John Degenkolb: “Dromen van tweede triomf op de piste van Roubaix”

John Degenkolb: “Dromen van tweede triomf op de piste van Roubaix”

foto: Cor Vos

maandag 18 januari 2021 om 08:00
Interview

John Degenkolb blijft ambitieus. Zijn eerste jaar bij Lotto Soudal heeft hij naar eigen zeggen met een goed gevoel afgesloten, met toptienplaatsen in Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen en Brugge-De Panne. “Mijn tijd is nog niet voorbij”, klinkt het bij de net 32 geworden Duitser. “Mijn grootste droom is een tweede keer winnen op de piste in Roubaix.”

Zaterdag 29 augustus 2020. John Degenkolb raakte in de openingsrit van de Tour de France betrokken bij een van de talrijke valpartijen, reed met de moed der wanhoop nog door tot aan de finish in Nice, maar kwam buiten tijd aan. Zijn Tour zat er op na 156 kilometer. Een dag later kon ook Philippe Gilbert niet meer van start.

“Elke grote ronde zijn er jongens die snel uitvallen”, vertelt Degenkolb daarover. “Maar ik had er nooit bij stilgestaan hoe erg dat voelt. Toen ik op de luchthaven zat te wachten, was ik een hoopje ellende en frustratie. Het was zeer moeilijk te aanvaarden. Je hebt het gevoel dat je je ploegmaats in de steek laat. Gelukkig werd het voor de ploeg uiteindelijk nog een succesvolle Tour, maar ik had er zo graag deel van uitgemaakt.”

Degenkolb na zijn val in de Tour – foto: Cor Vos © 2020

“Nu, ik heb er vanaf dat moment wel alles aan gedaan om snel weer op de fiets te zitten. Twee weken later kon ik al hervatten in de Ronde van Luxemburg, waar ik zowaar een rit won. Dat gaf me een enorme mentale boost, waardoor ik met vertrouwen aan de BinckBank Tour begon, de laatste rechte lijn naar de klassiekers. In de sprints voelde ik mij er niet comfortabel, maar in de zwaardere ritten merkte ik wel dat ik in orde was voor de klassiekers.”

“Nooit eerder zo dicht bij podium in de Ronde”
En daarin sloot Degenkolb een atypisch wielerjaar af met toptienplaatsen in de Gent-Wevelgem (6de), Ronde van Vlaanderen (9de) en Brugge-De Panne (4de). “Vooral mijn prestatie in de Ronde vond ik zeer sterk. Ik werd er eerder al twee keer zevende, maar zo dicht bij het podium eindigde ik nooit. Ik heb echt gekoerst om die derde plek te pakken. In de laatste anderhalve kilometer reed ik nog een gat dicht, maar daardoor was mijn eindsprint wel afgebot.”

Degenkolb heeft het ook over een fascinerend wielerjaar. “Door de omstandigheden (corona, red) werd elke wedstrijd speciaal. Het hele peloton stond telkens weer aan de start met het gevoel alsof het de laatste van het jaar kon zijn. Met als gevolg dat het niveau zeer hoog was en de resultaten toch naar waarde geschat mogen worden.”

Winst in de Ronde van Luxemburg – foto: Cor Vos © 2020

Na het seizoen keerde de Duitser terug naar huis. “Ik ben al twee jaar bezig met de restauratie van een oude boerderij. Daar heb ik ook deze winter mijn tijd ingestoken. Zwaar labeur in de tuin, waar ik mijn terras afwerkte. De ideale manier om het hoofd leeg te maken. Minpuntje: ik kon er amper trainen wegens het slechte weer. Daarom laste ik in december nog een stage op Mallorca in met twee collega’s, waaronder Jonas Rutsch van EF Education.”

Niet bang van Van Aert en Van der Poel
Met La Marseillaise, de Ster van Bessèges en de Tour de la Provence zal Degenkolb zich straks voorbereiden op het Belgische openingsweekend. “Daarin rijd ik normaal Kuurne-Brussel-Kuurne. Dan volgt Parijs-Nice en voor je het beseft, sta je aan de start van Milaan-San Remo. Maar mijn hoofddoelen zijn uiteraard de Vlaamse klassiekers, met Parijs-Roubaix op één. Ik won er in 2015. En na mijn ritzege in de Tour van 2018 (9de etappe, van Arras naar Roubaix, red) is mijn liefde voor deze klassieker nog gegroeid. Het is mijn grootste droom om ooit met een tweede kassei te mogen pronken op de piste.”

En zoals in zowat elke online meeting die tegenwoordig gehouden wordt, krijgt ook Degenkolb de vraag hoe lastig het wordt om volgend voorjaar Mathieu van der Poel  en Wout van Aert te kloppen. De Duitser klinkt strijdvaardig. “Man tegen man zijn die twee misschien van een ander niveau. Maar een klassieker is geen tijdrit. Er komt ervaring en tactiek bij kijken. Nee, ik ben er niet bang van.”

Als het weer tegenvalt in Javea, wordt indoor getraind – foto: Cor Vos © 2021

Volgens Degenkolb kan het overigens een speciale Parijs-Roubaix worden dit jaar. “Zonder publiek wordt de wind een extra factor. Door het volk dat er normaal staat, ben je op de kasseistroken beschut. Je rijdt door een corridor. Nu zal dat niet zo zijn. Ik verwacht dat we dat vooral gaan beseffen op Carrefour de l’Arbre, op het einde. Als daar wind staat, worden die stroken nog zo veel zwaarder.”

Leuven
Na het voorjaar hoopt Degenkolb zich te mogen opmaken voor een nieuwe Tourdeelname. “Heel graag zelfs, maar daaromtrent is bij de ploeg nog niets beslist.” Daarnaast wil hij ook van het WK een doel maken. “Dat wordt wat. Ik heb al iets gezien van het parcours in de Brabantse Pijl. Met moeilijke, korte hellingen. Technisch bovendien. Als ik in topconditie ben, dan kan ik voor een goed resultaat gaan, al is de omloop me niet op het lijf geschreven. Maar het is altijd leuk om je land te mogen vertegenwoordigen.”

Dit artikel delen:

26 Reacties

Marik 17 januari 2021 om 08:11

Tja John, dromen staat vrij. Ik zie het niet gebeuren helaas.

Vinyakke 17 januari 2021 om 11:15

Denk je dat Hayman beter was dan boonen? Vansummeren beter dan Cancellara? Ik zou Degenkolb toch niet uitvlakken in Roubaix hoor. Daar kan ervaring, tactiek en geluk wel degelijk een rol spelen.

Marik 17 januari 2021 om 11:45

Vinyakke, allemaal waar. En toch zie ik het niet gebeuren. Ik verwacht komend seizoen geen outsider in PR, maar gewoon ordinair een favoriet.

Vinyakke 17 januari 2021 om 12:21

Als je 2 favorieten hebt in roubaix valt er gemiddeld al eentje uit. Op dat ene wiel springen dan 40 anderen, tot 5 slimmeriken de handen in elkaar slaan waar geen enkel normaal mens ooit nog naartoe kan, game over en een outsider wint.

Romāns Vainšteins 17 januari 2021 om 13:24

Ik op zich wel.

Deze man is op zich gebouwd voor de keien, hij moet wel echt in de kopgroep zitten maar als ze er aan komen met de groten zie ik hem zich wel vastbijten, slepen en uiteindelijk in de spurt excelleren. PR ook een koers die vaak door een ouwe rot gepkat wordt hè.

Lalsacien 17 januari 2021 om 21:07

Duclos-Lassalle was ook al flink op leeftijd toen hij Roubaix won.

Bazzz 17 januari 2021 om 09:20

Scheelt dat de meeste dromen bedrog zijn

john 17 januari 2021 om 09:22

Misschien moet je eens naar de goede raad van Marco Bosato luisteren ,want dromen zijn bedrog
Want ik zie je niet in je dromen voor Wout en Mathieu eindigen. Helaas die tijd is voorlopige voorbij

Sammysosa 17 januari 2021 om 09:42

Nóg een leuk interview! Mijn welgemeende complimenten aan WF om de wielerluwe maanden draaglijk te maken.

Wat is er eigenlijk met Der John gebeurd? Van ’12-’15 een van de beste renners ter wereld maar sindsdien is het hopen op een sprankje van die glorie. Zowel als sprinters als als klassieker rijder eigenlijk.

Martino87 17 januari 2021 om 10:00

Tja, dat ongeluk hè. Wel triest dat hij daardoor van een van de beste renners ter wereld is verworden in een goede renner met af en toe een uitschieter.

Sammysosa 17 januari 2021 om 12:10

Oh verrek ja! Dat was ik helemaal vergeten…

Romāns Vainšteins 17 januari 2021 om 13:25

Daarna natuurlijk nog wel een prachtige touretappe, dus die éne dag zit er ergens nog wel in voor hem. Waarom niet in Roubaix?

Jos84 17 januari 2021 om 13:18

Het is hem gegund maar ik zie het niet gebeuren

jappe666 17 januari 2021 om 13:36

Denk niet dat Degenkolb moet vrezen voor zijn plekje in de Tour.
De ploeg rijdt vol neo’s die ze nog geen GT wouden laten rijden dit jaar, dus de ervaren mannen zullen er elk wel minstens 1tje moeten rijden denk ik, al wou Ewan ze wel alle 3 al rijden.

