Het jaar 2018 van de WorldTour-ploegen in cijfers – Deel 1

Het jaar 2018 van de WorldTour-ploegen in cijfers – Deel 1

foto: Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto

dinsdag 25 december 2018 om 09:00
Special

Nu het jaar op zijn einde loopt, wordt er teruggeblikt op het voorbije jaar. Het jaar 2018 kenmerkte zich onder meer door het recordaantal van 73 zeges voor Quick-Step Floors, veelwinnaar Elia Viviani, drie Britse Grand Tour-winnaars en vijftien verschillende winnaars bij Groupama-FDJ. In twee afleveringen neemt WielerFlits het jaar van de WorldTour-ploegen door. Vandaag deel één.

Welke ploeg boekte de meeste progressie in 2018?

Qua aantal overwinningen stak er dit jaar één team ver boven de rest uit. Het Quick-Step Floors van Patrick Lefevere verbrak zijn eigen record door maar liefst 73 zeges te behalen. De ploeg won van januari, Tour Down Under met Viviani, tot en met september, Tour of Guangxi met Fabio Jakobsen. Sky, de nummer twee in aantal zeges, kwam tot 43 zeges. Dit zijn er maar liefst dertig(!) minder dan de Belgische formatie. Mitchelton-Scott, van Vuelta-winnaar Simon Yates, was met 37 overwinningen de derde ploeg.

Het Nederlandse LottoNL-Jumbo kwam tot 33 overwinningen in 2018, waaronder drie ritzeges in de Tour de France en één in de Giro d’Italia. Hiermee is het gedeeld vierde geworden in aantal overwinningen in 2018. Deze plek deelt het met BORA-hansgrohe en Groupama-FDJ. De andere Belgische WorldTour-ploeg, Lotto Soudal, kwam het afgelopen jaar tot 25 overwinningen. Waaronder ritzeges in de Giro d’Italia en de Vuelta a España.

Ondanks het aantrekken van Marcel Kittel, kwam Katusha-Alpecin dit jaar niet verder dan een vijftal overwinningen. Kittel nam er hiervan twee voor zijn rekening door tweemaal te winnen in de Tirreno-Adriatico. De ploeg heeft het vertrek van Kristoff, in 2017 negen van de zeventien overwinningen, betrekkelijk slecht op kunnen vangen. Ook EF Education First-Drapac (zes) en Dimension Data (zeven) kwamen niet tot boven de tien zeges over heel 2018 genomen. Voor beide ploegen was dit ook een ferme daling ten opzichte van 2017.

Dimension Data is zelfs de ploeg met de procentueel grootste daling in aantal zeges. De enige Afrikaanse WorldTour-ploeg heeft maar liefst 72% minder zeges weten te boeken ten opzichte van vorig jaar. Het ging van 25 zeges in 2017 naar de zeven van het voorbije jaar. Dimension Data wordt gevolgd door de andere ploegen met de minste zeges van het jaar: Katusha-Alpecin (-71%) en EF Education First-Drapac (-57%). De Zwitserse ploeg ging van zeventien naar vijf zeges en de ploeg van Jonathan Vaughters van veertien naar zes.

De grootste stijger is Bahrain Merida, met een stijging van maar liefst 117% ten opzichte van 2017. Meer dan een verdubbeling voor het team van Vincenzo Nibali: van twaalf naar 26. Astana is een goede tweede met 67% meer zeges. De ploeg van Vinokourov behaalde met dertig zeges er maar liefst twaalf meer dan een jaar eerder. Hierna volgt een groter gat naar Quick-Step Floors met +30%. De Belgische ploeg was in 2017 met 56 zeges al de ploeg met de meeste zeges, maar deed hier nog een schepje bovenop.

Een tweetal ploegen wist in 2018 exact even vaak te winnen als in 2017, namelijk Lotto Soudal en BORA-hansgrohe. De ploeg van Sergeant behaalde wederom 25 zeges, al zal de ploeg het gewicht van de zeges uit 2017 naar alle waarschijnlijkheid hoger inschalen. Voor BORA-hansgrohe geldt precies het tegenovergestelde. 2017 kenmerkte zich door de diskwalificatie van Peter Sagan in de Tour de France, terwijl de Slowaak dit jaar drie ritzeges in La Grande Boucle wist te pakken en daarnaast ook nog de beste was in wielermonument Parijs-Roubaix.Hoe lang kregen supporters de tijd om de armen te laten rusten?

De eerste zege van een WorldTour-formatie was al direct in de eerste wedstrijd van 2018, het Australisch kampioenschap tijdrijden. De overwinning ging hier naar Rohan Dennis. De laatste zege van een WorldTour-team is de zege van Robert Power in de Japan Cup. Zo begon het seizoen met een Australische zege en sloot men in dezelfde trend af.

Het Australisch kampioenschap tegen de klok vond plaats op 5 januari. De Japan Cup op 21 oktober. Dit maakt samen een seizoensduur van 289 dagen. Als vervolgens dit aantal dagen wordt gedeeld door het aantal seizoenszeges, resulteert dit in het aantal dagen dat een ploeg gemiddeld moet wachten op een overwinning.

Leider hierin is niet geheel verrassend Quick-Step Floors. De ploeg van Lefevere boekte gemiddeld eens per vier dagen een overwinning. De supporters van The Wolfpack konden gemiddeld dus bijna twee keer per week met de armen de lucht in. Een groot contrast met fans van Katusha-Alpecin. Daar konden de handen gemiddeld eens per twee maanden de lucht in. Eén keer per 57,8 dagen om exact te zijn.

Deze statistiek staat lineair gelijk aan die van het aantal zeges, aangezien voor elke ploeg het seizoen even lang is.


Welke ploeg is het meest afhankelijk van hun veelwinnaar?

Gedurende het seizoen werd de ploeg van Lefevere geroemd voor het feit dat bijna iedereen er wel kon winnen, maar toch is het niet Quick-Step Floors dat de meeste verschillende winnaars heeft in 2018. Deze eer valt ten deel aan Groupama-FDJ. De Franse ploeg van Marc Madiot wist met maar liefst vijftien verschillende renners te winnen het voorbije jaar. Marc Sarreau was op 31 januari in de Ster van Bessèges de eerste en Thibaut Pinot was met zijn zege in Il Lombardia op 13 oktober de laatste. Arnaud Démare was met negen zeges de veelwinnaar van de ploeg. In totaal boekte de ploeg 33 zeges, gemiddeld dus net iets meer dan twee zeges per winnaar.

Quick-Step Floors eist wel de gedeelde tweede plaats op achter Groupama-FDJ. Net als bij Astana en Sky wisten namens de Belgische formatie veertien verschillende renners een zege te boeken. Gezien het grote aantal overwinningen voor de Belgische ploeg komt dit neer op 5,2 overwinningen per winnaar, het hoogste van alle WorldTour-ploegen. Dit is ook betrekkelijk hoger dan Sky (3,1) en Astana (2,1). Na Quick-Step Floors komt LottoNL-Jumbo met 4,7 overwinningen per winnaar. De Nederlandse formatie behaalde 33 overwinningen met ‘maar’ zeven verschillende renners. Eigenlijk waren dit zelfs slechts zes renners en een ploegentijdrit, wat ook als aparte ‘overwinnaar’ is meegenomen in het overzicht.

De ploeg met het laagste aantal overwinningen per winnaar is EF Education First-Drapac. Met 1,2 scoort het een stuk lager dan Quick-Step Floors. De enige renner van de Amerikaanse ploeg die tot meer dan één zege wist te komen was Rigoberto Urán. Hij wist in zowel de Colombia Oro y Paz als de Ronde van Slovenië een ritzege te pakken. Ook Katusha-Alpecin (1,3), Dimension Data (1,4) en AG2R La Mondiale (1,7) scoren onder de twee overwinningen per winnaar.

Van het aantal overwinningen per winnaar, is het een klein bruggetje naar de afhankelijkheid per ploeg van hun veelwinnaar. Hierbij is de best scorende renner per ploeg afgewogen tegen het totaal aantal overwinningen. Hieruit volgt dan de afhankelijkheid van de ploeg van hun MVP. De ploeg die hierin het ‘beste’ scoort is Astana. De Kazachse formatie scoort slechts 13%. De ploeg boekte met veertien verschillende winnaars dertig overwinningen en was dit jaar vooral in de breedte erg sterk. Magnus Cort en Alexey Lutsenko waren met vier overwinningen de renners met het grootste aantal overwinningen bij de ploeg van Alexandre Vinokourov.

Movistar is met een afhankelijkheid van 50% het meest afhankelijk van hun MVP. Alejandro Valverde is met dertien zeges in zijn Movistar-tricot verantwoordelijk voor de helft van het aantal zeges van Movistar in 2018. Hiermee blijft de Spaanse formatie LottoNL-Jumbo en UAE Emirates voor, die beiden 42% scoren.

Bij zowel de ploeg uit de Verenigde Arabische Emiraten als de Nederlandse formatie was een sprinter verantwoordelijk voor het meeste aantal overwinningen. Bij UAE Emirates was Alexander Kristoff verantwoordelijk voor vijf van de twaalf zeges van de ploeg, waaronder de laatste rit in de Tour de France op de Champs Élysées.

Ook Dylan Groenewegen, de veelwinnaar van LottoNL-Jumbo, wist te scoren in de Tour de France. De krachtpatser wist in zowel de zevende als de achtste etappe raak te schieten. In totaal behaalde Groenewegen veertien overwinningen in 2018, van de 33 die LottoNL-Jumbo in totaal haalde. Zijn eerste overwinning was op 6 februari in de eerste etappe van de Dubai Tour en zijn laatste zege behaalde hij in China, tijdens de openingsrit van de Tour of Guangxi op 16 oktober.


Dit artikel delen:

15 Reacties

Borsje 25 december 2018 om 10:21

Top artikel!

0
GekkeHenkie 25 december 2018 om 10:23

Jullie hebben je best gedaan, maar met die telkens doordraaiende foto’s verschuift ook telkens de tekst en dus is dit hele stuk niet fatsoenlijk te lezen.

0
GekkeHenkie 25 december 2018 om 10:40

De oplossing:
-rechtermuisklik op de foto
-klik op element inspecteren
-in de balk eronder zoek: div class="carousel-inner" tussen <>
-selecteer dit
-rechtermuisklik hierop
-klik op node verwijderen

doe dit ook voor de andere foto's en je kunt rustig lezen.

0
Fernandi 25 december 2018 om 10:33

Wat GekkeHenkie zegt, ik kwam niet verder dan de eerste alinea, daarna ben ik gestopt, zelfs bij het schrijven van deze reactie springt de pagina op en neer, bijzonder onprettig.

0
Markjow 25 december 2018 om 11:17

Leuk artikel, maar dit is echt compleet waardeloos lezen met al die verspringende foto’s. AUB stop daarmee, of zorg er tenminste voor dat de foto’s allemaal hetzelfde formaat hebben zodat niet steeds hele stukken tekst naar boven en naar beneden verspringen.

0
rahimns 25 december 2018 om 11:33

In chrome bekijken, daar werkt het fotocarrousel niet ;)

0
betonmolen 25 december 2018 om 11:46

ook hier irritant lezen. Kan zijn dat er manieren zijn om dit op te lossen zoals al is aangegeven maar men kan toch van tevoren wel nagaan dat dit niet kan

0
peervaneynthoven 25 december 2018 om 12:17

Goed artikel. Niet nagedacht over fotocarrousel!!

0
Maxim Horssels 25 december 2018 om 12:20

De fotocarrousels zijn (tijdelijk) weggehaald. Artikel zal nu beter leesbaar zijn.

0
aardappeljager 25 december 2018 om 19:51

Merci.

En kudo’s voor deze statistieken. Super

0
kielabokki 25 december 2018 om 12:34

Dit is wel een interessant artikel idd.

0
illu 25 december 2018 om 13:27

Mooie analyse, interessant om te lezen. Top werk WF mannen!

0
betonmolen 25 december 2018 om 13:42

top. leuk artikel

0
Samlambeej 25 december 2018 om 19:54

knap werk!

0
appiett 26 december 2018 om 10:40

Leuk artikel

Betweter modus aan: “staat lineair gelijk aan”
Ik zou zeggen, “is omgekeerd evenredig”
Betweter modus uit.
Nogmaals leuk artikel

0

Headlines

Populair

Materiaalzone