Jakob Fuglsang verklaart succes: “Ik ben meer gaan eten”

zaterdag 9 november 2019 om 16:24
Jakob Fuglsang verklaart succes: “Ik ben meer gaan eten”

foto: Cor Vos

Jakob Fuglsang kende in 2019 het beste jaar uit zijn carrière. De 34-jarige Deen won met Luik-Bastenaken-Luik een monument, terwijl hij ook de Ruta del Sol en het Criterium du Dauphiné op zijn naam schreef. Volgens Fuglsang is zijn succes aan eten te verklaren. Dat deed hij in 2019 namelijk veel meer. 

“Het is geen groot mysterie”, legt de coureur uit. “Ik ben gewoonweg meer koolhydraten gaan eten.  Daardoor had ik meer energie tijdens de wedstrijden, maar ook tijdens de trainingen. Met behulp van voedingsdeskundigen heb ik een grote stap kunnen maken. In mijn ogen heeft het een groot verschil gemaakt, vooral in de langere, zwaardere wedstrijden. Ook kan ik nu harder trainen.”

Het klinkt vreemd om te horen uit de mond van een klimmer, die normaal gesproken obsessief bezig is met vermageren. “Als coureur wil je altijd zo licht mogelijk zijn. Dat is eigenlijk het enige dat je wordt verteld. In de jacht op gewichtsverlies is mijn voeding misschien niet altijd even optimaal geweest”, bekent hij tegen CyclingNews.

“Ik at dus eigenlijk het verkeerde voor een zware inspanning. Soms dacht ik: ‘morgen is een rustige dag, dus kan ik vandaag minder eten.’ Uiteindelijk bleek die dag alsnog zwaar te zijn, en kwam ik zonder energie te zitten. Aan het einde van de dag moet je realiseren dat je energie nodig hebt om optimaal te presteren.”

De Deen heeft daarom groot vertrouwen in 2020. “Ik heb het gevoel dat ik de sleutel heb gevonden om op dit niveau te komen”, sluit hij af. “Ik kan dit nu blijven herhalen en herhalen.”

Dit artikel delen:

20 Reacties

Franco Ballerini 9 november 2019 om 16:50

Vreemd verhaal. Wielerploegen werken al decennialang met voedingsdeskundigen en nu op zijn 34e heeft hij er pas baat bij?

HSV 9 november 2019 om 16:57

+1

Samlambeej 9 november 2019 om 20:24

Voedingsdeskundigen tja, die zitten er al decennialang naast. Er heerst nog steeds koolhydraten- en suikerfobie in de fitnesswereld. Wat moet je daar überhaupt voor kunnen? Daarbij hebben ze geen ervaring met het leveren van topprestaties.

high carb low fat FTW!!

Abraham Olano 9 november 2019 om 17:12

Al die afslankpillen overboord en iedereen weer massaal pasta stauwen net als twintig jaar geleden!

Fast Freddy 9 november 2019 om 17:15

Hij is meer gaan eten, drie keer raden wat.

leegloper 9 november 2019 om 22:25

Rapenstelen?

Doordrijver 9 november 2019 om 17:17

Toch wel frappant dat je op je 34ste ontdekt dat je best wat meer eet op bepaalde dagen…

Samlambeej 9 november 2019 om 20:34

ja maar hoeveel meer en op welke dagen en welk eten?

josi 9 november 2019 om 17:32

Bij mij lijkt het helaas niet te werken, maar ik blijf proberen.

Hollow Knight 9 november 2019 om 17:58

edit wf: niet doen

Cyclinglife 9 november 2019 om 19:08

Na een hele carrière op je 34ste aan de doping gaan? Zal die veel voordeel van hebben zijn verdere nog lange carrière. Want 34 is nog maar het begin van een wiellerleven…

Cyclinglife 9 november 2019 om 19:12

Ergens een enge gedachte dat ondanks al de voedsel specialisten die ze ten dienste staan, ze niet beschermd worden tegen “ondervoeding”.

Simon1 9 november 2019 om 20:53

Wat ik ook grappig vond is dat hij het heeft opgegeven om op de sprint te trainen, lukt toch niet (bron: cycling podcast).

Explorer 9 november 2019 om 22:20

Wat een onzin wordt er hier geschreven over doping etc, ligt de halve jumboploeg dan ook aan de doping als ze alles kapot rijden in de tour? De trent ”ketonen” zet zich in.
En ja ook op voedelgebied kan zeker vernieuwing toetreden. Als een renner jarenlang goed presteert(maar nog niet top) waarom zou hij dan iets gaan veranderen? dat gaat dan in het koppie zitten.
Jacob heeft de stap gezet en anders gaan trainen en eten. niks mis mee om dat op ”latere” leeftijd te doen.

leegloper 9 november 2019 om 22:24

Gek van die voedingsspecialisten. Het doet me denken aan het blog van Brajkovic, die ook voor Astana reed. Hij schreef in augustus:

Quote:
Every team I’ve been on, from Continental to Pro Continental to World Tour, I’ve had team mates struggling. There were at least 5,6, with an eating disorder, many more with disordered eating behaviours. They were team captains, GT podium finishers, some were just awesome riders, team mates , happy boys if looked from 3rd person perspective.

https://www.janibrajkovic.com/post/skeletons-in-the-closet
Het ligt dus niet alleen aan de voedingsspecialisten van Astana.

Scott Sunderland 10 november 2019 om 09:17

Ik denk dat hij een prima punt heeft. De trend is steeds lichter worden en kilo’s verliezen. Terwijl dat lichaam verdorie goed en veel moet eten om optimaal te functioneren. Ergens gaat hij hiermee juist tegen de huidige trend in. Of hij ook doping in zijn dieet heeft zoals door sommigen gesuggereerd wordt, zou ik natuurlijk niet weten.

Schollekop 10 november 2019 om 09:45

Mooi voorbeeld van ‘out of the box’ denken. En nog succesvol mee ook.

rvb 10 november 2019 om 10:52

Iedereen is anders, maar 1 gram vet levert 9 cal, dus iedereen kan naar Barcelona fietsen en terug zonder te eten.

Voordeel van vet is dat het water oplevert, geen verdere afvalstoffen.

kampie 10 november 2019 om 19:29

Tsja al die vragen ook “hoe komt het dat je nu ineens wel de wereldtop verslaat?”. Heeft ie toch een mooi antwoord op bedacht, ik betreur mezelf dat ik hem niet kan geloven. Zo te lezen ben ik (gelukkig) niet de enige met deze achterdocht.

robinski99 11 november 2019 om 00:21

Straks terug aan de rauwe biefstukken, zit toch meer Vitamine in ;)
Vooral van die Belgische runderen :)

Headlines

Materiaalzone

Populair