Iserbyt klopt Van der Haar en Pidcock in spannende Wereldbeker Hoogerheide

Iserbyt klopt Van der Haar en Pidcock in spannende Wereldbeker Hoogerheide

foto: Cor Vos

zondag 23 januari 2022 om 16:08

Eli Iserbyt heeft de laatste manche van de Wereldbeker 2021-2022 in Hoogerheide gewonnen. De Belg van Pauwels Sauzen-Bingoal wist in de finale van de GP Adrie van der Poel uit de handen te blijven van Lars van der Haar, Tom Pidcock en Michael Vanthourenhout.

Ryan Kamp had de kopstart te pakken in Hoogerheide, voor Quinten Hermans en Toon Aerts. Het duurde even voor iedereen op zijn plek reed, want Tom Pidcock en Eli Iserbyt kenden een mindere start. Lars van der Haar was in eigen land goed vertrokken en hij nam het initiatief in de eerste ronde. Hij kreeg Hermans, Kamp en Corné van Kessel mee.

De Europees kampioen viel niet stil en reed zijn concurrenten stuk voor stuk uit zijn wiel, behalve Hermans. Van Kessel, Kamp, Aerts, Pidcock, Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Vincent Baestaens volgden op tien seconden. Het was de Britse topper die het heft nam in de achtervolging en aan het eind van de derde ronde (van de negen) aansloot vooraan. Vanthourenhout, Iserbyt en Van Kessel moesten in de achtervolging.

Tom Pidcock – foto: Cor Vos

Pidcock solo na valpartij Van der Haar
Aerts was ondertussen uitgeschakeld na een fout bij het springen van de balkjes. Ook Van der Haar maakte een fout. Hij gleed onderuit in een afdaling en kreeg drie collega’s over zich heen. Van Kessel was het grootste slachtoffer; zijn ketting begaf het en dus gaf hij op. Pidcock zat voor de val en profiteerde optimaal van de onrust, terwijl Vanthourenhout de crash net kon ontwijken en zich de eenzame achtervolger mocht noemen.

In de vijfde ronde sloten Van der Haar en Iserbyt aan bij Vanthourenhout, waardoor Pidcock drie achtervolgers kreeg op twintig seconden achterstand. Dat verschil werd een ronde later gehalveerd, onder aanvoering van Wereldbeker-winnaar Iserbyt. Hij maakte echter een foutje en daardoor werd het gat weer wat groter.

Iserbyt sluit aan bij Pidcock
Door een fietswissel en een foutje moest Van der Haar zijn medestanders Vanthourenhout en Iserbyt wat laten gaan, maar door een misser van Vanthourenhout bij de balken kwam de Nederlander weer op de derde plaats te rijden. Iserbyt bleef wel op de fiets en kwam twee rondes voor het einde tot op zes seconden van Pidcock. Niet veel later sloot de Belg aan bij de Brit, waardoor de spanning compleet terug was in de GP Adrie van der Poel.

Eli Iserbyt – foto: Cor Vos

In het laatste deel van die voorlaatste ronde maakten Van der Haar en Vanthourenhout de strijd om de winst nog spannender, door aan te sluiten bij Iserbyt en Pidcock. En ook de verslagen geachte Toon Aerts kwam nog tot op tien seconden van de kopgroep. Dat zag Iserbyt ook gebeuren. Hij versnelde en reed de andere drie op een gaatje, maar daar reageerde Pidcock fel op. Alles bleef daardoor op een zakdoek in de slotronde.

Iserbyt houdt de concurrentie af
Na de balkjes leek Pidcock met een ferme sprint aan te sluiten in het zog van Iserbyt, maar de Brit kwam net tekort. De winst ging daardoor naar Iserbyt, die de puntjes op de i zette in de Wereldbeker door naast het eindklassement ook de slotmanche te winnen. De geslagen Pidcock werd in de oplopende finishstraat nog gepasseerd door Van der Haar. Vanthourenhout werd vierde.

Wereldbeker veldrijden Hoogerheide 2022
Uitslag mannen

1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-nl Lars van der Haar
3. flag-gb Tom Pidcock
4. flag-be Michael Vanthourenhout
5. flag-be Toon Aerts
6. flag-nl Mees Hendrikx
7. flag-be Quinten Hermans
8. flag-be Tom Meeusen
9. flag-be Toon Vandebosch
10. flag-be Laurens Sweeck

Dit artikel delen:

50 Reacties

Cyclejo Schwanen 23 januari 2022 om 16:10

Spannende race. Deze top 3 welicht ook het podium op het WK, maar in welke volgorde??

0
notriple 23 januari 2022 om 21:48

Jammer ik zag liever Lars winnen dan iserbier Iserbyt
edit wf: niet doen

0
Laura 23 januari 2022 om 16:10

Verrassend en netjes
Net op tijd uit zn vormdip lijkt het

0
Deel Koeper 23 januari 2022 om 16:11

Heb het idee dat, als het echt hard gaat, iedereen toch moet passen ten opzichte van Pidcock en Iserbyt.

0
Tuubke 23 januari 2022 om 16:33

Van der Haar vond ik minstens zo sterk, hoor. Die had alleen pech met z’n val en in de slotronde verspeelde hij wat tijd bij de balkjes. En toch kwam hij elke keer weer terug.

0
Deel Koeper 23 januari 2022 om 16:43

Tja, het is maar hoe je het interpreteert. Uiteindelijk wachtte Iserbyt tot van der Haar in zijn wiel zat om te versnellen, omdat hij wist dat hij die wel kon lossen. Waarna Pidcock begon op te schuiven en ook vlotjes van hem wegreed. En uiteindelijk keerde van der Haar terug omdat Iserbyt bewust temporiseerde.

Als je dan toch van der Haar naast Pidcock en Iserbyt wil zetten, dan kan je dat even goed doen met Vanthourenhout. Die is even vaak teruggekeerd.

0
Murcia 23 januari 2022 om 16:12

Klasse gedaan van Iserbyt door karakter te tonen en zich terug te knokken. Dat zal deugd doen met volgende week in het achterhoofd. Pidcock is goed, erg goed zelfs maar komt niet in de buurt van een top van Aert of van der Poel in het veld. Lars kan stiekem wel eens de grote verrassing worden volgende week, die is ergens naar toe aan het leven.

0
Dikke Man 23 januari 2022 om 16:14

Pidcock ging niet te diep vandaag, wint volgende week makkelijk. Lars voor een mooie tweede plek! En Iserbyt? Die niet.

0
Thijs E 23 januari 2022 om 16:14

VDH is in kampioensvorm, Aerts laat het liggen door niet snel genoeg op gang te komen. Iserbyt rijdt een uitgekiende wedstrijd en deelt even een tikje uit aan Pidcock die het verliest op inhoud.

0
Steven_E 23 januari 2022 om 16:34

Aerts laat het liggen door te crashen op de balkjes bedoel je? Was goed mee maar valt ineens terug naar plek 16 op 30sec. Knap teruggevochten!

0
Thijs E 23 januari 2022 om 17:21

Hij gaf de moed even op, anders was hij teruggekomen.

0
Marveloke 23 januari 2022 om 16:15

Oef, Iserbyt lijkt toch weer in vorm en Pidcock was niet zo sterk en dominant als ik hem verwacht had. Van der Haar toch nog tweede ondanks zijn val. Sterke eindsprint van hem dat hij nog langs Pidcock kwam al kon ik op de beelden niet zien of Pidcock al zat uit te bollen. Ik hoop volgende week echt dat Iserbyt geen wereldkampioen wordt, ik gun het Pidcock, Vanthourenhout en Van der Haar meer. Iedereen behalve Iserbyt als wereldkampioen zou fantastisch zijn.

0
De Cabybara van de Conradkade 23 januari 2022 om 16:24

Ja, zonde dat ze die eindsprint niet beter in beeld brachten. Ben benieuwd naar het wattage wat Van der Haar daar trapte.

0
poeskescherens 23 januari 2022 om 16:44

Een echte liefhebber die anti-supportert, goed bezig. De renner die het WK wint, die wint gewoon, en verdient het dus.

0
Deel Koeper 23 januari 2022 om 16:50

Nu hopen dat Iserbyt de wereldtitel binnenhaalt, in een post-cross interview stelt dat hij ook mét Van Aert en van der Poel probleemloos had gewonnen en daarna een Napoleon-hoed opzet. Daarna vertelt hij over zijn ambities op de weg, waar hij graag naar Wollongong zou gaan om daar Evenepoel aan de wereldtitel te helpen.

0
Chippen 23 januari 2022 om 17:17

hoop toch ook op iedereen behalve iserbyt, als ik eerlijk ben.

maar dan niet omwille van de persoon, maar bij een titel van iserbyt gaan de meer vervelende wielerflitsers een jaar lang bij elke cross opnieuw benadrukken dat het enkel door de afwezigheid van mathieu en wout kwam, wat ze bij alle andere crossers niet gaan doen.

kan iserbyt natuurlijk niets aan doen, maar heb er gewoon geen zin in

0
Michelangelo 23 januari 2022 om 17:25

@Chippen,
Ik heb een troost voor je: ook als VdHaar, Pidcock of welke andere renner dan ook gaat winnen, er zal altijd die “maar” kleven aan deze regenboogtrui.

Echter ik heb die “maar” dan toch liever bij VdHaar, Pidcock, Aerts of Vanthourenhout dan bij Eli. Gewoon omdat ik het geen prettige persoonlijkheid vind (al moet ik zeggen dat ik hem dit jaar een stuk beter pruim dan voorgaande jaren).

0
Chippen 23 januari 2022 om 17:39

het gaat me niet over het bestaan van die “maar” bij anderen, maar over het feit dat die bij de anderen grotendeels onuitgesproken op de achtergrond aanwezig zal zijn als asterisk en bij iserbyt als brandmerk op zijn voorhoofd zal staan.

0
Marveloke 23 januari 2022 om 18:01

Poeke, ik vind het teleurstellend dat ik als liefhebber in twijfel word getrokken, puur omdat ik niet de voorkeur heb voor Eli als wereldkampioen. Ik heb niet de voorkeur voor Eli en ik hoop zelfs dat hij geen wereldkampioen wordt, maar dat betekent nog niet dat ik daar niet mee zou kunnen leven. Als hij het WK wint, verdient hij die trui idd, net zoals hij vandaag verdiend heeft gewonnen. Ik vind Eli gewoon geen prettig persoon sinds hij openlijk zijn ploegmaat Sweeck ging aanvallen in Diegem. En geef toe Poeke, jij zult vast ook renner hebben die je liever ziet verliezen dan winnen. Daar zijn we mens voor, we hebben allemaal voorkeuren.

0
Craig Vanderswag 23 januari 2022 om 20:03

Hardop gelachen, @Dale

0
Beer 23 januari 2022 om 16:17

Prachtige overwinning weer van deze jonge, ambitieuze, Vlaamse renner. Hopelijk pakt hij volgende week de wereldtitel. Van de renners die starten, is Iserbyt diegene die het het meest verdient.

0
Lalsacien 23 januari 2022 om 17:06

Hopelijk wordt het net zo spannend als vandaag.

0
Wheely 23 januari 2022 om 16:24

De kleine drie schitterden weer deze cross, prachtig!

0
girardengo 23 januari 2022 om 16:25

Ook zonder Van der Poel en Van Aert is het veldrijden mooi. De drie kandidaten voor het WK tonen zich in vorm.

0
Gebruikersnaam 23 januari 2022 om 16:27

Er zijn meer kandidaten dan enkel deze drie.

0
Romāns Vainšteins 23 januari 2022 om 16:25

1 ding is zeker, de cross knapt best op bij het ontbreken van de toprenners die hun oude liefde opzoeken. Betere bochten meer power snellere rondetijden sure, maar uiteindelijk wil je gewoon strijd en suspense, voila het is er.

0
Michelangelo 23 januari 2022 om 16:27

Iserbyt solliciteert (TE) nadrukkelijk naar de rol van kopman op het WK. En vindt dat de rest in zijn dienst moet rijden (of eventueel voor Toon Aerts).

Maar ook voor de rest ligt hier gewoon een uitgelezen kans om wereldkampioen te worden. Dus ik zou het straf vinden als pakweg Quinten Hermans, Sweeck of Vanthourenhout hun enige kans op de regenboogtrui gaan opofferen voor Eli.

Benieuwd hoe de Belgische bondscoach dit gaat oplossen. Met het WK op de weg is het hem in ieder geval niet gelukt om iedereen in het gelid te krijgen…

0
Gebruikersnaam 23 januari 2022 om 16:37

Mooie poging tot de negatiefst mogelijke interpretatie van een goede prestatie.

Is het niet vermoeiend om zo voorspelbaar te zijn? Af en toe moet die focus toch even wegvallen waardoor er per ongeluk iets origineels uit komt.

0
Romāns Vainšteins 23 januari 2022 om 16:42

Net zoals dat het een stompzinnig plan was om op het weg WK per se, dwangmatig, blind en fantasieloos 1 kopman te pushen op een parcours waar je meerdere troeven had is het inderdaad even kansloos om het nu te doen ja. Er moet wel een essentieel kabeltje in de knar knappen mocht je een weggereden ploeggenoot terughalen om dat er heel pompeus vantevoren eentje aangewezen is, klopt.

Ik sluit me kortom bij je aan.

0
WoutMathieu 23 januari 2022 om 16:42

misschien heeft alles Gunnewijk nog tips.

Hermans ook weggevallen net als Aerts en door die val kwam Iserbyt nog in de wedstrijd. Beetje arrogant om zichzelf tot Belgisch kopman te bombarderen.

0
Maillot à Pois 23 januari 2022 om 16:59

De kritiek is altijd dat de Belgen allemaal voor zichzelf rijden.
Objectief valt er dan eigenlijk niet veel op wat Iserbyt zegt aan te merken. Als je twee kopmannen aanduidt, dan zijn Aerts en hij volgens mij de aangewezen mannen.
Uiteraard is ie slim genoeg om ook Aerts te noemen ;-)

0
Michelangelo 23 januari 2022 om 17:09

Ik snap best dat Eli zich zo uit, en daar heeft hij gezien dit seizoen ook best recht op. Samen met Aerts het meest constant.

Maar het is nu ook weer niet zo dat Eli er met kop en schouders bovenuit steekt. Waar Wout en Mathieu vaak onklopbaar bleken, is Eli toch al zo’n beetje door iedere andere Belg geklopt. Sweeck gisteren, Vanthourenhout, Aerts; ik denk dat die allemaal ook recht hebben om van de wereldtitel te mogen dromen. Zeker ook omdat VdHaar en Pidcock niet zo onklopbaar zijn als Van Aert en VdP. En dat je het dus niet kunt maken om de rest bij voorkeur deze unieke kans op de titel te ontnemen. En als de bondscoach het al vraagt, dan zou ik dit jaar toch lekker net wat modder in mijn oor hebben…

0
Thijs E 23 januari 2022 om 17:34

Iserbyt is de beste Belg na Van Aert, wat hij niet kon winnen liet hij regelmatig gaan. X2O trofee jeukt hem niet, BK ook niet echt omdat WvA er was. Hij heeft de andere Belgen veel vaker verslagen dan zij hem. Hij is de sterkste en de slimste. Enige dat hij tegen heeft is dat Fayetville misschien beter is voor Hermans en Vanthourenhout.

Maakt verder ook niks uit, de Belgen rijden nooit als ploeg als de tegenstand zwaar in ondertal is. Ze rijden in ploegblokken, waarbij Sweeck zijn eigen bv'tje is binnen de sauzen.

0
Dikke Man 23 januari 2022 om 18:19

Volgende week gaat Toon Aerts er als een Toon Aerts vandoor bij de start en zet hiermee de rest van de Belgen direct schaakmat. Aerts zou Aerts niet zijn als het vuurtje na 40 mi wel gedoofd is en tegen die tijd is Pidcock al op stoom en rijdt zo zonder problemen naar de winst. De belgen worden ouderwets boos op elkaar en Lars wordt de lachende tweede voor 6 belgen die daarna maandenlang gaan kibbelen over gefaald teamwork. Wuyts gaat op z’n Frank Kramers met pensioen en er is verder geen touw aan vast te knopen. Voor zover mijn voorspelling.

0
Franco Ballerini 23 januari 2022 om 18:41

@DM: best wel een realistisch scenario.

Maar waarom die sneer naar Frank Kramer? Als oud seizoenkaarthouder van FC Amsterdam en daarna Telstar heb ik genoten van deze man. “Die bal is voor jou, Frank!” riepen we, en daar ging hij weer, als een speer. En ondertussen “Standing on the inside” zingend, dansend bij Toppop, één of andere show presenterend, of sportcommentaar gevend. Altijd rijdend in zijn zwaar vervuilde 2CV. Multitalent en prachtkerel.

0
Dikke Man 23 januari 2022 om 19:16

FB: dan heb je zijn afscheid bij Eurosport gemist. Daar werd hij ook weggebonjourd zoals dat met Michel Wuyts nu ook gebeurt. Een willekeurige MLS-wedstrijd ‘s avonds laat was zijn laatste optreden en hij was daar zo ziek van dat hij de hele wedstrijd willekeurige zaken besprak zonder een woord over de wedstrijd te reppen.

0
Franco Ballerini 23 januari 2022 om 19:20

Dat heb ik inderdaad gemist. Maar mooi toch, zo'n kleurrijk figuur.

0
Dikke Man 23 januari 2022 om 19:26

Zeker. Het is ook een kleine hoop dat Wuyts eenzelfde truc uithaalt. Helaas ken ik hem als heel gedisciplineerd en hoopt hij waarschijnlijk elders nog aan de bak te komen wat de kans niet heel reëel maakt.

0
WoutMathieu 23 januari 2022 om 16:27

Aerts kwam toch heel sterk terug na die val. Vlak die maar niet uit volgende week.

0
Thijs E 23 januari 2022 om 18:54

Aerts vlakt zichzelf iets te vaak dit seizoen, zijn foutenlast is te hoog

0
Craig Vanderswag 23 januari 2022 om 20:05

En hij laat ontzettend vaak winstkansen liggen. Aerts is echt geen afwerker.

0
De Cabybara van de Conradkade 23 januari 2022 om 16:37

Was genieten.

0
Maillot à Pois 23 januari 2022 om 17:02

Pidcock zal volgende week nog wel een stukje beter zijn dan deze week, verwacht ik.
Kan een hele mooie strijd worden.

0
klimmer99 23 januari 2022 om 17:11

Lars op zijn manier bezig met WK, zoals hij ook op zijn manier bezig was met het EK

0
de nieuweMerckx 23 januari 2022 om 17:39

Draak van een parcours. En geen beterschap met de rug bij VDP, die gaan we tijdens het voorjaar dus niet in actie zien, of was dat al bekend?

0
De Cabybara van de Conradkade 23 januari 2022 om 17:47

Draak van een parcours? Waarom? Onder de deelnemers en volgers staat Hoogerheide als één van de mooiste parcoursen bekend.

0
de nieuweMerckx 23 januari 2022 om 18:38

Wegcriterium in het veld…

0
Thijs E 23 januari 2022 om 18:55

Ah, een Dendermonde liefhebber.

0
xistnc 23 januari 2022 om 18:55

Leuk en spannend, maar zowel technisch als tactisch heb ik flink wat gepruts gezien. Misschien ook wel mede daardoor. Het WK lijkt een open koers te worden.

0
Barry Batsbak 23 januari 2022 om 19:30

Prima race, spannend tot op de streep. Niemand die er met kop en schouders ver bovenuit steekt, dus dat kan volgende week een heel aantrekkelijk WK worden. Wel veel slordigheidjes, het was niet voor iedereen de beste generale repetitie.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone