João Almeida verslaat Diego Ulissi op lastige aankomst in Ronde van Polen

dinsdag 10 augustus 2021 om 18:46
João Almeida verslaat Diego Ulissi op lastige aankomst in Ronde van Polen

foto: Cor Vos

De lastige tweede etappe van de Ronde van Polen is gewonnen door João Almeida. De Portugese kopman van Deceuninck-Quick-Step was na ruim 200 kilometer als eerste aan de finish die bovenop een steile muur in Przemyśl lag. Hij klopte Diego Ulissi (UAE Emirates) in een spannende sprint. Phil Bauhaus, die maandag de openingsrit had gewonnen, stond zijn leiderstrui af aan Almeida.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Twee Nederlanders in de kopgroep
Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert) en Sebastian Langeveld (EF Education-Nippo) zorgden voor de Nederlandse afvaardiging in de kopgroep van de dag. Zij zaten van voren met Gabriel Cullaigh (Movistar), Nikita Stalnov (Astana-Premier Tech) en Patryk Stosz (Poolse selectie). Heel veel voorsprong kregen de vijf niet, want het verschil schommelde lange tijd tussen rond de anderhalve minuut à twee minuten.

Van der Hoorn voert de kopgroep aan – foto: Cor Vos

Het zwaartepunt van de rit lag in de laatste 35 kilometer, met onder meer de Kalwaria Pacławska (2,2 km à 8,9%) en de klim naar Gruszowa. Daarna was het nog ruim twintig kilometer tot de steile slotklim, die in de laatste kilometer de 15% aantikte. Maar nog voor die finale begonnen was, wisten Ryan Mullen (Trek-Segafredo), Manuele Boaro (Astana-Premier Tech) en Lukas Pöstlberger (BORA-hansgrohe) de sprong te maken naar de kopgroep. Het achttal op kop kreeg meer dan drie minuten, wat voor Bahrain Victorious het teken was om te achtervolgen.

Lukas Pöstlberger houdt geen stand
De koplopers begonnen met 1.50 voorsprong aan de heuvelzone. Daar was het Pöstlberger die meteen wegreed van zijn medevluchters. Ondertussen haakte leider Phil Bauhaus al vroeg af in het peloton, waardoor we sowieso een nieuwe leider zouden krijgen. Op de top van Kalwaria Pacławska was het verschil tussen Pöstlberger en het peloton, dat alle andere vroege vluchters wist in te rekenen, een kleine 50 seconden. In het tussenstuk richting de Gruszowa-klim was het Biniam Ghirmay die namens Intermaché-Wanty-Gobert de oversteek wist te maken.

De Eritreër, sindskort nieuw bij de Belgische ploeg, ging op en over Pöstlberger. Vlak na de top van de Gruszowa wist de overgebleven elitegroep echter aan te sluiten bij Ghirmay, waardoor een flink peloton op weg ging naar de steile slotklim in Przemyśl. Meerdere renners probeerden nog weg te rijden en vooral Lotto Soudal was daarbij actief, maar dat lukte niet.

Spektakel op de slotklim
UAE Emirates nam de kop in de laatste kilometers om alles bij elkaar te houden, terwijl ook Lotto Soudal zich meldde op de voorposten. Het was Matej Mohoric die als eerste de klim opdraaide met Tim Wellens en Ghirmay in zijn wiel. De eerste aanval kwam echter van João Almeida, die meteen een gaatje sloeg en met minimale voorsprong aan de laatste kilometer begon.

De kleine Movistar-klimmer Diego Rubio ging nog in de tegenaanval, maar hij kwam maar niet bij de strijdende Almeida. Diego Ulissi was de volgende die het probeerde. Hij reed Michal Kwiatkowski uit zijn wiel en sloot aan bij Almeida. De twee gingen echter naar elkaar kijken, waardoor Mohoric leek terug te keren.

