Jasper de Laat: “Ik rijd liever goed in een UCI-koers dan in de Topcompetitie”
foto: Metec-TKH
vrijdag 3 maart 2017 om 12:00

Jasper de Laat: “Ik rijd liever goed in een UCI-koers dan in de Topcompetitie”

Jasper de Laat heeft het eindklassement van de Topcompetitie niet als prioriteit dit seizoen. “Alles moet meezitten wil je hoog komen te staan in het klassement”, vertelt de 23-jarige renner van Metec-TKH morgen in het Weekendinterview van WielerFlits. Hij staat wel aan de start als de Topcompetitie begint met de Ster van Zwolle.

Na de aftrap van de Wattmeister Challenge van woensdag begint morgen de Topcompetitie met de eerste koers in lijn. In en om Zwolle strijden de beste continentale en amateurwielrenners van Nederland om de eerste punten. “Het is een mooi initiatief en ik ben van plan om veel wedstrijden te rijden, maar vorige week reed ik goed in een UCI-koers”, legt De Laat uit.

In de Portugese Volta ao Alentejo (2.1) werd hij derde in het eindklassement. In dat soort koersen wil De Laat graag scoren. “In Nederland is de Topcompetitie het hoogste en qua media-aandacht super om een mooie stap te maken om prof te worden, maar kan ik goed rijden in een UCI-koers, dan rijd ik daar liever”, zegt hij.


Lees morgen op WielerFlits het complete Weekendinterview met Jasper de Laat.

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
3 maart 2017 12:19
logisch, succes Jasper !
3 maart 2017 12:55
Hopen dat er meer volgen. Wordt mij veel te veel naar de pijpen gedanst van die aandachtsgeile Flavio met in zijn kielzog die look a like van Zonneveld. Die Daan vd Berg. Ster van Zwolle had altijd een mooi deelnemersveld met mooie opleidingsploegen van BMC en leopard en etixx. Meneer Pasquino wil alleen maar nationale ploegen en dus stemt Zwolle in. Want ja anders Eurosport zendtijd kwijt. Echt klaar met die Flavio en consorten.
3 maart 2017 14:41
Frits, Pasquino heeft ervoor gezorgd dat er in Nederland weer op continentaal niveau twee tijdritten zijn, dat er definitief de aansluiting is van de clubs met de continentals en de continentals met de Procontinentals en nu zelfs de WorldTour door de Wattmeister. Het opleidingsprogram van de Rabobank en KNWU, waarvan de scouting te wensen overliet getuige de mismatch tussen het opleidingsteam van 10 jaar terug en de huidige bezetting van de Nederlanders in de WT heeft een meer dan waardige vervanging gekregen.

On-topic, Jasper de Laat is in enkele maanden uitgegroeid van onbekend clubrenner tot aspirant-prof. Heel erg knap.
3 maart 2017 15:11
Wat een onnodige en onterechte reactie Frits
3 maart 2017 15:18
@pierre de overmacht die het Raboblok jaren had bij de beloften was ook niet goed. Als je als belofte niet in de Raboschool zat was je al bijna kansloos om prof te worden. Een spreiding is veel beter, daar wordt de onderlinge competitie veel beter van.

En de wedstrijden die nu onderdeel zijn van de topcompetitie bestonden eerder al, alleen mis je dus gelijk in Zwolle al de competitie met buitenlandse talenten. Ik hoop oprecht dat meer renners dan maar topcompetitiekoersen links laten liggen en uci koersen kiezen.
3 maart 2017 16:22
@Frits. Dat bedoel ik ook te zeggen: de doorstroom van Nederlands talent naar de WT was niet op orde. Van de huidige generatie toppers is het merendeel buiten de KNWU-opleidingen om bij de topploegen terechtgekomen. Met andere woorden: selectie moet optreden niet tijdens de juniorentijd, maar zodra jongens volgroeid raken en/of een studie afronden. Daarna kun je nog 10-15 jaar prof zijn. Daar is de topcompetitie uitermate geschikt voor.

Een gecentraliseerde competitie is een must, dat er minder concurrentie met buitenlandse ploegen is maakt niet uit, er zijn genoeg meerdaagses om daar alsnog mee te wedijveren. Bovendien, waarom zou je op Nederlandse bodem de clubs (waar, getuige de prestaties van Oostra, De Laat etc. ook genoeg concurrentie vandaan komt) een kans ontzeggen in de klassiekers? De clubcompetitie is een mooi alternatief, maar door de breedte van de wielersport in Nederland geldt daar dezelfde argumentatie.
3 maart 2017 17:30
@Pierre laat ik vooropstellen dat het idee topcompetitie an sich niet verkeerd is, maar de regeltjes die Flavio eraan verbindt gaan mij veel te ver en dan schiet de competitie wat mij betreft zijn doel voorbij. Het is teveel de grote flavioshow.
3 maart 2017 17:47
Het missen van die internationale opleidingsploegen in Zwolle is misschien een vervelende concessie, maar in welke zin schiet de gemaakte keuze zijn doel voorbij? Ik zou het bij een nuttige kritische kanttekening houden, en de overdreven negatieve kwalificaties wat nuanceren, anders schiet je misschien je doel voorbij..
3 maart 2017 20:00
Vooralsnog geef ik de opzet van de topcompetitie het voordeel van de twijfel. Het topamateurcircuit krijgt op deze manier een gezicht en wordt daardoor commercieel aantrekkelijker. Gaat helaas wel ten koste van de clubcompetitie en de kwaliteit van het deelnemersveld van bijvoorbeeld de Ster.

Dat de doorstroming naar de profs beter zou gaan met de topcompetitie gaat er bij mij niet in. De aanwezigheid van een procontinentale ploeg als Roompot voorziet wat dat betreft veel meer in een behoefte.

Reacties zijn gesloten.