Jakobsen droomt van Tour: “Na Vuelta sta ik op de eerste plek”

dinsdag 1 oktober 2019 om 09:50
Jakobsen droomt van Tour: “Na Vuelta sta ik op de eerste plek”

foto: Cor Vos

In zijn tweede profjaar werd Fabio Jakobsen Nederlands kampioen en won hij twee etappes in de Vuelta. Tegenover Eurosport laat de sprinter van Deceuninck-QuickStep weten dat hij droomt van het hoogst haalbare. “Ik droom van de Tour en het WK wielrennen van 2021.”

“Na de Vuelta denk ik dat ik wel op de eerste plek sta, zeker nu Viviani weg gaat”, zegt het sprintkanon uit Heukelum. Ondanks deze status binnen de ploeg is hij echter nog niet zeker van deelname aan de Tour volgend jaar: “We hebben eind oktober een meeting met de ploeg en daarin mag je aangeven wat je wilt en wat je denkt. Daarna worden de programma’s gemaakt.”

Iemand die Jakobsen een Tourdebuut door de neus kan boren is Sam Bennett. De snelle Ier van BORA-hansgrohe werd de voorbije maanden veelvuldig in verband gebracht met de ploeg van Patrick Lefevere. “Er is voorlopig geen witte rook, dus voorlopig zit hij nog bij BORA-hansgrohe”, gaat Jakobsen in op de mogelijke komst van Bennett, die hij in de Ronde van Spanje liefst twee keer in een rechtstreeks duel wist te kloppen.

“Uiteindelijk gaat de beste”
En wat als de deal wel doorgaat? “Liever niet, maar als hij komt is het ook niet erg. Uiteindelijk hebben we wel drie sprinters nodig bij de ploeg omdat we zo’n druk programma hebben. Dan zal het voor mij de Giro of de Tour worden. Het zou een van zijn eisen kunnen zijn om naar de Tour te gaan. Als ik in zijn schoenen zou staan zou ik niet bij BORA-hansgrohe weg willen om dan vervolgens bij ons misschien de Giro te rijden.” Toch hoeven eisen niet alles te bepalen, zo weet ook Jakobsen. “Uiteindelijk gaat de beste. Dat is het mooie aan onze ploeg.”

Naast dromen van de Tour liet de 23-jarige ook weten te dromen van het WK, om precies te zijn het wereldkampioenschap van 2021 in Vlaanderen . “Dat is altijd een lange koers, maar je weet het nooit. Het is al vaker een soort halve massasprint geweest en Mads Pedersen wordt ook kampioen op zijn drieëntwintigste. Ik ben dan 25…”

Dit artikel delen:

23 Reacties

Rhohan 1 oktober 2019 om 09:54

Hoeft dit jaar eigenlijk niet veel onder te doen voor Viviani, al krijgt die laatste natuurlijk veel meer kansen op grotere overwinningen. Het is aan Fabio om diezelfde positie te komen.

Pizzi 1 oktober 2019 om 09:56

Alleen volgend jaar zonder Richeze. Wie wordt z’n nieuwe gids?

Rhohan 1 oktober 2019 om 10:11

Hij heeft zelf aangegeven graag met Morkov samen te rijden en trainen.

Simon1 1 oktober 2019 om 11:27

Ik denk eigenlijk ook dat Morkov net iets beter is als Richeze.

lander luypaert 1 oktober 2019 om 11:56

totaal onjuist Richeze is echt wel beter dan Morkov hoor

ChefSpijker 1 oktober 2019 om 12:45

Morkov is toch ook wel echt goed hoor. Alleen vaak geen laatste man. In de Scheldeprijs was ie dat wel en deed ie nog een uitstekende manoeuvre om Ackermann vast te zetten. Verder zie ik Sénéchal ook wel steeds verder groeien in een taak als leadout.

leegloper 1 oktober 2019 om 13:58

“Uitstekende manoeuvre”. Bij Morkov steekt op een cruciaal moment altijd iets uit om een concurrent dwars te zitten.

ChefSpijker 1 oktober 2019 om 17:47

Ik denk dat Richeze meer ongeoorloofde acties op zijn palmares heeft staan.

koos verrek 1 oktober 2019 om 10:00

Komt Bennett nu of komt ie niet?

hartstikkebedankt 1 oktober 2019 om 10:05

Toch wel een goede Vuelta gereden moet ik zeggen, 2 ritoverwinningen is gewoon netjes als Sam Bennett ook meerijdt

Ruben_ 1 oktober 2019 om 10:15

komt nog tekort voor TDF sprints..

Poeksel 1 oktober 2019 om 10:48

Maar volgend jaar wellicht niet.

skylimit 1 oktober 2019 om 11:25

Hij is niet minder dan Groenewegen, dus lijkt hij mij volgend seizoen niet tekort te komen in TDF sprints. Alleen als Bennet komt naar DQS, zal hij vermoedelijk niet de Tour gaan rijden voor DQS.

Panache 1 oktober 2019 om 11:38

Niet minder dan Groenewegen? Dat is een discutabele stelling. Jakobsen won in de Vuelta met name door een fantastische lead-out (echte teamprestatie). Groenewegen kan het ook op eigen kracht. Misschien dat Jakobsen die stappen ook zet, maar nu is hij m.i. nog niet zo ver.

Barry Batsbak 1 oktober 2019 om 11:46

In gelijke vorm is Groenewegen hem altijd de baas. Maar Groenewegen had dit jaar jaar ook een periode waar hij niet helemaal 100% was en dat kostte hem overwinningen. Dat zijn momenten waar anderen kunnen profiteren, Jakobsen ook. Ik vind het ook wel een beetje een zelfde soort baasjes. Goeie kop erop. Als Jakobsen nog iets beter de heuveltjes over komt zijn dit 2 hele leuke kerels voor de grotere voorjaarskoersen.

ChefSpijker 1 oktober 2019 om 12:47

Groenewegen is natuurlijk ook al drie jaar verder in zijn ontwikkeling. Ik denk dat de Fabio van nu wel beter is dan de Groenewegen van 2016. Maar goed, is ook maar afwachten hoe die ontwikkeling verder gaat bij Fabio natuurlijk.

$kedel 1 oktober 2019 om 16:58

Groenewegen is ook wel echt een sprinter met een hoge topsnelheid waar er doorgaans niet veel in de buurt komen, maar misschien is Jakobsen wel gewoon die wat taaiere machtsprinter die hij lijkt te zijn.
Helemaal niets mis mee.

assen 1 oktober 2019 om 11:31

Als de koers onderweg bergop gaat dan is Jakobsen toch echt de mindere van Sagan, Viviani, Matthews en Bennett. Dus in redelijk wat koersen doet Jakobsen niet eens mee in de sprint.

Als Jakobsen dat verbetert, en waarom zou hij niet, dan kan hij nog een grote sprinter worden.

Groenewegen moet ook diezelfde ontwikkeling nog doormaken. Ook Groenewegen mist (vooralsnog) dat beetje extra.

Maar allebei zijn nog (relatief) jong. :-)

Brabander 1 oktober 2019 om 11:52

Jakobsen wordt vaak verweten, dat-ie de heuvels slecht verteert en zware, oplopende finales zijn ook niet echt ‘zijn ding’. Maar in de Vuelta viel hij me toch alleszins mee. 2 etappes gewonnen ook. En de laatste na 3 weken koers. Ook in de zware bergetappes kwam-ie redelijk makkelijk binnen. Die jongen komt er wel

NG 1 oktober 2019 om 11:53

Jakobsen is nog geen topsprinter genre Viviani, Groenewegen, Ackermann, Bennett, Ewan, …

Wint veel OK, meestal kleinere wedstrijden (ja ja, Vuelta grote wedstrijd) maar als hij wint komt dit omdat hij perfect wordt afgezet door DQST en omdat de (grote) tegenstand niet aanwezig is.

Moet nog enkele jaren (door)groeien voor hij als eerste sprinter naar Tour kan, imo. Daarom dat DQST voor Bennett gaat.

Pro Cycling Manager zou zeggen:
Jakobsen sprint 78
Ackermann, Bennett 80
Viviani, Ewan, Groenewegen 82

ChefSpijker 1 oktober 2019 om 12:51

Viviani is toch wel minder qua topsnelheid dan Ewan en Groenewegen. Dat zag je afgelopen Tour. Die moet het juist ook van z’n leadout hebben. Ben benieuwd hoeveel hij bij Cofidis gaat klaarspelen in de grotere koersen.

Eigenlijk was de meest indrukwekkende sprint van Fabio in Polen dit jaar. Zonder goede leadout (moest toen nog ruimte maken met z’n handen, wat die declassering opleverde), maar vernederde daar Ackermann echt qua pure snelheid.

Fieldbird 1 oktober 2019 om 12:03

Nog niet een topsprinter die in elke etappe om de winst mee sprint, maar gelijk niveau als Groenewegen in 2017, toen hij Champs Elysees won. Met het vertrek van Mas heeft DQS alleen Alaphilippe als zekerheid voor de Tour, dus lijkt het mij dat als Bennett niet komt Jakobsen gewoon de Tour gaat rijden.

Ajvenema 1 oktober 2019 om 12:27

Eigenlijk 2x gewonnen vanwege zn trein. Bennett is op alle vlakken nog wel een stukkie sterker. Volgend jaar giro en jaar daarna de tour is ook prima voor hem:)

Headlines

Materiaalzone

Populair