Iván Sosa slaat dubbelslag in koninginnenrit Tour de Langkawi

donderdag 13 oktober 2022 om 10:23
Iván Sosa slaat dubbelslag in koninginnenrit Tour de Langkawi

foto: Cor Vos

Iván Sosa heeft de koninginnenrit van de Tour de Langkawi naar Genting Highlands op zijn naam geschreven. De Colombiaan van Movistar reed op de voorlaatste beklimming weg met Hugh Carthy en Andrey Zeits en wist zijn twee kompanen vervolgens te lossen op de slotklim. Sosa is ook de nieuwe leider in de Maleisische rittenkoers.

De derde etappe konden we gerust bestempelen als de koninginnenrit van de Tour de Langkawi. Vanuit Purtajaya werden aanvankelijk nog de vlakke wegen opgezocht, maar aan het einde van de rit was het klimmen geblazen. De beklimming naar luxeresort Genting Highlands is al sinds jaar en dag dé scherprechter in de Maleisische wielerronde. De renners kregen in de finale in feite twee cols voor hun kiezen, met daartussen een korte afdaling om even op adem te komen. Na de veertien kilometer lange klim (aan 5,9%) naar het dorpje Gohtong Jaya volgde nog een slotklim van 8,6 km aan 8,5%.

Kopgroep van vijf krijgt de ruimte 
De vlucht van de dag ontstond in twee trapjes. Eduard Michael Grosu (Drone Hopper-Androni Gioccatoli), Nur Aiman Zariff (Terengganu Polygon) en Kane Richards (ARA Sunshine Coast) sprongen al snel weg uit het peloton en kregen op een bepaald moment het gezelschap van Carter Bettles (ARA Pro Racing Sunshine Coast) en Kongphob Thimachai (Thaise selectie). Deze vijf aanvallers kregen een vrijgeleide van het peloton, waardoor de voorsprong opliep tot ruim zeven minuten.

Julius van den Berg op kop van het peloton – foto: Cor Vos

Met deze voorsprong begonnen Grosu, Zariff, Thimachai, Bettles en Richards aan de lastige slotfase, te beginnen met de veertien kilometer lange beklimming naar Gohtong Jaya. Op deze klim bleek Bettles over de sterkste benen te beschikken en de 24-jarige Australiër wist zich bergop te ontdoen van zijn medevluchters. Intussen werd ook in het peloton het kaf van het koren gescheiden. Zo moest de ritwinnaar van woensdag, Craig Wiggins, al vroeg afhaken. Ook voor leider Gleb Syritsa ging het – als niet klimmer – te snel.

Carthy en Sosa schudden aan de boom
Niet veel later spatte de koers volledig uiteen. In de groep der favorieten zagen we een versnelling van Hugh Carthy en Iván Sosa, twee favorieten voor de eindzege. Andrey Zeits bleek in staat om zijn wagonnetje aan te haken en zo hadden we drie renners in de achtervolging op de eenzame leider Bettles. Die laatste wist zijn huid duur te verkopen, maar werd aan de voet van de acht kilometer lange slotklim ingerekend en achtergelaten door Carthy, Sosa en Zeits.

De weergoden waren de renners in de finale niet echt gunstig gezind. Carthy en Sosa – Zeits was inmiddels gelost – moesten in zeer mistige en regenachtige omstandigheden de laatste kilometers zien af te werken. De twee klimmers lieten zich echter niet afschrikken door het slechte weer en wisten hun voorsprong op een achtervolgende groep – bestaande uit George Bennett, Esteban Chaves, Einer Rubio en Ruben Fernández – alsmaar verder uit te breiden. Carthy en Sosa begonnen met een minuut voorsprong aan de laatste twee kilometer.

Sosa en Carthy in de kletsende regen – foto: Cor Vos

Dit bleek voor Sosa het uitverkoren punt om te versnellen en dit bleek de sportieve doodsteek voor Carthy. De Brit was niet in staat om te volgen en Sosa reed onbedreigd naar de overwinning. De Colombiaan boekte niet alleen een prestigieuze ritzege, maar neemt ook de leiderstrui over van Syritsa. Carthy kwam nog als tweede over de streep, Rubio, Chaves en Torstein Træen maakten de top-5 vol.

Dit artikel delen:

13 Reacties

AWestie 13 oktober 2022 om 11:50

Torstein Træen mag ook wel een eervolle vermelding: deze zomer is hij nog behandeld aan teelbalkanker.

3
Brabander 13 oktober 2022 om 12:47

Ow. Voor mijn gevoel rijdt hij het ganse seizoen al uitslagen

-2
AWestie 13 oktober 2022 om 14:15

Hij zit al weer eventjes op de fiets zie ik inderdaad, maar was bij mij pas vandaag weer opgevallen. Ik vind dit ook wel zijn strafste prestatie van zijn najaar als ik heel eerlijk ben.

1
Dikke Vrouw 13 oktober 2022 om 11:29

Leuk voor Sosa, en wat ging die mongool lang mee

1
Cochise 13 oktober 2022 om 11:45

Doet het al drie dagen er goed die Sainbayar. Leuke aanvallende renner, kan klimmen en sprinten en stilaan een van de beste Aziatische renners. Spijtig dat corona z’n ontwikkeling wat in de weg heeft gestaan want als 26-jarige zal het moeilijk worden om nog opgepikt te worden door een Europese ploeg.

2
tvm 13 oktober 2022 om 12:27

Mooie foto. Sterkste man in koers wint.

1
hjjanssen1973 13 oktober 2022 om 14:30

Hij kan het dus wel! Echter alleen in kleine(re) rondes met minder druk?

1
Steve De Wolf 13 oktober 2022 om 10:44

EIN-DE-LIJK! Eindelijk komt dit talent terug boven water. Hopelijk volgt er -eindelijk- meer.
En Movistar eindigt ook sterk, in het seizoen welteverstaan.

0
Gebruikersnaam 13 oktober 2022 om 11:04

Hey, daar is Sjors Bennett nog eens.

Heb je wel met die renners die vertrekken bij Jumbo, ofwel bloeien die open omdat ze meer kansen krijgen (Groenewegen, Van Poppel, Taco, Powless, Campenaerts) of ze worden volstrekt anonieme pelotonvulling waarvan je je afvraagt of ze eigenlijk nog koersen (Bennett, De Plus, Tolhoek, Grondahl Jansen, Battaglin, Lindeman). Vertrekken bij Jumbo en elders gewoon bijna dezelfde prestaties blijven neerzetten, is bijzonder zeldzaam.

Wordt dus spannend voor Eenkhoorn en Teunissen. Ofwel gaan die volgend jaar overwinningen halen of we gaan ze nergens in beeld zien.

0
Dikke Vrouw 13 oktober 2022 om 11:37

Sjors nachtkaars bennett

1
Ronellenfitsch 13 oktober 2022 om 12:56

Beetje onzin om te stellen dat Groenewegen is opengebloeid, dat is anno nu juist een heel vergelijkbare renner met z’n Jumbo tijd (en daarom wilde GreenEdge hem ook)

0
Michiel 13 oktober 2022 om 11:09

Keyser Sosa strikes again

0
Ronellenfitsch 13 oktober 2022 om 12:58

Langste succesvolle ronde ooit voor Sosa? Tot nu toe een man voor rondjes van een dag of drie, en in langere rondes zelfs als knecht vaak teleurstellend. Mooie kans om het om te buigen …

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone