INEOS Grenadiers wint ploegentijdrit Tour of Britain, Ethan Hayter aan de leiding

dinsdag 7 september 2021 om 15:52
INEOS Grenadiers wint ploegentijdrit Tour of Britain, Ethan Hayter aan de leiding

foto: Cor Vos

De ploegentijdrit op de derde dag van de Tour of Britain is gewonnen door INEOS Grenadiers en dat levert Ethan Hayter de leiderstrui op in zijn thuisronde. De Britse formatie was over het ruim 18 kilometer lange parcours rond Carmarthenshire sneller dan Deceuninck-Quick-Step en Jumbo-Visma. Die drie teams eindigden wel binnen twintig seconden van elkaar, waardoor het in de top van het klassement spannend blijft.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De ploegentijdrit is een uitstervend ras. De laatste keer dat dit onderdeel op het programma stond in de UCI WorldTour of de UCI ProSeries was eind 2019 in de Vuelta a España, toen Astana de snelste was.

De eerste richttijd kwam van het continentale Ribble Weldtite, dat na ruim 18 kilometer een tijd van 21.31 minuut op de borden zette. Het vijftal van Jumbo-Visma, dat zonder de uitgevallen Chris Harper van start ging en Gijs Leemreize onderweg zag afhaken, was aan het tussenpunt sneller dan de Britse ploeg. Die voorsprong werd in het lastige tweede deel verder uitgediept. Een probleem bij Pascal Eenkhoorn in de laatste kilometer zorgde ervoor dat Jumbo-Visma nog wat dure tellen verloor, maar toch was de ploeg 49 seconden sneller dan Ribble.

Van Aert en Martin nemen Jumbo-Visma op sleeptouw – foto: Cor Vos

Kleine verschillen in de top
Deceuninck-Quick-Step was de volgende ploeg om in de gaten te houden. De Belgische formatie was halverwege zeven seconden sneller dan Jumbo-Visma. In het tweede gedeelte gaf de Belgische ploeg – die finishte met Julian Alaphilippe, Mark Cavendish, Yves Lampaert en Mikkel Honoré – wel wat toe, maar aan de streep had The Wolfpack genoeg over om Jumbo-Visma drie seconden voor te blijven. De problemen van Eenkhoorn kwamen Jumbo-Visma dus duur te staan, al bleven de verschillen beperkt.

INEOS Grenadiers was de laatste grote WorldTour-ploeg aan het vertrek. De thuisploeg klokte aan het tussenpunt dezelfde tussentijd als Deceuninck-Quick-Step. Het zestal van INEOS, met onder meer Ethan Hayter, Richie Porte en Rohan Dennis, kon daarna nog versnellen en dook liefst zeventien seconden onder de tijd van Deceuninck-Quick-Step. Het verschil met Jumbo-Visma was twintig seconden.

Hayter de nieuwe leider
Door de nieuwe toptijd deed Hayter een gooi naar de nieuwe leiderstrui. Alleen het Rally van klassementsleider Robin Carpenter kon dat nog voorkomen, maar het Amerikaanse team was bij het tussenpunt al bijna een minuut langzamer van INEOS Grenadiers. In de slotfase kon Rally dat verschil niet meer goedmaken, waardoor Hayter, onlangs nog winnaar van de Ronde van Noorwegen, zich na afloop mocht melden voor de donkerblauwe leiderstrui.

In het nieuwe klassement leidt Hayter met zes seconden voorsprong op zijn ploegmaat Rohan Dennis. Wout van Aert is nu derde op 16 seconden en Julian Alaphilippe staat vierde op 23 seconden. Dat is ook de achterstand van Mikkel Honoré nu; hij vervolledigt de top-5.

Dit artikel delen:

18 Reacties

madeinstars 7 september 2021 om 16:01

Toch wel een knappe prestatie van Jumbo. Zonder die lekke band voor Eenkhoorn hadden ze dichtbij de overwinning geweest met een mannetje minder.

0
Murcia 7 september 2021 om 16:01

Een eindstand die je zou verwachten met de aanwezige ploegen in GB. INEOS de snelste en op gepaste afstand DQS en TJV. De pech bij Eenkhoorn en natuurlijk de val eerder in de ronde van Harper kostten de ploeg hier dure seconden en op zijn minst één plek denk ik.
Voor het AK is veel nog speelbaar maar ik denk echt niet dat Wout hier alles op alles gaat zetten. Die zijn doelen zijn over twee en drie weken.

0
Michiel 7 september 2021 om 16:15

Klopt maar met deze beperkingen sterk gereden

0
bartp25 7 september 2021 om 16:16

Denk niet dat WvA zich druk maakt op de tour of britain, maar een kans om te winnen laat hij zelden lopen. De komende etappes zijn ook niet dusdanig zwaar dat hij zich de vernieling in gaat rijden lijkt me.

0
DuMoullemAert 7 september 2021 om 16:01

Ook zonder malheur bij Eenkhoorn denk ik dat Team Ineos de ploegentijdrit had gewonnen.
Wordt nog spannend wie deze ronde gaat winnen.

0
Maillot à Pois 7 september 2021 om 16:09

Wellicht, maar dat mag ook wel met die teamopstelling.
Ik had niet verwacht dat Jumbo zo dicht bij ging kunnen blijven.

0
Solkanar 7 september 2021 om 16:21

Goed gereden van Jumbo! De pech van Eenkhoorn kost hen minstens een seconde of 5! En zijn met een man minder gestart wat toch ook een slok op een borrel scheelt. Ze hadden misschien niet gewonnen, maar het verschil zou klein geweest zijn. Van Aert heeft zeker nog kansen voor het klassement (als hij dat wil)

0
hartstikkebedankt 7 september 2021 om 16:14

Kwiatkowski moet wel heel slecht zijn als hij hier moet lossen en >1,5 minuut toegeeft. Was één van de favorieten voor het rondje zou ik toch zeggen.

0
de nieuweMerckx 7 september 2021 om 16:21

Al jaren lang pijnlijk om zien. Was zo een groot talent…

0
dit is mijn achterwiel 7 september 2021 om 16:42

Wat frisse wind en andere invalshoek zou hem wellicht goed doen.

0
tvm 7 september 2021 om 17:35

@hartstikkebedankt en denieuwemerckx:

Hebben jullie gekeken? Je kon zien dat zowel Kwiat als Doull alles hadden gegeven tot halverwege de klim zodat de andere renners het af konden maken. Met succes: DQS heeft toch wel een tik op de neus gekregen.

Deze Kwiat rijdt als luxeknecht een zeer mooi palmares bijeen, en is daarbij één van de best verdienende renners van het hele profpeloton (sowieso top 10).

Hij werd overigens afgelopen ronde van Polen nog keurig 3e en won vorig jaar nog een rit in de Tour.

0
wilbertdh 7 september 2021 om 16:21

Opvallend dat geen enkele ploeg meer dan twee renners in de top houdt – ofwel in eerdere etappes op achterstand ofwel vandaag gelost

0
thorsen 7 september 2021 om 16:31

Viel me gister ook al op. Ik denk dat een aantal renners van deze ploegen zich bewust hebben gespaard voor deze ploegentijdrit om zo hun kopmannen beter te ondersteunen voor het klassement.

0
Alexander Vandegroenevallei 7 september 2021 om 16:30

Jumbo reed van bij de start slechts met 4 rond (!). De conclusie kan enkel maar zijn dat Van Aert (en Martin) zeer sterk was.

0
Jean Dumas 7 september 2021 om 17:28

Eenkhoorn was redelijk snel terug, maar 20 sec verlies is een goede inschatting. Had 1 sec minder kunnen zijn als drie voluit waren gegaan op de finish.

0
josi 7 september 2021 om 19:11

Ik heb de beelden eens teruggekeken en hier en daar stopgezet. TJV verliest 7 seconden in de laatste kilometer, eigenlijk een stuk minder dan m’n gevoel me vertelde.

0
xistnc 7 september 2021 om 19:49

Ja, de schatting van Traksel vond ik erg ruim. Zo’n 5-10s is aannemelijk. Als Eenkhoorn had kunnen blijven rijden, hadden ze ook iets in moeten houden vanwege Bennett.

0
Pietspeed 7 september 2021 om 20:49

Van Aert en der Toni hebben er een enorme lap op gegeven….

0

Headlines

Populair

Materiaalzone