Hincapie: “Met drie kopmannen naar de Tour? Heel erg lastig”

donderdag 9 juli 2020 om 19:15
Hincapie: “Met drie kopmannen naar de Tour? Heel erg lastig”

foto: Cor Vos (archief)

Jumbo-Visma rekent in de aankomende Tour de France op Tom Dumoulin, Primož Roglič en Steven Kruijswijk. De selectie van Team Ineos zal dan weer worden aangevoerd door Egan Bernal, Chris Froome en Geraint Thomas. “Met drie kopmannen naar de Tour, het is een gewaagde tactiek”, aldus George Hincapie.

De oud-renner kijkt met NBC Sports vooruit naar de aankomende Ronde van Frankrijk. De 47-jarige Amerikaan was aan het begin van deze eeuw een van de belangrijkste helpers van Lance Armstrong, die zeven keer op rij de Tour wist te winnen maar na een dopingbetekenis zijn eindzeges moest inleveren.

In de tijd van Armstrong was er maar één leider binnen US Postal en later Discovery Channel, tegenwoordig starten ploegen met drie gelijkwaardige kopmannen voor het klassement. “Dat lijkt me toch niet te managen. Ik zie het nu nog niet voor me, maar ze hebben het eerder gedaan bij Team Ineos. Het lijkt me alleen wel heel erg lastig.”

Favorieten
“In de eerste week is het toch zaak om je te focussen op één renner. Je moet een kopman uit de problemen houden. Het is lastig als je dat allemaal zelf moet doen als tweede of derde kopman. De ploegen moeten nu op drie renners letten”, aldus Hincapie, die vooral kijkt naar de klassementsrenners van Team Ineos en Primož Roglič.

“Die laatste is een kandidaat-eindwinnaar, maar ik hou ook rekening met Nairo Quintana. Hij reed ontzettend hard in enkele Franse voorbereidingskoersen en Parijs-Nice en hij lijkt de motivatie weer te hebben teruggevonden.”

Dit artikel delen:

14 Reacties

Martino87 9 juli 2020 om 19:24

Ik geloof nooit dat Kruijswijk echt een van de kopmannen is. Zou niet weten hoe hij de tour zou kunnen winnen.

josi 9 juli 2020 om 19:45

De enige manier waarop hij volgens mij kan winnen (buiten veel onheil voor de concurrentie) is als hij de ruimte krijgt om een verre aanval te plaatsen. Wat dat betreft kan het in zijn voordeel spelen om in een team met meerdere (hoger ingeschatte) kopmannen te rijden. Als er geen knechten meer zijn, wie gaat er dan achter hem aan rijden en Roglic en Dumoulin op sleeptouw nemen? Ik geef toe, niet het meest waarschijnlijke scenario, maar een andere kans zie ik niet.

Franco Ballerini 9 juli 2020 om 20:03

@josi: niet eens een zo onwaarschijnlijk scenario, op papier dan. Mocht dit scenario al (dreigen) uit te komen dan zou het me niets verbazen als de ploegleiding ingrijpt.

VerstandOpNul 9 juli 2020 om 20:50

Geloof ik ook niet. Wel een ideale knecht om achter te rijden met die brede schouders!!

Panache 9 juli 2020 om 21:30

Kruijswijk was toch het kopmanschap in de Vuelta beloofd?

https://mobile.twitter.com/JumboVismaRoad/status/1207029505187106816/video/1

tvm 9 juli 2020 om 21:22

Als er een seizoen een kans is voor Kruijswijk om de tour te winnen, is het dit seizoen. Twee redenen:

1:
Weinig tijdritkilometers. Nu is hij hier niet slecht in, maar zeker geen topper vergeleken met sommige andere ronderenners.
De enige tijdrit is ook nog eens bergop. Een goede Kruijswijk moet dit zeker goed kunnen (denk aan de tweestrijd met Foliforov in de Giro).

2:
Hij kan profiteren van de ploegentactiek. Als hij tégen Roglic en Dumoulin moet rijden, zou het veel te lastig voor hem worden. Nu zitten ze in hetzelfde team. Als hij demarreert en er wordt door de klassementsmannen gekeken naar Ineos, wie gaat hem halen? Froome en Bernal vermoedelijk niet. Thomas moet het opknappen, kan hij dat? Maarliefst 5(!) tegenstanders zitten zodoende gevangen in ploegentactiek.

Panache 9 juli 2020 om 21:34

Als Kruijswijk aanzet drinkt Ineos een kop koffie en springt dan in het wiel. Niet te rap, want dan rijd je er al weer voor. Kruijswijk is een toprenner, maar een ouderwetse diesel. Zijn gebrek aan acceleratie maakt het lastig om het spelletje op die wijze uit te spelen.

Martino87 9 juli 2020 om 22:16

En dan hebben ze waarschijnlijk ook nog Sivakov, Carapaz en Hart om dat te doen. Daarnaast verwacht ik dat er veel andere toppers hun kans ook schoon zien als Kruijswijk zou aanvallen. De vraag is of het voor Jumbo gunstig is als Kruijswijk met Pinot en Quintana er vandoor gaat.

harryjohan71 9 juli 2020 om 22:34

Ineos laat Kruijswijk niet rijden met Pinot en Quintana als ze nog hoog in het klassement staan. Na de eerste week van de Tour kunnen we meer zeggen over de te hanteren tactiek. Nu valt hier nog niets over te zeggen.

velovibes 9 juli 2020 om 23:27

Als Kruijswijk in topvorm is zijn Hart en Sivakov er al lang af als Kruijswijk ontsnapt. In dat geval zijn alleen de kopmannen nog over en zal waarschijnlijk Thomas hem moeten halen. Ik denk ook dat Kruijswijk nooit meer een betere kans gaat krijgen om de Tour te winnen. Het blijft natuurlijk een kleine kans.

wielrenner 10 juli 2020 om 06:54

Meer kopmannen betekent minder knechten.

Zutphen 10 juli 2020 om 09:06

Kruijswijk rijd in 1 van de eerste 3 etappe’s weg en pakt, laten we zeggen 10 minuten. Dan is het spel op de wagen…….

SoloSlim 10 juli 2020 om 09:20

Hopelijk wordt het vooral een mooie tour!

miguel brok 10 juli 2020 om 09:56

Meer kopmannen betekent meer superknechten

Headlines

Materiaalzone

Populair