Jasper Philipsen: “Hopelijk krijg ik dezelfde kans als Tim Merlier”
© Cor Vos
Nico Dick
dinsdag 29 juni 2021 om 11:09

Jasper Philipsen: “Hopelijk krijg ik dezelfde kans als Tim Merlier”

Trekt Alpecin-Fenix vandaag de kaart Jasper Philipsen? Voor de rust binnen de meest succesvolle ploeg van de eerste Tourdagen zou het geen slechte zaak zijn. Philipsen stond gisteren immers al op zijn strepen. “Ik ben geen lead-outman. Ik hoop zelf ook te winnen.”

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Jasper Philipsen verrichtte gisteren prima werk als loods van Tim Merlier. Zijn ploegmaat rondde succesvol af. De Limburger juichte even voorbij de finish mee met de rest van de ploegmaats, maar dat het net dat tikkeltje meer ingetogen was dan de andere ploegmaats, kon hij niet wegsteken. Een collega van Het Nieuwsblad merkte na de finish overigens een korte woordenwisseling van Philipsen met performance-manager Kristof De Kegel op.

Ook in de interviews achteraf stond de 23-jarige Philipsen op zijn strepen. “Dit is een memorabele dag. Echt een ploegprestatie. Prachtig hoe we het konden afmaken”, klonk het in eerste instantie. Maar vervolgens zei hij er ook bij dat hij eigenlijk geen lead-outman is. En dat hij hoopte zelf ook te winnen. “Hopelijk krijg ik mijn kans.”

Begrip
“Het is begrijpelijk dat Jasper een beetje gefrustreerd is”, reageerde ploegleider en teammanager Christoph Roodhooft. “Voor hem is het jammer, maar we hebben een optie gekozen en vandaag was dat Tim.” Het zou zomaar eens kunnen dat de rollen vandaag omgedraaid worden, om de kerk in het midden te laten.

Tim Merlier hield zich na afloop op de vlakte over wie vandaag zou sprinten. Dat ook Philipsen nog zijn kans zou krijgen, daar was Merlier wel van overtuigd. Of dat vandaag is, wist hij niet. “Het is mogelijk, maar we gaan afwachten wat de ploegleiding daarover zegt. Sowieso gaan we doen wat zij beslissen.”

RIDE Magazine
37 Reacties
Sorteer op:
29 juni 2021 11:19
Sowieso Philipsen laten sprinten vandaag, ze hebben al twee ritten, Tour is al geslaagd, tijd voor een gokje. Met Cornelisse aan het roer moet dat geen probleem zijn voor de vriendengroep.
    29 juni 2021 11:25
    Met MvdP van 2.0 tot 0.9 als leadout, en Merlier dan als laatste man Philipsen uit het wiel rijden ….
29 juni 2021 11:26
Nu vinden ze het allemaal leuk daar, straks niet meer. Teveel mannen die voor zichzelf willen gaan.
    29 juni 2021 11:49
    Zou best eens een dingetje kunnen worden inderdaad. Philipsen schat zichzelf als ex World tour en (ex?) aanstormend talent wellicht hoog(er) in dan Merlier.
    29 juni 2021 11:55
    idd, ambras in 't huishouden
    29 juni 2021 12:21
    Philipsen heeft toch kansen genoeg in die ploeg? Gewoon ff geduld hebben.
    Nu Ewan valt is ie tweede, het is niet gezegd dat hij anders had gewonnen ipv Merlier of zelf tweede was geworden.
    Twee Touretappes en gele trui moet je óók als ploegmaat van genieten. Als je dan gaat roepen dat jij dat óók moet/kan/wil vind ik dat echt wat naïef.
    Vooral omdat hij tot dit jaar in topsprints niet op de foto stond.
29 juni 2021 11:33
Er zit ruis op de lijn… maar wat een luxe- probleem waar ze bij de meeste ploegen alleen maar durven over te dromen…
    29 juni 2021 11:43
    En dat voor een procontinentale ploeg...

    Het probleem kan wel gemanaged worden, zolang de ploegleiding ieder zijn ambities blijft erkennen en iedereen zich ook neerlegt bij de beslissing van de ploegleiding, wat voorlopig wel het geval lijkt te zijn.

    En, ook niet onbelangrijk: zolang ze blijven winnen. Als iemand een keer een sprint verpest, kan het lastiger worden.
29 juni 2021 11:39
Moet nog maar zien of Philipsen er dan nog overheen kan komen ;)
    29 juni 2021 11:51
    Ja, met lead-out Rickaert (die gisteren ook knap reed en in de eerst groep eindigde), Matje, Tim en dan Jasper die er nog over moet komen denk ik ook dat Tim zachtjes aan de remmen zal moeten trekken want Tim is volgens mij intrinsiek sneller en krachtiger.

    Van mij mag Tim er ook nu uitstappen en zich voorbereiden om de Vuelta te rijden - een overwinning in elke grote ronde in hetzelfde (debuut) jaar, dan komt hij bij een heel select groepje te staan! :)
29 juni 2021 11:42
Terechte en begrijpelijke frustratie. Dan ga je naar een ploeg omdat je de tour mag rijden als sprintkopman, komt er een tweede sprinter mee. Jasper heeft bovendien een goede kans op groen. Hopelijk vandaag Jasper de sprinter.
    29 juni 2021 11:47
    Beste wat Philipsen dan kan doen is punten pakken in de tussensprint, zodat hij inderdaad meedoet voor groen.
    Dan zal de keuze voor de eindsprint wellicht ook vaker zijn kant op gaan.
    29 juni 2021 11:52
    Wat heeft Jasper dit jaar voor uitzonderlijks gedaan om nu de grote broek aan te trekken? Heeft aardig gereden volgens mij, maar niet 'speciaals' toch? Of heb ik dat gemist?
    29 juni 2021 13:15
    Als je je hele jaar op de tour afstemt, moet je het daar laten zien.
    29 juni 2021 14:59
    @DeGroteMolen: er zijn hem beloftes gedaan bij het ondertekenen van zijn contract en hij heeft nu het gevoel dat ze niet worden nagekomen. Dit jaar een zege in de Scheldeprijs en wat kleinere zeges in Turkije, vorig jaar een rit in de Vuelta.
29 juni 2021 11:47
Ik ben persoonlijk al vast blij dat in 1 van mijn analyses vorige week op een mooie 1-3 en 6 gokte terwijl het nu zelfs beter was met 1-2 en 7 :)

Al mogen ze wat mij betreft vandaag een 1-2-3 uit de mouw schudden :)

En Jasper moet niet zeuren, als hij bij UAE was gebleven had hij zelfs niet aan de start gestaan!
    29 juni 2021 11:51
    Hij moet wel zeuren, dat is de reden dat hij weg is bij UAE.
    29 juni 2021 11:52
    Ik zie het grote doemspook Lefevere over deze kwestie waren. Die zit volgens mij op vinkentouw om het lopende contract van Philipsen of Merlier af te kopen.
    29 juni 2021 11:59
    @lampje - hij staat aan de start desondanks een knieprobleem en waarschijnlijk omdat het in zijn contract staat en hij gaat nog kansen krijgen - dus hij moet niet zeuren, hij moet zich aan de opgelegde plannen van de ploegleiding houden en zeker geen vuurtjes stoken...de ploeg rijdt een knappe tour, dan moet hij als team player ook zijn ego onder controle kunnen houden.
    29 juni 2021 12:00
    @blix - nagel op de kop...die heeft plaats en nood aan een goeie jonge sprinter ter opvolging van Cav en Bennett...Philipsen kan bij DQS de nieuwe Tom Boonen worden !
29 juni 2021 11:50
Niet zeuren Jasper, anders sprint VdP zelf voor de zege. Met succes waarschijnlijk.
29 juni 2021 12:10
Merlier is gewoon wereldtop geworden, hoe extreem knap. Samen met Bennett en Ewan staat hij gewoon aan de top op dit moment. Dan heb je daarachter mannen als Ackermann, Sagan en Demare en daar achter derderangsniveau als Matthews, Colbrelli, Bouhanni, Laporte, Bol en Philipsen. En een derderangs kan ook winnen uiteraard, dat bewijst Colbrelli natuurlijk de laatste tijd helemaal: maar dan is het wel een uitgedund peloton. En dan hou ik 'derde niveau' nog hoog aan voor Philipsen, hij had ook op het vierde niveau met Coquard en D. van Poppel kunnen staan, maar door zijn prestatie van gisteren acht ik hem wel een stapje hoger.
    29 juni 2021 15:01
    Ik schat Philipsen toch een rang hoger in, maar ieder zijn mening uiteraard. Even toelichten: zoek hem eens op PCS op, Philipsen was een veelwinnaar bij de juniores en beloften. Gezien zijn leeftijd (23) zal hij logisch gezien alleen maar beter worden.
29 juni 2021 12:24
Haha... dat gesprek met Cornelissen van gisteren, waarin hij stelt dat Alpecin ECHT een vriendenploeg is i.t.t. de ploegen die alleen maar ZEGGEN dat iedereen alles voor elkaar over heeft, dat dateerde heel snel...
29 juni 2021 12:35
Ik snap de frustratie van Philipsen, maar Merlier is gewoon sneller op een vlakke aankomst. Van zodra het iets meer bergop loopt zal hij z'n kans wel krijgen. Hij hoeft volgens mij sowieso niet te wanhopen, want van zodra de wegen een paar keer steil hebben opgelopen, denk ik niet dat Merlier nog lang in koers zal zijn. Leek in de Giro toch nog volume te missen daarvoor.
    29 juni 2021 15:03
    Zijn opgave in de Giro was met 'voorbedachte rade'. Er waren nog amper sprintetappes en plotseling werd een tourdeelname wel realistisch.
29 juni 2021 13:29
Hopen mag, gretig zijn mag, maar graag wel in teambelang blijven denken! Je wint etappe 2 en 3 en Merlier lijkt ijzersterk en je komt zelf net terug van een knieblessure.

Ik denk dat Merlier de Tour niet gaat uitrijden of zal verslappen na week-1 en dan komen jouw kansen vanzelf!
29 juni 2021 14:08
Als al gefrustreerd bent bij winst, wat dan bij verlies?
Vandaag zou hij zijn kans krijgen, maar wat als het misgaat?
Wat als er tijdens de lead-out automatismen ontbreken en een ander profiteert?

Ik lees nu dat Philipsen vandaag zijn kans krijgt, ik dacht dat er op voorhand was afgesproken dat hij de lastigere sprints zou doen?
Hij zou, zoals hierboven gesuggereerd, beter naar Lefevre gaan, die zoekt nog een goeie sprinter zonder faalangst.
    29 juni 2021 14:30
    Of Philipsen beter naar Lefevere zou gaan, wil ik niet gezegd hebben. Dat geldt niet alleen voor Philipsen, maar voor iedere renner, want:

    Als je wint, heb je Lefevere als vriend, échte vriend. Als je wint, nooit meer kritiek, zolang je wint...
29 juni 2021 14:33
Kansen krijg je niet, kansen pak je!
29 juni 2021 15:28
Volgens mij is Tim Merlier op een vlakke aankomst sneller dan Jasper Philipsen. Wanneer er in de finale wat bergjes opdoemen ligt Merlier eraf en kan Philipsen voor de zege sprinten. Als Mathieu op zijn strepen gaat staan rijdt de hele ploeg inclusief deze 2 volledig in zijn dienst maar dat wil hij liever niet omdat dan altijd alle aandacht en druk bij hem ligt. Nu Caleb Ewan eruit ligt en Mathieu de lead-out doet zitten er in 1 ploeg misschien de 2 grootste kanshebbers op winst. Dat zul je gewoon goed moeten managen als ploeg.
    29 juni 2021 15:35
    Tja en toch kiezen ze voor Philipsen vandaag, de weg loopt ietsje op, misschien is dat het excuus maar ik heb eerder het idee dat de ploeg iedereen te vriend wil houden. Daarover kun je stellen: een ploeg waarin iedereen tevreden is en hard werkt voor elkaar bereikt meer successen dan een ploeg waar je voor 1 leider kiest. Maar goed staat tegenover dat ik vind dat je bij topsport voor de beste moet kiezen en dat je zo juist de succes haalt en dan moet je Philipsen teleurstellen. Anyway, we'll see who's right today.
    29 juni 2021 15:50
    Als de laatste 600 meter vandaag nog iets omhoog loopt heb je nog kans dat Mathieu zelf voor de winst gaat met het oog op boni’s
    29 juni 2021 16:44
    In een biljartvlakke sprint gaan ze echt niet voor Mathieu kiezen, ook niet als die aandringt.
29 juni 2021 16:40
Merlier is de snellere man, Philipsen eerder de krachtsprinter. Op zich logisch dat ze bij pure sprints meer voor Merlier gaan, maar begrijp de frustratie van Philipsen wel.

Probleem is mogelijk niet zozeer dat ze gisteren voor Merlier gingen, maar dat Merlier de Giro kreeg en Philipsen de Tour (gedeeld met MvdP) en plots schuift die Merlier in "zijn" Tour toch weer voor hem in. Uiteindelijk vraagt Philipsen of hij in de koers waar hij (co-)kopman mocht zijn in praktijk ook echt eens kopman mag zijn.

Alleen is de Tour nog maar net begonnen en is 't wat vroeg om al te klagen, het is niet zo dat ze al 3/4 keer voor Merlier hebben gekozen. Anderzijds heeft Philipsen niet zo veel opportuniteiten (waarschijnlijk minder dan Merlier) en heeft hij gisteren een grote moeten afgeven.
29 juni 2021 16:41
Merlier spreekt met de benen, Philipsen in de media.

29 juni 2021 17:20
Kans gehad.

Reacties zijn gesloten.