege vlucht te rijden, waardoor die leeg is voor de bergen starten.
Als je dan toch die vlakke ritten wil controleren, kan je voor die rol beter een Frison of Van Moer meenemen.

De jonge klimmers krijgen hun kansen in Dauphiné en Zwitserland, een aantal meenemen naar de Vuelta.

harryjohan71 28 mei 2021 om 23:36

Ook daar gaan ze voor ritoverwinningen vanuit een ontsnapping. Oftewel de enige optie om te winnen voor hun is sprinten met Ewan of vanuit een vlucht. Voor een top 10 in een AK hebben ze ook nog geen renners. Het is dan wel erg karig voor een World Tour ploeg. Het wachten is op sterke Belgische jeugd van hun die bij U23 wel tot de wereldtop hoorde. Nu nog verder ontwikkelen bij Lotto Soudal en over 1, 2 a 3 jaar oogsten met deze renners

FritsvanHoefelen 29 mei 2021 om 09:20

We halen de halve ploeg halverwege uit een drie weken koers en ik snap niet waarom mensen boos zijn.

Hoe zou John die zin teruglezen? Want daar komt het op neer.

Baukema Tomoulin 29 mei 2021 om 09:51

Mwa deze giro is meer een symptoom van de het probleem bij Lotto dan het probeem zelf. Ze zijn op de goede weg met opeens 8 (ofzo) jonge jongens die gecontracteerd werden en het afvloeien van een hele hoop oudjes. Alleen lijkt alles met de waan van de dag te gaan zonder lange termijn plan, de meeste ploegen nemen elk jaar 2 a 4 nieuwe jonge renners op en selecteren daarmee door. 27 renners met daarin een heleboel neoprofs houdt ook niet over natuurlijk.

Headlines

Materiaalzone

Populair