Jan Bakelants reageert scherp op kritiek: “Beetje zwak van Hilaire”
foto: Cor Vos
dinsdag 13 juli 2021 om 20:02

Jan Bakelants reageert scherp op kritiek: “Beetje zwak van Hilaire”

Jan Bakelants heeft na de zestiende rit van de Tour de France gereageerd op de kritiek op Intermarché-Wanty-Gobert. Die was er al, maar vanmorgen deed ploegleider Hilaire Van der Schueren er een schepje bovenop. “Ik vind dat een beetje zwak van Hilaire. Dat kon beter en diplomatischer”, zegt Bakelants bij VTM.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Van der Schueren was niet te spreken over de prestaties van zijn ploeg in deze Ronde van Frankrijk. “Het is een Tour van incasseren, wonden likken en improviseren”, vertelde hij in Het Nieuwsblad.

Bakelants: “Ik trek mezelf de kritiek aan”
“Je moet het in perspectief zien”, gaat Bakelants verder. “We zijn met acht coureurs en als je de prijs optelt is dat geen miljoen euro, verre van. Ik weet wat ik verdien, en dat is klein geld. Dan moet het niet afgemeten worden aan de maatstaven van andere ploegen. Bij INEOS Grenadiers en Deceuninck-Quick-Step kost een renner effectief meer dan heel onze ploeg samen. Dus ik vind het niet fijn om die vergelijking te gaan maken.”

In de etappe naar Saint-Gaudens zat Bakelants mee in de vlucht van de dag. Hij kleurde de rit, maar strandde op de achtste plaats. “Ik heb getoond dat ik mee heb gedaan”, zegt hij. “Ik vond de laatste tijd dat er teveel kritiek was op de ploeg. Ik trek mezelf dat aan. Ik vind dat ik mezelf moet verantwoorden om hier te komen meedoen. Het is niet slecht, maar je hebt wat geluk nodig om iets te doen. Als je dat zegt wordt je nog net niet in je gezicht uitgelachen.”

“Ik vind dat jammer. Als ik de ruimte heb, kan ik wel met de fiets rijden. Ik heb mij ook geamuseerd vandaag. Het is exact vijf jaar geleden dat Julia (zijn dochter) werd geboren, in de Tour”, vertelt hij emotioneel. “Ik ben toen niet naar huis gegaan en heb daar veel aan moeten denken. Dat zijn dingen die ook meespelen.”

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
13 juli 2021 20:13
Zijn boodschap zal een stuk duidelijker zijn met een witte helm op zijn hoofd.
13 juli 2021 20:30
De Giro deden ze super. De Tour is een niveau te hoog voor deze renners (daar is niets mis mee).
  13 juli 2021 20:50
  Klopt, Hilaire was vooral bezig de aandacht af te leiden door zo los te gaan op Danny van Poppel maar de waarheid is dat de ploeg een maatje te klein is voor de World Tour. Jan heeft gelijk als hij stelt dat deze acht jongens gezamenlijk nog niet eens aan het salaris van een Hirschi komen. De winnaars in deze Tour van elke etappe tot nog toe zijn van een veel hoger niveau dan er bij Wanty rondrijden.

  De Giro dit jaar met die prachtige zege dit jaar van Taco is op geen enkele wijze als blauwdruk voor de Tour te gebruiken. Wil je meer dan zul je moeten investeren en eigenlijk is dat je plicht in de World Tour.
  13 juli 2021 20:53
  En zelfs Taco hebben ze binnengehaald omdat hij in de ramsj stond.
13 juli 2021 20:52
Goed zo, Jan. Tell it like it is!
13 juli 2021 20:56
Hij heeft gelijk, maar kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat de uitspraken van Hillaire z'n effect hebben gehad door iig Bakelants tot het bot toe te motiveren.
Een beet Lefevre stijl: lomp en bot, maar wel effectief.
  14 juli 2021 06:01
  Je zou wel eens gelijk kunnen hebben. Niettemin een puike prestatie van Bakelants vandaag.
13 juli 2021 21:05
Kijk, mooi in lijn met enkele reacties onder het bericht van vanochtend.
13 juli 2021 21:14
Diplomatieker, Jan. Dat woord zoek je. Presteer gewoon en luister naar Hilaire. Je fietst als een zoutzak, Jan, werk eens voor je geld, win eens een etappe.
  13 juli 2021 22:09
  "win eens een etappe" in de Tour haha
  13 juli 2021 22:39
  Ja Jan ga eens een keer voor een trui of zo
  14 juli 2021 07:01
  Jan heeft in het begin van zijn carrière al ooit een ritzege behaald in de tour, een eerste rit nog wel zodat hij ook meteen gele truidrager werd. Denk dat zowat 95% van het huidig peleton daar enkel van kunnen dromen.
  14 juli 2021 08:40
  Was de 2e rit, Kittel droeg dat jaar de 1e gele trui
13 juli 2021 21:19
Dat die Hilaire uberhaupt nog een team kan/mag "leiden" in deze moderne tijden is gewoon tenenkrommend. Met alle respect voor zijn waarde voor de wielersport in het verleden. Als je je eigen aanwezigheid in de Tour wil verantwoorden met het feit dat "Uran nog bijna elke dag hallo zegt tegen mij", dan vertelt dat alles.
  13 juli 2021 22:25
  Het woordje bijna in die zin van Hilaire maakt het echt grappig. Voor de rest helemaal eens. Als een ambassadeur van de ploeg prima, maar in de leiding vind ik hem niet meer passen.
13 juli 2021 21:58
Een ritzege zou mooi zijn, maar daar komt idd geluk bij kijken. Wel vind ik Danny wat tegenvallen. Hij heeft een leuk treintje mee inclusief broer Boy. Een zege rekende ik niet op, maar iets van 4 top 10 klasseringen had toch wel gemogen op dit punt van de ronde.
13 juli 2021 22:39
Hilaire heeft gewoon gelijk gekregen: ze zaten er vandaag niet voor niets met twee bij.
De mosselen zullen ook wel goed gedaan hebben.
  14 juli 2021 08:05
  Hilaire heeft het hoog in z'n bol. Een paar jaar terug al verontwaardigd omdat ie geen WC voor de Tour kreeg, want z'n ploegje had het zo leuk gedaan in de Tour met G. Martin en Pasqualon in de sprints.
14 juli 2021 07:33
Bakelants komt dan ook al jaar en dag meer in het nieuws met wat uit zijn mond komt i.p.v. uit zijn benen.
  14 juli 2021 08:07
  Inderdaad. Heel kritisch ook bij Extra Time Koers etc.
14 juli 2021 09:24
Jantje voelt zich wel nog steeds te goed om op Pro-continentaal niveau te gaan toeren. Neen, het moet en zal op het hoogste niveau zijn voor meneer.

Dan klagen dat je wordt bekritiseerd op je prestaties op dat niveau... tja...

Als hij even goed kon fietsen als dat hij het kon uitleggen... was zijn palmares wellicht uitgebreider dan een rit in de Tour en de Ronde van de Toekomst.
  14 juli 2021 09:59
  Ik stoor me ook wat aan Bakelants eerlijk gezegd. Altijd de eerste om een zeer kritische mening over anderen te hebben, maar zelf allergisch voor kritiek terwijl hij -laten we eerlijk zijn- al jaren anoniem rondrijdt.

  Uiteraard is de wielerwereld keihard en word je puur op je sportieve prestaties afgerekend. Dat kan soms moeilijk zijn. Maar als je zelf vaak de eerste bent om hard uit te halen naar anderen, moet je niet steeds gepikeerd reageren als eens iemand wat kritiek levert in jouw richting lijkt me.
14 juli 2021 12:19
irizar heeft gewoon gelijk.

de ploeg van van der schueren bestaat uit een hoop renners die op de terugweg zijn, faalden bij grotere ploegen of gewoon uit overschotjes die wanhopig op zoek waren naar eender welk contract. met als gemeenschappelijke eigenschap dat ze allemaal lekker goedkoop waren. en nu is hij teleurgesteld dat zijn zuinig samenraapsel het niet even goed doet als de grote spelers, terwijl hij vrijwel uitsluitend renners heeft die gewoon te kort komen voor dat niveau.

niemand verwacht toch dat bakelants, meintjes of van poppel hier echt nog veel gingen presteren. en de paar renners die ze hebben die in een superdag misschien eens leuk kunnen verrassen (van der hoorn, de gendt, hermans) zitten gewoon niet in deze tour. het is al geen breed/sterk team en ze staan hier zeker niet met hun sterkste renners

wanty is snel/snel world tour geworden omdat die opportuniteit er nu eenmaal was, maar er geen koopjes meer waren op de transfermarkt. ik vind dat je ze dan ook pas volgend jaar mag beoordelen op hun meerwaarde voor de world tour en ik zou verwachten dat hun eigen ploegleider de eerste was om dat te doen.

Reacties zijn gesloten.