Jasper Philipsen voor Baloise Belgium Tour: “Willen onze sprinttrein oefenen voor de Tour”

Jasper Philipsen voor Baloise Belgium Tour: “Willen onze sprinttrein oefenen voor de Tour”

Foto: Cor Vos

woensdag 9 juni 2021 om 14:44
Interview

De Baloise Belgium Tour is voor veel sprinters de ultieme voorbereiding op de komende Tour de France, maar voor Jasper Philipsen en Tim Merlier nog net iets meer. Ze zijn misschien wel de twee snelste sprinters van België, en dus moet de rolverdeling voor de Franse rittenkoers op punt staan.

Bij zijn laatste beurt in de Baloise Belgium Tour was Philipsen nog zesde, dankzij een sterke tijdrit en Ardennenrit. Dat was in 2019, toen Remco Evenepoel won. “Maar dat is deze keer niet echt de bedoeling. We zijn hier in de eerste plaats omdat we onze sprinttrein willen oefenen richting Tour de France. Het doel is om hier met de ploeg op ritzeges te mikken. Daarna kunnen we nog altijd kijken wie er goed in het klassement staat en welke rol we kunnen spelen. Het is zaak om in blok te koersen en goed samen te blijven doorheen de finales.”

Zelfs de openingsetappe richting Maarkedal, met een pittige finale in de Vlaamse Ardennen, zou Philipsen moeten liggen. Misschien kan hij daar al een eerste keer uitpakken. “Als ik in goeden doen ben, dan moet dit binnen mijn mogelijkheden liggen. Wat in mijn voordeel spreekt, is dat ik Berg ten Houte wel ken. Ik ben er al een aantal keer opgereden en het is redelijk stevig. Ik zal wel heel goed moeten zijn om hier mee te kunnen doen voor de overwinning. Maar ik sluit niets uit.”

Goede verstandhouding
Philipsen kijkt zelf vooral uit naar rit drie en vijf, op papier de sprintkansen in de Belgium Tour. In de afgelopen Elfstedenronde verzorgde hij nog een lead out uit het boekje voor Alpecin-Fenix-ploegmaat Tim Merlier. Die twee kanonnen bij elkaar lijkt op papier te veel van het goede, maar ze lijken elkaar dit seizoen bijzonder goed aan te voelen. Wie bepaalt er eigenlijk wie mag sprinten?

“Voor de Scheldeprijs had de ploegleiding bepaald dat ik mocht sprinten, voor de Elfstedenronde was er beslist dat Tim zijn ding mocht doen. Maar het is zeker geen beslissing van de ploegleiding alleen”, aldus de Scheldeprijs-winnaar. “Het gebeurt altijd in samenspraak met ons. Tim zullen tijdens de koers altijd met elkaar blijven spreken om zo tot de beste beslissing te komen. Ook in de Tour. We willen met onze sterkst mogelijke ploeg naar daar en als we de krachten bundelen, met ook Mathieu van der Poel er nog bij, dan kan dat alleen maar in ons voordeel spelen.”

Dit artikel delen:

6 Reacties

hartstikkebedankt 9 juni 2021 om 14:50

Ik zou Merlier niet meenemen naar de Tour, het is allemaal wat hectischer dan in de Giro en ik denk dat hij zijn positie dan weer sneller verliest. Philipsen heeft bewezen wel goed in dat gedrang mee te kunnen, waarom niet gewoon zijn kaart trekken? Sowieso gaat het iets van wrevel opleveren. Bovendien leek Merlier toch wel redelijk op de terugweg na een 1,5 week koers in de Giro (overigens vond ik het heel apart dat hij 5 dagen later alsnog weer in koers kwam maar goed).

FasTom 9 juni 2021 om 14:57

Merlier is in een vlakke sprint (veel) sneller dan Philipsen, die in Turkije zelfs moeite had om oudjes als Cavendish en Greipel te kloppen. Het is wel een feit dat Merlier amper een heuvel over geraakt, en Philipsen klimt wel vlotjes. Na een geaccidenteerd parcours, en eventueel een licht oplopende finish, is Philipsen de betere van de twee. Ze zullen bij AF de kansen wel mooi verdelen onder Tim, Jasper en Mathieu.

Massimo Bataille 9 juni 2021 om 15:16

Na een geaccidenteerd parcours is het gewoon alle ballen op VdPoel =D

En ze hebben alle 2 al topsprinters geklopt ( en verloren).
Philipsen wint in Scheldeprijs tegen Bennett en ondermeer Bol, Nizzolo en Ackermann. Verliest dan tegen Cav in turkije.
Merlier wint in Giro tegen Ewan, Viviani, Sagan …
Had nu ook fotofinish nodig tegen Cav.

Merlier is nu idd wel sneller, maar heeft nu in de Giro niet veel recuperatie getoond.
Kan natuurlijk eenmalig zijn, maar als hij in de Tour na rit 10 ook leeg is, is dat natuurlijk ook handicap.

Marco Willems 9 juni 2021 om 19:13

@Massimo Scheldeprijs was wel ander verhaal. Nizzolo zat verkeerd, Bol werd 20e, Ackermann is niet in vorm en de reden dat Philipsen won was omdat zijn trein heel slim Bennett en DQS klem zette.

Merlier is intrinsiek gewoon de betere, buiten Ewan en met geluk Demare is hij de enige die Bennett kan kloppen in een lijnsprint. Zou daarom vol voor hem gaan maar dan heb je een ontevreden Philipsen.

MartinMartin 9 juni 2021 om 15:16

Bijna alles voor Mathieu, kruimels voor Jasper en Tim mag voor spek en boonen mee.

Mooie Sjors 9 juni 2021 om 15:23

Ik zou het wel leuk vinden om in de Tour MvdP ook in de vlakke sprinten eens bezig te zien tegen mannen als Ewan en Démare eigenlijk.

Headlines

Materiaalzone

Populair