Wat betreft zijn kansen in P-R is het wel een ferme domper dat Gilbert die niet op zijn planning heeft staan. Samen hadden ze daar een stuk meer kans gemaakt.

Vinyakke 17 januari 2021 om 14:01

Misschien kan Vermeersch wel een handje toesteken. Man met een mooie toekomst op de kasseien.

Blackcanyon 17 januari 2021 om 16:14

Vermeersch, die zal zijn handje toch wel toesteken aan Van der Poel, want die rijdt op de weg in hetzelfde team als Van der Poel en niet bij Lotto Soudal, de ploeg van Degenkolb.

@Degenkolb, dromen mag altijd. Pak t wiel van Van der Poel of dat van Van Aert en je kunt zomaar in de top 3 komen als je dat tot het laatst volhoudt.

Vinyakke 17 januari 2021 om 16:22

Jij hebt Gianni Vermeersch voor, ik bedoel florian natuurlijk. Verder is dat de tactiek die hij juist niet mag gebruiken. Anticiperen moet hij doen, in het wiel van van aert en van der poel wordt hij net als iedereen trouwens gewoon uitgekletst natuurlijk.

jappe666 17 januari 2021 om 18:31

Ik zie Vermeersch ver komen, maar in de zone van de waarheid verwacht ik dat hij (nog) te kort zal komen. Zijn toch vaak renners met de nodige dienstjaren die daar overblijven.

Frank V 17 januari 2021 om 18:53

Florian Vermeersch is ne volbloed camion. Schrijf hem maar op voor Roubaix.

Blackcanyon 17 januari 2021 om 20:55

Benieuwd of Florian wat kan. Ik zie dat hij in Gent Wevelgem 13e was en Gianni 30e. In de RvV alletwee DNF. Florian heeft nog een kermiskoers gewonnen. Is nog Jong. Parijs Roubaix vraagt doorgaans taaiheid die met de jaren komt. Uit zijn palmares kan ik nog niet concluderen dat hij heel ver mee zal komen. Ik laat me graag positief door hem verassen. Overigens verwacht ik Gianni ook niet in de frontlinie in de finale, ook niet als knecht van MvdP.

Als Degenkolb er op de wielerbaan nog bij is, wordt t nog leuk. Is toch voormalig topsprinter en op zo’n wielerbaan na zo’n koers is t toch anders sprinten (Vaak een sprint van stervende zwanen)

john 18 januari 2021 om 09:23

@Blackcanyon,hopelijk doet hij dan geen Allaswiepje als hij in het wiel van Van Aert en van der Poel rijdt naar Roubaix

Barry Batsbak 18 januari 2021 om 11:35

Meh, Van der Poel is ook maar debutant in Parijs-Roubaix en Van Aerts optreden in de meest recente uitgave was ook niet al te best. Toch durven we ze bijna als zekerheidjes voor de winst op te schrijven. De kansen van Florian Vermeersch of Degenkolb zijn even goed als die van een ander.

Gala 18 januari 2021 om 07:11

Waarom zou Degenkolb geen winst in Roubaix mogen ambiëren? Het omgekeerde zou triest zijn. Behalve Degenkolb zijn er trouwens nog een pak andere, sterke renners.
Of denken jullie werkelijk dat Van Aert en VD Poel vanaf nu alle (voorjaars)klassiekers gaan winnen. Dat is pas dromen, inclusief het bijhorende bedrog.

Fietsman 18 januari 2021 om 07:17

Het zou geweldig zijn als hij wint. Het zou al geweldig zijn als hij een stapje weet te zetten richting zijn oude niveau. Ik vind de mensen die hier direct roepen dat hij kansloos is trouwens wel vrij cynisch. Laat die jongen lekker dromen, niks mis met een beetje ambitie. Zeker als je ooit wel het talent had.

Jan Blokland 18 januari 2021 om 12:00

Speculeren mag. Is ook mooi. Maar in Parijs-Roubaix komt zoveel kijken. Mechanische pech, valpartijen, weersomstandigheden. Het is toch net even iets anders dan de overige klassiekers. Daarom zijn er veel kanshebbers zoals, Kristoff, Trentin, Sagan, Degenkolb, Pedersen, Politt, Teunissen, Stybar, Van Avermaet en zo kan je nog wel even doorgaan. En dan heb ik het nog niet over Van der Poel en Van Aert gehad.
Laten we eerst maar eens kijken hoe het covid 19 ervoor staat in de periode maart-april. Ben bang dat er nog veel geannuleerd gaat worden.

Gala 19 januari 2021 om 07:18

Vlaamse klassiekers zullen wel doorgaan denk ik. Over PR heb ik ook mijn twijfels als het niet snel beter wordt.

Headlines

Materiaalzone

Populair