Jetse Bol: “Dat dit kan, is het mooie aan wielrennen”

Jetse Bol: “Dat dit kan, is het mooie aan wielrennen”

foto: Cor Vos

woensdag 28 augustus 2019 om 19:36
Interview

Jetse Bol, die uitkomt voor het bescheiden Burgos-BH, zorgde samen met ploegmaat Ángel Madrazo voor de stunt van de eerste vijf Vuelta-dagen. Dat hij de overwinning aan de Spanjaard moest laten, nam hij er overigens graag bij. Zoveel blijdschap, dat kan je immers niet spelen. “Weet je hoe ontzettend belangrijk dit is voor een klein ploegje als het onze?”

Hoe dan ook, als er na deze Ronde van Spanje een prijs zou uitgedeeld worden aan de meest loyale ploegmaat, dan komt Jetse Bol op z’n minst in aanmerking. Toen Madrazo in de finale, na nog maar eens gelost te zijn, opnieuw kwam aansluiten en zijn laatste krachten aanwendde om alsnog een gooi naar de dagzege te doen, bleef Bol netjes in het wiel van zijn gezel José Herrada.

Laten we beginnen bij het begin, Jetse. Vanwaar het idee om uitgerekend in deze rit in de aanval te trekken? En dan nog samen met een ploegmaat…
“Haha, ik besef dat het er wellicht stom uitzag. Met twee ploegmaats in een kopgroep van drie. Die opmerking krijgen wij trouwens wel meer. Waarom steeds weer kiezen voor de vroege vlucht? Zo waren we in deze Vuelta al vier keer in de aanval. En waarom vandaag? Eerlijk, toen we van start gingen, had ik dat scenario niet in mijn gedachten. Sommige dingen plan je niet. Maar zie, heel af en toe lukt zoiets. Dat dit kan, vind ik het mooie aan wielrennen.”

Het had nog mooier kunnen zijn, maar je liet Madrazo rijden…
“Het was best vreemd. Ik dacht dat hij stikkapot zat. Maar hij viel aan en ik zag dat Herrada steeds nerveuzer werd. Ik ben blijven focussen op hem. Daarvoor had ik trouwens al gemerkt dat ik hem zelf ook niet kon losfietsen. Dan moet je niet gaan gokken. Stel je maar eens voor dat hij ons dan klopt op de streep. Nu blijft de zege binnen de ploeg en ik ben daar oprecht gelukkig mee.”

Heel eerlijk? Je hebt niet een beetje een dubbel gevoel?
“Echt niet. In zo’n finale weet je vooraf niet hoe het balletje rolt. Ja, het kon mijn kant op, maar ook de kant van Herrada. Dat pokeren was goed voor Ángel én voor mezelf. Burgos-BH is een klein team. Voor ons is deze overwinning ontzettend belangrijk. Had ik niet gewonnen, dat zou ik pas balen!”

foto: Cor Vos

Had je onderweg dan niet het gevoel dat je Herrada aan kon in de sprint?
“Het is gegaan zoals het gegaan is. En ik zou het best arrogant vinden om te zeggen dat ik hem sowieso geklopt had. Anderzijds: als je geen vertrouwen hebt in eigen kunnen, dan maak je nooit aanspraak op winst.”

Je bent ondertussen een jaar aan de slag bij Burgos-BH. Heb je het er naar je zin?
“Absoluut. Daar moet ik niet om liegen. Bij een grotere ploeg is een scenario als dat van vandaag overigens onmogelijk. Omdat je dan andere taken krijgt. Misschien is dat nog iets voor later, als ik écht ouder ben. Dan kan ik nog altijd puur in dienst van een kopman gaan rijden. Maar momenteel is het mooi zoals het is.”

Je contract loopt eind dit jaar af. Is een verlengd verblijf een optie?
“Daar heb ik helemaal niet mee bezig. Er is tot op vandaag zeker nog niet gesproken. Maar wat in deze rit is gebeurd, daar bewijs ik mezelf wel een grote dienst mee, denk ik. Dit smaakt trouwens naar meer. Ik denk dat ik het deze Vuelta nog een paar keer probeer. Wie weet om het dan wel zelf af te maken…”

Dit artikel delen:

19 Reacties

Klaas Foppen 28 augustus 2019 om 19:41

Achteraf had hij makkelijk kunnen winnen, maar ja dat is achteraf.

Wheely 28 augustus 2019 om 19:47

Wat een baas! Mooie reactie ook op Eurosport.

Met deze spirit zie ik hem nog wel een rit winnen ook. Hup Jetse!

Bazzz 28 augustus 2019 om 19:50

Dat dit kan is eigenlijk alleen te danken aan een cadeau uit het peleton.
9 minuten verliezen op een klim van 11 km is best schandalig

Brabander 28 augustus 2019 om 20:06

Niemand die daar verder wakker van ligt toch? Het is ook maar klein bier hè?

Random wielerliefhebber. 28 augustus 2019 om 20:12

Jetse Bol is dan ook 15 kg zwaarder als MAL

JaBo 28 augustus 2019 om 20:21

Jij heb zeker nooit gekoerst dan zou je weten dat cadeautjes niet worden weggegeven. Mannen hebben er echt voor moeten rijden. Daarnaast heeft het peloton geen 9 minuten verloren in een klim van 11 kilometer.

Bazzz 28 augustus 2019 om 20:46

Ik heb zeker nooit gekoerst, maar volg wel veel en ik kan met zekerheid zeggen dat ze deze zege gegund is.
Het peleton heeft werkelijk niets gedaan om ze terug te halen en dit dus als cadeau gedaan.
Daarnaast zeg ik ook niet dst het peleton 9 min verliest, dat heeft de kopgroep gedaan. Maar ik zal je grlijk geven, het waren slechts 7 min.

Merlinappa 28 augustus 2019 om 21:12

Pro-tip: leer eerst peloton goed schrijven voordat je denkt dat ze cadeaus geven. Ja, ze hadden ze kunnen terughalen. Maar nee, dit is geen cadeau.

Titaantje 28 augustus 2019 om 19:59

Raar dat hij, nu het bijna september is, zegt absoluut niet bezig te zijn met zijn contract. Dat klinkt wat naief. Is dit niet de bron van zijn inkomsten, zijn werk. Ik zou toch wat nerveus worden zonder baan.

Random wielerliefhebber. 28 augustus 2019 om 20:28

Jetse Bol rijd bij Spaanse/Zuid Amerikaanse ploegjes, neem aan dat die altijd wel een plekje hebben voor iemand als hij. Zeker na deze 2e plek

Scott Sunderland 29 augustus 2019 om 08:37

Dat is vrij normaal daar. Jetse Bol heeft nog niet bijgetekend, maar dat geldt ook voor Madrazo trouwens.

Jan Blokland 28 augustus 2019 om 20:40

Uiteraard vindt Jetse Bol dit mooi. Maar het was natuurlijk een draak van een etappe. Slecht voor de wielersport.

MDKIDW 28 augustus 2019 om 23:07

Hahahaha jij hebt er helemaal niks van begrepen

Jan Blokland 28 augustus 2019 om 23:59

Zal vast. Maar nog twee van zulke ritten, en het kijkers aantal is met 50% gedaald. Dat kan niet de bedoeling zijn. Overigens, met mij was vanmiddag tijdens het chatten bijna iedereen het er overeens dat het een aanfluiting was. Natuurlijk, mooi voor Jetse Bol. Maar meer ook niet.

west 29 augustus 2019 om 07:36

De chat is ook voor noobs. Die discussie hebben we al uitvoerig gevoerd.

Romāns Vainšteins 28 augustus 2019 om 20:41

Ik zou even toch, stiekem flink balen en dan zorgen dat je alle verdere gepaste vluchtritten, en dat zijn er genoeg met dit peloton, weer mee zit. Hup Bol !

MDKIDW 28 augustus 2019 om 23:05

Bol heeft gewoon een top rit mooi

EricV 29 augustus 2019 om 10:03

Had hier zelf kunnen en moeten winnen. Zo’n kans krijgt hij waarschijnlijk nooit meer

kampie 29 augustus 2019 om 11:37

Wel een goed verhaal van Jetse, dat moet gezegd. Een pluim voor hem. Hij zal er nog wel eens aan terugdenken. Tegelijkertijd, als het eenmaal je kant op valt dan gaat het vervolg vaak ook goed. Dus ik zie het best gebeuren dat hij nog een keer voor de overwinning kan rijden deze ronde.

Headlines

Materiaalzone

Populair