Hugo Hofstetter boekt eerste seizoenszege in natte Tro-Bro Léon

zondag 15 mei 2022 om 16:54
Hugo Hofstetter boekt eerste seizoenszege in natte Tro-Bro Léon

foto: Cor Vos (archief)

Hugo Hofstetter heeft de overwinning gegrepen in een kletsnatte Tro-Bro Léon. De sprinter van Arkéa-Samsic buitte het overtal van zijn ploeg uit na een ijzersterke finale. Hij klopte Luca Mozzato (B&B Hotels-KTM) in een sprint, ploeggenoot Connor Swift werd derde. Voor Hofstetter is het zijn eerste overwinning van 2022. Arnaud De Lie bezorgde Lotto Soudal in de achtergrond een belangrijke vierde plaats.

De kopgroep van de dag bestond uit Marc Sarreau (AG2R Citroën), Martin Urianstad (Uno-X), Morné Van Niekerk (St. Michel-Auber 93) en Charles-Étienne Chrétien (Premier Tech U23 Cycling Project). Zij kregen al snel meer dan zeven minuten voorsprong, maar wisten ook dat er in totaal 29 stroken – ook wel ribinou – wachtten met in totaal 33,3 kilometer over onverharde wegen.

Wat de koers extra lastig maakte was de regen in Bretagne. Niet alleen de renners hadden daar last van op de gladde passages over modder en gras, maar ook de volgwagens en motards. Het regende valpartijen en pechgevallen. Vooraan hielden Sarreau en Chrétien lang stand, maar Van Niekerk en Urianstad knokten zich terug.

Arkéa-Samsic dwingt overtal af
In het uitgedunde peloton, dat met een achterstand van ruim een minuut aan de laatste 50 kilometer begon, liet onder meer Niki Terpstra zich van voren zien. Pech zorgde er echter voor dat de Nederlander niet veel later op achterstand kwam. Arkéa-Samsic nam in die fase het heft in handen en zo kwam 40 kilometer voor de finish een einde aan de vlucht.

Het Franse ProTeam hield het tempo hoog en was de aanstichter van een elitegroep. Connor Swift, Laurent Pichon, Hugo Hofstetter, Florian Vermeersch en Luca Mozzato reden daaruit weg, maar de verschillen waren klein. De Belg viel daaruit weg door een lekke band, waardoor Arkéa-Samsic een groot overtal had in de kopgroep van vier.

Hofstetter rekent af met Mozzato
Pichon viel in volle finale weg door mechanische pech, waardoor Swift en Hofstetter overbleven met Mozzato. De Brit cijferde zich weg voor zijn sprintkopman, die Mozzato wist te verrassen in de laatste rechte lijn. Hofstetter ging als eerste de sprint aan en hield stand tot op de streep. Swift eindigde als derde.

Een halve minuut later sprintte Arnaud De Lie namens Lotto Soudal, in de eerste achtervolgende groep, naar de vierde plaats. Een uitslag die zijn ploeg 100 belangrijke UCI-punten oplevert in de strijd tegen degradatie uit de WorldTour. Maar Arkéa-Samsic mocht pas echt feesten, met vier man in de top-10.

Dit artikel delen:

16 Reacties

JensVdB 15 mei 2022 om 17:06

Jammer van die lekke band. Florian heeft al genoeg pech gehad

Polleke 15 mei 2022 om 17:41

Hoog tijd dat deze kolder verboden gaat worden… voor de liefhebbers van off-road is er al cyclo-cross, mountain-biken of gravel…

Baard 15 mei 2022 om 22:44

Ach, het zijn nog steeds wegen/weggetjes, dus is het nog wegwielrennen ;-)

Brabander 16 mei 2022 om 00:09

Verbieden nog wel. Dus omdat meneer Polleke dit niets vindt moeten we maar met zulke koersen stoppen :)

stormjager 16 mei 2022 om 08:11

Gelukkig heb jij er helemaal niks over te zeggen, saaineus.

Murcia 15 mei 2022 om 18:18

Hugo is de Ben Hermans van Arkea, die pakt werkelijk overal punten op de koersen net onder het hoogste platform. Slim gezien van de ploeg.

Grobbel 15 mei 2022 om 22:00

Sowieso boert Arkea extreem goed in deze koers. Maar liefst vier renners bij de eerste zeven, dat is een aardige sloot punten.

BaseRace 15 mei 2022 om 18:37

Polleke: deze race bestaat al sinds 84… was zijn tijd ver vooruit!

Polleke 15 mei 2022 om 18:45

Altijd al een marginaal gebeuren geweest, deze keer ook gewonnen door een marginaal (vingertje)… de off-road hype heeft de koers in de aandacht gebracht, tot 10 jaar geleden had niemand interesse in dit gedoe…

Brabander 16 mei 2022 om 00:10

Okay Polleke. Je hebt je punt gemaakt ;)

Jean Dumas 15 mei 2022 om 20:42

Als je deze mooie koers nu eens naar het najaar verplaatst. Rond Plouay of zo. Dan heb je een veel beter deelnemersveld.

Lalsacien 15 mei 2022 om 22:42

Hugo pakt eindelijk zijn eerste van dit jaar. Zat er vaak dichtbij! Kudo voor hem!

Baard 15 mei 2022 om 22:43

Mooi voor Hofstetter! Eindelijk een overwinning, nadat hij er al een aantal keer dichtbij was. Swift ook weer netjes top 3.

Cochise 16 mei 2022 om 13:30

175 punten voor Lotto met een 4e, 11e, 12e en 13e plaats in de Tro Bro Leon.

Dat zijn er een pak meer dan de 112 die De Gendt en Vanhoucke behaalden in de klassieker-waardige Napels-etappe in de Giro met een 1e en 4e plek.

Baard 16 mei 2022 om 13:53

Maar ze winnen niks op Arkea

Kopinkas 16 mei 2022 om 13:56

Goed punt. Zoals al vaker aangehaald worden ritten in (grote) rondes sterk ondergewaardeerd qua UCI-punten, net zoals het behalen van de puntentrui en bergtrui.
Kijk maar eens hoe laag Thomas De Gendt op de UCI-ranking en PCS-ranking staat.
In 2019 bijvoorbeeld won hij een rit in de Tour en werd hij nog eens derde in een Tour-tijdrit, én haalde hij de bergtrui binnen in Parijs-Nice en Catalonië, waar hij de openingsrit won. En werd hij ook derde in de slottrijdrit van de Giro.
Deze prestaties leverden hem alles samen 215 UCI-punten op (aangezien bergtruien geen UCI punten opleveren), 225 PCS-punten.
In 2018 won hij de bergtrui in Paris-Nice, Romandië (daar ook ritwinst én de puntentrui) en de Vuelta (zijn enige bergtrui in een grote ronde), en won hij een rit in Catalonië. Samen leverde dat 110 UCI-punten op, 180 PCS punten (want voor PCS levert een bergtrui in een grote ronde wel punten op).
Als het over UCI-punten gaat, rijd je beter mee in één Vlaamse semi-klassieker waar je dan derde of vierde wordt, dan je dag na dag af te beulen in de bergen voor puntengewin en vanuit de vroege vlucht in een ronde na een dag hard labeur je inspanning nog eens met een rit beloond te zien.