Izagirre oppermachtig in tijdrit, Lopez neemt geel over van Barguil
Ion Izagirre - foto: Sirotti
zaterdag 18 juni 2016 om 17:22

Izagirre oppermachtig in tijdrit, Lopez neemt geel over van Barguil

Miguel Angel Lopez is de nieuwe leider in de Ronde van Zwitserland. De Colombiaan van Astana werd tweede in de individuele tijdrit in Davos en had aan die prestatie genoeg om op de voorlaatste dag de gele trui over te nemen van Warren Barguil. De 16,8 kilometer lange race tegen de klok werd gewonnen door Ion Izagirre, Wilco Kelderman werd vierde en staat nu zesde in het klassement.

Fabian Cancellara had na zijn winst in de proloog ook zijn zinnen gezet op de langere tijdrit en leek lange tijd op de zege af te stevenen. Pas toen de klassementsrenners in actie kwamen, begon de positie van de Zwitserse specialist te wankelen. Wilco Kelderman was de eerste van de klassementsrenners die in de buurt kwam. De renner van LottoNL-Jumbo strandde op slechts één seconde en revancheerde zich daarmee voor zijn mindere dag van gisteren.

18-06-2016 Tour De Suisse; Tappa 08 Davos - Davos; 2016, Lotto Nl - Jumbo; Kelderman, Wilko;

Kelderman vierde in (voorlopig) de laatste keer het rood-wit-blauw – foto: Sirotti

De tijd van Kelderman (21.52) bleek uiteindelijk genoeg voor de vierde plaats, want Ion Izagirre stak er met kop en schouders bovenuit. De Spanjaard, dit jaar winnaar van de proloog in de Ronde van Romandië, dook liefst negentien tellen onder de tijd van Cancellara. Ook Lopez reed sneller dan de Zwitser, al scheelde dat slechts twee seconden. Omdat Barguil het lastig had (21e op 57 sec) is de pas 22-jarige Colombiaan wel de nieuwe drager van het geel.

Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo) finishte net buiten de top tien. De leeftijdsgenoot van Lopez reed in Davos de twaalfde tijd.

18-06-2016 Tour De Suisse; Tappa 08 Davos - Davos; 2016, Astana; Lopez Moreno, Miguel Angel;

Miguel Angel Lopez op weg naar het geel – foto: Sirotti

Lopez verdedigt voorsprong van acht seconden
Hoewel Lopez morgen start in de leiderstrui, mag hij zich nog niet rijk rekenen. De slotetappe kent namelijk nog twee beklimmingen van de buitencategorie. De voorsprong van Lopez op nummer twee Andrew Talansky bedraagt acht seconden. Izagirre is met een achterstand van zestien tellen ook nog volledig in de race. Kelderman klimt dankzij zijn goede tijdrit van negen naar zes, op 1.21 minuten van de nieuwe leider.

RIDE Magazine
58 Reacties
Sorteer op:
18 juni 2016 20:01
Hopen op een hele dag vuurwerk morgen, net zoals in 2014 in de dauphine.
18 juni 2016 20:32
Deze ronde heeft weer een mooie top tien. Hoezo B-koers? Omdat Quintana, Nibali, Froome en Contador er niet zijn? Beetje flauw om zo te redeneren. Laat gewoon de wedstrijden en de renners in hun waarde. Er wordt hier op niveau gepresteerd.
18 juni 2016 23:41
Kelderman goed hersteld van gisteren? Of heeft hij het gewoon verkloot gisteren?

Bergetappe 1 bij de besten
Bergetappe 2 de beste
Bergetappe 3 zakt erdoor en begint pas weer te fietsen als zn AK naar de knoppen is
Tijdrit: bij de besten

Ik vind het raar. En ik betwijfel of het aan jeugdigheid, slechte dag, hoogtestage of een te groot binnenblad ligt
19 juni 2016 00:03
Hmmm Scotty, die klim van gisteren is wel erg A-typisch, echt zoiets van de orde Zoncolan/Angliru, ik vind het niet gek als je dat eens verkloot, afstellingen kun er zelfs invloed op hebben getuige ook de Cobo-vuelta.
19 juni 2016 07:26
@RV

eens.

Slechte benen de hoofdoorzaak. En als je dan ook nog eens verkeerd materiaal hebt verlies je gelijk de aansluiting en verlies je nu dus 2 minuten.

Had hij wel de juiste keuze gemaakt had hij misschien wel er aan blijven hangen op dat steile en daarna winderige stuk. Dan had hij een stuk minder tijd verloren en vandaag nog alle kans op het podium gehad.

Heeft hij trouwens in het verleden niet ook al een keer de verkeerde keuze gemaakt in een tijdrit? Door gelijk op de klimfiets te starten ipv de tijdritfiets en dan onderweg wisselen?
19 juni 2016 08:20
@Romans,

Waren de aankomsten van bergetappe 1 en 2 nu zoveel anders? Die waren ook erg steil en lang. Is het ook niet logischer om dan later te lossen ipv meteen aan het begin?

Maar goed, "voordeel van de twijfel" dan maar.
19 juni 2016 09:19
Feit is wel dat Kelderman geen tijd meer op Van Garderen verloor op het minder steile stuk. @MVDS dat was geloof ik in de Giro met klimtijdrit op de Monte Grappa.
19 juni 2016 12:02
Altijd die grote woorden, maar geen daden van de Nederlandse klassementsrenners. Zou heb ik Mollema ook al vaak genoeg horen praten dat hij zou gaan aanvallen, maar daar komt niks van. Mollema, in de 3 jaar achter elkaar dat hij de tour gereden heeft, heb ik één twijfelachtig aanvalletje zien plegen in de etappe naar Cauterets. Net als vandaag liggen er voor Kelderman echt kansen om weg te blijven als je in de aanval gaat. Ga eens in de kopgroep, een soortzelfde senario als bij de Dauphine van 2014.

Reacties zijn gesloten.