Interview Boy en Danny van Poppel: “Deze ploeg is een bewuste keuze geweest”

zaterdag 11 januari 2014 om 10:31

Boy en Danny van Poppel rijden ook in 2014 weer op het hoogste niveau. Na het stoppen van Vacansoleil-DCM vonden de twee Brabantse broers onderdak bij Trek Factory Racing. Tijdens de presentatie van de ploeg spraken zij met WielerFlits over de verandering van omgeving en de verwachtingen van komend seizoen.

Waar oud-ploeggenoten moeite hadden om een nieuwe werkgever te vinden, konden de twee terecht bij een van de meest prestigieuze teams in het peloton. “Deze ploeg is een bewuste keuze geweest”, legt Boy uit. “Trek past ook bij ons. Je gaat ook geen ploeg opzoeken waar al tien sprinters rijden. Wanneer je de kans krijgt om samen met Danny naar een WorldTour ploeg te gaan waar nog niet heel veel sprinters rijden, dan doe je dat. Dit is een ploeg waar we kansen zullen krijgen”, verwacht hij. De oudste van de twee merkt een verschil in benadering met zijn vorige werkgever. “We zitten nu bij een grotere ploeg. In de kleinere koersen zullen we echt voor de overwinning gaan. Vorig jaar probeerden we overal wat te doen. Nu zullen de wedstrijden meer uitgekozen worden.”

Bij Trek treffen de broers geroutineerde renners aan waar zij zich aan op kunnen trekken. “Dat geeft veel motivatie. Ik kan heel veel dingen van ze leren. Dingen waarvan ik dacht dat ik het al wist, maar waarvan het nog beter kan,” stelt Boy. “Danilo Hondo bijvoorbeeld. Hij heeft zo veel ervaring om de sprint aan te trekken.”

De oudste van de twee hoopt dit jaar opnieuw te kunnen starten in Parijs-Roubaix. “Ik heb hem vorig jaar ook gereden. Dat was als knecht van Flecha. Mijn doel was om uit te rijden. Met mijn tong op de tube kon ik de finish halen. Dit jaar hangt het er vanaf hoe het gaat, maar ook wat Fabian wil.” De invloed van de Zwitser is groot. “Hij is wel de ster van het voorjaar. Er wordt sowieso zijn kaart getrokken. Ik denk dat hij wel zal bepalen welke zeven jongens er mee gaan”, denkt Boy.

Zijn jongere broer Danny maakte vorig jaar op 19-jarige leeftijd zijn Tourdebuut. Een tweede deelname in 2014 zit er waarschijnlijk niet in. “Natuurlijk is dat jammer, maar je moet ook een beetje reëel zijn”, stelt hij. “Dit is een andere ploeg dan Vacansoleil. Hier kunnen ze de Tour winnen, of misschien wel twee keer podium. Ik heb er daarom begrip voor. Als het zo goed blijft gaan, rijd ik hem misschien nog wel een keer”, voorspelt hij.

Waarschijnlijk rijdt hij in 2014 helemaal geen grote ronde. “Nee, ik denk het niet. Maar je weet natuurlijk nooit hoe het gaat.” De sprinter mag zich laten zien in de kleinere rittenkoersen. “Daar wordt echt mijn kaart getrokken. Wedstrijden als Samyn, West-Vlaanderen en Méditerranée. Geen World Tour-koersen, al zal ik misschien de Eneco Tour nog rijden.” Druk voelt hij vooralsnog niet. “We zullen het wel zien. Vorig jaar was ik al jong, maar nu ben ik dat nog steeds.”

De twee merken dat Trek bepaalde dingen anders aanpakt. “De training is anders. Ze kijken echt naar je gevoel. Vorig jaar was je een machine, maar nu wordt je echt als mens behandeld. Het is zorgvuldiger. Ook met rust erin. Vanaf juli hebben we ongeveer zes weken geen wedstrijden. Dit om moraal op te doen en te kunnen trainen voor een goed najaar,” geeft Danny aan.

De broers maken gezamenlijk hun debuut in de Tour Down Under, maar rijden niet het hele jaar dezelfde wedstrijden. “Het liefst rijden wij samen, maar ik ben al een paar jaar ouder dan Danny,” legt Boy uit. “Ze vonden het goed als ik een paar keer een etappekoers kan rijden. Het is nog niet zeker of ik Parijs-Nice zal rijden en misschien rij ik de Giro. Daar kan ik zien hoe Hondo de sprints aan zal trekken voor Nizzolo. Maar ik denk dat we de rest van het seizoen samen rijden. Samen zijn we sterker.” Boy heeft er geen problemen in mee dienst van zijn jongere broer te rijden. “Wanneer Danny mee kan doen voor de overwinning, dan doe ik graag de lead-out. Een overwinning voor hem, is voor mij ook een overwinning.”

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair