Izagirre oppermachtig in tijdrit, Lopez neemt geel over van Barguil
Ion Izagirre - foto: Sirotti
zaterdag 18 juni 2016 om 17:22

Izagirre oppermachtig in tijdrit, Lopez neemt geel over van Barguil

Miguel Angel Lopez is de nieuwe leider in de Ronde van Zwitserland. De Colombiaan van Astana werd tweede in de individuele tijdrit in Davos en had aan die prestatie genoeg om op de voorlaatste dag de gele trui over te nemen van Warren Barguil. De 16,8 kilometer lange race tegen de klok werd gewonnen door Ion Izagirre, Wilco Kelderman werd vierde en staat nu zesde in het klassement.

Fabian Cancellara had na zijn winst in de proloog ook zijn zinnen gezet op de langere tijdrit en leek lange tijd op de zege af te stevenen. Pas toen de klassementsrenners in actie kwamen, begon de positie van de Zwitserse specialist te wankelen. Wilco Kelderman was de eerste van de klassementsrenners die in de buurt kwam. De renner van LottoNL-Jumbo strandde op slechts één seconde en revancheerde zich daarmee voor zijn mindere dag van gisteren.

18-06-2016 Tour De Suisse; Tappa 08 Davos - Davos; 2016, Lotto Nl - Jumbo; Kelderman, Wilko;

Kelderman vierde in (voorlopig) de laatste keer het rood-wit-blauw – foto: Sirotti

De tijd van Kelderman (21.52) bleek uiteindelijk genoeg voor de vierde plaats, want Ion Izagirre stak er met kop en schouders bovenuit. De Spanjaard, dit jaar winnaar van de proloog in de Ronde van Romandië, dook liefst negentien tellen onder de tijd van Cancellara. Ook Lopez reed sneller dan de Zwitser, al scheelde dat slechts twee seconden. Omdat Barguil het lastig had (21e op 57 sec) is de pas 22-jarige Colombiaan wel de nieuwe drager van het geel.

Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo) finishte net buiten de top tien. De leeftijdsgenoot van Lopez reed in Davos de twaalfde tijd.

18-06-2016 Tour De Suisse; Tappa 08 Davos - Davos; 2016, Astana; Lopez Moreno, Miguel Angel;

Miguel Angel Lopez op weg naar het geel – foto: Sirotti

Lopez verdedigt voorsprong van acht seconden
Hoewel Lopez morgen start in de leiderstrui, mag hij zich nog niet rijk rekenen. De slotetappe kent namelijk nog twee beklimmingen van de buitencategorie. De voorsprong van Lopez op nummer twee Andrew Talansky bedraagt acht seconden. Izagirre is met een achterstand van zestien tellen ook nog volledig in de race. Kelderman klimt dankzij zijn goede tijdrit van negen naar zes, op 1.21 minuten van de nieuwe leider.

RIDE Magazine
58 Reacties
Sorteer op:
18 juni 2016 17:44
@lombarda
Inderdaad, alleen maar pannenkoeken bij de beste 20...

on: die Izagirre is toch een onderschatte renner, in dit soort tijdritten is hij echt een topper. Kelderman goed hersteld van gisteren. Barguil heel matig, deze tijdrit was ideaal voor klimmers en zelfs dan haalt hij de beste 20 niet.
18 juni 2016 17:45
Bouwman was met Kelderman, Gesink en Lindeman mee op hoogtestage en dat betaald zich hier uit. Klasse 12e stek. Kelderman heeft zich ook prima hersteld van gisteren en hopelijk moraal op gedaan om morgen de aanval te kiezen. Zijn tijdrit is in elk geval prima op orde!
18 juni 2016 17:46
Heeft iemand een profiel van de laatste klim van morgen?
18 juni 2016 17:46
@klootje: nee, niet erg goed, wel redelijk en vooral goed herpakt, wat mooi is.
18 juni 2016 17:47
Wat een toch wel verrassende uitslag :o En plots staat Castroviejo daar ook,weer.
18 juni 2016 17:48
Knap van Lopez (ik wist dat het een goede renner is, maar in deze tijdrit overtreft hij zichzelf), Pantano en Matthews. De rest presteert redelijk volgens verwachting. Spilak valt wel wat tegen. Kelderman revancheert zich goed.
Maar morgen kan alles weer totaal anders zijn. Wat is dit eigenlijk een leuke ronde. En daar komt het mooie landschap nog bij!
18 juni 2016 17:50
"Als dan " modus aan :
Met Gesink erbij had Wilco met gemak dit rondje gewonnen.
Ik zie vooral alle top 10 renners Off dagen hebben, Lopez moreno is morgen aan de beurt
Costa nog geen off dag , maar gewoon elke dag slechts 90%
Morgen hoop ik op tactisch vuurwerk van TLJ ;-)

Edit redactie: Die reactie waarop je reageerde is aangepast.
18 juni 2016 17:51
Ik had Van Garderen vandaag ook hoger verwacht. Zal 'ie zich een beetje ingehouden hebben met het oog op de Tour? Daar zal 'ie in beide tijdritten toch kanshebber voor top 5 klasseringen zijn?
18 juni 2016 17:59
Morgen misschien eens een 'alles of niets, babyvet roep jij maar iets' van Kelly ?
Leuke ereplaatsen hebben hij en LTJ al best wel veel.
18 juni 2016 18:04
Ten onrechte wordt hier al dagen door enkelen de Ronde van Zwitserland als "een rondje" betiteld. Daarmee is dan meteen de kennis van diegenen nog eens onderstreept. Hulde trouwens voor Bouwman, die zou zich de komende jaren wel eens heel erg leuk kunnen gaan aandienen ! Gisteren ook al bij de beteren ! Niet alleen Kelderman in de gaten houden dus, een koers is meer dan de voorste wieltjes !
18 juni 2016 18:07
Tomorrow is war !
18 juni 2016 18:17
Tsja, de supporters die Kelderman gisteren de psychiatrische inrichting toewensten, zijn vandaag niet aanwezig in dit topic.

