Jay Vine vertelt over Giro-plannen: “Top-tien zou ongelofelijk zijn”
foto: Cor Vos
maandag 1 mei 2023 om 12:25

Jay Vine vertelt over Giro-plannen: “Top-tien zou ongelofelijk zijn”

Door knieproblemen kwam Jay Vine de afgelopen maanden niet in actie, maar in de Giro d’Italia zal hij zijn rentree maken. Met welke verwachtingen en ambities gaat de Australiër van start in de drieweekse ronde? “Na deze blessure zou het ongelofelijk zijn als ik met een top-tienplaats uit de Giro zou kunnen kunnen”, zegt hij tegen Cyclingnews.

“Maar naast een bepaalde klassering, kijk ik er vooral naar uit om een Giro uit te rijden met een klassementsploeg”, vervolgt Vine, die bij UAE Emirates aan de zijde zal starten van onder meer João Almeida. “Dat is volledig nieuw voor mij. Het is ook een manier om meer te ontdekken over mezelf. Over hoe ik mijn gewicht, voeding en energieniveau – al die dingen – veel nauwkeuriger kan sturen. In de twee Vuelta’s die ik reed, schommelde mijn gewicht bijvoorbeeld vaak.”

In de voorbije Vuelta wist Vine twee bergetappes te winnen, maar een klassement rijden in een grote ronde deed hij nog nooit. Gaat dat nu wel gebeuren? “Ik denk dat het plan is om de opties van het team gedurende de drie weken open te houden. Maar de vorm waarmee ik terugkom van de hoogtestage, zal uiteindelijk bepalen waar de ploeg me voor gebruikt – of ze me agressief of defensief inzetten, of dat ik vanaf dag één een ondersteunende rol heb.”

Vine ziet wel een voordeel in de opbouw van de Giro. “De derde week gaat de sleutel vormen. Dat in tegenstelling tot de Vuelta van vorig jaar, waar de eerste week in principe de doorslag gaf. Voor mij is dit waarschijnlijk goed, want als je niet in de beste vorm begint, kun je de schade beperken en met een goede vorm uit deze openingsfase komen.”

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
1 mei 2023 16:20
Almeida heeft zich al bewezen als kopman. Ik zou Vine lekker in support laten rijden. In de eerste week kan hij gewoon volgen wat nodig is en dan kan je altijd later herorienteren indien nodig.
1 mei 2023 14:03
Intrinsiek heeft hij de kwaliteiten om podium te rijden.
1 mei 2023 15:30
Ongelooflijk begin had hij met winst tijdrit Australië en winst Tour Down under. In de Tour of Norway vorig jaar werd schandalig hard gefietst en de enige die Evenepoel kon bijhouden was vine. De Vuelta staat natuurlijk ook nog velen in het geheugen. Hij zou inderdaad de 'verrassing' kunnen worden in het klassement. Moet het wel meezitten met de blessures en de support van het team. Topkandidaat voor de bergtrui, zeker als de tijdritten wat tegenvallen.
    1 mei 2023 19:57
    Met Almeida als kopman gaat Vine toch niet voor de bergtrui? Hij zal eerst volgen en knechten waar nodig, en afhankelijk van Almeida's performance wordt het plan aangepast.
2 mei 2023 19:43
Almeida kopman en dan oftewel Vine oftewel McNulty vrije rol? Almeida zakt er altijd door op de 1ste test maar haalt dat in de 3de week in. Ideaal parcours dus voor hem. Hoop dat Vine met Fortunato en Barguil en co duels op de bergtrui gaan uitvechten.

Reacties zijn gesloten.