‘Javalambre maakt debuut in Vuelta 2018, passage door Galicië’

Door Koen Middendorp, zaterdag 18 november 2017 om 11:35

Foto: Sirotti

De officiële presentatie van het parcours van de komende Vuelta a España zal pas plaatsvinden op 13 januari 2018. De afgelopen weken sijpelen via de Spaanse media echter steeds meer geruchten door.


Eerder konden we al melden dat de Ronde van Spanje naar alle waarschijnlijkheid aankomsten zal organiseren op de bekende montañas La Camperona (provincie Léon) en La Covatilla (provincie Salamanca). De provincie Asturië zal daarnaast ook weer het decor vormen voor strijd, met mogelijke aankomsten op de nog niet eerder beklommen Les Praeres de Nava (4,8 km aan 13.5%) en de vermaarde Lagos de Covadonga. De Monte Oiz – in de buurt van de Baskische stad Bilbao – maakt naar alle waarschijnlijkheid ook zijn debuut. In totaal mogen de renners zich opmaken voor acht tot tien aankomsten bergop.

Volgens het Spaanse Ciclo21 zal de regio Aragón één van die aankomsten bergop voor zijn rekening nemen. De natuurregio Pico del Buitre moet het decor vormen voor een Vuelta-finish op de flanken van de nog niet eerder in de Vuelta opgenomen Javalambre. Deze beklimming voert de renners naar de top van het gelijknamige astronomisch observatorium, gebouwd door het Centrum van Natuurkunde en Astronomie van Aragon (CEFCA).

Naar verluidt zal de Javalambre worden beklommen vanuit het dorp Arcos de las Salinas. In dat geval dienen de renners in 12 kilometer van 1050 naar 1956 meter te klimmen, goed voor een gemiddelde stijgingsgraad van 7.3%. In de laatste vijf kilometer zakken de percentages nauwelijks onder de acht procent, met pieken tot 15%. Op dit moment is nog niet de gehele klim geasfalteerd, maar de verwachting is dat dit op tijd in orde wordt gemaakt door de lokale autoriteiten.

De laatste keer dat de Vuelta a España de regio Aragón aandeed, was in 2016. Het was de Italiaan Gianluca Brambilla die toen na een spectaculaire etappe – gekruid door een coup van Alberto Contador – wist te zegevieren op de top van de Formigal. De bekendste beklimming in de regio – de klim naar skistation Cerler – werd in 2007 voor het laatst opgenomen in het parcours.

Overigens meldt Ciclo21 ook nog dat de Vuelta na een jaar afwezigheid weer terug zal keren naar de regio Galicië. Dit is bevestigd door José Manuel Baltar, president van de Provinciale Raad van de Galicische plaats Orense. Baltar, die zijn aankondiging deed tijdens het debat over de staat van de provincie, gaf geen verdere toelichting.

9 Reacties

MIG 18 november 2017 om 12:26

Mijn eerste gedachte bij het lezen van (de eerste helft van) de kop was: voor welke ploeg rijdt die Javalambre dan?

marehoek 18 november 2017 om 12:30

De organisitoren van de Rondes
willen het altijd gekker maken.
dat gaat “ongelukken” opleveren in de ruimste zin
van het woord.
Deze gekte moet stoppen, de
renners zijn ook maar mensen.
Het wordt tijd voor de UCI en
wielervakbond om in te grijpen.
En regels vast te stellen wat en
hoeveel er geklommen mag
worden in Ronde zodat de
door de rennersgeleverde prestaties ” geloofwaardig” blijven.

Verweggistan 18 november 2017 om 14:01

@MIG: Ik vond het meer als klinken als een dessert.

wielrenner 18 november 2017 om 19:20

@MIG, haha, dat was ook mijn eerste gedachte.

Mwielerfan 18 november 2017 om 19:51

Percentages zijn toch niet zo bizar?

Polleke 18 november 2017 om 21:08

+1 marehoek.. het is een opbod aan het worden in de categorieen : om ter steilst, om ter smalst en onverhardst en om het raarst doen…

SCIC 19 november 2017 om 07:51

Het blijft altijd relatief. Als er minder bergen zijn dan wordt er harder gereden en ben je net zo ver. Tendens is steiler, maar ook kortere etappes. En hopen dat het ploegenspel minder dominant wordt.

Romāns Vainšteins 19 november 2017 om 15:04

Hoe gekker hoe beter wat mij betreft. Dat medeleven met die coureurs en dat peentjes zweten omtrent hen nooit begrepen. Die gasten krijgen betaald voor keihard rondfietsen en dat is al mooi genoeg voor ze, spettacolo !

schipperaar 19 november 2017 om 15:39

Op de echt steile stukken kan het verschil worden gemaakt en dat peentjes zweten lijkt onoverkomelijk voor een ambtenaar maar een sporter wil niet anders, niet kunnen zweten is veel erger.oor elk uur zweten staan ook nog twee trappisten tegenover zonder erg, ook voor een topsporter.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.