Ide Schelling slaat dubbelslag in eerste bergrit Giro Valle d’Aosta

woensdag 17 juli 2019 om 16:58
Ide Schelling slaat dubbelslag in eerste bergrit Giro Valle d’Aosta

foto: Giro Valle d'Aosta 2019

Ide Schelling heeft uitstekende zaken gedaan in de Italiaanse beloftekoers Giro Valle d’Aosta. In de bergetappe naar Saint-Gervais Mont-Blanc kwam de Nederlander als eerste over de finish en nam hij tevens de leiderstrui over van Jacob Hindsgaul.

Gisteravond begon de 56e editie van de Alpenkoers met een proloog in Aosta. Daarin bleef Jacob Hindsgaul Daan Hoole nipt voor en dus mocht de Deen in de gele leiderstrui starten in de eerste rit-in-lijn. Daarin kreeg het peloton meteen een stevige bergetappe voor de wielen geschoven met start in Sainte-Foy-Tarentaise en finish in skioord Saint-Gervais Mont-Blanc. Onderweg lagen drie beklimmingen op de route, te weten de Cormet de Roselend, de Col des Saisies en Le Bettex.

Elf renners reden in de beginfase van de wedstrijd weg uit het peloton en zijn begonnen met een voorsprong van drie minuten op het peloton aan de eerste klim. Simone Piccolo ging op de top Simon Guglielmi en Celestin Leyman vooraf. Enkele renners gingen dan in de tegenaanval, onder wie Mauri Vansevenant, Ide Schelling en Cristian Scaroni. Even later sloten zij aan vooraan met de Col des Saisies voor de boeg.

Peloton rijdt verkeerd, koers geneutraliseerd
Op deze klim maakte Schelling een sterke indruk en kwam hij bovendrijven met Vansevenant en ook Maxime Chevalier. De Nederlander rondde dan als eerste de top. Met nog twintig kilometer en de klim naar Le Bettex voor de boeg bedroeg het verschil tussen de kopgroep en het peloton drieënhalve minuut. Op weg naar Mégève sloeg het pak echter een verkeerde weg in, waardoor de wedstrijd werd stilgelegd.

Toen de wedstrijd werd hervat, werd al snel duidelijk dat de ritwinnaar vooraan moest worden gezocht. Schelling kwam als eerste boven op de laatste klim, waarna alleen nog een afdaling volgde naar de finish. In de afzink ging de Nederlander dan in de aanval. Hij beleefde een superdag en kwam als eerste over de streep in Saint-Gervais Mont-Blanc. Ook nam hij de koppositie over in het algemeen klassement.

foto: Giro della Valle D’Aosta-Mont Blanc 2019

Dit artikel delen:

13 Reacties

Wielerfan1987 17 juli 2019 om 17:49

Eindelijk weer eens loon naar werken voor Ide!

maklukzat 17 juli 2019 om 18:35

Vanuit de ontsnapping. Flinke verschillen ook.

Matxin 17 juli 2019 om 19:39

Peloton is in het begin van de koers compleet de verkeerde kant op gestuurd en is daardoor ruim 10 min achter de kopgroep terecht gekomen. Daarna is de koers geneutraliseerd maar zijn de tijdverschillen niet teruggedraaid, waarna het peloton uit protest heeft laten lopen en op drie kwartier is binnen gekomen.

boenk 17 juli 2019 om 20:44

Drie kwartier? Eén kwartier ja.

Matxin 17 juli 2019 om 21:43

Nee, het peloton kwam binnen op drie kwartier. Ze zijn uiteindelijk allemaal op één kwartier gezet als soort van lachwekkend goedmakertje van de organisatie.

boenk 18 juli 2019 om 05:36

Peloton kwam één kwartier later aan de aankomst maar hebben dan nog een half uur voor de meet stilgestaan. Ze kregen de tijd waarop ze aan de meet kwamen (ook al zijn ze die pas later overgestoken).

Ik heb gelezen dat het protest was, omdat na de neutralisatie, de groepjes die voorop lagen op het peloton wel de tijd die ze voorop lagen bonus kregen bij het weer op gang fluiten van de wedstrijd (zoals het hoorde), maar de groepjes die al gelost waren door het (eerste) peloton, gewoon mee met dat peloton mochten verder fietsen en dus geen achterstand kregen aangesmeerd.

mwarensman 17 juli 2019 om 19:39

Goedzo Ide!

Kamikaze naar beneden en scoren!!!!

boenk 17 juli 2019 om 20:44

Zijn gewoon met 3 naar de streep gegaan hoor, hij won de spurt. Vansevenant spurtte niet eens mee.

mwarensman 17 juli 2019 om 22:20

@Boenk

Zeg ik dan dat hij alleen aankwam????

Ide rijd als een kamikaze naar beneden, met effect!

Concurrentie had het niet meer in de benen.

Pseudo Niem 17 juli 2019 om 23:13

Yup,
Met 2 strava KOM’s in de afdaling naar de finish.

boenk 18 juli 2019 om 05:41

@mwarensman, zeg ik dan dat hij niet als een kamikaze naar beneden reed????

:-)

Merzbow 17 juli 2019 om 21:22

Als er één ding zeker is, is het feit dat Mauri Vansevenant beter kan klimmen dan zijn vader Wim.

Vraag me nu wel af of ze die tijden zo gaan laten of niet? Anders kunnen we de winnaar nu al zoeken bij de eerste 9 vrees ik zo.

boenk 18 juli 2019 om 05:44

Bij de eerste 3 denk ik, tenzij ze de tijden nog aanpassen. Vansevenant en Schelling zijn sowieso al bij de betere klimmers in dit peloton (en er is een reden waarom ze de andere vluchters op achterstand hebben gereden). En de enige andere klimmers die eventueel beter zijn, volgen op 17 minuten. Dat zie ik ze niet meteen dichtrijden.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair