Italië wint soeverein EK mixed relay, brons voor Nederland

woensdag 8 september 2021 om 16:31
Italië wint soeverein EK mixed relay, brons voor Nederland

foto: Cor Vos

Italië heeft zich tot de nieuwe Europese kampioen mixed relay gekroond tijdens het EK wielrennen in Trentino. De Italiaanse mannen en vrouwen, onder wie wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna, verwezen Duitsland en Nederland naar de overige ereplaatsen.

Na de individuele tijdritten voor de junioren-categorieën was de team mixed relay het derde event op de openingsdag van het EK wielrennen in de regio Trentino. Daarin mochten de Duitse mannen en vrouwen proberen hun Europese titel van vorig jaar te verdedigen. Net als in 2020 waren Justin Wolf, Mieke Kröger en Miguel Heidemann van de partij, de plaatsen van Lisa Brennauer, Lisa Klein en Michel Hessmann werden ingenomen door Max Walscheid, Corinna Lechner en Tanja Erath.

De Oostenrijkse mannen, met DSM-renner Felix Gall, mochten het eerste blokje van vier landen in de ploegentijdrit beginnen. Daarna volgden Rusland (met ex-Katusha-renners Artem Ovechkin en Pavel Kochetkov), Polen en Nederland, dat aan de start verscheen met Koen Bouwman, Jos van Emden en Bauke Mollema. De Nederlanders verloren onderweg Bouwman, maar Van Emden en Mollema waren bij de wissel – in 24:37 minuten – ruim een minuut sneller dan de andere teams.

Nederlandse vrouwen halen Polen in
Daarna waren de vrouwen aan de beurt. Floortje Mackaij, Amy Pieters en Demi Vollering mochten proberen de snelle tijd van hun mannelijke landgenoten door te trekken naar de finish. Het oranje drietal passeerde onderweg de Poolse vrouwen Dorota Przezak, Paulina Pastuszek en Patrycja Lorkowska, die drie minuten eerder waren gestart, en zetten voor Nederland de klok stil op 52:25 minuten. Daarmee was de oranjeploeg voorlopig drie minuten sneller dan de concurrentie.

foto: Cor Vos

Inmiddels hadden de Oekraïense mannen het tweede blokje afgetrapt. Daarna volgden Frankrijk (met Bruno Armirail, Benjamin Thomas en Alexis Gougeard), Italië (met wereldkampioen Filippo Ganna, Matteo Sobrero en Alessandro De Marchi) en Duitsland. Italië was aan het tussenpunt na 10,6 kilometer sneller dan Nederland. Bij de wissel doken de overgebleven Italianen Ganna en Sobrero 26 seconden onder de Nederlandse toptijd.

Elena Cecchini, Marta Cavalli en Elisa Longo Borghini mochten daarna proberen de voorsprong te verdedigen. De Duitse vrouwen moesten 27 seconden op Italië en een tel op Nederland zien goed te maken. Frankrijk volgde al op 33 seconden. Cecchini, Cavalli en Longo Borghini gingen sneller dan Mackaij, Pieters en Vollering en hadden aan het tussenpunt de Italiaanse voorsprong al naar 33 seconden gebracht. Ook de Duitse vrouwen waren aan het tussenpunt sneller.

Italië verzekerd van Europese titel
Italië was aan de finish 26 seconden sneller dan Nederland. Toen was het alleen nog wachten op de binnenkomst van de Duitse vrouwen. Duitsland was twintig seconden langzamer dan Italië en deed daarmee afstand van de Europese titel, maar was vijf tellen sneller dan Nederland. Daarmee waren de winnaars van de medaille bekend: de Italianen pakten het goud, de Duitsers het zilver en Nederland het brons. Frankrijk werd vierde en greep naast eremetaal.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Michelangelo 8 september 2021 om 16:43

De wedstrijd te veel op het kampioenschap te veel.

Op zich vind ik het concept van mannen en vrouwen samen best leuk bedacht. Maar als je het deelnemersveld ziet, dan is het eigenlijk verworden tot een waardeloos nummer. Het Europees kampioenschap voor profrenners had van mij al niet gehoeven en voegt weinig toe (althans voor de mannen profs), maar dit nummer lijkt een beetje het afvoerputje van het afvoerputje te zijn. Kijk welke renners en rensters er niet zijn en je weet genoeg.

Ik zou voor Nederland graag de lineup zien met Dumoulin, Van Baarle en Van Emden, gekoppeld aan Van Dijk, V Vleuten en VdBreggen. Wat we vandaag te zien kregen was gewoon niet de creme de la creme van wat het wielrennen te bieden heeft.

0
Franco Ballerini 8 september 2021 om 17:03

Helemaal eens. Ik vind het ook best wel een leuke discipline, maar dan wel met de 6 sterkste tijdrijd(st)ers per land aan de start. Vooral omdat Nederland in dat geval altijd met overmacht goud pakt, natuurlijk ;-)

0
Wheely 8 september 2021 om 17:05

Met die line up voor NL blijft de rest thuis denk ik.

0
De Cabybara van de Conradkade 8 september 2021 om 16:58

Toch knap al die renners die linea recta zijn doorgegaan vanuit de Vuelta.

Verder een discipline die (nog) weinig aangrijpt.

0
Murcia 8 september 2021 om 17:13

Het blijft een gemankeerd onderdeel, waarbij het nergens pakkend wordt voor de kijker. Ganna maakt het verschil waarna de Italiaanse vrouwen gelijke tred houden met de nederlandse dames. Eigenlijk was ik het meest onder de indruk van de Duitsers. Bij de mannen al heel goed en hun dames reden het snelst van allemaal. Die hadden geweldig goed ingedeeld.

0
Michelangelo 8 september 2021 om 19:18

Overigens ook dramatisch van commentaar voorzien van Renaat en Jose. Als de wedstrijd al niet waardeloos is, dan wordt ie wel waardeloos gemaakt door twee commentatoren die zich duidelijk niet echt hadden verdiept in de wedstrijd en de spelregels.

0
dumoman 8 september 2021 om 18:45

Het heeft weinig zin om EK mee te doen als je er toch een WK trui aan moet, althans zo lijkt men in Nederland te denken. Op EK hebben we nog enige kansen op WK zelden…

0
Marco Willems 8 september 2021 om 19:56

Ik vind het niet zo heel interessant om te volgen en zien.
Zou liever een soort estafette discipline zien: 1 man 15km vlak, 1 man 10km heuvel, 1 man 5km klim.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone