Jarige Einer Rubio klimt naar eerste profzege in UAE Tour, Evenepoel nieuwe leider

woensdag 22 februari 2023 om 13:39
Jarige Einer Rubio klimt naar eerste profzege in UAE Tour, Evenepoel nieuwe leider

foto: Cor Vos

De eerste bergetappe in de UAE Tour, met aankomst op Jebel Jais, is gewonnen door Einer Rubio. De Colombiaan soleerde – op zijn 25ste verjaardag nota bene – op knappe wijze naar de eerste zege uit zijn profcarrière. Remco Evenepoel eindigde als tweede en mag zich de nieuwe leider noemen in het algemeen klassement.

Daags na de ploegentijdrit volgde meteen de eerste bergetappe van de UAE Tour 2023. De finish lag na 185 kilometer – het was daarmee de langste etappe van de ronde – op de top van Jebel Jais. In de laatste twintig kilometer was het onafgebroken klimmen naar de finish op Jebel Jais (20 km aan ongeveer 5%), naar een hoogte van 1.491 meter. Het venijn zat hem in de staart, want in de laatste kilometers liep de weg aan gemiddeld 7% omhoog. Spek naar de bek van wereldkampioen Remco Evenepoel?

Edward Planckaert in vlucht van de dag
De vlucht van de dag liet niet lang op zich wachten. Edward Planckaert (Alpecin-Deceuninck) en Oier Lazkano (Movistar) trokken in de eerste kilometers ten aanval en werden in hun dadendrang vergezeld door twee renners van Green Project-Bardiani CSF-Faizanè: Riccardo Lucca en Filippo Magli. In het peloton liet men begaan en zo konden deze vier renners een maximale voorsprong vergaren van om en nabij de vier minuten.

De vroege vluchters – foto: Cor Vos

Op weg naar Jebel Jais was het nog even alle hens aan dek in het peloton, op een moment dat er een voorzichtige waaier werd getrokken. Het bleek echter maar een kortstondige opleving en dus was het wachten op spektakel op de slotklim. Van voren zagen we intussen een veranderende koerssituatie. Lazkano besloot na de nodige demarrages van de mannen van Green Project-Bardiani CSF-Faizanè zelf maar eens aan de boom te schudden en de Spaanse hardrijder liet zijn medevluchters ter plaatse.

Movistar laat zich zien 
De 23-jarige Lazkano begon vervolgens aan een lange solo richting de voet van Jebel Jais. De renner van Movistar wist zijn voorsprong op de eerste achtervolgers steeds verder uit te diepen. Planckaert, Lucca en Magli werden net voor de voet van de twintig kilometer beklimming ingerekend door het peloton, maar Lazkano begon toch met een bonus van goed vier minuten aan de slotklim. Dit bleek echter niet genoeg om uit de greep te blijven van de betere klimmers: met nog dertien kilometer voor de boeg was zijn verhaal uitgespeeld.

INEOS Grenadiers op kop van het peloton – foto: Cor Vos

De groep der favorieten was inmiddels als stevig uitgedund, onder meer door een fikse tempoversnelling van UAE Emirates. Marc Soler en Mikkel Bjerg probeerden het namens de thuisformatie, maar kregen weinig ruimte. Einer Rubio had meer geluk met zijn demarrage. De Colombiaan van Movistar viert vandaag zijn 25ste verjaardag en wilde zichzelf wel een mooi verjaardagscadeau bezorgen. Rubio pakte een mooie voorgift, maar in de groep met klassementsrenners – waar de piepjonge Joshua Tarling (INEOS Grenadiers) het tempo bepaalde – moest het allemaal nog beginnen.

Rubio had hier echter geen boodschap aan en bleef lekker doorstampen richting de top van Jebel Jais. De klimtroef van Movistar wist zijn voorsprong verder uit te diepen richting de minuut. Was de Colombiaanse vogel gaan vliegen? In de favorietengroep werd er wel op kop gereden door Soudal-Quick-Step, in dienst van Evenepoel, maar echt hard ging het – mede vanwege de tegenwind – nu ook weer niet. Althans, niet hard genoeg om het gat naar Rubio te overbruggen.

Een sterke Rubio op weg naar zijn eerste profzege – foto: Cor Vos

Sterke Rubio houdt stand, Evenepoel doet goede zaken
Die laatste hield bijzonder goed stand in de laatste klimmende kilometers en begon met een halve minuut voorsprong aan de laatste kilometer. Dit bleek meer dan genoeg om de zege veilig te stellen, goed ook voor zijn eerste overwinning bij de beroepswielrenners. Voor zijn werkgever Movistar is het ook alweer de zesde overwinning van 2023. In de sprint om de tweede plaats stond er geen maat op Evenepoel, die zo enkele belangrijke bonificatieseconden wist te pakken en zo de leiding overneemt van Plapp.