Almeida houdt Ulissi nipt af
Ulissi en Almeida gingen op tijd sprinten om de Sloveen af te houden, waarna het de Portugees was die Ulissi klopte in de strijd om de ritzege. Het is voor Almeida zijn eerste zege op WorldTour-niveau; eerder dit jaar werd hij wel al Portugees kampioen tijdrijden.

Mohoric kwam achter de twee kemphanen als derde over de meet. Daarachter was Kwiatkowski vierde op vier seconden, terwijl Mikkel Frølich Honoré voor een extra man van Deceuninck-Quick-Step in de top-5 zorgde. Dylan Teuns (negende) en Tim Wellens (tiende) eindigden nog in de top-10, maar verloren respectievelijk 12 en 16 seconden. De beste Nederlander was Pascal Eenkhoorn op een twintigste plaats.

Almeida slaat dubbelslag
In het algemeen klassement is Almeida ook de nummer één. De klimmer van Deceuninck-Quick-Step heeft vier seconden voorsprong op Mohoric en Ulissi. Kwiatkowski kijkt als nummer vier tegen een achterstand van elf seconden aan. Teuns is zesde op 22 seconden, Wellens volgt als tiende op 26 seconden van Almeida.

Dit artikel delen:

16 Reacties

AdZ 10 augustus 2021 om 18:50

Daar istie dan… de eerste WT overwinning … Bota Lume!!

0
Murcia 10 augustus 2021 om 18:50

Zijn eerste zege buiten Portugal, Keurig gedaan van de man die dit seizoen al veel moois heeft laten zien. Ulissi wordt netjes tweede op deze pittige finish.

0
Landeirovic 10 augustus 2021 om 18:57

Klopt! Hij verslaat zijn toekomstig ploegmaat. Overigens een zeer zware muur. Bjerg deed een monsterlijke beurt! Ook Covi deed het zeer goed

0
BraboCycling 10 augustus 2021 om 18:56

Dappere poging nog van Rubio om Almeida bij te halen, vind die Rubio toch wel een interessante renner

0
Joachim 10 augustus 2021 om 18:57

Wow Almeida en Mohoric ongelofelijk sterk.

0
freire93 10 augustus 2021 om 19:01

Heerlijke overwinning tegen zijn toekomstige werkgever.

0
Victor S 10 augustus 2021 om 19:08

Prachtige laatste km en Almeida dan eindelijk. Nu doorgaan en die hele ronde winnen. Met nog een tijdrit te gaan moet het te doen zijn voor hem. En dan neem je in stijl afscheid van je huidige werkgever.

0
NiM 10 augustus 2021 om 19:18

Lorenzo Rota bevestigt na San Sebastián

0
Dikke vrouw 10 augustus 2021 om 19:18

Leuk voor Joao, afscheidscadeau voor patrick

0
xistnc 10 augustus 2021 om 20:17

Nu hij weet dat hij binnenkort van hem verlost is, begint hij te winnen.

0
Willem Kieft 10 augustus 2021 om 19:38

Toch benieuwd wat Pat er van vindt.

0
Turtlehead 10 augustus 2021 om 19:58

Ik raad vast mee: ‘Ik heb laten zien het sponsor-en ploegbelang altijd voorop te stellen en ben erg tevreden dat Joao, ondanks dat hij vertrekt, het vertrouwen dat de ploeg in hem stelt niet heeft beschaamd.’

0
Wildebert 10 augustus 2021 om 20:05

Tolhoek op ruim 5 minuten. Is hij wat tegengekomen, tactisch op achterstand laten rijden, of speelt er soms iets anders?

0
Tonydepony 10 augustus 2021 om 20:37

Mohoric is echt wel een beest

0
Tollpatscher 10 augustus 2021 om 20:51

Joao had geluk dat Rev in Denemarken is om te oefenen.

0
Yinek 10 augustus 2021 om 20:56

Wat een finale!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone