Hilaire Van der Schueren: “Het is een Tour van incasseren, wonden likken en improviseren”

dinsdag 13 juli 2021 om 10:56
Hilaire Van der Schueren: “Het is een Tour van incasseren, wonden likken en improviseren”

foto: Cor Vos

Intermarché-Wanty-Gobert is bezig aan een vrij geruisloze Tour de France. De Belgische formatie was nog niet vaak in de aanval, moet het voorlopig doen met een vijfde plaats van Danny van Poppel in een massasprint en heeft na twee weken koers slechts 6070 euro bij elkaar gefietst. Ploegleider Hilaire Van der Schueren is dan ook niet tevreden over de prestaties.

Van der Schueren (73) kijkt in een uitgebreid interview met Het Nieuwsblad terug op de voorbije Touretappes. De prestaties zijn nog niet om over naar huis te schrijven, maar volgens Van der Schueren zijn er verzachtende omstandigheden. “De eerste vijf dagen lagen er vijf renners van ons tegen de grond. Loïc Vliegen is al naar huis, Georg Zimmermann heeft een breukje in zijn hand en Lorenzo Rota brak een rib.”

“Ik kan niet tegen die mannen zeggen: ga eens in de aanval. Het is een Tour van incasseren, wonden likken en improviseren. Jonas Koch is een renner die normaal al drie keer had meegezeten in de vlucht, maar die jongen wordt dan ziek op de eerste rustdag. Tijdens de lunch was er nog niks aan de hand, in de namiddag krijgt hij opeens 39 graden koorts. Een virale infectie. Naar huis…”

Louis Meintjes in de aanval – foto: Cor Vos

Over Louis Meintjes en Danny van Poppel 
“Of de dokter voorlopig onze beste man in de Tour is? Cru gesteld, maar misschien is dat wel juist als ik al die blauwe tape op de rug, nek en ribben van mijn renners zie.” De ploeg hoopt nu nog met klassementsman Louis Meintjes en sprinter Danny van Poppel prijs te rijden. Meintjes staat na vijftien etappes vijftiende in het klassement, op net geen half uur van leider Tadej Pogačar.

Van Poppel kwam er in de eerste sprintetappes niet aan te pas, maar werd tijdens de laatste sprintconfrontatie in Carcassonne vijfde. Of Van der Schueren tevreden is over de Tour van Van Poppel, werd hem gevraagd. “De eerste keer had hij last van de knie, bij de tweede sprint was het zijn versnellingsapparaat en de derde keer was er iets met zijn rem. Ik ben gaan checken: met die rem was niks mis. Maar toch voelde hij iets.”

“Het zit in zijn hoofd. Die kniepijn, hoe komt dat? De slimmerik had andere koersschoenen geprobeerd. In de Tour moet je geen nieuwe schoenen aantrekken. Hij heeft nog twee kansen. Stel je voor dat hij vrijdag of zondag de sprint wint. Dan is onze Tour geslaagd”, aldus Van der Schueren, die bovendien nog de transfer van Van Poppel naar BORA-hansgrohe bevestigde.

Dit artikel delen:

36 Reacties

hartstikkebedankt 13 juli 2021 om 11:02

Danny dan maar op de Champs! (of Boy..)

horsm 13 juli 2021 om 11:16

Van Poppel is de afgelopen jaren veranderd van sprinter naar een meer klassieke renner. Hij reed een uitstekend voorjaar, maar in massasprints komt het er al een tijd niet meer uit. Achteraf (waar het mooi wonen is) was hij dit jaar beter tot zijn recht gekomen in de giro, waar hij zo’n beetje elke dag de vroege vlucht had kunnen ingaan.

Verder wat flauw om zo openlijk je kopman af te vallen – zeker als het voor iedereen duidelijk is dat de kift om zijn vertrek ook meespeelt.

xistnc 13 juli 2021 om 11:21

Het is bij Danny niet echt een verandering in één richting, maar meer een opportunistische golfbeweging.

horsm 13 juli 2021 om 11:58

@xistnc, haha, ja dat klopt wel: begonnen als sprinter, toen bij Sky gehaald als klassieke renner, daarna weer terug naar TJV om toch weer sprinter te worden, daarna als klassiekerrenner naar Hilaire, en volgend jaar als sprintaantrekker (???) naar Bora.

S. Morgenstern 13 juli 2021 om 12:24

Kleine correctie: halverwege bij Jumbo meer richting de klassiekers gegaan, naar Wanty om weer meer te kunnen sprinten, om daar juist in de klassiekers meer tot zijn recht te komen.

Hoewel ook dit er weer naast kan zitten, want het schiet inderdaad alle kanten op bij Van Poppel.

Thoin 13 juli 2021 om 11:25

Nieuwe schoenen proberen… Dat is toch echt van niet willen. Zo een fout maakt een nieuweling maar toch geen prof die van zijn 19de de Tour rijdt?
Dat is hetzelfde als voor de finale van het EK-voetbal andere voetbalschoenen aandoen en na 45 minuten met blaren in de kleedkamer achterblijven.

Guushovd 13 juli 2021 om 11:44

Er staat alleen niet bij waarom hij andere schoenen heeft geprobeerd. Het klinkt inderdaad niet slim, maar dat deel van het verhaal mist voor de duiding.

horsm 13 juli 2021 om 11:58

En Hilaire’s renners worden hier niet in begeleid ofzo?

Rawolf 13 juli 2021 om 12:25

Er zijn gekkere dingen, Primoz Roglic probeert een nieuwe tijdrithelm terwijl hij in de gele trui rijdt

Dikke vrouw 13 juli 2021 om 11:26

Dus Zimmerman en Roti rijden allebei met een breuk onverantwoord…

Thoin 13 juli 2021 om 11:30

Ik begrijp inderdaad niet dat je met een ribbreuk blijft rondrijden. Dat dat zelfs al fysiek mogelijk is lijkt mij heel vreemd. Elke beweging doet dan pijn. Je mag je ook niet voorstellen dat die valt, zijn rib verschuift en organen raakt…

Dat breukje in de hand kan op zich weinig kwaad als je er geen last van hebt.

xistnc 13 juli 2021 om 12:42
Quote:
Dat breukje in de hand kan op zich weinig kwaad als je er geen last van hebt.

Vervang ‘hand’ door ‘rib’ en dan ben je er ook, toch?

Thoin 13 juli 2021 om 14:59

Alleen dat het risico m.i. bij een nieuwe valpartij veel groter is op een zware verwonding.

Murcia 13 juli 2021 om 11:28

Hilario is altijd goed voor sappige quotes, die sneren naar Danny of zijn opmerking dat de dokter en de osteopaat zijn beste mensen in de Tour zijn bewijzen dat weer.
Het verhaal van Wanty is duidelijk, de ploeg komt tekort voor de Tour. De Giro was goed maar het niveau is daar ook lager.

Beer 13 juli 2021 om 11:35

Je kan het sappige quotes en sneren noemen, maar het zit ook gewoon dicht tegen de waarheid aan. Van Poppel is een overroepen net-niet renner, altijd iets aan de hand en zelden in de roos. Ben blij dat hij bij Jumbo geen plaats meer in neemt in de voorjaarskern.

S. Morgenstern 13 juli 2021 om 11:52

Een eigen renner op deze manier in de pers wegzetten is hoe dan ook te treurig voor woorden. Maakt niet uit hoeveel waarheid er in de woorden zit. Laag niveau is het sowieso

xistnc 13 juli 2021 om 11:59

Overroepen net-niet renners zitten bij Hilary toch prima? Vervolgens is het aan hem om daar rendement uit te halen.

horsm 13 juli 2021 om 12:00

Wat dat betreft is Hilaire echt een platte versie van Patlef.

Beer 13 juli 2021 om 12:06

Ik dacht dat Nederlanders hielden van ‘de Nederlandse directheid’. Hij zet geen renner ‘weg in de pers’; hij vertelt wat er aan de hand is en welke excuses hij van Van Poppel te horen krijgt. Als er iets te treurig voor woorden is, zijn het die excuses wel en het gebrek aan professionaliteit van Van Poppel die ook weer blijkt uit het verhaal van Hilaire.

S. Morgenstern 13 juli 2021 om 12:15

Hoe professioneel is een ploeg waar een renner op eigen initiatief vlak voor de Tour andere schoenen kan nemen?

Wanneer je verder niet kunt herkennen dat hij hier bewust een (vertrekkende) renner te kakken zet, dan valt er verder weinig te bespreken.

Beer 13 juli 2021 om 12:33

Euh, renner gaat naar de winkel, renner koopt nieuwe schoenen, renner doet nieuwe schoenen aan, knie doet pijn. Moeilijker hoeft het niet te zijn.

Wanneer het falen van Van Poppel en zijn bijhorende excuses moeten worden toegedekt door te schieten op de boodschapper, dan valt er inderdaad verder weinig te bespreken.

S. Morgenstern 13 juli 2021 om 12:43

Zo'n verhaaltje kan ik me bij een professionele ploeg niet voorstellen. En mocht dat wel gebeuren, dan verwacht ik dat de leiding zijn eigen tekortschieten daarin wel kan zien..

Van Poppel vind ik verder niet interessant, daar gaan mijn berichten dan ook niet over. Ik reageer op een ploegleider die de matige prestaties waar hij verantwoordelijk voor is, in een interview op het bordje van zijn renner(s) legt. Op een treurige manier.

Beer 13 juli 2021 om 12:52

Mij lijkt het meer dat Van Poppel de (hoofd)verantwoordelijke voor zijn prestaties is. Bij Hilaire lukt het niet, bij Jumbo lukte het niet & bij Bora zal de grote doorbraak er waarschijnlijk ook niet komen.

S. Morgenstern 13 juli 2021 om 13:01

Dit interview gaat over de teleurstellende Tour van Wanty, waar de ploegleiding eindverantwoordelijke voor zijn. De manier waarop deze ploegleider met die verantwoordelijkheid om gaat is waar ik het over heb.

Het mogelijke falen van Van Poppel kun jij interessanter vinden (en gebruiken om dit treurige interview goed te praten), maar is voor mijn opmerkingen niet relevant.

Murcia 13 juli 2021 om 13:17

Kritiek op van Poppel is nu lekker veilig omdat je toch al weet dat hij weggaat maar die gaat wel mooi naar een grotere ploeg en met meer salaris en heeft voor je ploeg dit jaar heel veel punten gepakt. Meintjes is daarentegen het levende bewijs van wat de ploeg tekort komt. Aanklampen, maar niet op de eerste of tweede rij zoals in een ver verleden maar op rij vier. Dat type renner valt niet te rijmen met het DNA van de ploeg.

Westfalen 13 juli 2021 om 14:03

Ik snap de frustratie van Hilaire wel. Een kopman die zo loopt te experimenteren als nieuweling. Met smoesjes aankomt. Als er dan vragen naar Van Poppel worden gesteld aan de ploegleider. Wat moet hij zeggen ? Een lulverhaal ophangen of het toch maar zeggen waar het op staat.

Ik zie het overigens bij BORA ook niet goedkomen met Van Poppel. Talent genoeg, maar een renner moet wel de juiste dingen doen.

S. Morgenstern 13 juli 2021 om 14:10

Professioneel omgaan met je frustraties over je renners lijkt me niet teveel gevraagd. En dat Van Poppel zelf niet de slimste en meest toegewijde renner is, mag bekend zijn, maar dan ook bij degenen die door een goede begeleiding er voor moeten zorgen dat hij desondanks presteert. Gewoon een zwaktebod om je als ploegleider op deze manier te verschuilen achter een vertrekkende renner.

Aart van Woud 13 juli 2021 om 14:11

Ik moet zeggen dat ik vind dat Beer toch wel een punt heeft. Van Poppel heeft zijn talent dat hem aan het begin van zijn carrière werd toegedicht nergens ingelost. Of Hilaire in de pers iets moet zeggen over de reden waarom hij niet aan sprinten toekwam is een tweede.

Wheely 13 juli 2021 om 11:44

73 jaar… kom er maar eens aan, de Rebellin onder de ploegleiders.

evanderwel 13 juli 2021 om 12:13

Ze hebben toch ook gewoon de renners niet? Het kan een keer meezitten vanuit de vlucht, maar de kans is vrij groot dat er dan van andere ploegen betere renners bij zitten. De selectie is gewoon niet goed genoeg voor de World Tour.

nickdt 13 juli 2021 om 12:18

Is het niet gewoon miscommunicatie. Ik bedoel, het is logisch als Danny, Hilaire niet goed kan verstaan zonder tolk.

Barry Batsbak 13 juli 2021 om 13:37

Dit was wat mij ook direct te binnen schoot. Hilaire zou eigenlijk alles middels whattsapp in volzinnen moeten communiceren, want dat gedoe met die klanken is echt heel lastig in dit geval. En dat mondkapje erbij maakt het praktisch onbegonnen werk.

Poeksel 13 juli 2021 om 13:53

Zou die Whatsapp hebben? Of weten wat het is?

Veloburto 13 juli 2021 om 12:23

Zoals de grote José Been vroeger al riep: WAAR IS VAN POPPEL?!

Adrianus 13 juli 2021 om 12:28

Ik vermoed, dat een tekort aan puddingbroodjes de oorzaak is!

Polleke 13 juli 2021 om 15:48

Net nu ze ook zo’n moderne performance manager erbij genomen hebben… ik zie weinig performance en het managen zal ook niet direct een Nobel prijs krijgen…

Headlines

Materiaalzone

Populair