In het klassement gaat Evenepoel nu dus aan kop. De voorsprong op Plapp bedraagt zeven seconden, Pello Bilbao is de voorlopige nummer drie op elf tellen.

Dit artikel delen:

37 Reacties

Wheely 22 februari 2023 om 13:45

Een mooier kado kun je jezelf niet geven. Movistar weet weer hoe het moet koersen lijkt het, overwinning nummer zes alweer!

16
Anton van Valouwe 22 februari 2023 om 13:53

Harm Vanhoucke netjes 6e, leuk als ze die jongen weer "aan de praat" kunnen krijgen. Samen met Leknessund aardig in het A.K.

8
Gelei 22 februari 2023 om 15:33

Als ze Vanhoucke nog leren dalen, gaat DSM er nog veel plezier aan beleven.

1
the student 22 februari 2023 om 13:43

Als er een beetje wind staat blijven de klassementsmannen tegenwoordig allemaal beschut zitten.

Complimenten aan Movistar en Rubio. Het aanvallen wordt beloond.

6
filemon 22 februari 2023 om 13:49

Zeer mooie winnaar.
Een zevental kilometer alleen knokken tegen de wind en de stijgingspercentages… knap.
Wel zeer bizar dat UAE, dat zijn thuisronde vooralsnog volledig mislukt ziet, hier geen enkele poging onderneemt om de rit te kapen.

5
JohnDeere 22 februari 2023 om 13:53

Soler en Bjerg hebben geprobeerd, maar er zat niet veel op.

2
Dr. Pozzo 22 februari 2023 om 13:58

Remco sprint iedereen prompt uit het wiel, ogenschijnlijk makkelijk. Lijkt nu dus ook qua punch en waaiers toplevel, zin in de giro!

4
Baukema Tomoulin 22 februari 2023 om 13:55

Nu hopen dat de volgende 3 (4) vlakke ritten weer waaiers worden. Dan kan het nog een mooie rondje worden :)

2
Angelo Pauwels 22 februari 2023 om 13:57

Remco zijn sprint wordt beter en beter, straks moet hij niet meer aanvallen om te kunnen winnen.

2
De Capybara van de Conradkade 22 februari 2023 om 13:47

Dubbel gefeliciteerd!

1
Mooie Sjors 22 februari 2023 om 13:50

Saai ritje, maar dat was eigenlijk ook wel te verwachten. Wel mooi voor het feestvarkentje.

1
Cochise 22 februari 2023 om 16:25

Zo mooi voor Rubio! Kon net iets meer in de schaduw blijven dan generatiegenoot Ardilla maar groeide wel heel traag en gestaag, elk seizoen tikkeltje beter en nu stilaan ook mooie resultaten de laatste maanden (top 5 in Langkawi en San Juan en nu deze).
Hopelijk kan hij met een goeie Giro een contract voor volgende seizoenen versieren.

1
thenewGOAT 22 februari 2023 om 18:09

Bij Soudal-Quickatep zou hij niet mis staan voor volgend jaar. :-)

0
Grote Plateau 22 februari 2023 om 20:33

Mooi cadeau van Quickstep. Die zijn niet dom.

Komen ze straks weer tegen in de Giro en dan kan zeker Rubio wel eens een vervelend ventje zijn. Beter een gunst tegoed van hebben.

Die ga je dus niet terughalen op zijn verjaardag.

1
wielerlover 22 februari 2023 om 14:04

Toch wel vrij duidelijk dat Evenepoel wou winnen in zijn regenboogtrui, maar Quick-Step moest het allemaal zelf doen. Ook wat pech met de lekke band van Serry, die zo veel krachten verspeelde om terug te komen, maar bijvoorbeeld Vervaeke heb ik niet één keer op kop zien rijden. Al bij al wel nog een degelijk team van Quick-Step hier in UAE (kan natuurlijk beter), maar ik denk toch niet dat hij zo blij zal zijn om de rit te missen op 15 seconden

0
Cycling 22 februari 2023 om 14:17

De energie die Serry gebruikt heeft zal wel meevallen. Hij had in iedergeval geen last van de tegenwind bij het terugkomen.

2
Steven_E 22 februari 2023 om 14:20

Hij moest toch nog steeds 20sec goedmaken op het peloton waar UAE vol doortrok. Dan zit je liever 10e in het peloton aan 5km/u trager dan achter de wagen.

0
Cycling 22 februari 2023 om 14:25

@Steven_E volgens mij is het helemaal niet de bedoeling dat je bergop achter een auto stayert om terug te keren. Ik kan het mis hebben maar ik vind het wedstrijdvervalsing. Het was ook niet enkele seconden

0
Skywalker 22 februari 2023 om 14:49

Vervaeke was ook lek gereden op de klim. Waar precies weet ik niet. Maar dat verklaart zijn afwezigheid.

2
Steven_E 22 februari 2023 om 14:50

Het is een ongeschreven regel dat je dat na pech wel mag doen. Moest het pakweg Kuss zijn geweest, je had er geen probleem van gemaakt.

-1
Cycling 22 februari 2023 om 14:57

@Steven_E Dit heeft niets met de ploeg te maken. Vooraf gingen er rijders af en gaf UAE gas. Serry had daar weinig last van omdat hij achter de auto stayerde. Normaal ga je van auto naar auto om terug te komen, niet de hele tijd achter dezelfde auto

0
Westfalen 22 februari 2023 om 16:45

Steven_E heeft gelijk. Dit is een ongeschreven regel. Gebeurd zo vaak na een lekke band.

0
Cycling 22 februari 2023 om 17:50

@Westfalen er zijn wel grenzen aan deze ongeschreven regel. In volle finale bergop met windtegen waarbij UAE de groep probeert uit te dunnen is voor mij een grens. Maar ja, de jury moet deze grens bepalen. In Tour down under was er ook al discussie over deze ongeschreven regel. Het is dus niet zo zwart wit als jullie zeggen

0
Limal 22 februari 2023 om 18:07

Recent was er dat gevalletje met die renner die in Australië een DSQ kreeg vanwege terugkeren achter de wagen. Daaruit kwam naar voor dat renners/ploegleiders toestemming kunnen vragen aan de wedstrijdjury om via de volgwagens terug te keren en dat dit meestal ingewilligd wordt. Als dit met Serry zo gebeurde dan zou het dus volkomen reglementair verlopen zijn. De auto's hebben hem natuurlijk ook niet meegenomen tot aan de kop van het peloton – hij heeft echt nog wel extra krachten verspeeld vanwege die lekke band.

2
Handige Harry 22 februari 2023 om 18:27

Na een lekke band als er niet gekoerst wordt is wel iets anders dan in volle finale.

-1
Limal 22 februari 2023 om 18:53

Wij kunnen ervan vinden wat we willen, maar het is aan de wedstrijdjury om te bepalen of het op dat moment mag of niet. Het kwam ook knalhard in beeld zonder dat er (voor zover ik weet) een sanctie op volgde, dus dan ga ik ervan uit dat het toegelaten was.

1
Grote Plateau 22 februari 2023 om 20:37

Hallo mol, Schmid zat al 500m stuk, knikkebolde, had al 4x achterom gekeken maar Remco lanceerde zich niet. Waarom?…

Hij controleerde gewoon en in de laatste honderden meters had hij duidelijk veel overschot en won met 5 fietsen voorsprong de sprint om de 2de plaats.

Dat ettertje Rubio ga je niet terughalen op z’n verjaardag. Ze komen elkaar nog tegen.

0
debarreman 22 februari 2023 om 15:53

Yates zit net als Pogi ook nog maar op 70%?

0
Bimbo Visma 22 februari 2023 om 16:33

Heeft one rider goed gedaan

0
Federico Bahamontes 22 februari 2023 om 13:44

Wat een verschrikking is deze berg toch altijd, is er uberhaupt ooit iets gebeurd hier tussen de klassementsrenners?

Wel leuk dat er een aanvaller wint, dat dan weer wel.

-1
Wheely 22 februari 2023 om 13:47

Ik ook lastig met al die cleane renners.

0
De Capybara van de Conradkade 22 februari 2023 om 13:47

+1

En dan nog tien andere tekens.

-1
Groetjesaandevoetjes 22 februari 2023 om 14:44

Brede weg, veel wind, geen super stijle stijgings percentages. Recept voor in het wiel zitten en in de laatste meters ervandoor gaan.

1
makkelijk 22 februari 2023 om 15:35

Al die cleane renners? Bahrein deed toch gewoon mee?

0
Dikke Vrouw 22 februari 2023 om 13:48

Nou , proficiat

-1
wielervenn 22 februari 2023 om 16:17

Echt imposant was het niet van RE, prestatie van Schmidt vond ik wel knap trouwens.

-1
Cochise 22 februari 2023 om 16:48

Je bent lang niet de enige hier maar die jongen heet Schmid, geen t!

1

Headlines

Populair

Materiaalzone