Ilan Van Wilder neemt snipperdag in tijdrit: “Belangrijk voor Remco”

zondag 28 augustus 2022 om 18:35
Ilan Van Wilder neemt snipperdag in tijdrit: “Belangrijk voor Remco”

foto: Cor Vos

Ilan Van Wilder zag Remco Evenepoel, zijn kopman bij Quick-Step Alpha Vinyl, in de negende rit van de Vuelta a España opnieuw tijd pakken op zijn concurrenten. Een makkelijke rit was het niet, want de Belgische ploeg werd in de beginfase van meerdere kanten aangevallen.

<!-- Castelli -->

“De start was weer heel moeilijk voor ons”, vertelde Van Wilder aan WielerFlits. “Iedereen wilde ons aanvallen en we werden een tijd lang onder druk gezet. We hebben dat goed aangepakt en hielden de rest van de dag onder controle. We hielden de kopgroep op vier, vijf minuten en zetten dan Remco perfect af bij de eerste drie aan de voet van de slotklim. Daarna was het meteen de klassementsrenners onder elkaar, dus dan is het aan de kopman zelf. Blijkbaar had hij goede benen. Of hij beter wordt? Dat kan goed zijn, of de rest wordt slechter.”

Bij de start van de negende rit voelde de 22-jarige renner, bezig aan zijn tweede Grote Ronde nadat hij in 2020 de Vuelta ook al deed, nog de inspanningen van de dag ervoor. “Gisteren heb ik in de start veel energie verbruikt en in de finale ook, dus ik was een beetje minder in de start vandaag. Andere jongens hebben extra werk moeten doen. Uiteindelijk heeft iedereen elkaar een beetje afgelost en is het nog goed gekomen. Het was zeker een moeilijke dag. We zijn blij dat we hier goed doorheen zijn gekomen.”

Tijdrit
Verwacht Van Wilder dinsdag niet hoog in de uitslag van de tijdrit tussen Elche en Alicante; de medaillewinnaar van het EK tijdrijden voor junioren 2018 (zilver) en het U23-EK tijdrijden (brons) van 2020 gaat zich sparen. “In samenspraak met de ploeg. De ploeg heeft er niets aan als ik tiende of vijftiende word en mezelf helemaal over de kop rijd. Ik ben best wel belangrijk voor Remco en daarom beslis ik om een snipperdag te nemen. Er komen nog tijdritten genoeg voor mij dit jaar of volgend jaar.”

Dit artikel delen:

19 Reacties

bswinkelss 28 augustus 2022 om 18:42

Kijk, quickstep begint het al te leren. Zo win je een grote ronde

4
Brabander 28 augustus 2022 om 20:39

Mwa. Door als een toerist de tijdrit te rijden?
Voor sommigen is het juist motiverend om zich eens lekker uit elkander te trekken

0
Cochise 29 augustus 2022 om 00:14

Ze rijden er echt wel niet vol achter. Ze geven ze 5 minuten, dat is al voldoende voor een kopgroep om te beseffen dat ze het mogen uitvechten op de slotklim waardoor het tempo naar beneden kan. In de aanloop naar de slotklim versnellen ze wel (het pak wat uitdunnen, paar knechten overboord gooien, zorgen dat Remco vooraan blijft terwijl de rest ergens in het lint toch al een jasje moet uitdoen achter een breuk of valpartij zoals vandaag) en zie je dat ze het daarmee terugbrengen naar 3-4 minuten tegen de voet van de klim.

3
11 na 11 29 augustus 2022 om 01:29

Ze houden de kopgroep ook binnen een aanvaardbare marge, zodat gasten als Vine bvb niet plots terug gevaarlijk worden in het klassement. Daarmee misloopt Evenepoel wel al wat bonificatieseconden, maar dat zorgt er ook voor dat het team niet elke dag enorm diep moet gaan, hetgeen hem op lange termijn misschien beter uitkomt. Je team opsouperen in week 1 in ruil voor 30 boni seconden (terwijl je naaste belagers ook wat boni seconden kunnen sprokkelen, dus je loopt er geen 30 uit) om dan in week 3 een uitgebluste ploeg ter ondersteuning te hebben, wanneer de tegenstand samenspant en probeert een coup te plegen… dan ben je snel die 30 seconden en meer kwijt.

0
Baroudeur Baroudeur 28 augustus 2022 om 21:34

Chapeau hoe Quick Step het aanpakt in deze Vuelta. Ze zijn totaal onervaren in dit werk, maar ik vind wel dat ze het heel economisch en verstandig aanpakken. Benieuwd of ze het zo kunnen blijven bolwerken. De 2 Antwerpse wonderboys zullen het ook graag zien gebeuren dat Alaphillipe elke dag de naden uit zijn broek rijdt. Als die dat nog 2 weken moet blijven doen, is de kans groot dat hij helemaal opgebrand gaat zijn in Australië.

2
Jacco van Stierop 28 augustus 2022 om 21:55

Ik denk juist dat Alaphilippe dit soort intervalinspanningen nodig heeft om weer in goede doen te komen. Scheppen gaat van au.

0
Brabander 28 augustus 2022 om 21:55

Ik heb Alaphilippe het ganse jaar nog weinig bijzonders zien doen

0
Marlin 28 augustus 2022 om 23:57

Op die manier is Ala de voorbije twee jaar tweemaal wereldkampioen geworden. De weken (maand) voor het WK hard werken, aanvallen, te kort schieten, parkeren, opnieuw aanvallen….. Dit jaar ziet het er iets anders uit, omdat hij in dienst moet rijden. Maar de semi-intervalinspanningen (kopbeurt bergop, laten uitzakken, opnieuw naar kop tot het licht uitgaat) zijn vergelijkbaar met hetgeen hij de voorbije twee jaar gedaan heeft. Schrijf maar op. Ala zal er weer staan op het WK.

2
James Highsand 28 augustus 2022 om 22:21

Evenepoel vind ik erg sterk rijden, maar zijn ploeg is verder toch wat magertjes, vooral in de bergen. Als hij straks in het hooggebergte een mindere dag zou kennen, dan is er niemand die hem op sleeptouw kan nemen. Zijn ploeg is ook niet in staat een sterke kopgroep terug te halen. Als renners als Masnada, Gavagna en Van Wilder op kop gaan rijden, zie je de voorsprong van een kopgroep alleen maar oplopen. Daarom is het ook zo jammer dat Arensman zich terug liet zakken. Als hij voorin was gebleven, was de voorsprong van de kopgroep bij het begin van de laatste klim niet kleiner geweest.

0
Baroudeur Baroudeur 28 augustus 2022 om 22:49

Willen ze de kopgroep wel bijhalen? Dat is de vraag. Dat bedoel ik net met het economische aspect.

0
De dorpspastoor 28 augustus 2022 om 23:05

Ik hink ook op 2 gedachten.
Ofwel je geeft de kopgroep 10 minuten. Dan gaat de kopgroep ook langzamer rijden en hoef je zelf ook niet zo hard erachter. En spaar je je ploeg voor de momenten dat het echt moet.
Ofwel je houdt ze binnen schot en probeert de etappe te winnen.

Nu blijf je er op 3-4 minuten vol achteraan rijden met je ploeg, de kopgroep gaat ook vol rijden, en je komt alsnog net te laat op de slotklim. Terwijl je ploeg een flinke jas heeft uitgedaan, voor een 4e plaats in de rituitslag.

-2
Romāns Vainšteins 29 augustus 2022 om 09:02

Wij kunnen simpelweg niet haarfijn inschatten hoe ‘vol’ de vluchters vs jagers rijden. Een goed idee heb je wel maar zekerheid geenszins. Ik denk bijvoorbeeld dat QS de achtervolging op basis van reserve heeft gedaan waar anderen menen dat ze nu als losse onderdeeltjes aan de zuurstoffles hangen. Maar zeker weten?

1
John Bidon 28 augustus 2022 om 19:22

Valt erg tegen. Grote mond bij DSM maar komt er niet uit.

Zoals vandaag gaf Alaphilippe af en kwam Van Wilder op kop, camera schakelt naar kopgroep, 10 seconden later terug naar Groep Evenepoel en Van Wilder was nergens meer te zien.

-4
Mwielerfan 28 augustus 2022 om 19:29

Hij gaf vooral aan dat het niet werkte voor hem en dat hij de begeleiding star vond. Eerlijk gezegd hebben we daar talloze vertrekkers van bij die ploeg die hetzelfde zeggen

3
Deel Koeper 28 augustus 2022 om 19:40

Begon het seizoen met een knie-operatie, heeft daarna zijn kaak gebroken, had een spierblessure met bijhorende gekneusde ribben, ging ook in Catalonië nog eens onderuit, kreeg ondertussen Corona en als toetje werd hij nog eens getrakteerd op een buikgriep.

Dan heb je wel wat excuses waarom het er nog niet uit kwam de voorbije maanden. Qua pech mag dat wel worden omschreven als “bovengemiddeld”.

3
Romāns Vainšteins 28 augustus 2022 om 20:21

Ik vind hem juist opvallend gemotiveerd en gedreven nog naast dat hij er gewoon net lang aanhangen blijft. Die eindklim vandaag was zo’n muur dat het geen nut meer had om na Flips push nog van Wilder een stukje forcing te laten doen. Wagonnetje overslaan doet elk team bergop wel eens.

2
Panache 28 augustus 2022 om 20:44

Sepp Kuss en Wout Poels staan er ook om bekend wisselvallig te zijn. Je beoordeelt ze uiteindelijk op die ene keer dat ze hard nodig zijn en het verschil maken (zoals Van Aert en McNulty dat op het juiste moment deden afgelopen Tour). M.i. zou het niet fair zijn om Van Wilder af te rekenen op het (mogelijk) niet paraat zijn als het er straks om spant, ook voor hem is het immers zijn eerste grote ronde, een ontdekkingstocht. Meer dan voor de volle 100% je best doen mag je niet verwachten.

6
Cochise 28 augustus 2022 om 20:55

Je zag op dat beeld ook dat Ayuso het favorietengroepje aan het mennen was. Dus logisch gezien heeft Van Wilder overgenomen van Alaphilippe en viel Ayuso niet veel later aan. Kan je Van Wilder niet verwijten dat hij die niet meer kon counteren als enkel Mas, Roglic en Evenepoel zelf meekonden.
Prima instelling en voor z’n carrière lijkt het mij ook meer dan aangewezen om zich in de kijker te rijden als laatste man voor Remco dan en niet om zich te proberen onderscheiden in de tijdrit.

5
11 na 11 29 augustus 2022 om 01:20

Jij bent duidelijk een kenner, John Bidon. Van Wilder heeft dit jaar amper kunnen koersen, door pech (valpartijen in Catalunya, Luik en Zwitserland, covid, buikgriep…) kwam dan uiteindelijk met enorm weinig koersdagen aan in Burgos, en wordt daar wel lekker 5de. Voor Hindley, Buitrago, Kelderman, Carthy…
Is in deze Vuelta al belangrijk geweest voor Evenepoel, en zal dat nog zijn de komende twee weken.

1

Net binnen

Populair

Materiaalzone