Jip van den Bos soleert naar zege in Le Samyn

Jip van den Bos soleert naar zege in Le Samyn

foto: Cor Vos

dinsdag 5 maart 2019 om 13:40

In Le Samyn des Dames heeft Jip van den Bos laten zien dat haar derde plaats in de Omloop Het Nieuwsblad bepaald geen toevalstreffer was. De 22-jarige renster van Boels-Dolmans demarreerde in de finale van de Belgische eendagskoers weg uit een kopgroep van zeven, waarna de jonge Nederlandse onbedreigd naar de zege kon rijden.

Van den Bos was in de 101 kilometer lange semiklassieker zeer actief. Zo plaatste ze op veertig kilometer van de meet al eens een versnelling met Aude Biannic (Movistar) en Soraya Paladin (Alé Cipollini), maar deze aanvalspoging werd niet veel later teniet gedaan door het jagende peloton.

Op 33 kilometer probeerde Van den Bos het nogmaals met landgenote Demi de Jong  (Lotto-Soudal), Romy Kasper (Alé Cipollini), Malgorzata Jasinska (Movistar), Barbara Guarischi (Virtu), Daniela Gaß (Equano-Wase Zon), en Lauretta Hanson (Trek-Segafredo). Ditmaal gaf het peloton geen respons, waarna de zeven om de zege mochten strijden.

Van den Bos soleert naar de overwinning 
Van den Bos plaatste haar beslissende versnelling net na de voorlaatste kasseienstrook van de dag, op iets meer dan vijf kilometer van de eindstreep. In haar eentje bouwde Van den Bos een voorsprong op van zo’n dertig seconden, waardoor ze in de finishstraat ruim de tijd kon nemen om een feestje te bouwen.

Op gepaste afstand reed de Duitse Daniela Gaß naar plaats twee in de daguitslag. Demi de Jong werd derde in de 1.2-koers. Van den Bos is op de erelijst de opvolgster van Janneke Ensing, die vorig jaar Le Samyn wist te winnen. In het verleden zegevierden ook Chantal Blaak (2015 en 2016), Ellen van Dijk (2013) en Adrie Visser (2012) in de Waalse seizoensopener.

Eerste profzege
Voor Van den Bos – die vorig jaar na een tijdens de OVO Energy Women’s Tour opgelopen bekkenbreuk lang moest herstellen – is het haar eerste zege bij de elite-rensters. Tijdens het openingsweekend maakte het talent van Boels-Dolmans ook al indruk. In de Omloop Het Nieuwsblad reed ze naar een uitstekende derde plaats.

Jip van den Bos en Chantal Blaak omhelzen elkaar na de finish – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

7 Reacties

Fassa Bortolo 5 maart 2019 om 13:43

Die is in vorm! Mooi om te zien!

LucasR 5 maart 2019 om 13:45

Ha, beter!

jibi verboort 5 maart 2019 om 13:53

Na een schitterende derde plaats in Omloop het Nieuwsblad nu winst in Le Samyn. Proficiat Jip!

LB108 5 maart 2019 om 14:24

Was dit nu een Oostenrijkse geweest zou iedereen toch anders gaan denken nu

Emergo 5 maart 2019 om 18:52

Oh, die originaliteit.

Brabander 5 maart 2019 om 16:19

Die is lekker bezig zeg. De volgende topper.

Piet Lut 5 maart 2019 om 16:26

Edit: Klopt, aangepast

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair