Hoogtekamer of hoogtestage? Waarom Evenepoel eerste optie verkiest richting de Giro
foto: Cor Vos
dinsdag 25 april 2023 om 14:15

Hoogtekamer of hoogtestage? Waarom Evenepoel eerste optie verkiest richting de Giro

Remco Evenepoel schreef zondag Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam, maar vertrok vervolgens al snel weer naar Spanje. Daar verblijft hij deze week in hotel Syncrosfera. In dit ‘hoogtehotel’ van oud-renner Aleksandr Kolobnev kun je een hoogtestage nabootsen. Maar waarom verblijft de wereldkampioen in aanloop naar de Giro d’Italia niet gewoon echt op hoogte?

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Syncrosfera bevindt zich enkele kilometers buiten Denia, niet op grote hoogte. Dat heeft een voordeel, vertelt Evenepoel aan Het Laatste Nieuws. Want terwijl je in de speciale hotelkamer hoogte kunt nabootsen en zo de aanmaak van rode bloedlichaampjes bevordert tijdens het slapen, heb je totaal geen last van ijle lucht tijdens het trainen. “Als je in Syncrosfera buitenkomt, zit je quasi op zeeniveau. Ondanks het mindere herstelvermogen, omdat je ‘s nachts op hoogte slaapt, kan je wel intensief trainen.”

“Je warmt er een half uur op, doet een aantal blokken om bij neer te vallen en rijdt vervolgens twee uur verder, zonder stikkapot toe te komen. Probeer je zo’n training op échte hoogte, duurt het geen vijf dagen of ze mogen je afvoeren naar huis. Voor een ultieme voorbereiding is Syncrosfera dus beter.”

Voorafgaande aan Luik-Bastenaken-Luik zat Evenepoel wel echt op hoogte, op El Teide op Tenerife. “Op de Teide in Tenerife slaap én train je constant op hoogte”, legt de kopman van Soudal Quick-Step uit. Omdat dit meer stress geeft aan het lichaam, moet je daar oppassen dat je niet teveel traint. “Dat impliceert dat we op de Teide rustig en lang fietsen – ritten van 180 kilometer of bijna zeven uur zijn geen uitzondering.”

Ontmoeting met zijn grote rivaal 
Evenepoel verbleef van 31 maart tot 20 april op de Teide en kwam er zijn grote concurrent voor de aankomende Giro d’Italia, Primož Roglič, wel eens tegen. “Bij het ontbijt en diner kruisten we elkaar wel eens en werd er beleefd gegroet. ‘Goeiemorgen, goeienavond’. Eén keer kwam het tot een kort gesprekje. Leuke ‘small talk’ tussen twee coureurs, niks bijzonders. Overdag zagen we elkaar amper, omdat onze trainingen wel redelijk verschilden.”

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
25 april 2023 17:31
Ze gaan gewoon alle twee top zijn. Deze teams weten wel hoe je eea aanpakt.

Ik verwacht sowieso een heel sterke QS ploeg: vd tour is het nog niet genoeg maar in de vuelta was het prima. Van Wilder is echt doorgebroken als lijfwacht.
    25 april 2023 17:46
    Snap dat je iemand als Van Wilder graag als lijfwacht wil. Was erg goed in LBL. Maar ik hoop eerlijk gezegd dat hij zich niet te makkelijk neer legt bij die rol. Zeker niet al op deze leeftijd.
    25 april 2023 18:08
    Persoonlijk wil ik niet meteen iets en gun ik die van Wilder heus wel zijn eigen gloriemomenten. Doch was hij afgelopen vuelta en nu weer te LBL uitzonderlijk goed in deze rol: echt de renner die je naast REVKET hebben wil.
    25 april 2023 18:48
    Evenepoel is de enige kopman waarvoor van Wilder kan knechten. Andere kopmannen zouden achter van Wilder nog in de wind zitten. Dus zoveel zal hij ook wel niet moeten knechten in zn carriere :p
    25 april 2023 20:48
    Mwoah. Van Wilder is natuurlijk op zijn best wanneer de weg omhoog gaat. Op het vlakke hebben ze andere klasbakken die de kleintjes uit de wind houden kunnen.
25 april 2023 16:17
Op de Teide zijn de mogelijkheden om op de tijdritfiets te trainen beperkter. Daar zal hij nu meer tijd voor (kunnen) maken, en dat speelde ook mee in de beslissing.
25 april 2023 15:04
Het lijkt er toch op dat Roglic bezig is met overdaad, deze winter al enkele maanden op hoogte en nu terug zo lang. Zou zomaar kunnen dat de voorbereiding van Remco gewoon beter is.
    25 april 2023 15:14
    Tja, wie zal het zeggen? Ik hoop vooral dat Roglic een waardig tegenstander gaat zijn, want we hebben wel gezien hoe oninteressant een koers kan zijn als er maar één favoriet actief is.
    25 april 2023 15:19
    @Angelo Pauwels Op basis waarvan trek je deze conclusie?
    25 april 2023 15:20
    Bij JV gaan ze ook op hoogtestage om conditie op te bouwen voor de volgende hoogtestage, wat natuurlijk ook een verschil geeft in intensiteit.
    Evenepoels voorbereiding is ook niet van de poes trouwens. Paar weken Argentinië, 2x Teide en nu nog een keer Syncrosfera.
    25 april 2023 15:31
    @ Cycling, Omdat je op echte hoogtestage niet heel veel op intensiteit kunt trainen omdat je lichaam er veel moeilijker van kan herstellen. Voor die laatste percentjes is een hoogtekamer dan weer beter omdat je ook op hoogte slaapt maar ook hard kan trainen op zeeniveau.
    25 april 2023 15:47
    @Angelo Pauwels ik heb het idee dat je letterlijk Evenepoel napraat. Omdat Evenepoel het anders doet wil niet zeggen dat wat Roglic doet overdaad is. Evenepoel en SQS hebben vast meer ervaring in het voorbereiden van GT's dan JV. Ga er maar vanuit dat JV ook weet wat ze doen.
    25 april 2023 18:44
    Alsof je op Tenerife niet op zeeniveau kunt trainen....
25 april 2023 15:46
105% in LBL, nu de laatste procentjes er nog bij richting de Giro...
    26 april 2023 09:07
    Een andere naam zorgt duidelijk niet voor een andere mindset.

Reacties zijn gesloten.