João Almeida: “Zesde plek in eindklassement is een erg goed resultaat”

maandag 31 mei 2021 om 09:37
João Almeida: “Zesde plek in eindklassement is een erg goed resultaat”

Almeida reed een uiterst sterke slotweek - foto: Cor Vos

Op een haar na miste João Almeida de vijfde plaats in de Giro d’Italia. In de afsluitende chrono kwam hij vijfhonderdsten van een seconde tekort om drie in plaats van twee plekken te stijgen in het eindklassement. Dat kon de pret na een ijzersterke slotweek echter niet drukken: “Ik ben blij dat ik opnieuw in de top-tien eindig.”

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

“Ondanks drie zware weken voelde ik me vrij goed en focuste ik me vandaag op een goede tijdrit. Ik ben content met deze uitslag, vooral op een vlak parcours als dit”, kijkt de Portugese rondehoop terug op de 30,3 kilometer lange slottijdrit, waarin hij als eerste van de klassementsrenners over de streep kwam. Hij moest 27 seconden toegeven op dagwinnaar Filippo Ganna, maar in het klassement wipte hij over Romain Bardet en Hugh Carthy. Een bekroning van een sterke laatste week, waaraan hij als nummer dertien in het klassement begon.

De vijfde plaats kwam er dankzij het spel met de honderdsten dus niet, maar de tevredenheid overheerst bij Almeida. “Een zesde plek in het eindklassement is een erg goed resultaat”, stelt Almeida op de site van Deceuninck-Quick-Step. “Ik ben blij dat ik opnieuw in de top-tien eindig. Het was een goede Giro d’Italia voor mij, een koers waarin ik veel leerde en zag dat ik verbeterd ben in het hooggebergte waar ik bij de echte klimmers kon blijven.”

Dit artikel delen:

55 Reacties

Steven_E 31 mei 2021 om 09:54

Als er een klassement van de laatste 5 dagen (na de 2e rustdag) werd opgemaakt stond hij op 1.

Romāns Vainšteins 31 mei 2021 om 10:00

Edit redactie: Niet doen.

Steven_E 31 mei 2021 om 12:15

Nu ben ik wel benieuwd naar de oorspronkelijke reactie… Alleszins, ik geef gewoon een feit, wie er dan in slaagt daar iets op te reageren dat blijkbaar moet worden gecensureerd, tja…

Panache 31 mei 2021 om 12:55

Dat is geen feit Steven. Als er een klassement voor werd opgemaakt, dan reden de renners met oog op dat klassement. Echter: niemand heeft gestreden voor een verzonnen klassement over de laatste 5 dagen. Kan best dat je bedoeling puur is om Almeida een compliment te geven voor zijn laatste week: daar ben ik het volkomen mee eens.

Romāns Vainšteins 31 mei 2021 om 13:02

Inhoudelijk stelde ik dat Almeida juist de kans kreeg om veel aan te vallen en zich te ontwikkelen juist vanwege het feit dat hij die piste op een achterstand van 10 min inzette. De reden dat het hele bericht weggehaald is heeft te maken met een Eurovision-grap ter introductie, stom van me, het is immers 2022

Steven_E 31 mei 2021 om 13:15

@Panache: ik bedoel helemaal geen officiëel klassement ofzo hoor, gewoon iets officieus, ter info voor de volgers. Een beetje zoals eens een kijkje nemen op de terugronde in een voetbalcompetitie.

Panache 31 mei 2021 om 14:23

Ik begrijp dat veel mensen zo denken (een voetbalclub mist 4x de kans op 1-0 en dan zegt de fanclub dat het 4-0 had kunnen zijn). Maar zo werkt het niet. Erger nog: had de club de heenwedstrijd met 3-0 verloren dan denken sommigen dat het wel benutten van de kansen er voor had gezorgd dat je in de volgende ronde zou staan. Alles wat gebeurt in een wedstrijd heeft een verhaal en is een interactie met de tegenstander. Door een klassement te verzinnen negeer je dat verhaal en die interactie. Bernal had vast een half minuutje sneller gekund het laatste weekend, maar waarom zou hij?

mus van de maasstad 31 mei 2021 om 09:59

Als je ploeg je niet zo behandeld had stond je sowieso 4e

Maar ja, lekker wachten op een junior die zn 1e koers na 9 maanden rijd

Bazzz 31 mei 2021 om 10:04

Edit redactie: Doe normaal.

Marik 31 mei 2021 om 10:07

Wat een wereldvreemde reactie Bazzz.

Miko1983 31 mei 2021 om 10:10

Poep in de broek heeft Remco zeker idd……vooral als het naar beneden gaat

Michelangelo 31 mei 2021 om 10:34

En die junior die zich in de eerste week afvraagt wanneer er eindelijk gekoerst gaat worden. Om vervolgens op de eerste dag in de tweede week uit te gaan als een natte scheet in de broekjes van sommige flitsers…

Hoe dan ook, voorafgaand aan de Giro had Almeida al meer laten zien in grote rondes dan zijn “kopman”. En dat is nu enkel maar bevestigd.
Als DQS slim is, dan sturen ze Evenepoel de volgende keer naar een grote ronde zonder ploeg eromheen gebouwd; gewoon zelf laten zien wat hij kan in een drieweekse ronde, en daaromheen “op zijn quicksteps” koersen.

Bazzz 31 mei 2021 om 10:36

@Marik
Klopt, bedoel het ook niet serieus, is meer dat de Rem & co fanclub die verwachting nogal had.

De kans dat hij erdoor ging zakken was groter dan dat Kruiswijk ooit nog podium gaat rijden. En die kans is al vrijwel 0, dus moet je nagaan

Turtlehead 31 mei 2021 om 11:05

Een beetje meer respect en minder kinderachtig taalgebruik richting een meervoudig WT-winnaar is wel op zijn plek vrienden.

Michelangelo 31 mei 2021 om 11:09

Overigens voor de liefhebber is er binnenkort weer een aflevering in de reeks “Ik ben Remco” op VTM, waar een cameraploeg een jaar lang het grootste ego van het Belgische wielrennen volgt. Waarschijnlijk in de hoop dat ze naar een mooie climax konden werken met een “twee vingers in de neus Giro winst” vanuit een doodsmak. Maar dat valt dus net ff anders uit.

Veel kijkplezier in ieder geval!!!

MarkPeeters 31 mei 2021 om 13:04

Bij de start was Almeida medekopman bij DQS. In de 1e bergrit verloor hij echter meer dan 4 minuten en dus werd bij DQS alles op Evenepoel gezet. Logisch, ook al draaide het achteraf verkeerd uit.

Michelangelo 31 mei 2021 om 13:53

Daar zit het verschil tussen een ervaren klassementsploeg en DQS.

Verwachtingen rondom Eveniepoel waren veel te hoog opgeklopt, met de wetenschap dat er een berg onzekerheden waren: wat is het effect van de gedwongen pauze, wat is het effect van het rijden van een grote ronde zonder enige voorbereiding, wat kan Evenepoel in week 2 en 3, wat kan hij in het hooggebergte. Die jongen heeft in het grote rondewerk nul komma noppes bewezen, komt net terug, en wordt na 3 dagen uitgespeeld als enige kopman. Terwijl hun tweede man wel degelijk in vorm leek gezien de tijdrit, gezien de trainingswaarden, gezien de aankomst op de eerste gravelstrook na de tunnel, en gezien het feit dat hij in de gravelrit wel mee kon. Daarnaast kwam hij niet terug van een blessure, en heeft zich het jaar voordien ook al bewezen in een drieweekse ronde.

DQS is te snel in de valkuil gestapt van de euforie rondom Evenepoel. En te weinig beseft dat iemand op 4 minuten nog wel degelijk een grote rol kan spelen in het klassement.

MarkPeeters 31 mei 2021 om 20:06

@ Michelangelo: achteraf is het gemakkelijk om een analyse te maken. Na de 1e bergrit stond Evenepoel op de 2e plaats op enkele seconden van de leider (Atilla Valter), terwijl Almeida op meer dan 4 min stond. Toch logisch dat je dan de kaart Evenepoel trekt …

Shinzawai 31 mei 2021 om 10:03

En dat ondanks zijn ploeg. Zonder die andere kopman had hij voor het podium gestreden.

Steven_E 31 mei 2021 om 12:17

Neen hoor, daarvoor had ie in week 1 teveel tijd verloren (zonder te wachten en knechten op Evenepoel). De dagen dat hij wacht verliest hij enkele minuten, die hij daags voor de 2e rustdag deels terugkrijgt door in de vroege vlucht te mogen kruipen.

AdZ 31 mei 2021 om 12:56

Je bedoelt die vlucht waar ze in hondenweer er met 5 vandoor gaan en waar Almeida over de hele duur van de rit (4h24min) bijna 5w/kg trapte en uiteindelijk als 6e finisht?

Hoezo mocht hij meesluipen met de kopgroep?

Zelf keihard afgedwongen zal je bedoelen? ;-)

S'mon 31 mei 2021 om 15:48

Wie zegt dat Almeida in de ritten waar hij moest wachten op REV niet te diep was gegaan, en dat later had moeten bekopen.

Marik 31 mei 2021 om 10:09

Deze man verdient een volledige ploeg om zich heen die in dienst van hem rijdt. Dan is de kans heel groot dat hij aan het einde op het podium staat.

pjotrFoss 31 mei 2021 om 10:15

Hoezo schuift iedereen het af op evenepoel? João verloor zelf toch al ruim 4 minuten in 1 van de eerste etappes?

Koers 31 mei 2021 om 10:25

Exact, en doordat ie zo achter stond kreeg ie ook de ruimte om weer tijd terug te pakken, dat had ie anders niet gehad. Men kan het wel op het team afschuiven maar hij had die 4 minuten gewoon niet moeten verliezen. Het gaat er in een GR niet om dat je de laatste 10-15 dagen goed bent, maar juist alle 21 ritten. Als Roglic 4:10 in de eerste 4 dagen verliest op Kruijswijk, dan is Kruijswijk gewoon kopman.

harryjohan71 31 mei 2021 om 10:39

Als Roglic 4 minuten verliest blijft hij kopman bij JV. JV weet dat in een ronde veel kan gebeuren en schrijven hun kopman niet na 1 slechte dag af. JV heeft het probleem als DQS ook niet, omdat het team in rondes in de breedte sterker is dan bij DQS. De overige renners bij DQS waren niet op de afspraak om hun kopmannen te ondersteunen.

adelaarvanantwerpen 31 mei 2021 om 10:45

@ koers
Waneer heeft Almeida ruimte gekregen om tijd terug te pakken. In de etappe waarin hij in de kopgroep zat begon hij maar met een voorsprong van minder dan 2 minuten aan de giau. Dit na meer dan 100 km op kop te zitten. Hij had waarschijnlijk dichter geeindigd als hij gewoon in peloton begon.

In de slotweek kreeg Almeida ook geen ruimte want hij werd bijna altijd direct gecounterd door Yates.

@ pjotr
Almeida verloor inderdaad 4 minuten door zijn eigen falen, maar hij verloor ook bijna vier minuten door te wachten op Evenepoel.

mus van de maasstad 31 mei 2021 om 11:15

Waarom denk je dat nummer 51 naar remco ging? Er was maar 1 kopman voor de wolfjes

Aart van Woud 31 mei 2021 om 11:25

Nummer 91..

Steven_E 31 mei 2021 om 12:23

Opgelegd door de organisatie

Krakowic 31 mei 2021 om 10:20

Waren voorafgaand aan de Giro toch veel twijfels wat de waarde van de Giro van vorig jaar was. Tot nu toe bevestigt Almeida in ieder geval wel. Betekent dus ook dat de ronde van vorig jaar best goed bezet was, of toch in ieder geval beter dan de meesten lijken te denken.

Deel Koeper 31 mei 2021 om 10:48

Of Almeida is gewoon sterker geworden en een Hindley reed nog wel gewoon op hetzelfde niveau, dat dus niet zoveel voorstelde.

Massimo Bataille 31 mei 2021 om 10:54

Maar hij is voorlopig ook wel de enige uit die top-10 die bevestigd (of beter lijkt)

Hart heeft nog niet voor zichzelf gereden, dus vraagteken.
Kelderman voorlopig ok met wat ereplaatsen in de 1-weeksen
Bilbao met een teleurstellende Giro, maar ook wel al wat top-10 plaatsen dit seizoen.
Hindley, Nibali, Fuglsang, Pernsteiner, Mansada en Konrad voorlopig nog weinig ( tot geen) resultaten gereden.

adelaarvanantwerpen 31 mei 2021 om 10:56

Ik denk toch dat heel duidelijk is dat Almeida heel hard is gegroeid in het hooggebergte en zeker in de laatste week. Vorig jaar kon Almeida met moeite Masnada en Bilbao volgen. Dit jaar reed hij Yates en Bernal eruit in de slotweek.

Turtlehead 31 mei 2021 om 11:07

@adelaar: precies dat dus. Met (nog) wat meer focus en volledige bescherming in de eerste tien dagen is hij toch een serieuze kanshebber in de volgende grote ronde waar hij start.
Benieuwd naar welke ploeg hij gaat. Zou Movistar wat zijn?

Wheely 31 mei 2021 om 11:13

@Turtlehead
UAE vermoed ik.

Steven_E 31 mei 2021 om 12:19

UAE of Bora normaal gezien

Panache 31 mei 2021 om 13:04

Gekke discussie. Wattages geven een vrij zuiver beeld over het niveau. Vergelijken met andere renners zegt juist iets over de vorm.
Hindley in zijn 2020 vorm had waarschijnlijk met Yates en Vlasov geknokt voor plek 3-4-5.

Joaquim Agostinho 31 mei 2021 om 15:07

Hindley is ziek geweest in aanloop naar deze Giro en afgestapt vanwege zitvlak problemen.
Ik zie geen reden om te veronderstellen dat hij zonder deze malheur niet op hetzelfde-, of zelf een hoger niveau gepresteerd zou hebben.

S. Morgenstern 31 mei 2021 om 15:15

Hindley was ziek rond Catalunya, in de voorbereidingskoers voor de Giro was hij echter al niet minder dan vorig jaar voor die Giro.

Wheely 31 mei 2021 om 11:22

Vorig jaar spatte het talent er al vanaf, dit is bevestiging plus groei. Alleen jammer dat hij nog niks heeft kunnen winnen met zijn kwaliteiten.

Michelangelo 31 mei 2021 om 11:35

Tja Wheely,
Tegenwoordig moet je als talent meteen alles winnen. Rustige groeipaden zijn sinds de intrede van Pogacar en Evenepoel “not done” zo lijkt het wel eens.

Dit jaar heeft Almeida inderdaad gewoon weer een stap gezet, en laten zien dat hij drie weken lang op goed niveau presteert. Gewoon uitstekend bergop en prima tijdritten. En ook bergaf lijkt hij geen problemen te hebben.

ProfrondeZevenbergen 31 mei 2021 om 19:29

Een zege is hem inderdaad wel gegund.

Landeirovic 31 mei 2021 om 12:22

Volgend jaar Almeida en Dennis bij Uae kunnen ze samen Giro rijden.

SprintMaster 31 mei 2021 om 12:34

Als Lefevere niet zo stronteigenwijs was geweest had hij mee gedaan voor het podium.

horsm 31 mei 2021 om 14:21

Tja, maar je kan Lefevere het ook niet aanrekenen dat Evenepoel er zo verschrikkelijk doorheen zakte. Hij leek in de eerste week echt een serieuze uitdager van Bernal.

Henk van Bouw 31 mei 2021 om 17:24

Als je enige reële kijk had dan zou je niet zeggen dat Evenepoel ook maar iets van een klassement zou kunnen rijden in zijn eerste koers in 9 maanden tijd waarin hij compleet heeft moeten revalideren. Almeida had vanaf begin aan crediet moeten krijgen waar hij recht op had ook met een mindere dag.

Kannibaal van Schepdaal 31 mei 2021 om 13:41

Door zijn jonge leeftijd, zijn tijdritkwaliteiten en zijn explosiviteit was Almeida vorig jaar voor mij al dé grote belofte na de vorige Giro. Het was afwachten of hij zich verder kon ontwikkelen als pure klimmer, en de slotweek in afgelopen Giro heeft voor mij de twijfel weggenomen. Met zijn kwaliteiten en zijn leeftijd doet hij vanaf nu in elke grote ronde mee voor een top vijf. Maar door zijn kwaliteiten gaat hij in de toekomst ook in kleine rondes consistent hoge ogen gooien naast Pogacar, Roglic en Evenepoel.

Kortom, hij verdient een ploeg waar hij eerste kopman is. Als de geruchten waar zijn en het tussen UAE en Bora gaat, hoop ik dus dat het Bora wordt.

Barry Batsbak 31 mei 2021 om 13:44

Fijn voor Almeida dat hij zich ondanks de stroeve start van deze Giro kon herpakken en bewezen heeft dat híj in elk geval wel 3 weken kan blijven presteren. Met een niet al te feestelijk afscheid in het vooruitzicht is dit een knappe prestatie die kan tellen bij het zoeken (of gevonden worden) door een nieuwe werkgever.

ProfrondeZevenbergen 31 mei 2021 om 18:51

Met deze vorm kan hij de ronde van Zwitserland fluitend winnen.

Victor S 31 mei 2021 om 19:49

Dat zou wel een goede zijn ja, met twee tijdritten er ook nog in zeker een makkie voor hem.

Romāns Vainšteins 31 mei 2021 om 20:11

Aangezien hij pas in Luik weer aan kwam kakken moet er nog wat vet op de botten zitten ook..

Le Blaireau FR 31 mei 2021 om 21:13

Men is zo ontzettend bezig met DQS om het maar niet over totaal fiasco groenewegen, dekker en bennet te hebben. Zubeldia Foss is het hoogetpunt. Tja… et

Medicijnman 31 mei 2021 om 23:34

Dat doen we wel weer na een artikel over TJV, nu ging het over Almeida volgens mij

Le Blaireau FR 1 juni 2021 om 00:18

Ik had medio giro of toch zeker aan het eind wel een evaluatie/rapport/opinie over de ploeg jumbo visma verwacht. Maar misschien was er te weinig te zien en te veel gefaalde ondernemingen om een rapport over te schrijven.

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone