Interview Van Avermaet: “Ben in staat meer koersen te winnen”

Door Maxim Horssels, maandag 22 juli 2013 om 22:49

foto: Sirotti

Met een gebalde vuist in de lucht bolde Greg Van Avermaet over de finishlijn in Bastenaken. Het was alweer sinds Parijs-Tours 2011 geleden dat de Belg van Team BMC een zegegebaar mocht maken. De lange tijd van droogte, 652 dagen, leidde er toe dat de frustratie van zijn gezicht was af te lezen na de finish. “Ik ben vaak dicht bij een zege geweest, maar altijd liep het mis. Dan ben je erg tevreden als het er uit komt”, zei hij tegen WielerFlits na afloop van de derde rit in de Tour de Wallonie.


Ondanks de ziedende hitte wist Van Avermaet zijn hoofd koel te houden. In de finale van rit tussen Beaufays en Bastenaken probeerde het ene na het andere groepje weg te rijden uit wat na een lastige rit overbleef van het peloton. In de slotkilometers reikte de uitval van Dries Devenyns bijna tot de finishlijn. Tot na de laatste bocht streed hij voor de ritzege, totdat een langgerekt eerste groepje onder leiding van Tom-Jelte Slagter hem terug pakte. “Ik reed in derde positie, in het wiel van Paul Martens en dat kwam perfect uit.”

Op de licht hellende finishstraat pareerde Van Avermaet overtuigend de tegenstand. “Het was een lastige koers vandaag. Op de Mur Saint-Roch vertrokken Stijn Devolder en (ploegmaat, red.) Daniel Oss. Ik heb me echt moeten inhouden. Tegen mezelf heb ik toen gezegd: we zetten alles op de sprint vandaag.”, blikt hij terug.

Opnieuw komt het zegegebaar ter spraken. Wat zat daar achter? Van Avermaet: “Ik had geen tijd meer om mijn handen omhoog te steken. De frustratie was vooral een beetje naar mezelf toe; van verlossing. Ik denk dat ik zaterdag (in de eerste rit van de Tour de Wallonie, red.) ook de beste in de koers was en toch slaag ik er in om niet mee te zijn in de laatste ontsnapping. Zo zit aan elke koers wel een verhaal vast. Ik ben in staat om meer koersen te winnen, maar er is altijd wel iets.”

Na afloop van de lastige eerste rit tussen Ans en Eupen overheerste teleurstelling in het kamp van BMC. Van Avermaet strandde na een steile finishklim als achtste, maar op 24 seconden van ritwinnaar Alexander Kolobnev. In het secondespel dat de Tour de Wallonie jaarlijks beslist, betekende het een vroege streep door de klassementsambities van de Belg, die in 2011 het eindklassement nog won: “Want bijna dertig seconden is te veel. Ik ga nu eerder voor twee ritoverwinningen dan voor het klassement”, sprak hij bemoedigend.

John Lelangue
Voor Team BMC is de ritzege van Van Avermaet een opsteker na tegenslag. Maandag werd bekend dat ploegleider John Lelangue per direct zijn functie neerlegt bij de Zwitserse ploeg. De vertrouwenspersoon van ploegmaat Philippe Gilbert is kind van de rekening na een dramatisch verlopen Tour de France. Het falen van kopman Cadel Evans en diens luitenant Tejay van Garderen wordt hem persoonlijk aangerekend. De trammelant binnen de ploeg houdt Van Avermaet nauwelijks bezig. “Ik kan er niet veel over zeggen. Het is niet mijn beslissing. De resultaten in de Tour zijn een beetje tegengevallen, dat zal de doorslag hebben gegeven. In de klassiekers hebben we ook geen super jaar gehad. Als coureur zijn we medeverantwoordelijk voor de resultaten. Ik probeer altijd naar mezelf te kijken en ik denk dat ik weinig te verwijten heb.”

“De Tour was ondermaats voor iedereen. Dan is het normaal dat er slachtoffers vallen. In het voetbal is dit ook zo. Tja, het is niet alledaags in het wielrennen dat de ploegleiding als schuldige wordt gezien. Ik kan er zelf niet over beslissen. Het zijn de sportdirecteuren en sponsors die beslissen. Maar het is nie plezant.

In de twee resterende etappes deze ronde is ritwinst het nieuwe hoofddoel. “Ik moet het hebben van de lastige aankomsten, daar waar iedereen kapot zit. In de rit van dinsdag ligt een Colske op het einde, misschien dat daar iets mogelijk is. De dag daarna is aankomst in Thuin, daar heb ik twee jaar geleden ook gewonnen. Dat is ook een arrivée die mij ligt”

Na de vijfdaagse door Franstalig België richt Van Avermaet het vizier op de Clásica San Sebastián. “Dat is echt een wedstrijd waar ik naar uitkijk. Elk jaar ben ik daar goed, met dezelfde voorbereiding. Het zijn de klassiekers waar ik op mik net als het WK.”

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.