Jarige Van der Breggen doet zichzelf vierde Waalse Pijl cadeau

woensdag 18 april 2018 om 14:04
Jarige Van der Breggen doet zichzelf vierde Waalse Pijl cadeau

foto: ASO/Thomas MAHEUX

Anna van der Breggen heeft voor de vierde maal op rij de Waalse Pijl gewonnen. De Zwolse, die vandaag haar 28e verjaardag viert, was de sterkste op de Muur van Huy. De kopvrouw van Boels-Dolmans wist ook in 2015, 2016 en 2017 de heuvelklassieker al op haar naam te schrijven. Ashleigh Moolman eindigde op de tweede plaats, Megan Guarnier was derde.

De afgelopen edities van de Waalse Pijl waren voornamelijk een Nederlandse aangelegenheid, want sinds 2007 ging de zege liefst achtmaal naar een landgenote. Marianne Vos was vijf keer de sterkste en de laatste drie jaar trok Anna van der Breggen telkens aan het langste eind. De Zwolse was daarom vandaag de torenhoge favoriete.

Weinig ruimte
In tegenstelling tot de herenkoers die in Seraing startte, vertrokken de dames vanuit Huy. De finish was wel dezelfde, namelijk na 118,5 kilometer op de Muur van Huy. In de beginfase werd verschillende keren aangevallen om een ontsnapping op touw te zetten, maar het peloton leek niemand teveel ruimte te willen geven.

Zo probeerde de Noorse Vita Heine weg te rijden uit het peloton en ook de Italiaanse Anna Trevisi en de Deense Christina Siggaard sloegen samen een gaatje, maar elke aanval werd in de kiem gesmoord. De Zwitserse Doris Schweizer kreeg wat meer ruimte toen zij na dertig kilometer de koppositie pakte.

Korte tijd later kreeg Schweizer vooraan versterking van de Spaanse Ane Santesteban, de Israëlische Omer Shapira, de Slowaakse Tereza Medvedova en de Italiaanse Dalia Muccioli. Bij de eerste passage van de Côte d’Ereffe loste Medvedova bij haar medevluchters, die op dat moment 1’10” voorsprong hadden.

Ferrand-Prevot valt aan
Nog voor de top van de Côte de Cherave werden zij echter gegrepen door een uitgedund peloton. Pauline Ferrand-Prevot zette op die helling aan, waardoor veertien rensters zich afscheidden – daarbij onder anderen Van der Breggen, Kasia Niewiadoma, Elisa Longo Borghini en Ashleigh Moolman.

Bij de eerste beklimming van de Muur van Huy lieten Megan Guarnier, Ferrand-Prevot, Janneke Ensing en Amanda Spratt de andere rensters in de kopgroep achter zich en pakten na de top van de illustere beklimming zo’n vijftig seconden voorsprong. Op de tweede en laatste passage van de Côte de Cherave werd de marge flink teruggebracht.

Van der Breggen opnieuw de beste
Aan de voet van opnieuw de Muur van Huy was de voorsprong nog zo’n twintig tellen. Daar barstte het spektakel los. De vluchters werden ingerekend en toen de kruitdampen waren opgetrokken werd duidelijk dat er opnieuw geen maat stond op Anna van der Breggen. De Zwolse veelwinnaar was ruim twee weken geleden ook al de beste in de Ronde van Vlaanderen.

Dit artikel delen:

10 Reacties

thorsen 18 april 2018 om 14:09

Wow.

0
martini151 18 april 2018 om 14:11

De Valverde van het vrouwenwielrennen. Heel knap!

0
horsm 18 april 2018 om 14:13

Indrukwekkend

0
Cayolle 18 april 2018 om 14:50

Heeel knap! Derde grote koers die ze ‘aanvinkt’ en wint!

0
LB117 18 april 2018 om 15:12

Niet goed voor de sport! maar desondanks een puike prestatie.

0
Alto 18 april 2018 om 15:57

Geweldig gedaan door van der Breggen. Net het interview bij de NOS gezien en je zag dat ze ook bij de mechanieker was in gedachte die vanmorgen ontwaakte uit een kunstmatige coma, doordat hij een hartaanval had gekregen na de AGR

0
Emergo 18 april 2018 om 16:44

LB117 Hoezo, niet goed voor de sport ??? Valverde wint hier 4 maal, dus ook niet goed voor de sport ?? Zo kunnen we nog wel even bezig blijven.

0
rvb 18 april 2018 om 16:59

Gefeliciteerd Anna.

0
denise 18 april 2018 om 17:31

Volgens mij kan ze nog 6 keer winnen, 10 zou mooi zijn.

0
LB117 19 april 2018 om 11:42

@ Emergo, Dat avdb zoveel wint vind ik niet goed voor de sport evenals dat Valverde zo veel wint. Deze pakhaas mag van mij uit het peloton verwijderd worden ik vertrouw hem voor geen centimeter.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone