Indrukwekkende aanval bezorgt Marianne Vos zege in Wereldbeker Hoogerheide

Indrukwekkende aanval bezorgt Marianne Vos zege in Wereldbeker Hoogerheide

foto: Cor Vos

zondag 23 januari 2022 om 14:32

De winst in de Wereldbeker Hoogerheide voor vrouwen is gegaan naar Marianne Vos. De Nederlandse kampioene van Jumbo-Visma plaatste de beslissende aanval in de slotronde, waarmee ze Wereldbeker-winnares Lucinda Brand (tweede) en Puck Pieterse (derde) definitief achterliet. Een week voor het WK in Fayetteville laat Vos dus haar topvorm blijken in eigen land.

Inge van der Heijden en Nederlands kampioene Marianne Vos hadden de beste start, maar het complete peloton zat in hun wiel. Wereldkampioene Lucinda Brand en de jarige Denise Betsema kenden een mindere start, maar zaten wel mee in de eerste kopgroep. Ook Blanka Kata Vas, Shirin van Anrooij, Fem van Empel, Puck Pieterse en Silvia Persico waren erbij.

Nederlandse kopgroep krijgt Vas mee
Vas zette de Nederlandse enclave onder druk, maar de grote kopgroep bleef intact. In de derde ronde (van de zeven) koos Pieterse de aanval. Een versnelling die Brand, Vos en Van Empel met moeite konden volgen. Een ronde later probeerde de leidster in de Wereldbeker U23 het opnieuw, maar het viertal bleef bij elkaar. Sterker nog, Vas sloot aan.

foto: Cor Vos

In de vijfde ronde trapte de Hongaarse het gaspedaal in, maar ze kon niet wegrijden. Andermaal was het Pieterse die daarna demarreerde, maar ook de Alpecin-Fenix-renster kwam niet weg. De vijf koplopers gingen daardoor samen de voorlaatste ronde in. Brand en Vos reden op een oplopende strook, op de macht, weg van de rest. Alleen Pieterse was, mede door een sprong over de balkjes, in staat om terug aan te sluiten. Van Empel en Vas leken af te haken.

Splijtende demarrage van Vos
Bij het ingaan van de slotronde hadden Vos, Brand en Pieterse zeven seconden voorsprong op Van Empel en dertien op Vas. Daarachter reed Van Anrooij constant op de zesde plaats, maar ze sloot nooit aan bij de voorsten. Daar was het Pieterse die het initiatief nam en de wereldkampioene op achterstand reed, maar Brand herpakte zich. Een splijtende demarrage van Vos op een kort heuveltje was echter indrukwekkend. Binnen no time sloeg ze een gat van acht seconden.

Brand en Pieterse hadden totaal geen antwoord en zagen Vos verdwijnen aan de horizon. De winst in Hoogerheide ging naar de kopvrouw van Jumbo-Visma, die alle tijd had om te vieren. Brand won daarachter de sprint-à-deux van Pieterse om de tweede plaats.

Wereldbeker veldrijden Hoogerheide 2022
Uitslag vrouwen

1. flag-nl Marianne Vos
2. flag-nl Lucinda Brand
3. flag-nl Puck Pieterse
4. flag-nl Fem van Empel
5. flag-hu Blanka Kata Vas
6. flag-nl Shirin van Anrooij
7. flag-it Silvia Persico
8. flag-nl Denise Betsema
9. flag-it Eva Lechner
10. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado

Dit artikel delen:

11 Reacties

Murcia 23 januari 2022 om 14:35

Vos subliem!! Ze slaagt er nu in om al onder de huid bij Brand te komen en is natuurlijk in dit seizoen veel frisser en opeens kandidaat nummer 1 in de VS. Pieterse vandaag ook uitmuntend en een degelijke Vas die lang mee ging maar net de pure power mist om Brand en Vos te volgen.

0
Oblomov 23 januari 2022 om 20:17

De weersvoorspelling oogt ook gunstig voor Vos: zonnig en droog.

0
Cyclejo Schwanen 23 januari 2022 om 14:38

Vos subliem en een dikke pluim voor Pieterse. Spannende koers met een hele mooie top 5.

0
Wheely 23 januari 2022 om 14:41

Nooit zal ze zich wegstoppen, heerlijk.

0
Franco Ballerini 23 januari 2022 om 15:13

Christoph zag het roodhooftschuddend aan.

0
WoutMathieu 23 januari 2022 om 16:46

Puck technisch heel top, ook erg aanvallend. Taktisch nog winst te behalen: kijk maar eens hoe vaak Marianne op kop reed voordat ze wegreed. Vrijwel niet, behalve 2 of 3x een jump om een gaatje dicht te poefen.

0
Franco Ballerini 23 januari 2022 om 17:37

Puck technisch top, aanvallend. Volgens Wuyts valt haar toekomstige bruidegom te benijden en wordt hij de gelukkigste man ter wereld… Waar dacht hij aan? Aan het zoetsappige liedje “Meisjes met rode haren”?

0
Lalsacien 23 januari 2022 om 20:41

Arne Jansen!

0
Franco Ballerini 23 januari 2022 om 14:56

Heerlijke koers gezien met een sluwe (maar uiteindelijk ook superieure) Vos. En natuurlijk zeer genoten van Puck! Ik verwacht volgende week identieke podia, d.w.z. Puck één, Fem twee en Shirin drie bij de beloftes, en Vos één, Brand twee en Vas drie bij de elite.

0
Dikke Man 23 januari 2022 om 14:59

Fem op 1, Puck op 2, voor de rest ga ik met je mee.

0
Franco Ballerini 23 januari 2022 om 15:18

Dat viel te verwachten. Het belooft een mooi WK te worden.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone