EK Baan 2019: Hoogland en Wild prolongeren Europese titels

zaterdag 19 oktober 2019 om 08:49
EK Baan 2019: Hoogland en Wild prolongeren Europese titels

foto: Cor Vos

Op de derde dag van de Europese kampioenschappen in Apeldoorn mocht het Nederlandse publiek twee keer juichen voor een Europese titel van een landgenoot. Kirsten Wild slaagde erin haar titel op het omnium te verdedigen, terwijl Jeffrey Hoogland zijn sprinttitel prolongeerde na een rechtstreeks duel met Harrie Lavreysen.

Met twee Nederlanders in de finale van de sprint voor heren was het al duidelijk dat een van de twee ‘vliegende Hollanders’ een tweede gouden medaille aan het totaal mocht toevoegen. De vraag was alleen: wie? Hoogland trok naar de finale als titelverdediger, terwijl Lavreysen in de regenboogtrui startte.

In de finale van het WK had de Lichtflits van Luyksgestel afgerekend met Hoogland, maar de Europese titel veroveren zat er niet in voor de wereldkampioen. Hoogland trok met 2-0 aan het langste eind, al scheelde het in de tweede manche weinig. “Ik keek achter me, of hij er zat. Natuurlijk zat hij daar, dit is de finale van het EK! Maar dat brak me in die tweede manche bijna op. Het was uiteindelijk nipt, maar het lukte toch. Harrie en ik weten elkaar naar zo’n geweldig hoog niveau te tillen, we steken echt boven de andere sprinttoppers uit en dat moeten we zo zien te houden”, reageert Hoogland na zijn gewonnen race.

Lavreysen en Hoogland staken boven de rest uit in het sprinttoernooi – foto: Cor Vos

Wild pakt ook tweede goud
Na haar zege op de afvalkoers kwam er gisteren opnieuw een gouden plak bij voor Kirsten Wild. Op het omnium wist zij over vier onderdelen de meeste punten te vergaren. De Almelose veelvraat ging de afsluitende puntenkoers in met een voorsprong en uiteindelijk hield ze twee punten over op de Britse Laura Kenny, regerend Olympisch omniumkampioene. De Wit-Russische Tatiana Sharakova veroverde het brons.

“Vooraf vroeg ik me af hoe ik Kenny moest verslaan, dat was in het verleden vaak onmogelijk voor me, maar het is me eindelijk gelukt”, blikt een trotse Wild terug. “Ik dacht even dat ik het verknoeid had in de eerste onderdelen. Maar je ziet dat je op een omnium eigenlijk ‘gewoon’ moet doorgaan en blijven hopen op je kans. In de afvalkoers wist ik de leiding weer terug te nemen en vervolgens kon ik een kleine marge houden in de puntenkoers.”

Kirsten Wild beseft het: ze is weer Europees kampioene! – foto: Cor Vos

Jan-Willem van Schip had voorafgaand aan de puntenkoers uitzicht op een medaille op het omnium. Helaas voor de 25-jarige pakten vijf renners een ronde voorsprong tijdens het slotonderdeel, waardoor hij zijn tweede plaats in het klassement kwijtraakte.

Na de derde dag van de Europese baankampioenschappen staat Nederland bovenaan de medaillespiegel. De teller staat op vier keer goud, een keer zilver en tweemaal brons.

Dit artikel delen:

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair