Hermans houdt Nederlanders van Europese beloftentitel

zaterdag 29 oktober 2016 om 16:12
Hermans houdt Nederlanders van Europese beloftentitel

Foto: Twitter @TFLions

Quinten Hermans heeft zichzelf opgevolgd als Europees kampioen veldrijden bij de beloften. De 21-jarige Belg was in de sprint net iets sneller dan de Nederlanders Joris Nieuwenhuis en Sieben Wouters.

Pas halfweg de eerste verschillen
De omloop in het Franse Pont-Château lag er razendsnel bij, waardoor alles lang bij elkaar bleef en het moeilijk was om verschillen te creëren. Quinten Hermans pakte uit met zijn handelsmerk: een pijlsnelle start. Bijna alle favorieten gingen mee in zijn spoor. Enkel de Italiaan Gioele Bertolini, vorige week nog de beste op de flanken van de Cauberg en vandaag dus een van de grote favorieten, had zijn start wel een beetje gemist.

In ronde twee rukte wereldkampioen in de beloftencategorie Eli Iserbyt plots op uit de achtergrond. De West-Vlaming deed een poging om de eerste tijdsverschillen te creëren, maar slaagde daar evenwel niet in: na drie ronden reden nog altijd zeventien renners wiel in wiel. Pas halfweg wist een groepje van vijf zich af te scheiden: de Belg Hermans, de Italiaan Bertolini, Nederlanders Sieben Wouters en Joris Nieuwenhuis de Fransman Clément Russo.

Gelosten komen telkens weer terug
De samenwerking verliep vooraan niet altijd even vlot. Negen anderen, waaronder de Belgen Aerts en Iserbyt en zelfs ook de piepjonge wereldkampioen bij de junioren Jens Dekker, profiteerden daarvan om weer de aansluiting te maken. Te veel volk vooraan naar de zin van Belgisch beloftekampioen Thijs Aerts, die uitpakte met een stevige aanval. Zijn poging mocht echter niet baten.

De echte forcing werd pas gevoerd toen uittredend Europees kampioen Hermans zich met de debatten kwam bemoeien. Met een versnelling reduceerde hij de groep van veertien tot een septet. Wouters en Nieuwenhuis waren wederom paraat, net als Bertolini en liefst drie thuisrijders: Lucas Dubeau, Thomas Bonnet en Russo. De renners hadden op dat moment nog twee rondjes voor de boeg.

Nederlanders proberen het in slotronde
Bij het ingaan van de slotronde ging Bonnet ervandoor. De Nederlanders reageerden attent en op de balkenpassage ging Joris Nieuwenhuis zelfs naar de leiding. Toch kwam het tot een sprint, die titelverderiger Hermans vanop de kop begon. De jonge Belg hield stand en dus moesten Nieuwenhuis en Wouters zich tevreden stellen met de dichtste ereplaatsen. Jens Dekker viel net buiten de top-10.

Europees kampioenschap veldrijden 2016
Uitslag beloften heren

1. flag-be Quinten Hermans
2. flag-nl Joris Nieuwenhuis
3. flag-nl Sieben Wouters
4. flag-fr Clément Russo
5. flag-fr Thomas Bonnet
6. flag-it Gioele Bertolini
7. flag-fr Eddy Fine
8. flag-fr Lucas Dubeau
9. flag-be Thijs Aerts
10. flag-be Eli Iserbyt

11. flag-nl Jens Dekker
14. flag-nl Gosse van der Meer
19. flag-nl Maik van der Heijden
26. flag-nl Kelvin Bakx

Italiaans succes bij de vrouwen
Chiara Teochhi heeft zich vanochtend tot de Europese beloftenkampioene bij de vrouwen gekroond. De Italiaanse was de Franse Hélène Clauzel en de Tsjechische Jana Czeczinkarov te slim af. Teochhi volgt de Nederlandse Maud Kaptheijns op, die de titel toegewezen kreeg na het schrappen van Femke Van den Driessche.

Dit artikel delen:

14 Reacties

Plaggie 29 oktober 2016 om 17:30

Gaat Frankrijk in de toekomst weer mee? Hoopvolle uitslag.

F e r o x 29 oktober 2016 om 17:56

Lijkt toch wel een weinig uitdagend parcours daar in Frankrijk. Hopelijk toch wat echte cross ook bij de profs.

denistel 29 oktober 2016 om 18:10

wel mooi idd 4 fransen er bij maar of ze er over 4 jaar nog bij zijn moete
we afwachten.

ditisdavid 29 oktober 2016 om 18:26

Maar 1 belg bij de beste acht, hoe lang is dat geleden?

Verweggistan 29 oktober 2016 om 18:44

@ditisdavid: gebeurt volgens mij wel vaker bij de beloften dat in sommige jaren maar weinig Vlamingen in de top10 staan, maar de meeste van de buitenlanders zijn dan 5 jaar later verdienstelijk wegrenner en enkel de Vlamingen blijven in het veld. Dit jaar heeft bijvoorbeeld ook het Amerikaanse talent Logan Owen besloten om in de winter niet meer het veld in te duiken.

polke 29 oktober 2016 om 18:44

Jens dekker daar had ik meer van verwacht

LaurentJalabert 29 oktober 2016 om 18:49

Ik heb niet heel veel verstand van veldrijden, maar die Iserbyt schijnt toch zo’n talent te zijn? Zo ja, is dit dan niet een teleurstellende uitslag?

Cadellie 29 oktober 2016 om 18:55

@polke die houdt niet van snelle omlopen. Die wil meer de zware slome crossen.

HoofdIsVrij 29 oktober 2016 om 19:00

@LaurentJalabert Dit is wel teleurstellend ja.

@polke
Naast dat Jens van de modderomlopen is, is hij ook nog enorm jong. Hij rijdt tegen mannen die 4 jaar ouder zijn hier wat op die leeftijd enorm veel kan schelen.

ditisdavid 29 oktober 2016 om 19:06

@Verweggistan, true, maar Iserbyt en Hermans alleen al zijn aan hun stand verplicht bij de beste acht te rijden en dan is er ook nog een Aerts aanwezig.

Arema Pro Cycling Team 30 oktober 2016 om 04:00

Dat PCS geen uitslagen van het veldrijden vermeld zegt genoeg over deze sport..vervallen in folklore..

TheArt 30 oktober 2016 om 10:31

@polke: Dekker is schijnbaar ook nog eens lek gereden. Zat wel in de kopgroep op dat moment.

ChefSpijker 30 oktober 2016 om 10:40

Nieuwenhuis is wel bezig aan een indrukwekkend seizoen zeg. Vijf crossen gereden, vijf keer top 2 (waarvan 2 zeges). Vooraf aan het seizoen hadden de meesten het over een tweestrijd tussen Hermans en Iserbyt bij de beloften zoals Mathieu en Wout bij de profs, maar Nieuwenhuis is voorlopig misschien wel de beste dit seizoen. In elk geval meest constante. Zal volgend seizoen ook wel de overstap naar de profs maken lijkt me. En Dekker gewoon prima. Eerstejaars belofte. Dan is met p11, ook al was ie niet lek gereden, niets mis mee.

Jowinho 30 oktober 2016 om 12:06

@Arema: Voor cross moet je naar CX Stats gaan. Trouwens PCS gaat enkel over wegwielrennen. Er staan daar ook geen uitslagen van BMX, MTB of Track

Headlines

Materiaalzone

Populair