Italiaanse bond beschouwt definitieve afgelasting Giro als reële optie

zaterdag 11 april 2020 om 11:01
Italiaanse bond beschouwt definitieve afgelasting Giro als reële optie

foto: Cor Vos

Wordt de Giro d’Italia later dit jaar alsnog gehouden, of gaat de Italiaanse ronde van uitstel naar afstel? Volgens Renato Di Rocco, preses van de Italiaanse wielerbond, moet ook met dat tweede scenario rekening worden gehouden. “Jammer genoeg is dat een van de mogelijkheden.”

De Grande Partenza van de Giro d’Italia stond gepland voor zaterdag 9 mei, maar vanwege de verspreiding van het coronavirus werd de wedstrijd tot nader order uitgesteld. Sindsdien deden meerdere alternatieve data en scenario’s de ronde; de herziene kalender is evenwel tot op heden nog niet opgesteld.

Deze week sprak de Italiaanse bondsvoorzitter Renato Di Rocco met sportminister, Vincenzo Spadafora. “We spraken over de economische aspecten die alle sportfederaties aangaan, de maatregelen die worden opgeschort en de mogelijke timing voor hervatting van de sport”, vertelde Di Rocco aan Il Messaggero.

“Het probleem is dat er nog altijd te veel actieve uitbraken van het coronavirus zijn in het noorden van het land, waar ook de meeste sportclubs en profrenners gevestigd zijn”, gaat hij verder. “We werken er allemaal hard aan om het aantal besmettingen en doden naar beneden te brengen en het enige juiste is om nu thuis te blijven.”

Volgens Di Rocco wordt momenteel vooral geleund op aannames. “We weten niet hoe de trend van deze epidemie doorzet de komende maanden. We moeten er rekening mee houden dat onze koersen worden opgegeven voor het welzijn van de samenleving. Helaas is definitieve afgelasting van de Giro een optie. De zorgen gaan niet alleen de Giro aan, maar alle Europese koersen.”

Dit artikel delen:

23 Reacties

Romāns Vainšteins 11 april 2020 om 11:57

Lijkt mij ook.

Arie den Blanken 11 april 2020 om 12:07

Hopelijk volgt de Tour dezelfde strategie en ook geen klassiekers inhalen.

Romāns Vainšteins 11 april 2020 om 12:12

Tour gaat gewoon de plaats van vuelta innemen en klassiekers worden ingehaald, de uci heeft dat specifiek bepaald omdat A : het coronavirus zienderogen aan kracht verliest en B : jij zo’n ongelofelijke zeurkous bent, en ga nu maar video’s kijken.

FDJ 11 april 2020 om 12:43

Denk ik ook Romans. Al denk ik dat Tour en Vuelta beiden nog verreden worden. Beiden zorgen namelijk voor het grootste deel omzet van de ASO. Die organisatie zal er alles aan doen om ook Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik nog op de kalender te krijgen.

guyremgabdel 11 april 2020 om 13:03

RV en FDJ jullie zijn wellicht de 2 grootste cracks onder de virologen en ander medische beroepen. Op welk wetenschappelijke studie baseer jij je om te zeggen dat op vandaag het coronavirus zienderogen aan kracht verliest ? Kan je mij die link eens geven ?
Of is het eerder wishful thinking en eerder van “horen zeggen” en “ik zou het graag hebben” ? Wij willen allemaal zo vlug mogelijk dat de crisis voorbij is. Een van onze bekendste virologen (en dat is wel wetenschappelijk onderbouwd) geeft aan dat het nog maanden, ja tot zelfs volgend jaar, kan duren vooraleer alles terug onder controle is.
Als er nog koersen kunnen gereden worden dit jaar, des te beter maar zorg eerst voor onderbouwde besluiten ipv goedkope cafépraat.

FDJ 11 april 2020 om 14:02

@Guyramgebel je begint nu een beetje op een troll te lijken. Overal negativiteit etc.

https://www.pzc.nl/dossier-coronavirus/viroloog-agressieve-virussen-waaraan-mensen-snel-doodgaan-sterven-snel-uit~a1af5408/

Ik zou dit artikel bijvoorbeeld eens lezen. Buiten het feit dat ik alle Virologen niet heel serieus meer neem. De analyse die ik gisteren op tv hoorde was heel treffend: Elke viroloog beëindigd zijn betoog met ‘maar het kan ook anders zijn’.

Maar we moeten door. Je kunt niet blijven hangen in negativiteit en doemdenkerij. Als je zoals jij om het hardst roept dit allemaal nog een jaar wil volhouden dan heb je meer doden door eenzaamheid en zelfmoorden dan door wat er werkelijk aan de hand is. Het middel moet niet erger worden dan de kwaal.

