Haig zegeviert in Polen, Poels tweede

donderdag 3 augustus 2017 om 19:15
Haig zegeviert in Polen, Poels tweede

Jack Haig heeft in de Ronde van Polen de bergrit naar Zakopane gewonnen. De 23-jarige Australiër van Orica-Scott soleerde naar zijn eerste profzege. Wout Poels won de sprint van het peloton en eindigde als tweede. Dylan Teuns neemt de leiderstrui over van Peter Sagan.

Tolhoek in de aanval
Het duurde enige tijd voordat er een vluchtersgroep erin slaagde om weg te rijden. Na vijftig kilometer slaagde een drietal daar alsnog in. Antwan Tolhoek van LottoNL-Jumbo was voor de tweede dag op rij mee in de vlucht. Hij had onderweg gezelschap van Moreno Moser (Astana) en Adam Stachowiak (Poolse selectie). De drie reden een voorsprong van meer dan vijf minuten bij elkaar.

Nieuwe bergkoning
Aan kop van het peloton zorgde met name Bahrain-Merida ervoor dat de voorsprong gestaag terugliep. Tolhoek koos er met nog meer dan 50 kilometer te gaan voor om zijn medevluchters achter zich te laten. Doordat hij als eerste de top van de Głodówka passeerde , neemt hij de leiderstrui in het bergklassement over van Maxime Monfort.

Sagan moet lossen
Namens Orica-Scott ging Robert Power in de tegenaanval en de Australiër wist zich bij Tolhoek te voegen. Bij de volgende beklimming liet Power zijn medevluchter achter zich. Hij ging door en breide zijn voorsprong verder uit tot een halve minuut, maar op dertig kilometer van het einde was zijn vlucht ten einde. BMC hield intussen het tempo aan kop van het peloton met hulp van Bob Jungels hoog. Tijdens dezelfde beklimming moest klassementsleider Peter Sagan zijn concurrenten laten gaan.

Haig ontsnapt, Poels denkt te winnen
Er ontstond een breuk in het peloton en er ontstond een kopgroep van veertien renners, met onder meer Wout Poels, Sam Oomen en Wilco Kelderman. Met nog twintig kilometer koos Jack Haig voor de aanval. Hij soleerde naar een voorsprong van veertig seconden. De rest zou hem pas na de finish weer terugzien.

In de achtergrond volgde in de groep der favorieten de ene demarrage na de andere, maar zij zouden gezamenlijk sprinten voor de tweede plek. Poels won deze sprint. Hij dacht gewonnen te hebben, maar moest genoegen nemen met een tweede plek.

Dit artikel delen:

63 Reacties

Peau-de-Pou 3 augustus 2017 om 19:27

“breide zijn voorsprong uit”, haha, was ie aan het handwerken?!

Hunneman180 3 augustus 2017 om 19:28

Fack… Waarom juist dit jaar die tijdrit niet… Op die vals plat klim van morgen gaat echt geen verschil worden gemaakt. Snap niet waarom ze die er niet een keer uithalen. Nodigt alleen maar uit voor passief koersgedrag.

nederbelg 3 augustus 2017 om 19:29

Als ik het profiel van de slotrit bekijk, dan zie ik Teuns er zeker doorzakken morgen. BMC echt overmoedig geweest vandaag, veel te veel energie verspild.

Wheely 3 augustus 2017 om 19:31

@arviiid
Exact dat, snapte al niet waar ze mee bezig waren.

mosere 3 augustus 2017 om 19:31

Mooi ploegwerk van Orica Scott. Idd sneu voor Poels, maar wat een power zat er in die sprint. Teuns ook gewoon goed gereden, gaat spannend worden morgen.

Koel 3 augustus 2017 om 19:33

Mooi te zien dat Kelderman op niveau is, zeker met het oog op de Vuelta.
Oomen op hangen en wurgen maar vechtlust vergoed veel, 2 man van SUNWEB in de top-10 van het A.K..
Woutje maakt een foutje, beetje lullig om te zien.

De Brigadier 3 augustus 2017 om 19:44

Dom, dommer, BMC.

Ze hadden na het lossen van Sagan gewoon een beetje moeten temporiseren met Dennis, Van Garderen en Sanchez. Nee, keihard je knechten en eigen kopman opblazen. Het leidt vandaag al bijna tot tijdverlies maar vooral met oog op morgen is de concurrentie veel te wijs gemaakt.

Het vernuft waarmee BMC onder leiding van Greg van Haverknaap 2.0 in de voorjaarsklassiekers rijdt etaleert BMC al tijden in de meerdaagse koersen omgekeerd evenredig.

boehoe 3 augustus 2017 om 19:44

@peau werkwoorden vervoegen vinden ze hier weleens lastig.

FritsvanHoefelen 3 augustus 2017 om 19:50

@easybob Eens. Er ging geen zin voorbij zonder de naam Teuns.

Wel weer duidelijk dat die oortjes lui maken, want dan had Poels gewoon geweten dat er iemand weggesprongen was.

josi 3 augustus 2017 om 19:59

Knappe zege, mede dankzij veel getut in de achtergrond. Poels was gewoon erg blij met de boni’s, die kunnen hem morgen nog goed van pas komen.

Silent Hill 3 augustus 2017 om 20:02

Nog even wachten op Lennimator en horen of die Haig net als Teuns verdacht is. 23 jaar, nog nooit iets gewonnen, Poels afhouden … dat kan niet anders dan verdacht zijn, volgens zijn logica.

Krakowic 3 augustus 2017 om 20:07

Zelfs in de ronde van Polen lijkt het nu alsof renners alleen nog maar rijden om hun 6de plek in het AK te beschermen. Wat een ergerlijke passiviteit legde die renners van de achtervolgende groep aan de dag.

Desalniettemin is die Haig wel een interessante renner om te volgen. Ben benieuwd wat hij in de Vuelta kan laten zien.

vlek 3 augustus 2017 om 20:10

Wat hadden de renners in die achtervolgende groep moeten doen? Ik heb ze elkaar veelvuldig zien bestoken.

AWestie 3 augustus 2017 om 20:10

Als er een tijdrit in deze koers had gezeten was Kelderman de te kloppen man geweest. Jammer dat die dit jaar mist!

Wheely 3 augustus 2017 om 20:19

@vlek
Samenwerken om Teuns er af te rijden en vervolgens Haig terug te pakken.

vlek 3 augustus 2017 om 20:23

Ze rijden echter niet alleen tegen Teuns, maar in tweede instantie ook tegen elkaar, met daarbij Yates die erg goed zat te storen. Ik vind het daarom wat simpel om de renners die vandaag de finale kleuren laf koersgedrag te verwijten.

oscarito1908 3 augustus 2017 om 20:26

Kelderman goed in vorm. Hoop dat hij weer eens een goed klassement in de Vuelta gaat rijden.

marehoek 3 augustus 2017 om 20:32

Ik denk dat ze Teuns morgen, in de vernieling rijden.
Want als die 5 hadden doorgereden was het vandaag al gebeurd.

limburgia 3 augustus 2017 om 20:39

Sagan ? Het lijkt er sterk op dat hij “de pedalen “aan het kwijtraken is .
Er is niet veel meer over van de leuke Peter ,irritant kereltje aan het worden.
Jammer .

Wheely 3 augustus 2017 om 20:39

@vlek
Zal ze zeker niet laf noemen, volgens mij wisten er gewoon meer niet dat Haig vooruit was, vond ze eerder stom. Overigens is dat hele pokeren altijd misschien juist helemaal niet laf, is ook een risico…

SolitaryShell 3 augustus 2017 om 20:46
Quote:
vlek – 3 augustus 2017 om 20:10

Wat hadden de renners in die achtervolgende groep moeten doen? Ik heb ze elkaar veelvuldig zien bestoken.

Allemaal van die demarragetjes op reserve, behalve die misschien van Nibali dan, maar zo’n demarrage werkt sowieso niet als je daarvoor allemaal op halve kracht een beetje rondrijdt. Ik snap echt niet dat er niemand is die een tijdje op kop gaat sleuren om de groep en daarmee de concurrentie uit te dunnen, zoals je bijvoorbeeld Gesink ook wel eens ziet doen. Gewoon gaan met die banaan, op de pedalen gaan staan en we zien wel waar het schip strandt. Nu los je Jungels vroeg in de klim en die kan dan op zijn dooie gemakje even terugkeren om ook nog bonisecondes te pakken en hebben we een Kelderman die het dan in een afdaling nog een paar keer nutteloos gaat proberen. Gooi die energie er dan op de klim uit!

En ik snap dat niet iedereen daar zin in heeft om het gewoon te proberen, maar helemaal niemand is echt ergeniswekkend.

vlek 3 augustus 2017 om 20:54
Quote:
Ik snap echt niet dat er niemand is die een tijdje op kop gaat sleuren om de groep en daarmee de concurrentie uit te dunnen, zoals je bijvoorbeeld Gesink ook wel eens ziet doen. Gewoon gaan met die banaan, op de pedalen gaan staan en we zien wel waar het schip strandt.

Daar zit nog wat in, maar dat moet je ook maar kunnen natuurlijk. Zakarin en Majka lijken me van deze groep de enige renners die dat eventueel zouden kunnen.

nederbelg 3 augustus 2017 om 20:58

@limburgia
Kan je even toelichten wat er dan vandaag zo ergerlijk was aan Sagan? Mij leek hij er vandaag ondanks alles wel plezier in te hebben, zichtbaar meer plezier zelfs dan het hele favorietengroepje samen.

Romāns Vainšteins 3 augustus 2017 om 21:01

Was ie wheely’s aan het doen terwijl hij een suikerreep at ?

Wheely 3 augustus 2017 om 21:16

Mmm ik verbeeld me opeens een nare ervaring.

Headlines

Materiaalzone

Populair