On: benieuwd naar de aanvallen morgen. Zo dicht op elkaar en zo wisselend per dag, er moet toch iemand zijn die wel zijn klassement durft te riskeren.
18 juni 2016 18:18
Ik zou het leuk als Talansky morgen de ronde wint. Zou toch wat zijn naar de Dauphine, Zwiterland winnen. Lopez zijn tijd komt nog wel!
18 juni 2016 18:36
@ Contador
Cannondale had vooraf alles gezet op een goede Giro met Uran. Dit pakte iets anders uit.
Ze kunnen nu hier sportieve revanche nemen met Talansky. Ik verwacht echt wel wat van ze. Koren die zich van de week niet liet terugzakken zal nu niet gebeuren denk ik...
18 juni 2016 18:37
Morgen wordt het oorlog, hoop ik. De ploegen van TJ, Thomas, Spilak zullen flink er flink aan trekken.

Off topic: Astana misschien wel de sterkste ploeg in de Tour, als ze Rosa en Lopez en Aru meenemen (en de rest).
18 juni 2016 18:39
@Sooike +1

Ik vind het trouwens opvallend dat op dag 1 bergop de sterkste renners waren:
Kelderman, Thomas, Costa, Van Garderen. Die staan nu allemaal niet in de top5...

Theorie: zijn itt de anderen op hoogtestage geweest, en ondervinden daar de weerslag van.
18 juni 2016 18:40
@ sooike

Natuurlijk is dit geen rondje, maar de dauphine heeft de laatste jaren wel een veel sterker deelnemersveld. in zwemmen zou je de dauphine de a-finale kunnen noemen en Zwitserland de b-finale. Leuk om te winnen, maar al die mannen in dea-finale zijn natuurlijk wel beter...

Maar who cares, de tour de suisse is al een paar jaar een genot om naar te kijken...
18 juni 2016 18:46
Leuk parcours was dit zeg. Een tijdrit waarin én de klassieke tijdrijders én de punchers én de klimmers (met tijdrijderskwaliteiten) uit de voeten kunnen.
18 juni 2016 18:47
Goede tijdrit van Kelderman.
Maar als je het tijdritpak ziet wat de ploeg voor hem heeft uitgevonden
met die zwarte kont , dan twijfel ik toch een beetje aan het management
van TLJ die hem met zo'n Chimpansee achterkant laten fietsen .
18 juni 2016 18:49
Fantastische prestatie van Lopez. Heeft echt een enorme stap gemaakt op de tijdrit. Dit belooft veel goeds voor de Vuelta!
Toch ben ik wel benieuwd hoe Lopez reageert als hij morgen bestookt wordt met aanvallen. Scarponi is natuurlijk een meesterknecht, maar zijn Giro-benen lijken toch gevlogen te zijn. Zeker Barguil en Talansky zullen morgen nog een poging wagen.
Ook natuurlijk vandaag opvallende prestaties van Matthews (was ook al goed in PN, maar over 16km had ik dit toch niet verwacht), Izagirre en Bouwmans.
18 juni 2016 19:02
Wat een tijdrit van Izagirre zeg, goeie renner man. Lopez uit z'n slof geschoten vandaag, dit had ik echt niet van hem verwacht wow. Pantano ook verrassend goed. Spilak trekt de lijn van z'n tegenvallende seizoen weer door en Barguil zuigt gewoon in de TT. De rest staat wel allemaal waar je ze verwacht.
18 juni 2016 19:11
@klootje
Erg goed vind ik wat te veel eer. Dumoulin scoorde hier vorig jaar beter en Kelderman was toch ooit minimaal van hetzelfde niveau als Tom. Bovendien is het natuurlijk zuur dat je in de eerste klimetappe de beste klimmer bent en er in de tweede etappe zo doorheen zakt.

Maar een 6e plek is natuurlijk best goed, zeker als hij de renners die nu achter hem staan achter zich weet te houden.

Edit: die tijdrit vandaag was natuurlijk heel netjes.
18 juni 2016 19:21
@ Redactie
Ik hoop op een voorbeschouwinkje voor de slot etappe
De mannen met veel sterren laten het allemaal afweten. ( Ik was het eens met de *verdeling)
Alleen de 1 ster mannen presteren naar behoren.
Durven jullie een voorspelling te geven ???
18 juni 2016 19:27
@PdC
Da's appels met peren vergelijken. Vorig jaar werd er tegen slechts anderhalve berg opgereden en was de tijdrit meer dan 2x zo lang.
18 juni 2016 19:39
Da's waar, het parcours is niet te vergelijken met vorig jaar. Toch vind ik een 6e plaats in dit rondje geen wereldprestatie, ook niet gezien de renners die nu vóór hem staan. Goede renners, maar (nog) geen toppers.

Reacties zijn gesloten.