Jhonatan Narváez verovert (met dank aan gevallen Richard Carapaz) goud op Pan-Amerikaanse Spelen
foto: Cor Vos (archief)
maandag 30 oktober 2023 om 08:31

Jhonatan Narváez verovert (met dank aan gevallen Richard Carapaz) goud op Pan-Amerikaanse Spelen

Jhonatan Narváez heeft de wegrit gewonnen op de Pan-Amerikaanse Spelen. De Ecuadoraan was na 157 kilometer de snelste van een elitegroepje van zeven. Eduardo Sepúlveda werd tweede, Eric Antonio Fagundez derde.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Nadat Walter Vargas een week eerder de tijdrittitel had gepakt, stond zondag de wegrit van de Pan-Amerikaanse Spelen op het programma. De renners kregen in Santiago, de hoofdstad van Chili, negenmaal een pittige ronde voorgeschoteld. De Mirador Vitacura (2,9 km aan 4,9%) was de scherprechter op het circuit.

Het peloton bestond bij de start al uit slechts 42 renners en dunde onderweg ook nog eens steeds verder uit. In de laatste ronde maakten nog zeven renners kans op de overwinning, onder wie twee Ecuadoranen: Richard Carapaz en dus INEOS Grenadiers-renner Jhonatan Narváez. Narváez was in de voorlaatste ronde alleen op pad geweest, maar zag zijn solo niet slagen.

Carapaz haalt ontsnapte Sepúlveda terug
Aan de voet van de laatste beklimming van de Mirador Vitacura was er een aanval van Sepúlveda. De Argentijn van Lotto Dstny had op de top een voorsprong van vijftien seconden van de achtervolgers, waar Carapaz tegen de grond was gegaan. De Ecuadoraan stond echter snel op, keerde terug bij groepje en begon toen vol op kop te rijden voor zijn landgenoot Narváez. Met succes, want op drie kilometer van de finish werd Sepúlveda weer tot de orde geroepen.

Narváez wist het werk van Carapaz vervolgens met verve af te maken in de sprint. Sepúlveda pakte nog wel het zilver, terwijl Eric Antonio Fagundez (Burgos-BH) met het brons naar huis ging. Carapaz eindigde enkele tellen later als zevende.

Lauren Stephens wint bij de vrouwen
De vrouwen reden hetzelfde rondje in Santiago zeven keer, goed voor een afstand van 119 kilometer. Hier eindigde de wedstrijd niet in een sprint, want Lauren Stephens kwam solo over de streep. Dat deed de Amerikaanse, die normaal uitkomt voor EF Education-TIBCO-SVB, met grote voorsprong. Miryam Maritza Nuñez uit Ecuador en Agua Marina Espínola uit Paraguay, de nummers twee en drie, eindigden op bijna anderhalve minuut. In de top-tien zagen we verder onder meer ook Arlenis Sierra (vijfde), Kristen Faulkner (zesde) en Paula Patiño (achtste).

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
30 oktober 2023 09:35
Is hier ook een trui voor?
  30 oktober 2023 10:28
  In het veldrijden wel. Dus voor de weg dan ook lijkt me.
  https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/r5ynZSNsyshgFA9YxpugJE.jpg
  30 oktober 2023 10:41
  Dit zijn de Pan-Amerikaanse Spelen, niet de kampioenschappen. De Pan-Amerikaanse kampioenschappen worden vroeger in het jaar gereden en werd dit jaar bij de mannen gewonnen door Pier-André Coté.
  30 oktober 2023 11:39
  Wat speciale verf op zijn Pinarello is de max dus.
30 oktober 2023 10:45
Nog eens 200 punten erbij dankzij Sepulveda, lekker voor Lotto.
30 oktober 2023 11:15
Vamoss Johnny! Heel verdiend, geweldige coureur. Mooi ook van Richie om zijn land en voormalig ploeggenoot zo te helpen
30 oktober 2023 14:41
Mooi. Had op het WK weg ook in de top 8 gereden als hij niet in de bocht was weggegleden …

Reacties zijn gesloten.