Jakob Fuglsang: “Ik vond die hertekende finale maar niets”

Jakob Fuglsang: “Ik vond die hertekende finale maar niets”

©Cor Vos

maandag 29 april 2019 om 06:55
Interview

Vrouwlief Loulou had het voorspeld. Na zijn derde plaats in de Amstel Gold Race en zijn tweede in de Waalse Pijl, zou Jakob Fuglsang in Luik-Bastenaken-Luik de hoofdvogel afschieten. Voor de 34-jarige Deen zijn grootste zege uit zijn carrière. “Al koester ik ook mijn eindzege in de Dauphiné en het olympisch zilver in Rio.”

Op de Luikse Boulevard d’Avroy gaf Jakob Fuglsang zijn voorjaar de extra glans dat het verdiende. Hij bekroonde een knappe solo met winst. Op de persconferentie achteraf benadrukte hij de cohesie binnen zijn Astana-team.

Het ging nooit eerder zo goed met Astana als in 2019. Wat is jullie geheim?
“Een prima winter en voorbereiding. Waardoor je in een positieve flow terechtkomt. Maar even belangrijk: als je als team over meerdere goede renners beschikt, creëer je meer mogelijkheden. Ons groot aantal zeges is niet behaald door één of twee kampioenen, maar door tien verschillende renners. Als die zich dan ook nog eens met plezier voor elkaar opofferen, dan heb je de sleutel tot succes. Zo heb ik bijvoorbeeld hard gewerkt voor Luis Léon Sanchez in de Ronde van Murcia in februari. En voor Ion Izagirre in het Baskenland. Vandaag werkte iedereen voor mij.”

Jij fietst ook harder dan ooit. Je hebt tot je 34ste moeten wachten op deze grote zege..
“Ik heb mijn tijd nodig gehad om op te groeien, ja. Om maturiteit te kweken. Maar de voorbije week, met vandaag als orgelpunt, lijken alle puzzelstukjes in elkaar te vallen. Laat ons hopen dat ik nog een aantal mooie jaren in het verschiet heb.”

Is dit de mooiste overwinning uit je carrière?
“Het is in elk geval de allermooiste zege in een eendagswedstrijd. Al koester ik ook wel dat olympisch zilver van Rio, drie jaar geleden. En mijn eindzege in de Dauphiné van 2017 staat ook in mijn geheugen gegrift. Maar Luik-Bastenaken-Luik is een monument en staat nog hoger aangeschreven.”

Cor Vos © 2019

Ook de manier waarop moet plezier doen. De hertekende finale leek nochtans niet in je voordeel.
“Vooraf was ik daar niet echt enthousiast over, nee. Maar achteraf gezien hoor je mij niet klagen (lacht). Al besliste ik na de verkenning dat mijn echte aankomst niet in Luik, maar op de top van de Roche aux Faucons lag. Na een perfecte lead-out van de ploegmaats, ben ik er all in gegaan. Eerst loste Woods. Toen Formolo een paar meter moest prijsgeven, wist ik dat ik tot het uiterste moest gaan. Win or die (winnen of sterven, red), pepte ik mezelf moed in. Het was nu of nooit.”

Al dreigde het alsnog fout te lopen in de afdaling…
“We hadden die afdaling nochtans grondig verkend. Ik vond er toen niets risicovol aan. Veel rechtdoor, gemakkelijke bochten. Best te doen, wist ik. Maar we verkenden wel in droge omstandigheden, terwijl de weg er vandaag nat bij lag. Oei, dat loopt fout af, dacht ik toen ik begon te slippen. Gelukkig kon ik nog net corrigeren en bleef ik recht. Een scary moment, maar wel een dat me wat extra adrenaline opleverde.”

Je had onderweg ook een kleine conversatie met die andere favoriet, Julian Alaphilippe. Wat is er verteld?
“Dat klopt. Het was in de afdaling naar de La Redoute, toen zowel Alaphilippe als ikzelf in het wiel van onze ploegmaats zaten. Ik keek hem aan, met als doel te proberen inschatten hoe fris hij er al dan niet uitzag. Ik wilde een signaal krijgen. Julian merkte het, keek terug en zei: ‘Ik hoop dat jij wint, vandaag.’  Wellicht besefte hij daar al dat hij niet super was, dat de Roche aux Faucons er teveel aan zou zijn.”

Dit artikel delen:

19 Reacties

Fast Freddy 29 april 2019 om 07:40

Toch fijn als je op je 34ste pas op je sterkst bent en ineens 50wtt meer trapt. En dat de sfeer zo goed is dat je ploeggenoten dat ook kunnen!

Ainu 29 april 2019 om 09:28

Geeuw. Spreek het dan gewoon uit.

Polleke 29 april 2019 om 09:43

Sommige mensen zien overal spoken…in jouw optiek moet VDP dus wel heel erg verdacht zijn…

Vincent Lacressonniere 29 april 2019 om 10:18

Nou ja, het lukt mij niet om niet ongeveer hetzelfde te denken. Hij is 34 he… Dan verwacht je dat de marges op wat een renner kan zo ongeveer wel bekend zijn. Blijkbaar had hij ergens nog wat verborgen voor een extra stuip in zijn groeicurve. Dat is in ieder geval opmerkelijk. Maar goed, leuke renner en gezien het voorjaar een verdiende zege.

Samlambeej 29 april 2019 om 12:46

@Fast Freddy
50 watt? Hij springt er niet vandoor, hij houdt het gewoon langer vol. Hij kan ook 1 of 2 kilo kwijt zijn waardoor ie z'n snelheid makkelijker houdt en dan trapt ie gewoon even veel. Of het ligt gewoon aan de ploeg die hem gisteren majestueus afzette aan de Roche-aux-Faucons.

EddyB1958 29 april 2019 om 08:09

Het was de Deense Loulou haar dagje. En het was de Franse Loulou zijn dagje niet.

skylimit 29 april 2019 om 08:26

Inderdaad die hertekende finale kon mij gisteren ook niet bekoren, Ik zie ze toch liever via Saint-Nicolas en Ans rijden.

SoloSlim 29 april 2019 om 09:37

Ik vond het toch een mooie koers gisteren

guyremgabdel 29 april 2019 om 09:59

Een finale die zoals in de vlaamse klassiekers losbarst op 70 km van de meet zal je op dergelijke parcoursen niet te gauw meer krijgen. Altijd maar wachten tot de laatste beklimming. De organisatoren kregen nu een verdiende winnaar, maar in de toekomst krijgen ze zeker nog eens winnaars die op de hellingen moesten lossen en er in de afdaling terug bijkomen. Wat was er mis met de vorige finale ?

Jean Dumas 29 april 2019 om 12:12

Als het mooi weer is rijden ze daar met plukjes vijf seconden na elkaar in de afdaling richting Luik. Krijg je wel een spannende, tactische koers.

nostradaanus 29 april 2019 om 21:48

Vond het ook een mooie koers, zowel qua verloop als winnaar. De omstandigheden zorgden er helaas voor dat een lange solo niet realistisch was. Maar er was toch genoeg te beleven met de inleidende beschietingen van DQS, de aanvallen daarna met wisselende interessante kopgroepen, het perfecte voorbereiden en controleren van Astana, de demasqué van Alaphillipe en de strijd om plek 3. Parcours is kennelijk afmattend genoeg om de beste in koers te laten winnen en dat was in t verleden wel eens anders in Luik. Plus ook bij de vrouwen de bevestiging dat dit nieuwe parcours de sterkste bevoordeeld.

bart12 29 april 2019 om 09:33

De titel komt nergens in het stukje terug? Apart

Brummel 29 april 2019 om 10:09

Fuglsang spreekt geen Nederlands :p

FDJ 29 april 2019 om 10:33

Back to Ans! Helemaal mee eens! LBL is er geen andere koers door geworden en Ans was top. Voor publiek langs de kant ook vele malen beter.

ChefSpijker 29 april 2019 om 12:30

Is dat zo? Gister in de slotkilometer massa’s volk. De aankomst in Ans was toch altijd maar grauw en grijs met amper volk in de slotkilometer langs de kant. Bovendien brak de koers nu vroeg open. Anders was ’t met 50 man beginnen aan de St. Nicolas. En was er weer kritiek geweest dat men altijd maar wacht…

Romāns Vainšteins 29 april 2019 om 12:54

Ans, Luik, er in de buurt maakt allemaal niet zo uit qua aankomstbeleving. Walen interesseren zich niet zoveel voor koers, probeer de mooiigheid onderweg te behalen met bijv een alternatief voor die ugly Haute Levee.

Scott Sunderland 29 april 2019 om 10:36

Ik ben best supporter geworden van deze man in de loop der jaren. Hij wint niet vaak maar bepaalt vaak mede het koersverloop. Geweldige hardrijder.

Dat gezegd hebbende: het is natuurlijk wél heel apart hoe men bij Astana dit jaar de ene na de andere wedstrijd pakt. Dat terwijl de ‘echte” kopmannen vertrokken (Nibali, Aru). Het lijkt iets te mooi om waar te zijn. De tijd zal het wel uitwijzen.

Samlambeej 29 april 2019 om 12:43

Men vergeet toch zo makkelijk dat het om de Ronde van Valencia, Murcia en de Provence gaat. Daar hebben ze de Izagirres voor binnengehaald en dat is ook hun niveau. Top 5 in de meer prestigieuze rittenkoersen. De kern van top ondersteuning Cataldo en LLS werd vorig jaar aangevuld met Hirt en Villela. Bilbao heeft zijn transfer van Caja Rural naar Astana versierd met een puik Italiaans najaar en een etappe in een klein rondje. Voor Astana won ie tot nog toe 2 koersen. Een rit in Murcia en een in de Ronde van de Alpen.

Ze hebben gewoon uitstekend ingekocht.
Niet de vergeten: de raskaper Fraile.

chasse patat 29 april 2019 om 14:42

maturiteit…ik gebruik dat woord dagelijks. Het klinkt in ieder geval erg volwassen voor een rijder van 34 jaar.

Headlines

Materiaalzone

Populair