Iwan Spekenbrink: “We moeten tevreden zijn”

maandag 27 juli 2015 om 12:29
Iwan Spekenbrink: “We moeten tevreden zijn”

Giant-Alpecin behaalde met Simon Geschke één etappezege in de Tour de France. Sprinter John Degenkolb was een aantal keer dichtbij, maar strandde driemaal op een tweede plaats. “We moeten tevreden zijn”, stelt ploegbaas Iwan Spekenbrink tegenover NUsport.

“We zijn hierheen gegaan zonder de grootste favoriet voor een aantal etappes”, vervolgt hij. “Toch hebben we finales gekleurd en zelfs nog een rit gewonnen. Het grootste compliment voor de ploeg is het omgaan met de weerstand. We hebben echt onze portie pech gehad. Kittel die niet mee ging en Dumoulin die op weg naar geel uitvalt, Barguil die valt en daar veel last van heeft. Ik kan een heel lijstje maken, maar we hebben er amper over gesproken en zijn kansen blijven creëren om ritten te winnen.”

Klassementsrenner Warren Barguil eindigde uiteindelijk op plaats veertien na een tijdje in de top tien te hebben gestaan. “Hij heeft zoveel indrukken gehad, heel Frankrijk is over hem heen gekomen”, aldus Spekenbrink. “Hij is niet minder geworden, maar heeft gewoon behoorlijke blessures opgelopen. Hij bewijst dat hij een groot talent is, maar er is echt drie jaar nodig om een stabiele ronderenner te worden. Dan moet je weten hoe je in heel veel situaties moet handelen. Met pech omgaan en leiding geven. Dat kan hij niet kopen, dat moet hij meemaken en daarop moet gecoacht worden.”

Dit artikel delen:

18 Reacties

josi 27 juli 2015 om 12:39

Dat Kittel niet meeging, zou ik toch niet onder de categorie pech schalen. Verder was Giant eigenlijk vrij onopvallend voor mij deze Tour, met uitzondering van Geschke.

xistnc 27 juli 2015 om 12:47

Het is maar net door welke bril je naar Giant kijkt. Is het nog altijd de underdog, het Skil-Shimano van een paar jaar terug, of is het inmiddels eigenlijk gewoon een gevestigde waarde met een bovengemiddeld budget en enkele wereldtoppers? Wat mij betreft het laatste.

Je kunt lief proberen te zijn, maar Dumoulin en Degenkolb hebben op hun terrein gefaald. En ook de Franse hoop Barguil viel al met al tegen. Het is te makkelijk om te stellen dat die eerste twee geen topfavoriet waren in diverse etappes – dat waren ze wél.

Degenkolb komt tekort in finales waarin hij de tegenstand regelmatig aan gort rijdt. Net als Kristoff wellicht wat verzadigd na de hoofdprijzen in het voorjaar. En Dumoulin heeft zich wellicht over de kop gereden in Zwitserland. Mijn inschatting is achteraf, de koe in de kont kijkend, dat hij zich daar had moeten beperken tot het winnen van de twee tijdritten. Nu heeft hij zich uit elkaar getrokken voor het klassement en op het NK Tijdrijden was al duidelijk wat het gevolg daarvan was. Het is geen schande dat de tijd tot de Tour dan te kort is om te herstellen, maar het nodigt wel uit om goed te evalueren.

Met een ritzege, in dit geval van Geschke, mag je natuurlijk per definitie tevreden zijn. Maar het is niet de tevredenheid waarop vooraf werd ingezet.

Okidoki 27 juli 2015 om 12:50

@josi: Dumoulin heeft pech….Barguil doet lang mee in het klassement, preidler zat ineen vlucht, geschke laat zich duidelijk zien, degenkolb is er een redelijk aantal keren dichtbij. De kort ook in de aanval. Ik vind dat ze toch aardig meegedaan hebben.aar het is natuurlijk om negatief te zijn, zonder eerst te kijken wat ze echt gedaan hebben tijdens de tour.

Wielerfan1987 27 juli 2015 om 12:56

@Xstinc,

Dumoulin topfavoriet??
Als ook mannen als Martin en Dennis aan de start staan??

Hij was kanshebber in Utrecht, dat zeker, maar topfavoriet toch zeker niet.

Chaba 27 juli 2015 om 13:14

Ja natuurlijk was hij één van de topfavorieten. Zelfs Eddy Mercks noemde Dumoulin in één adem met Martin en Cancellara waar het hem niet zou verbazen dat Tom de tijdrit zou winnen. Dit jaar was Tom bijna onverslaanbaar in tijdritten en geeft het starten in eigen land toch altijd net wat extra motivatie.
Alleen jammer voor hemzelf in de eerste plaats en voor ons als Nederlanders heeft hij dit net niet kunnen waarmaken.

ti-raleigh 27 juli 2015 om 13:15

Ik vind het wel mooi om deze ploeg te volgen. Ze hebben toch indrukwekkende dingen gedaan. Daarentegen,dat het dit jaar effe iets minder is, mogen ze best hardop zeggen. Dat vind ik wel een beetje jammer dat ze dat niet doen. Voor de rest ben ik wel geneigd ze te geloven als ze het hebben over een ‘proces’. En daarin hebben ze toch weer grote stappen gemaakt met Barguil en Dumoulin. Die twee gaan hoge ogen gooien in de nabije toekomst, daar ben ik van overtuigd. Voeg daar Kittel en Degenkolb bij en je hebt een topploeg.

klinkrijder 27 juli 2015 om 13:24

Tevreden is een prima kwalificering bij de prestaties van Giant. Niet meer en niet minder. Zoveel mooie namen binnen de ploeg om zonder Tourveelvraat Kittel, toch een gemiddelde Tour te rijden. Er zijn heel wat ploegen die het stukken minder hebben gedaan. Maar dat ze een fitte blonde Duitser hebben gemist, is wel duidelijk.

TeamNL 27 juli 2015 om 13:42

Voor Barguil was het met zijn 23 jaar natuurlijk gewoon een Tour om te leren. In de laatste twee etappes verliest hij behoorlijk wat tijd en valt uit de top 10.

Dumoulin was in de vorm van zijn leven en het is gewoon jammer dat hij en Cancellara worden uitgeschakeld door die massale valpartij. Beide renners waren ideaal om hun kopmannen bij te staan in bepaalde ritten.

Degenkolb komt gewoon snelheid te kort en juist in de rit waar het moest gebeuren rijdt Martin weg. Op zo'n moment was Dumoulin de renner geweest om te kunnen achtervolgen. De ploeg was ook niet slim bezig in de rit waar ze heel vroeg begonnen met achtervolgen.

Geschke heeft drie dagen achter elkaar (wel een rustdag ertussen) meegezeten in de ontsnapping en pakt een rit.

Preidler heeft twee keer meegezeten in de ontsnapping. Ik heb geen idee wat ze met hem willen in de toekomst?

De Kort zat één keer mee in de ontsnapping maar was daar natuurlijk kansloos.

Curvers, Timmer en Sinkeldam waren er natuurlijk om de sprint aan te trekken en de kopman vooraan te houden.

Toch hoop ik volgend jaar weer op Kittel in de Tour en een gesmeerde sprinttrein. Vooral de sprinttrein is de afgelopen drie jaar steeds minder geworden.

Laatste man 27 juli 2015 om 13:42

Goede Tour. Ontwikkeling van Barguil, mooie etappe met Geschke en weer een paar ereplaatsen met Degenkolb. Gewoon prima bezig.

albertooo 27 juli 2015 om 13:46

Barguil heeft een prima Tour gereden, net als Geschke, die hun Tour op de kaart zette. Verder viel Degenkolb wat tegen op de kasseien. Zo zie je maar weer dat het niet alleen om de filosofie van de ploeg gaat, maar vooral de kwaliteit en vorm van de renners de doorslag geven. Met een goede Kittel had deze ploeg vier zeges kunnen behalen. Het uitvallen van Dumoulin was ook brute pech, als hij rond de 20 seconden in Huy had verloren had hij het geel.

josi 27 juli 2015 om 13:54

@okidoki, Huh? Ik zeg dat Giant eigenlijk vrij onopvallend was voor mij deze Tour, met uitzondering van Geschke, en daar haal jij dus uit dat ik dit “natuurlijk” zeg om negatief te zijn. Mag ik geen mening hebben soms? Ik vond Giant niet echt opvallen deze Tour in vergelijking met sommige andere ploegen en met wat je vooraf van ze mocht verwachten, punt. Ze hebben wat mij betreft naar behoren gepresteerd, maar niet meer dan dat. Als jij daar een negatieve draai aan wilt geven, is dat voor jouw rekening.

TeamNL 27 juli 2015 om 13:54

@Albertooo
Kittel had misschien één en maximaal twee zeges kunnen pakken. Ik geloof niet dat hij er nog bij had gezeten in de etappe naar Neeltje Jans.

west 27 juli 2015 om 14:11

Als ze Barguil in de top 10 hadden gehouden was het, samen met die ritzege. een uitstekende tour geweest zonder je grote kopman. Echter, dan had je voor de “fans” weer onnodig op kop lopen rijden en Sky zitten helpen, dus helemaal goed doe je het nooit. Dan is dit wel prima.
Dumoulin heeft persoonlijk gewoon gefaald. Zijn niveau is normaal gesproken zo’n 5-10 seconden achter Martin en Cancellara. Je moet in zo’n “thuiswedstrijd” boven jezelf kunnen uitstijgen en dat heeft ie niet gedaan. De motivatie was er, maar blijkbaar was de druk te groot of de voorbereiding niet goed genoeg.
Degenkolb kan je daarentegen niks kwalijk nemen, na het voorjaar dat hij gereden heeft en de veronderstelling dat hij deze tour voor Kittel zou rijden is dit het maximaal haalbare.
Verder denk ik dat het ontbreken van Veelers Kittel zou hebben opgebroken, die is wel van onschatbare waarde gebleken. Of het voor Degenkolb zou hebben uitgemaakt zullen we nooit weten.

Tinkerbell 27 juli 2015 om 14:29

Ze kunnen uiteindelijk wel tevreden zijn, al heeft die ritzege van Geschke wel de boel gered natuurlijk. Dat ze daarvoor destijds zeiden dat dit hun beste Tour ooit was, vond ik complete onzin.
Ik ben het eens met ti-raleigh dat het dit jaar wat minder is, ze boeken dit jaar wel een stuk minder overwinningen, dit komt deels door het rijden van minder kleine wedstrijden, wat ik persoonlijk jammer vind en deels door het ontbreken van Kittel. Aan de andere kant rijdt bijvoorbeeld een Mezgec dit seizoen ook niet goed ten opzichte van vorig seizoen.

Wat betreft Preidler denk ik dat ze hem vooral als knecht voor Barguil willen inzetten met af en toe een kans om voor zichzelf te rijden. Maar hij zat er ook duidelijk behoorlijk doorheen tijdens de laatste week.

LinusGerdemann 27 juli 2015 om 23:20

Barguil heeft het denk ik prima gedaan. Zonder val had ik de kans groot geacht dat Dumoulin in Huy geel pakte en Degenkolb kwam net tekort ten opzichte van Greipel. Dat is jammer maar niets nieuws. Degenkolbheeft altijd gezegd die topsnelheid te missen. Neem erbij dat Kittel werd gemist en lead out Veelers en al snel tempobeul Dumoulin dan kun je enkel respect voor dit team hebben en Geschke in het bijzonder. Barguil komt er wel. Debuteren als 14e en een hele sterke eerste week. Nu nog doorzetten naar een derde week en dit is een jongen waar we nog veel van gaan horen

simplex 27 juli 2015 om 23:24

@ LinusGerdemann : Lijkt me ook de juiste en complete analyse van Giant Tour 2015.
Los van door Kemna genoemde processen gericht op ontwikkeling en toekomst. Bovendien duidelijke analyses van deze ploegleiding die ik bij diverse ploegen wel eens mis ;)

oscarito1908 28 juli 2015 om 01:25

Ach voorlopig hebben ze 2 momumenten gewonnen en een tour rit.

Er zijn ploegen die dat graag zouden hebben.
Ze ontwikkelen zich op alle vlakken.

schipperaar 28 juli 2015 om 11:48

Dumoulin gefaald omdat ie onderuit werd gehaald? Zich over de kop gereden in in Zwitserland net als Gesink en Ten Dam? Als je in Zwitserland gesink voorblijft had ie int geel de pyreneeen misschien ook nog overleeft.
Dat Kittel niet meeging lag niet aan hem wat spekenbrink hier eigenlijk suggereert, had alleen de eerste week al van grote waarde kunnen zijn

Headlines

Materiaalzone

Populair