Janez Brajkovic heeft kritiek op koerswijze Jumbo-Visma: “Ze rijden als kippen zonder kop”

zondag 10 juli 2022 om 10:06
Janez Brajkovic heeft kritiek op koerswijze Jumbo-Visma: “Ze rijden als kippen zonder kop”

foto: Cor Vos

Jumbo-Visma heeft na een week Tour de France al twee ritzeges op zak, stevent met Wout van Aert af op winst in het puntenklassement en Jonas Vingegaard lijkt de voornaamste uitdager van geletruidrager Tadej Pogačar. Toch laait er vanuit Slovenië kritiek op: Janez Brajkovič zet serieuze vraagtekens bij de koerswijze van de Nederlandse formatie.

De inmiddels 38-jarige Brajkovič, die pakweg vijftien jaar geleden werd gezien als het nieuwe Sloveense wonderkind, houdt zich niet in tegenover RTVSLO. “De ploeg van Pogačar is verzwakt, maar het is moeilijk om nu te zeggen of dit nu veel impact zal hebben op het eindresultaat. Andere ploegen staan klaar om om de ploeg van Pogačar te helpen. Hiermee doel ik op Jumbo-Visma”, aldus de oud-renner van onder meer Discovery Channel, Astana en Bahrain Merida.

Jumbo-Visma koerst ook op dagen dat ze het gat met Pogačar kunnen verkleinen. Ze rijden dan alsof ze zelf de gele trui dragen. Ze zouden daar bij Jumbo-Visma emotioneel volwassen mensen in de auto’s moeten hebben, die weten hoe ze onder druk moeten presteren en zo de juiste keuzes kunnen maken. Bij Jumbo-Visma neemt alleen niemand de verantwoordelijkheid. Ze rijden echt als kippen zonder kop”, is Brajkovič scherp in zijn analyse.

De winnaar van het Critérium du Dauphiné (in 2010) weet wel wat er moet gebeuren. “Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers zouden een alliantie kunnen vormen in de tweede of derde week. Dat is de enige manier om Pogačar te verslaan. Als ze telkens wachten op de slotklim, is het te laat. De enige optie is om de krachten te bundelen en Pogačar in een rit zo te isoleren op de voorlaatste beklimming. Ik denk niet dat Jonas Vingegaard Pogačar kan verslaan. Zelfs niet op langere cols.”

Pogačar lijkt op weg naar een derde opeenvolgende Tourzege – foto: Cor Vos

Vijanden
Er lijkt ook deze Tour geen maat te staan op Pogačar. De tweevoudig Tourwinnaar gaat na acht etappes alweer aan de leiding en heeft al twee ritzeges op zak. Zijn landgenoot Brajkovič is onder de indruk van zijn gulzigheid, maar maakt zich ook een klein beetje zorgen. “Hij probeert echt elke etappe te winnen. De overige renners zijn machteloos. Die machteloosheid zal op een gegeven moment veranderen in haat. Dat baart me wel zorgen.”

“De renners zouden hem op termijn kunnen gaan haten, ook al is het een geweldige en vriendelijke kerel. Als hij blijft winnen, zal er een bepaalde weerstand ontstaan en zullen zijn concurrenten er alles aan doen om hem te verslaan. We hebben dit gezien de voorbije jaren. Maar ik ben het er niet mee eens dat hij nu zeges moet laten aan anderen.”

Dit artikel delen:

100 Reacties

Man met de hamer 10 juli 2022 om 11:45

Leuke klikbeet weer.
Pogacar is niet te verslaan. Lof voor Jumbo dat ze het toch proberen en ondertussen etappes en groen binnenhalen en voor spektakel zorgen.
Iemand al iets van Ineos gezien? Alsof die zo lekker bezig zijn.
Uiteindelijk werken ploegen als Ineos ook nog liever samen met Pogi, om zo de andere podiumplekken in te kunnen nemen. Vriendjes worden met de kampioen loont uiteindelijk altijd.

0
Marlin 10 juli 2022 om 12:36

Etappes en groen, ja. Maar dat ze toch proberen Pogacar te verslaan, dat heb ik nog niet gezien. Nochtans heb ik alle etappes gevolgd. Tenzij je die ene versnelling van Vingegaard op 150 m van de meet op la Planche des Belles Filles bedoelt ? Wat niet is kan nog komen. Die pogingen moeten dan wel ernstig zijn, niet een paar prikjes tijdens de laatste kilometers van de slotklim (Granon of Alpe d’Huez) woensdag of donderdag.

0
Alfons Haavers 10 juli 2022 om 12:47

Vingegaard staat momenteel op 31s. Als hij met die achterstand aan de afsluitende tijdrit begint is hij denk ik heel blij. Hoezo moet hij Pogi dan met 1 of andere monsteraanval proberen schaakmat te zetten?

0
Romāns Vainšteins 10 juli 2022 om 11:47

Waarschijnlijk wilde Braijkovic gewoon een leuk en prikkelend verhaal droppen op TV zoals even vaak in ‘onze’ tourprogramma’s gebeurt.

0
Mwielerfan 10 juli 2022 om 11:48

Aan de ene kant zie ik z’n punt, maar z’n oplossing is dan weer zeer onvolwassen. Een alliantie? Dat gebeurd niet voor niets nooit.

0
TheBigShow 10 juli 2022 om 11:57

Vraag maar eens aan Menchov…

0
Shinzawai 10 juli 2022 om 11:55

Het lijkt me goed als Jani de volgende keer suiker in zijn koffie gooit in plaats van azijn.

0
zacht 10 juli 2022 om 11:56

Etappezeges, truien, en goed in het AK. En dan komt zo'n ex-Armstrong-Bruyneel-dopeurtje even mopperen dat het niet goed is. Stop toch eens met die mensen een podium te geven.

0
S. Morgenstern 10 juli 2022 om 12:03

Wat is nu concreet een situatie die ze anders aan hadden moeten pakken, waar ze reden alsof ze de gele trui al hebben? Ik lees in de kritiek iets te weinig onderbouwing met behulp van goede voorbeelden die aansluiten bij de kritiek.

Verder nogal een drama queen met het verhaal over de haar die Pogacar zich op de hals zou gaan halen.

0
Sjonge Jonge 10 juli 2022 om 12:07

Enige wat ik me wel kan voorstellen is de rit naar Longwy.
Denk dat Van Aert daar voorop laten rijden tactisch niet slim was, zeker omdat het niet UAE was die daar achter aan het rijden waren.

0
S. Morgenstern 10 juli 2022 om 12:17

Ja, maar dat is volgens mij geen voorbeeld van ‘koersen alsof ze zelf de gele trui dragen’ (hoewel Van Aert hem wel draag natuurlijk). Ik mis in het verhaal wat hij nu precies anders had willen zien.

Ik zou eerder begrip hebben voor kritiek bij de ‘moeilijkheid’ die ze zichzelf op de hals hebben gehaald door ook nadrukkelijk met een groene ambitie te starten. Dat heeft in de eerste week de gele droom wel in de weg gezeten (hoewel minimaal).

Maar goed, de aanwezigheid van Van Aert heeft zich zelfs nu ook voor geel al weer uitbetaald. Daarnaast maakt deze vroege investering in groen, dat er in de belangrijkste ritten voor geel niet meer over nagedacht hoeft te worden. Een herhaling van een Ventoux situatie zou met de huidige situatie tot wachten van Van Aert moeten leiden.

0
xistnc 10 juli 2022 om 12:23

Dat laatste zou zowel logisch als geniaal zijn, al vermoed ik dat het desondanks tot demonstraties bij de Vlaamse Jumbo-vestigingen zal leiden.

0
Ronny0114 10 juli 2022 om 12:38

Wout zit duidelijk in de verkeerde ploeg , kon gisteren maar op 1 helper rekenen , moet zich steeds uitsloven voor de klassementsrenners , ongezien .

0
LeDouche 10 juli 2022 om 12:40

Bij welke ploeg moet ‘ie dan wel zijn?

0
LeDouche 10 juli 2022 om 12:40

Bijzonder verhaal verhaal uit de Bruyneelclan. Jumbo’s rijden met grinta ipv als bankiers. Ga zo door!

0
Klein Verzet 10 juli 2022 om 12:44

De conflicterende belangen van geel en groen kwamen gisteren prominent aan het licht. Waar UAE alweer de gehele etappe in de buik van het peloton kon herstellen, mocht TJV een sterke pion (NvH) oproken om zijn groene landgenoot (WvA) naar de finale te loodsen.

In het praatprogramma "op schoot bij Dione" ook wel bekend als de AE zaten een gediplomeerd ploegleider en een altijd blije Harmeling schaapachtig de koers te analyseren. Kritiek, strategie en langere termijnvisie worden blijkbaar niet op prijsgesteld of zijn volledige uit de bovenkamers verdwenen. Trots gebruind met krullende haartjes en scherpe baartjes. Kortom: slappe hap, maar o wat was 't weer gezelli.

0
xistnc 10 juli 2022 om 14:09

Na de valpartij en de achtervolging met bijbehorende stress hebben de ploegmaten van Pogacar gisteren de hele etappe in de wind gereden achter Van Hooydonck en Juul-Jensen.

0
tramontana 10 juli 2022 om 14:04

Dione wil nog wel eens kietelen door bv. het gejuich van Philipsen prompt vooraan in de uitzending te zetten en wat uit te melken. Maar de (ex-)renners aan tafel hapten niet omdat het werkelijk een fait divers is dat élke wielrenner herkent. Verder vind ik het programma wel ok, in de lage landen maken ze er gezinsvriendelijke vakantie-uitzendingen van, in tegenstelling tot de Franse tv waarin (pseudo-)analisten voortdurend elkaar aftroeven en het hoge woord opeisen. Doe mij dan maar Vive le velo en Avondetappe, al mag bij laatstgenoemde de borstel eens bovengehaald worden om de huisstijl een likje verf te geven.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone