Hodeg verslaat thuisfavoriet Ackermann in Münsterland

donderdag 3 oktober 2019 om 16:34
Hodeg verslaat thuisfavoriet Ackermann in Münsterland

foto: Cor Vos

De Sparkassen Münsterland Giro is gewonnen door Álvaro José Hodeg. De Colombiaan van Deceuninck-Quick-Step bleek na ruim 190 kilometer nipt sneller dan thuisfavoriet Pascal Ackermann en Tim Merlier, na een sprint die werd ontsierd door een valpartij. Dylan Groenewegen kwam er door een lekke band in de slotkilometer niet aan te pas.

Het WK wielrennen mag dan voorbij zijn, oktober is traditioneel een drukke koersmaand. Zo stond vandaag de Sparkassen Münsterland Giro op het programma, een Duitse eendagswedstrijd in de omgeving van – de naam zegt het al – het Münsterland. De organisatie kon uitpakken met de aanwezigheid van Mathieu van der Poel en Dylan Groenewegen. Voor de alleskunner van Corendon-Circus was het ook meteen zijn laatste wegwedstrijd van het seizoen. Kon Van der Poel vandaag revanche nemen voor zijn verloren WK?

Van der Poel zorgt andermaal voor spektakel 
De Sparkassen Münsterland Giro eindigde de laatste jaren altijd in een (massa)sprint, maar toch is het parcours allesbehalve vlak. Brian van Goethem, Maurits Lammertink, Juri Hollmann, Marc Claus en Lars Kulbe probeerden in ieder geval een sprint te ontlopen. De vijf dappere aanvallers wisten bijna vier minuten uit te lopen op het peloton, waar op kop werd gereden door Jumbo-Visma en Corendon-Circus. Juist, de ploegen van de eerder genoemde Groenewegen en Van der Poel.

Die laatste was duidelijk wat van plan, maar zijn aanval op 77 kilometer van de streep kwam toch wat onverwacht. De versnelling van de Nederlander was indrukwekkend, maar hij kreeg geen enkele ruimte van de concurrerende ploegen, die het gevaar roken. Van der Poel zorgde er echter wel voor dat de voorsprong van de vijf koplopers steeds kleiner werd, die echter wel goed bleven samenwerken in het grauwe en grijze Münsterland. Het peloton – nu aangevoerd door de mannen van BORA-hansgrohe – had de vluchters echter in het vizier.

Regen valt met bakken uit de hemel 
In Kroatië werd de koers lange tijd geneutraliseerd door de hevige wind, maar ook in Duitsland was het slecht weer. Zo viel de regen plots met bakken uit de hemel, waardoor het opletten was op de kletsnatte en bij momenten spekgladde wegen. Van der Poel voelde zich echter als een vis in het water: de winnaar van de Amstel Gold Race en de Tour of Britain viel nog maar eens aan op ruim vijftig kilometer van de finish. De renner van Corendon-Circus werd echter opnieuw geschaduwd door enkele renners, die niet van plan waren om vol mee te rijden.

De vijf vluchters waren inmiddels opgeslokt door het peloton, waar het tempo overminderd hoog lag, met dank aan BORA-hansgrohe. De Duitse ploeg probeerde de koers te controleren voor zijn sprintkopman Pascal Ackermann, die gebrand was op een overwinning voor eigen volk. Het was wachten op een nieuwe demarrage van Nils Politt, maar de sterke Duitser werd al snel weer bijgehaald. Niet veel later trok vroege vluchter Van Goethem opnieuw ten aanval. De Zeeuw van Lotto Soudal, die blijkbaar nog wat krachten over had, mocht als eerste beginnen aan de lokale rondes in Münster.

Oersterke Van Goethem strandt in zicht van de haven 
De sterke Van Goethem hield bewonderenswaardig lang stand, maar de Nederlander werd net voor het ingaan van de laatste kilometer ingerekend door de mannen van Jumbo-Visma, die echter niet meer konden rekenen op sprintkopman Dylan Groenewegen, de grote afwezige in het sprintgeweld. Het was dus vooral uitkijken naar topfavoriet Ackermann, maar de Duitse spurtbom reageerde net te laat op de aanzet van Hodeg. Het was de Colombiaan die zegevierde, voor Ackermann en Belgisch kampioen Merlier.

Vlak voor de daadwerkelijke sprint tussen Hodeg en Ackermann gingen enkele renners tegen de vlakte, waaronder iemand van Deceuninck-Quick-Step en Sport Vlaanderen-Baloise. Maar om terug te komen op de winnaar: de 23-jarige Hodeg boekte alweer zijn zevende overwinning van het seizoen. Zo won hij onder meer de Heistse Pijl, twee etappes in de Adriatica Ionica Race en één rit in de BinckBank Tour.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

44 Reacties

Thoin 3 oktober 2019 om 16:36

Het was binnen de laatste kilometer hoor, ik denk 750? van de meet ofzo

Hoe sterk was die joh :o heeft nooit meer als 10 sec. gehad.

Jammer

0
xistnc 3 oktober 2019 om 16:38

Jakobsen won in Madrid mede door gooi-en-smijtwerk van een ploegmaat, vandaag is het weer raak bij DQS.

0
john 3 oktober 2019 om 16:42

edit wf: niet doen

0
xistnc 3 oktober 2019 om 16:46

Hier de beelden van de sprint en de actie van de DQS-droeftoeter, klik.

edit wf: niet doen

0
dikkechaap 3 oktober 2019 om 16:56

Ongelooflijk. Zelf als een rattige kamikaze je dwars door het midden laten afzakken, om vervolgens Walscheid een klap te verkopen…

0
EddyB1958 3 oktober 2019 om 19:45

En rico mij dan beschuldigen van azijn te drinken. Volgens mij is het wel Walscheid die Senechal aantikkt in de sprint. Maar de actie van Senechal na de meet is niet goed te praten. Maar zijn we de Comedia del Arte in de Tour vergeten, toen twee plechtige communiekantjes genoemd Doul en Martin slaags raakten en braafjes probeerden in de Tour te blijven, door hun vriendschap voor elkaar te verklaren voor de camera’s. En dat was nog gevaarlijker want die twee waren al rijdend met elkaar in de clinch. Daar konden gemakkelijk meerdere renners door gevallen zijn. Van John weet ik ondertussen al dat hij snel gaat bleiten als niet iemand van zijn favorieten wint. Van xistnc dat hij altijd negatief is in zijn posts als iemand van Deceuninck wint.

0
EddyB1958 4 oktober 2019 om 09:39

Heeft niets met potten en ketels te maken, maar met woord en wederwoord. Voor mij is dit gewoon een bagatelletje, dat hier door de Deceuninck Quick Step haters beschouwd wordt als een zaak voor het Belgisch assisenhof. Als een team punt A ergens top in is zeg dat dan gerust, maar erken ook punt B als dat team ergens ondermaats in is en ga anderen niet voor azijndrinkers verwijten als ze zowel A als B zeggen. Je kan dus stellen dat de pot meer rechtuit is dan de ketel.

0
Thoin 4 oktober 2019 om 11:16

EddyB ben jij Patje?
Zou wel leuk zijn :)

Daarnaast was het Rowe en niet Doul in de tour :)

0
Derierre de la course 4 oktober 2019 om 12:37

Beste Eddy,

Wat mij ontzettend stoort is dat je je reactie op een reactie altijd onderbouwt op voorkeur van de schrijver voor de ploeg of de nationaliteit daarvan. Elke discussie weer, onder elk forum.

Dat is een overduidelijk patroon. Je zal in die beargumenteren vast wel eens juist zitten maar net zo vaak ook niet.

0
kielabokki 4 oktober 2019 om 12:47

En zo ist. Nog erger, binnen een paar maanden door niemand meer serieus genomen worden.
Zonde, want er zou best wel eens wat zinnigs in die oude man kunnen zitten.

Groeten van een -volgens Eddy- Belgenhater. Alleen wel een in België werkende en in de nabije toekomst ook wonende Belgenhater. (Ja Eddy, zo belachelijk dus).

0
Samlambeej 3 oktober 2019 om 16:39

Noodlot sloeg bijna toe bij VdP! Dit is nou net de reden waarom je niet naar deze waardeloze sprintkoers in de regen moest gaan.
Sénéchal viel nét voor zijn neus! Mini-hartaanvalletje.
Wat een idioot trouwens, die Sénéchal. Hij kijkt achterom in een massasprint, wat al levensgevaarlijk is, stuurt daardoor tikkie linksaf en haakt dan in het achterwiel van Walscheid die er niets mee te maken heeft. Gaatie Walscheid dan nog een klap geven.
Schorsing lijkt me op zijn plaats.
Wel lacheuhh..

0
katerkop 3 oktober 2019 om 16:41

Volgens Patje zal het wel aan anderen liggen

0
Pol 3 oktober 2019 om 16:44

Dit vindt ik vele malen erger dan achter de auto terug komen.Ben benieuwd wat de jury hier aan gaat doen. Je moet met je handen van een tegenstander af blijven. Wat een stelletje heet hoofden bij DQS.

0
HoofdIsVrij 3 oktober 2019 om 16:45

https://twitter.com/wcsbike/status/1179767502894768129

Schorsing wel op zijn plaats ja.

0
Jopster 3 oktober 2019 om 16:43

Kneusjes die mannen van DQS

0
Nico_M 3 oktober 2019 om 16:45

Jullie schrijven dat MvdP er niet aan te pas kwam. Maar was wel duidelijk toch dat hij de spurt voor Tim Merlier wilde voorbereiden. Echter Tim zat wat te ver in de laatste kilometers.

0
Apemantus 3 oktober 2019 om 16:46

Van der Poel ging weer als een beest te keer. Aanval bovenop aanval. Wars van alle kritiek. Heerlijk. Hoop dat hij nooit veranderd. Diep respect.

Sénéchal die Walscheid op z’n muil wil slaan vanwege valpartij in de finale, terwijl hij zelf niet uit z’n doppen kijkt. Mafklapper.

0
Franco Ballerini 3 oktober 2019 om 17:02

Prachtig wat van der Poel weer liet zien. Ik heb hem minimaal drie keer een serieuze aanval zien plaatsen tussen 75 en 60 km van de finish. Vandaag was het natuurlijk kansloos met vier WT ploegen die op een sprint aanstuurde, maar hij brengt tenminste wat leven in een anders saaie koers.

0
xistnc 3 oktober 2019 om 17:11

Kansloos en dus zinloos. Bovendien ten koste van de energievoorraad die hij in de finale misschien anders beter had kunnen gebruiken voor Merlier.

Iets minder gedweep mag best.

0
Apemantus 3 oktober 2019 om 17:14

Yep. De enige manier waarop hij wat zou kunnen forceren. Kudos dat hij het probeert. Getuigd van conjones. Helemaal zo kort na het mislukte WK. Fysiek en mentaal ijzersterk.

0
Apemantus 3 oktober 2019 om 17:23

Ik denk ook dat het wel een beetje een statement was na de kritiek op zijn manier van koersen op het WK. Trekt zich er absoluut hé-lé-máál niets van aan.

0
Pietspeed 4 oktober 2019 om 01:04

Idd, fraai wat MVDP weer liet zien. Maakte in t heuvelland de koers hard om weg te kunnen zijn met groepje. Topprestatie van Van Goethem.

0
Yenssen 3 oktober 2019 om 16:46

Hahaha, die gast van quickstep. Eerst achterom kijken in volle sprint en in het achterwiel van Walscheid rijden en daarna klappen verkopen na de finish. Hij zou zelf een paar klappen moeten krijgen.

0
koos1 3 oktober 2019 om 16:51

Groenwegen een lekke band in de laatste kilometer en moest daardoor laten lopen.
Bron: Twitter van de ploeg

0
S. V. 3 oktober 2019 om 16:51

En die DQS renner die onderuit ging in de sprint omdat hij naar recht keek en naar links stuurde, mogen ze DSQ geven voor de klap die hij daarna aan Max Waldscheid gaf na de rit.

0
Samlambeej 3 oktober 2019 om 16:53

HEY YOUUU?!!!
PATTTSSSSS

hahaha gieren man

0
detac 3 oktober 2019 om 16:56

wat een randdebiel die senechal, hoge boete en schorsen voor volgend voorjaar wegwezen!

0
owen koeman 3 oktober 2019 om 16:59

hier het filmpje van de vechtpartij:
https://twitter.com/faustocoppi60/status/1179769206948204545?s=12

0
Emergo 3 oktober 2019 om 17:02

A f… idiot noem je zo iemand.

0
JaBo 3 oktober 2019 om 17:05

Gelijk schorsen die vent. Zal Patrick L niet blij mee zijn maar dit is ongehoord.

0
Chasse_patate 3 oktober 2019 om 17:06

Die gast die slaat mogen ze voor een heel jaar schorsen. Harder optreden tegen dit soort debielen.

0
EddyB1958 3 oktober 2019 om 19:47

Dan kunnen ze niet anders dan de heren Doul en Martin ook een jaar schorsen.

0
Thoin 4 oktober 2019 om 11:15

EddyB het was Rowe, niet Doul aiaiai :(

0
Franco Ballerini 3 oktober 2019 om 17:09

Ieder zijn ding, maar zonder van der Poel en van Goethem is dit een draak van een wedstrijd.

0
Borsje 3 oktober 2019 om 18:44

+1

0
Doswielos 3 oktober 2019 om 17:09

Zoals ik al op de voorbeschouwingspagina heb gezegd, Ik zag dat Alpecin een grote sponsor is van deze koers. Dan denk ik, MvdP is gestart in deze race, en niet in Tokio, omdat Alpecin dat graag wil en ze in de Corendon-Circus ploeg gaan stappen. Zou mij zelfs niks verbazen dat ze dit zometeen al in de media gooien.

0
Samlambeej 3 oktober 2019 om 17:15

zou mij wel verbazen

0
Pietspeed 4 oktober 2019 om 01:06

Mss, maar Canyon is Duits merk… is sport maar business vooral

0
yo-eddy 3 oktober 2019 om 17:18

Bij Corendon duidelijk, VdP mocht proberen te ontsnappen, Merlier zou sprinten. VdP reed nog even snoeihard het gat dicht naar Polit na meerdere pogingen van hemzelf. Merlier rijdt nette sprint.

0
Tonydepony 3 oktober 2019 om 17:44

Merlier moest zelfs 2 of 3 keer inhouden en kon zijn sprint niet rijden. Is wel al vaker dat hij aan de verkeerde kant zit en ingesloten zit. Heeft zich nog geen enkele keer kunnenn meten met de toppers omdat die te ver zit

0
josi 3 oktober 2019 om 18:10

Idiote actie van Senechal, zowel voor als na de meet.

0
FDJ 3 oktober 2019 om 19:00

En volgend jaar komt ook deze koers naar Nederland. De start zal dan zijn in Enschede.

0
TeamNL 3 oktober 2019 om 20:26

Wat een k-a-n-s-l-o-z-e actie weer van die DQS renner. Ongelooflijk! Hier mag best weleens een x aantal weken schorsing op komen.

En dan Walscheid na de finish nog een tikkie geven, wat een sneu volk daar toch!

0
mic1984 4 oktober 2019 om 09:33

Wat een idiote reacties hier weer van 80% procent.op dit forum. Als het over DQS gaat, schakelt het verstand knopje eventjes uit.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone