Stuyven soleert naar zege in Kuurne, Groenewegen vierde
foto: Sirotti
zondag 28 februari 2016 om 16:47

Stuyven soleert naar zege in Kuurne, Groenewegen vierde

Jasper Stuyven heeft Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam geschreven. De Belg van Trek-Segafredo ontsnapte in de slotfase uit een kopgroep van 16 man en wist solo als eerste de finish in Kuurne te passeren.

Vier Nederlanders in de kopgroep
Het Vlaams openingsweekend werd vandaag voortgezet met de traditionele voorjaarsklassieker tussen Kuurne en Brussel. Tijdens de openingsfase ontstond er een kopgroep van elf man, met daarin de Nederlanders Boy van Poppel (Trek-Segafredo), Berden de Vries, Sjoerd van Ginneken (beiden Roompot Oranje Peloton) en Jaap de Man (3M). Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert), Sebastièn Turgot (AG2R La Mondiale), Mirko Trosino (Southeast-Venezuela), Romain Cardis (Direct Energie), Yanto Barker (ONE), David Boucher en Gerry Druyts (beiden Crélan-Vastgoedservice) maakten de kopgroep compleet. Het elftal kreeg de zegen van het peloton en reed een maximale voorsprong van meer dan acht minuten bij elkaar.

Ondanks de lentezon en het droge weer waren er de nodige renners die de eindstreep niet zouden halen. Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo) en Daniele Bennatti (Tinkoff-Saxo) gaven op in de bevoorradingszone. Ook Sam Bennett (Bora-Argon 18) kneep vroegtijdig in de remmen.

Oorlog op de Oude Kwaremont
Op de Oude Kwaremont plaatste Peter Sagan een tempoversnelling. Jasper Stuyven reageerde en andere renners zouden volgen. Met nog tachtig kilometer te gaan ontstonden er scheuren in het peloton.

28-02-2016 Kuurne - Bruxelles - Kuurne; 2016, Tinkoff; Sagan, Peter; Old Kwaremont;

Sagan opent de debatten op de Oude Kwaremont, Stuyven op het wiel – foto: Sirotti

Naast de Nederlanders Niki Terpstra en Maarten Tjallingii gingen ook onder meer Caleb Ewan, Nacer Bouhanni, Greg Van Avermaet en Tom Boonen mee met Sagan. Alexander Kristoff wist enkele kilometers later aansluiting te vinden. Het peloton legde zich echter niet bij deze situatie neer en mede door inspanningen van LottoNL-Jumbo volgde nog voor de Tiegemberg een hergroepering.

Waaiervorming
Rond de Tiegemberg probeerde Lotto Soudal de boel op de kant te zetten. Het zorgde opnieuw voor verbrokkeling, maar Ewan en Kristoff bleven alert rijden en slaagden erin de aansluiting te behouden. Op de Nokereberg ging Sagan opnieuw in de aanval. Hij kreeg Julien Vermote met zich mee. De laatste vroege vluchters werden ingelopen, behalve de Italiaan Trosino. Nadat ook hij werd ingelopen, probeerden de tenoren er op kop van het peloton een harde koers van te maken. De wind zorgde voor waaiervorming. Sagan en Terpstra kwamen terecht in een achtervolgende groep. De koers werd ontsierd door een val van Stig Broeckx, die werd aangereden door een motor.

Sterk nummer Stuyven
Onder meer de Nederlanders Boy van Poppel, Twan Castelijns, Tom Stamsnijder, Pim Ligthart en Berden de Vries maakten deel uit van een kopgroep van zestien man. Ook de Belgen Van Avermaet, Stuyven en Boonen waren van de partij. Het verschil bleef lang rond een halve minuut, maar nam af nadat Katusha en Lotto Soudal aan kop van het achtervolgende peloton gingen samenwerken. Dat was voor Stuyven het sein om de aanval te zoeken. Hij ging met een voorsprong van zestien seconden de vijftien kilometer lange slotronde in.

Met nog tien kilometer te gaan was zijn voorsprong inmiddels toegenomen tot meer dan een halve minuut. De achtervolgers slaagden er niet in hem terug te halen, waardoor Stuyven zijn eerste zege van 2016 kon boeken. Kristoff klopte in de sprint om de tweede plaats Nacer Bouhanni. Dylan Groenewegen was op een vierde plaats de beste Nederlander.

28-02-2016 Kuurne - Bruxelles - Kuurne; 2016, Katusha; 2016, Cofidis Solutions Credits; Kristoff, Alexander; Bouhanni, Nacer; Kuurne;

Kristoff wint de sprint om plek twee, Groenewegen wordt vierde – foto: Sirotti

flag-be Kuurne-Brussel-Kuurne 2016 (1.HC)
Uitslag: Kuurne – Kuurne (200,7 km)

1. flag-be Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
2. flag-no Alexander Kristoff (Katusha)
3. flag-fr Nacer Bouhanni (Cofidis)
4. flag-nl Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo)
5. flag-pl Łukasz Wiśniowski (Etixx-Quick Step)
6. flag-it Niccolo Bonifazio (Trek-Segafredo)
7. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff)
8. flag-be Edward Theuns (Trek-Segafredo)
9. flag-be Jonas Van Genechten (IAM Cycling)
10. flag-gb Scott Thwaites (Bora-Argon 18)
Volledige uitslag

RIDE Magazine
87 Reacties
Sorteer op:
28 februari 2016 16:58
YES, Hup Leuven hup!!
28 februari 2016 16:58
@vlek
Als je denkt dat iemand op het vlakke puur op basis van sterker zijn een peloton af kan houden ben je wat mij betreft juist heel naïef. Niemand kan op het vlakke van een goed samenwerkend peloton winnen.
28 februari 2016 16:59
Waaauw!! @ AZH, bespaar je dan de moeite om te reageren.... IPV hier wat te komen trollen... Één van de mooiste edities van de laatste jaren
28 februari 2016 17:01
Dankzij de wind, verkeerde inschatting van de sprintersploegen en een hele sterke Stuyven (en Boy van Poppel) een leuke koers.

Als er al verliezers zijn aan te wijzen dit weekend dan toch vooral Etixx.
28 februari 2016 17:01
Hoe kan de ontluiking van een groot kampioen nu om snel te vergeten zijn? Totaal geen wielerhart heb jij.
28 februari 2016 17:02
Mooi eerste weekend met veel nieuwe jonge goede renners, Stuyven, Benoot, Gougeard, Wisniowski... Leuk dat ze zich tonen. Het wordt een leuk voorjaar
28 februari 2016 17:03
@Miguelon, één van de mooiste openingsweekenden van de laatste jaren..
28 februari 2016 17:05
Dit is geen sprintrit geweest, maar een dag in de wind met een pittige heuvelzone. Dat peloton bestaat dan uit uitgepierde knechten die de hele dag hard moeten rijden om terug te keren in dat peloton en nooit kilometers lang harder rijden dan iemand met zo'n dag als Stuyven vandaag had. Ook niet als ze met zijn zessen rond gaan draaien. Iedereen heeft toch ook kunnen zie wat een ronddraaiende Boonen, Vermote, Greg, Rowe en Ligthart voor elkaar kregen tegenover Stuyven.
28 februari 2016 17:06
@brecht_vdk en groenewegen natuurlijk ;)
28 februari 2016 17:06
Prachtige koers! Knappe prestatie van Stuyven!
Knechten van de dag zijn toch wel B. Van Poppel, Stig Broeckx en Julien Vermote, met in het bijzonder Boy.
28 februari 2016 17:07
Boy van Poppel heeft 't prima gedaan en zijn ploegmaat maakt 't werk af. chapeau.
28 februari 2016 17:11
Hartelijk dank heren Stuyven en van Poppel dat jullie met volle koers op de juiste momenten het nagenoeg niet te voorkomen scenario van de sprint hebben weten te ontlopen, chapeau.

Katuscha is nog de minst verwijtbare sprintersploeg want die hebben het echt wel geprobeerd terug te komen, Orica en LTJ hadden volgens mij niet echt de power ervoor en rooie Lotto had het niet per se hoeven te doen voor Debusschere (check die opponenten) en net zo goed op Ligthart kunnen gokken vooraan.

Nog een kleine 'kom op zeg! Tjongejonge' naar de heren Boonen en van Avermaet die niet 100% het wiel van Stuyven probeerden te halen met toch een beetje de air van 'da's van te ver he, ze komen eraan'. Als je er toch zit verkoop je huid dan tegen de hoofdprijs.
28 februari 2016 17:12
Binnen 5 jaar kan Groenewegen hier op het podium eindigen, zeker weten!
28 februari 2016 17:15
@ RV

Ik denk eerder dat vooral bij Boonen het was van niet kunnen. Die man lijkt, spijtig genoeg, in het laatste (hopelijk overwinningsrijke) jaar van Der Fabian definitief afgeschreven te kunnen worden voor een klassieker.
28 februari 2016 17:15
Voor de verandering eens een betere KBK dan Omloop, da's zeldzaam.

@LL > Kan ook. Het viel me op dat het bijltje halverwege het heffen al neerviel.
28 februari 2016 17:15
Ik vraag me nog steeds af waarom lotto jumbo het peloton terug reed naar het groepje waarin van groenewegen al zat.. Iemand hier een idee over?
28 februari 2016 17:19
Was gisteren al onder de indruk van Stuyven, vandaag episch.
28 februari 2016 17:25
Wauw, echt sterk van Stuyven. Mooie zege, ook wel dankzij van Poppel. Die was ook sterk. Ik had niet gedacht dat Kristoff de sprint hier zou winnen. Zijn ploeg was vandaag niet sterk, waardoor hij zelf aan de bak moest. Sterke beer, net als Stuyven trouwens.
Jammer voor van Avermaet, maar hij was er toch weer dichtbij.
28 februari 2016 17:27
mooie en spannende koers gezien op naar de strade
28 februari 2016 17:36
@Bram93
Volgens mij zat op dat moment alleen Tjallingii in de voorste groep
28 februari 2016 17:36
Mooi om eens geen sprinter te zien winnen. Stuyven en Van Poppel, de 2 mannen van de wedstrijd. Cancellara zal lachen met zo'n 2 knapen in zijn ploeg voor de klassiekers.
28 februari 2016 17:49
@pingdo
Ik weet wel bijna zeker dat Groenewegen wel al voorin zat, gezien zijn startnummer.
28 februari 2016 17:51
Volgens mij zat in de eerste groep Twan Castelijns namens JumboNL en niet Van Groenwegen.
28 februari 2016 17:54
Eerder in de wedstrijd zat alleen Tjallingii in de voorste groep, later was het alleen Castelijns. TLJ gaat natuurlijk niet vol op kop rijden als Groenewegen vooraan zit
28 februari 2016 17:55
In het begin was Van den Tjallingii de enige TLJ, later was dat Van den Castelijns. Van den Groentewegen werd steeds opnieuw teruggebracht, om uiteindelijk naar de Van den Vierde plek te sprinten.

Reacties zijn gesloten.