INEOS Grenadiers reed op kop voor Carapaz: “We moesten iets proberen”
foto: Cor Vos
donderdag 8 juli 2021 om 09:03

INEOS Grenadiers reed op kop voor Carapaz: “We moesten iets proberen”

INEOS Grenadiers nam in de bergetappe over de Mont Ventoux het initiatief in dienst van kopman Richard Carapaz. De klimmer uit Ecuador kon het verschil weliswaar niet maken, hij klom wel naar de vierde plaats in het klassement. “We moesten iets proberen”, reageert ploegleider Gabriel Rasch na afloop.

“We hadden voor de etappe een plan, want we wilden wat druk zetten op de concurrentie en we hoopten ook om nog voor de ritzege te gaan”, aldus Rasch. “Het was heel lastig om Wout van Aert nog te grijpen, maar uiteindelijk zijn we er wel in geslaagd om wat klassementsrenners te lossen.”

Carapaz passeerde Ben O’Connor op de ranglijst en is nu vierde op 5.33 minuut van gele trui Tadej Pogačar. “De ploeg was geweldig en Carapaz zat er goed bij aan het einde. Het gaat erom dat hij stabiel en op een hoog niveau blijft koersen. We moeten ons focussen op onze eigen wedstrijd en het stap voor stap bekijken”, sluit de ploegleider af.

RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
8 juli 2021 09:17
Prima tactiek om best of the rest te worden, als je kijkt naar hun renners en mogelijkheden. Om podium veilig te stellen moeten er nog een paar mannen kraken. Met solo aanvallen heeft hij het al geprobeerd, zijn ploeggenoten staan te ver om mee te spelen, dus dit lijkt een valide optie.

Het speelt Pog natuurlijk wel in de kaart, maar de 1ste plaats leek gisteren bij aanvang etappe (en nu nog steeds grotendeels) wel uit zicht.
    8 juli 2021 09:55
    Ik vraag me af of het Pogacar in de kaart speelt. Doen ze het niet dan is het een rustig dagje, met UAE die niet hoeven op kop, tot de laatste keer Ventoux. Ik heb de indruk dat dat Pogacar nog beter in de kaart speelt en dat zo´n dag met constant druk op de ketel hem minder afgaat. Nog steeds beter dan Carapaz, maar de verhoudingen waren al iets meer richting die laatste. In zekere zin hebben we dat vorig jaar ook gezien, waar Jumbo in de laatste week regelmatig deze ´Ineos-koerswijze´ gebruikte, door met hoog tempo de hele rit te controleren, en Pogacar ook tot twee maal toe Roglic moest laten gaan.
8 juli 2021 09:24
Zoals ik gisteren naar INEOS keek reden die niet om de rest onder druk te zetten. Het was een tempo om te controleren, zeker toen Thomas kilometers lang op kop reed. Ik snap er nog steeds niks van.
    8 juli 2021 09:41
    7 minuten voor jou heeft toiletduck nochtans al het antwoord gegeven.
    8 juli 2021 09:48
    @rozencrantz, nee zeker niet, want mijn stelling is dat INEOS niet reed om anderen te kraken, maar meer om te consolideren. En dat....snap ik echt niet. Lijkt wel dat ze weer terugvielen op oude gewoontes, omdat ze niet wisten wat ze anders moesten doen.
    8 juli 2021 10:01
    @Tomasz Er zijn gisteren heel veel renners uit de top 10 gekraakt door Ineos. Van de top 10 waren aan de finish maar 4 in dezelfde tijd. De rest was gekraakt door Ineos
8 juli 2021 09:35
Ouderwets gevalletje PORTEmonneetje trekken !
8 juli 2021 09:37
Waarom PORTE of THOMAS de aanval niet laten kiezen voor eventuele etappewinst!
    8 juli 2021 09:47
    Omdat Thomas in het begin van de race niet goed was en ook Porte nog niet op niveau is. Ineos gaat voor het podium en om dat te realiseren moeten een aantal renners kraken. Dit is vandaag prima gelukt. Oftewel muv het uitvallen van Rowe een prima dag voor Ineos.
    8 juli 2021 11:27
    Ineos koestert liever de mogelijke podiumplaats van Carapaz dan (een kans op) etappewinst.
8 juli 2021 09:37
??
8 juli 2021 09:41
Ik snap gewoon niet dat ze iemand meesturen. Als ik Kwiat en Porte gisteren zag rijden dan hadden die vooraan toch wel mee moeten kunnen doen voor een etappewinst of podium?
    8 juli 2021 09:50
    Eens! Ik heb ze ook niet heel actief bezig gezien.

    Waarschijnlijk was de verwachting, gezien de eerdere verhoudingen, dat Carapaz als best of the rest grote kans had om met Pogacar vooruit te raken en dan had dat een eenvoudig dealtje geweest (wij hebben de hele dag gereden en dat zullen we vaker doen, maar alleen als ik nu mag winnen). Ik vind het met die verwachting op zich ook wel te rechtvaardigen dat ze inzetten op Carapaz.
    8 juli 2021 09:54
    @Morgenstern, klinkt logisch, maar waarom dan het gat niet kleiner houden? Op het tussenstuk tussen de twee keer Ventoux werd het gat niet direct kleiner en ook niet op de klim zelf.
    8 juli 2021 09:58
    Ik denk dat dat een kwestie was van niet beter kunnen en een sterke kopgroep. Bernard reed zich leeg en was niet minder dan de Ineos renners die in de vallei op kop reden, waarna Castro en Van Baarle niet beter klommen dan Van Aert. Kwiatkowski reed er wel een minuut vanaf daarna.
8 juli 2021 09:42
In dienst voor Carapaz voor een eventueel klassement? Dat Ecuadoraantje ging voor winst in de TOUR,niets meer en niets minder !
8 juli 2021 10:13
Kansloze ploeg kansloze actie
8 juli 2021 10:24
De vraag is niet zozeer of de tactiek achteraf gezien juist was. Achteraf is het makkelijk oordelen. De vraag is of de keuze logisch was op het moment dat deze gemaakt werd.
En ik denk van wel. Ze wilden door druk te zetten Pogacar (eerder) isoleren, en dat is gelukt. Op dat moment komt er ruimte voor Carapaz voor een aanval, hetgeen hij ook gedaan heeft. Dat was niet succesvol, maar dat kun je vooraf niet weten.
En als ik hen was, zou ik het opnieuw proberen. Wellicht is er sprake van een neerwaartse spiraal bij Pogacar, en komt er ruimte in de derde week.
8 juli 2021 10:43
Carapaz kon gisteren al niet meer aanvallen, ik vond de tactiek gisteren een beetje Back to the Future maar dan voor plekje twee. De meest pijnlijke constatering was dat alleen Kwiat met zijn zelfmoord beurt echt happen uit de voorsprong van Wout nam. G. Dylan, Castro, Porte en Hart deden bijna niks van de voorsprong af.

Verder kraakte Poga alleen door Jonas die prompt ook Carapaz loste. Plek 2 kan alleen veroverd worden als Richard een paar procent beter wordt want in de tijdrit gaat hij inleveren op de mensen om hem heen. Brailsford beloofde verder aanvallend koersen maar net als in de eerdere wedstrijden met Pog en Rog lijkt dat alleen op Carapaz te slaan. Waarom gisteren niet een mannetje meesturen in de vlucht?
8 juli 2021 11:32
Pretenders
8 juli 2021 11:42
Was toch vrij duidelijk van INEOS: O'Connor kraken omdat plek 2 alleen zo binnen bereikt komt. En wie weet nog wat collateral damage zoals Kelderman en Lutsenko die wat tijd prijsgeven. Carapaz is na Pogacar één van de sterksten.
En nu ze gezien heb dat Pogi ook niet helemaal van staal is, gaan ze dit volgende bergetappe weer doen.
8 juli 2021 11:45
Brailsford praat ook maar naar wat een goed gevoel op dat moment geeft. Veel goede moed, maar als je iets hebt dan toch liever dat behouden. Ze hebben de handdoek allang gegooid. Wat een wanhoopsdaad was dat gisteren. Zoals ik zei zal het voor Carapaz moeilijk zijn geweest Kwiatko in de ogen te kijken gisteravond. Ik denk dat Carapaz zich ook nog wel weer een keer achter de oren krabt of hij wel in het juiste team zit. Ben bang dat als ze deze tactiek volhouden ze uiteindelijk alleen bereiken dat ze zichzelf uitschakelen.
    8 juli 2021 12:27
    Ze kunnen nou eenmaal niet anders dan het vaste recept volgen. Dat zit blijkbaar ingebakken. Past totaal niet bij een renner als Carapaz. Mocht Contador bij Ineos werken, dan had hij er korte metten mee gemaakt.
8 juli 2021 11:58
Ineos maakt wellicht meer kans op het vlakke de concurrentie pijn te doen. Laat ze maar lekker blijven proberen, deze ploeg mag zich niet wegsteken.
8 juli 2021 12:06
Zoals altijd bevindt de crux bij Ineos in de etappewedstrijden in de staart.
De laatste dagen hebben zij hun plan weer op de klassementkaart weer uitgeschreven.
Parijs is nog ver !

Reacties zijn gesloten.