KnightBiker 11 april 2020 om 14:05

@guyremgabel – dat heeft niets met een minder krachtig virus te maken, maar eerder met succesvol Social Distancing: als er niemand meer ziek is, kunnen we weer aan dagelijks leven beginnen. Als we het nog even vol houden zijn er straks wellicht zo weinig gevallen dat de Tour etc kunnen doorgaan, het risico op besmettingen blijft bestaan maar voor 1 of 2 gevallen zet je geen samenleving stil: Het gaat dan om goede protocollen, geen contact tussen renners en publiek etc.

finton 11 april 2020 om 14:25

@Romans +1
@Guyramgebel https://www.nu.nl/coronavirus/6044142/bekijk-de-coronacijfers-van-10-april-in-vijf-grafieken.html Voorlopig lees ik daar een hoopgevende daling. Als dit nog een week of twee zo doorgaat gloort er hoop dat de competitie weer opgepakt kan worden in juli/augustus.
Ik zie de Tour en Vuelta wel doorgaan, hoe de Giro daar nog bij past wordt steeds onzekerder. Misschien 2 weken van maken. Dan hebben de Italiaanse ploegen PCT ploegen nog enigszins kans om wat van hun seizoen te maken.

FDJ 11 april 2020 om 14:50

Wat ook nog interessant zou kunnen zijn? Veel landen hebben binnen hun land een epicentrum. Lombardije in Italië en Brabant bij ons. Hoe zit dit in Frankrijk? Je hebt best kans dat bijvoorbeeld Noord Nederland binnen een paar weken zo goed als Coronavrij is. De Noordelijke provincies hebben amper besmettingen.

Overigens wel een heel interessant stuk in de Volkskrant van vandaag. De verloren maand februari. Hoe de regering en het RIVM in eerste instantie de pandemie vreselijk onderschat hebben. Sterker nog een 10tal dagen voor de eerste besmettingen werd er nog een vliegtuig mondkapjes naar China gevlogen… Bizar hoe de tijd dat ingehaald heeft

S. Morgenstern 11 april 2020 om 15:15

Dat ‘aan kracht verliezen’ is toch heel sterk gerelateerd aan de extreme maatregelen die zijn genomen, waardoor de besmettingsfactor sterk is gereduceerd? Iedere hervatting zal rekening moeten houden met die relatie. Ik zie daardoor weinig aanleiding om een snelle hervatting te verwachten.

Romāns Vainšteins 11 april 2020 om 16:25

Het kan even goed tot zeer waarschijnlijk en-en zijn waardoor het relatief snel beter gaat, zowel de afstand als seizoenswisseling delen linke en rechtse directen uit aan het virus. Onderzoek naderhand zal dat bevestigen.

Ondertussen nog maar eens het briljante eerste deel, Captain Trips, van The Stand soldaat gemaakt. Dan valt alles verder mee.

S. Morgenstern 11 april 2020 om 16:35

Dat zou ook een factor kunnen zijn inderdaad, hoewel dat beeld voorlopig nog niet echt sterk naar voren komt in de gegevens. De relatie tussen de hoeveelheid contacten en de verspreiding lijkt in ieder geval overduidelijk, dus zal er eerst ergens een grote stap vooruit gezet moeten worden voor er weer grote evenementen georganiseerd kunnen worden. Zo’n stap is nu nog niet zichtbaar.

guyremgabdel 11 april 2020 om 17:11

Bedankt FDJ om me te vergelijken met een troll. Je weet toch hopelijk wel wat een troll is vooraleer te vergelijken ?
Ik ben geen viroloog (stel je gerust) en kan alleen maar schrijven wat onze belgische virologen, die daar minstens 12j voor gestudeerd hebben, ons meedelen. En dat is inderdaad niet optimistisch momenteel.
Hier heb je de link om alles live te volgen : https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200225_04864382.
En wil je vooral dit artikel eens volledig lezen aub, vooral ivm duurtijd :
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200410_04919972
Wat Frankrijk betreft : de zwaarst getroffen streken zijn vooral Parijs en de Alsace. zijnde 2 streken die de Tour 2020 aandoet.
Als jullie virologen in Nl zoveel optimistischer zijn (of misschien moeten zijn van de overheid) , zoveel te beter voor jullie. Dat moet daar alle dagen feest zijn bij jullie.

Franco Ballerini 11 april 2020 om 17:16

@FDJ: dat epicentrum baart me juist meer zorgen. Als de huidige aantallen geïnfecteerden gelijk gespreid zouden zijn zou ik het virus minder zwaar opnemen. Nu is het slechts wachten op een volgend epicentrum.

Derierre de la course 11 april 2020 om 20:08

@Guy, wil je niet alle Nederlanders in het hokje met die 2 realisten duwen. Ik ben net zo goed Nederlander en zie het allemaal niet zo snel loslopen als die 2. Al denk ik wel dat er dit jaar echt nog wel gekoerst wordt. Ligt er ook een beetje aan hoe e.e.a. zich ontwikkelt m.b.t. tot het afbouwen van de maatregelen en daarna het gedrag van de Europeanen in de zomervakantie.

Met andere worden, er is nog weinig over te zeggen.

FDJ 11 april 2020 om 20:16

Dat is dus precies het probleem met Guyremgabdel… Hij is zo overtuigd van alles wat hij in België te horen krijgt en drukt hij de Nederlandse meningen in het hoekje van: ‘Die mening is onder druk van de regering’ Dan neem je iemand wat mij betreft al minder serieus. Dat soort uitspraken slaan nergens op. Zeker niet als je ziet dat de Nederlandse aanpak stukken beter lijkt aan te slaan dan de Belgische op het moment. Grote kans dat de piek op de IC hier al geweest is of heel dichtbij is. Al twee dagen dalingen in de afgelopen week.

En de zomervakantie: Ik voorzie geen vliegverkeer, maar zie ook geen enkel probleem voor een vakantie dichtbij in de landen om ons heen als het daar onder controle is. Je zit in bepaalde landen er beter bij dan in eigen land. Nederland is heel dichtbevolkt.

Maillot à Pois 11 april 2020 om 21:08

@FDJ
Of de Nederlandse aanpak beter aanslaat dan de Belgische valt nog te bezien.
Tot vorige week waren de cijfers vrij gelijklopend, nu verloopt de rapportering anders. In België worden bij de overlijdens nu ook de mensen in woonzorgcentra geteld die ‘vermoedelijk’ aan corona gestorven zijn: ze werden niet getest, maar hadden wel symptomen en daarom wordt er van uit gegaan dat dat hun doodsoorzaak is. Deze groep (niet-getesten) wordt in Nederland niet meegeteld. Op dit ogenblik ligt dat aantal hoger dan de mensen die in ziekenhuizen sterven.
In de ziekenhuis is de piek mogelijk (hopelijk) zo ongeveer bereikt. Ik spreek je niet tegen wanneer je zegt dat dat in Nederland ook zo is. Waar ik wel heel grote twijfels bij heb is je klaarblijkelijke aanname dat de maatregelen even snel weer afgebouwd zullen kunnen worden als ze opgebouwd zijn. Mijn verwachting is dat die afbouw over een veel langere tijd gespreid gaat worden.

FDJ 11 april 2020 om 21:41

@Maillot a Pois. Ik baseer mijn standpunt op basis van de volgende dingen dat het bij ons (eerder of beter) aanslaat. Wij zijn tov België ongeveer twee weken later in onze intelligente lockdown gegaan en hebben nu min of meer de IC piek al bereikt. Dat is een wonder te noemen als je het Volkskrant artikel van vandaag erbij pakt waarin toch wel een gigantische onderschatting in de beginfase van de uitbraak is geweest.

Ben geen fan van de man, maar Thierry Baudet heeft als enige dit goed gezien en vroeg eind januari al een spoeddebat aan. Die credits mag hij ook een keer krijgen.

Mbt tot afschalen: Ik baseer mij daarbij op Armin Laschert. Een man die in de Nederlandse media volledig onderbelicht is gebleven. De premier van Nordrhein Westfalen. Waarom hij? De man noemt in elke persconferentie Rutte. Zij hebben samen hetzelfde beleid en voor ogen. Hij bekritiseerd bijvoorbeeld Merkel. Deze man heeft afgelopen week zijn exitstrategie bekend gemaakt. Als hij daadwerkelijk contacten met Rutte heeft en dit frequent doet is het goed voor te stellen dat deze exitstrategie ook op Nederland toegepast wordt.

Maillot à Pois 11 april 2020 om 22:40

@FDJ
Halfweg maart vreesde ik zeker Nederland dat er erger aan toe zou zijn dan nu het geval lijkt te zijn, gezien het lang uitblijven van maatregelen. Ik hoop uiteraard ook dat zich dat doorzet.

Kende die meneer Laschet inderdaad niet, ik heb net zijn exitstrategie even opgezocht. Ook hij heeft het over een stapsgewijze versoepeling van maatregelen. Lijkt me ook logisch. Over termijnen lees ik niets. Dat is waar onze verwachtingen verschillen, denk ik dan.

Emergo 11 april 2020 om 15:16

Als jullie koersen willen zien: kom volgend jaar maar eens terug, dan kijken we verder.

A.M.M. Jonkers 11 april 2020 om 16:36

+ 1

jan jansen 11 april 2020 om 17:01

+1

vincenzo 11 april 2020 om 20:43

Alsof afgelasting al niet een maand geleden een reële optie was. Het besef komt traag. Volgend bericht over pakweg twee maanden luidt: “Giro van 2020 afgelast”.

Headlines

Materiaalzone

Populair