Harm Vanhoucke verhuist van Lotto Soudal naar Team DSM

Harm Vanhoucke verhuist van Lotto Soudal naar Team DSM

foto: Cor Vos

Door Nico Dick en Maxim Horssels
dinsdag 30 augustus 2022 om 13:15

Na meer dan vier jaar prof bij Lotto Soudal neemt de 25-jarige Harm Vanhoucke afscheid van de Belgische formatie. De West-Vlaming vindt onderdak bij Team DSM, dat best nog wat klimkracht kan gebruiken na het vertrek van onder meer Thymen Arensman en Søren Kragh Andersen.

Harm Vanhoucke gold als belofte als een groot klimtalent. Hij won onder meer de U23-versie van de Ronde van Lombardije en behaalde ritzeges in de Ronde van Aosta en de Tour de Savoie Mont-Blanc. Ook de Ardense Pijl schreef hij als belofte op zijn naam. Samen met Steff Cras en de betreurde Bjorg Lambrecht behoorde Vanhoucke tot een generatie Belgische klimmers met potentieel.

In de zomer van 2018 mocht de geboren Kortrijkzaan de overstap vanuit de opleidingsploeg van Lotto Soudal naar de hoofdmacht maken. Maar het duurde even voor Vanhoucke zijn draai vond. “Het liep al fout in het begin”, vertelde Vanhoucke ons nog tijdens de Ronde van Turkije van 2019. “Ik kwam overtraind uit de winter en sukkelde daarna lange tijd met de bloedwaarden. Ik kwam er maar niet bovenop, waarna ook het mentale een rol begon te spelen.”

Nog geen doorbraak
“Ik verloor het geloof in eigen kunnen en ik legde mezelf ontzettend veel druk op. Ik kon niet om met de hoge verwachtingen.” Met de steun van de ploeg en sportpsycholoog Nathan Kahan kwam Vanhoucke stilaan weer boven water. Zowel in 2020 (op de Etna) als in 2021 (Montalcino) werd hij derde in een etappe in de Giro d’Italia. Vorig jaar liet hij ook flitsen van zijn klasse zien in de UAE Tour en werd hij  tweede in het eindklassement van de Tour de l’Ain. Maar echt doorbreken deed Vanhoucke op vandaag nog steeds niet. Ook dit jaar blijft het bij ereplaatsen in bescheiden rittenkoersen.

Zijn beste prestatie was een vierde plaats in de Giro-etappe naar Napels, gewonnen door zijn ploegmaat Thomas De Gendt. Door rugklachten verdween hij in de 17de etappe uit de Ronde van Italië. Begin juli werd hij nog tweede in de eindstand van de Sibiu Tour.

Na meer dan vier jaar als prof bij Lotto Soudal zoekt Vanhoucke in 2023 dus nieuwe oorden op. Bij Lotto Soudal werd ons bevestigd dat Vanhoucke vertrekt, maar wilden ze niet dieper ingaan op zijn toekomst. “Dat is niet aan ons.” Meerdere bronnen bevestigden WielerFlits intussen dat het om Team DSM gaat. Na het vertrek van onder meer Thymen Arensman kunnen ze daar wel wat extra klimkracht gebruiken.

Dit artikel delen:

27 Reacties

Samamba 29 augustus 2022 om 20:29

Misschien wel de talentvolste klimmer bij Lotto Soudal. Laat die misschien zelfs maar weg, zeker de talentvolste klimmer. Heeft echter nu toch al een dik jaar bijna niets meer gepresteerd. De Vanhoucke die op de Etna 3e werd, in Catalonië, UAE en Parijs Nice met de besten naar boven klom hebben we al even niet meer gezien.

Kan op zich wel een goede match zijn met het "strenge" DSM. Vanhoucke staat toch gekend als degene die mentaal wat probleempjes heeft en niet de werkersmentaliteit heeft die anderen bij Lotto wel hebben. DSM krijgt hem misschien terug op gang als het allemaal wat stricter moet verlopen. Voor sommige werkt dat, voor sommige niet. Hij heeft met Bardet ook iemand waarvoor hij kan knechten. Misschien ligt hem dat beter.

Bij Lotto blijft er zo goed als niets meer over dat een berg op kan. Misschien maar beter dat ze PCT worden, want al die klimwedstrijden rijden gaat gewoon pijnlijk worden.

7
Maillot à Pois 29 augustus 2022 om 20:37

Van Eetvelt komt er wel bij, bij de beloften in principe een nog groter klimtalent dan Vanhoucke destijds. Benieuwd hoe die zich bij de profs ontwikkelt

1
Samamba 29 augustus 2022 om 20:50

Vooral constanter dan Vanhoucke, maar Vanhoucke was ook echt heel goed bij de beloften hoor. Een beetje in de schaduw van Bjorg Lambrecht toen, maar hij was wel één van de enigen die Bernal eens kon kloppen. Was echt een schitterende generatie toen met ook Hindley en Sivakov. Hou er ook rekening mee dat Vanhoucke vroeger prof werd en al vroeg bij de beloften zijn kunstjes liet zien, Van Eetvelt toch vooral als derdejaars (wel een jaar verloren door Covid 2020).

Los van dat hadden ze eigenlijk dit jaar al te weinig klimtypes voor al die wedstrijden. Nu nog minder. Je kan die jongeren niet al die grote WT rittenwedstrijden laten rijden. Ik denk niet dat het negatief voor ze zal zijn als ze bijvoorbeeld één van de twee Spaanse en Romandië kunnen laten schieten.

5
Cochise 29 augustus 2022 om 21:07

Klopt. Ze lijken daar zelf ook te beseffen dat ze het dit jaar best leuk vonden in die niet-WT-koersen en zich beetje belachelijk maken in bepaalde WT-wedstrijden. Geef ze nu op papier dat ze degraderen maar na 3 jaar PCT (met wildcards) terug naar de WT mogen en ze tekenen met hun ogen dicht
Van Gils blijft natuurlijk ook nog, al is dat ook niet per se de man van het hooggebergte.

0
Thoin 29 augustus 2022 om 21:13

In de jeugd was het toch Lambrechts-Cras-Vanhoucke, zelf Vereecken die nooit prof is geweest werd soms boven Harm gezet. Harm heeft veel geprofiteerd van zijn band met Bjorg om beter te worden en te kunnen winnen. Ik hoop voor hem dat dit een goeie keuze is. Maar dat keurslijf bij DSM zie ik niet echt bij hem.

0
Samamba 29 augustus 2022 om 21:31

@Thoin
Dat is echt compleet onwaar. Vereecken was enorm teleurstellend bij de beloften, en Vanhoucke werd ook gewoon boven Cras gezet. Er is een reden waarom Vanhoucke prof werd bij Lotto en niet Cras. Cras was misschien (als 1 jaar oudere) een beetje constanter, maar Vanhoucke had zeker de betere uitschieters. Ik denk dat jij Vanhouckes resultaten bij de beloften eens dringend moet bekijken.

Vanhoucke won gewoon als eerstejaars beloften Lombardije en werd vooral dan al 9e in de Ronde van de Toekomst en 4e in de Tour d'Alsace. En pakte ook nog eens zijn eerste zege in de Tour de Savoie door weg te rijden van mannen als Mas & Hart (zowat de twee dominanste bij de beloften dat jaar). Als 2e jaars belofte werd hij 3e in die Tour de Savoie achter Bernal en Lambrecht, 4e in de Isard, 4e in de Vredeskoers, won hij de Ardense pijl en won hij een etappe in Valle d'Aosta.

1
Deel Koeper 29 augustus 2022 om 21:40

Ik vind het bij Vanhoucke niet zozeer teleurstellend dat hij geen klassement rijdt, maar wel dat hij meegaat in groepjes van een renner of 10 in glooiende ritten en dan vaak bij de eerste 3 moet lossen, vaak nog vóór de zware tijdrijder of de klassiekerspecialist.

Dan blijf je niet hangen op een bepaald niveau, dan zet je gewoon terug stappen achteruit.

2
Thoin 29 augustus 2022 om 22:02

@sam Klopt allemaal wat je zegt. Ik zei dat Vereecken vaker gekozen werd in bepaalde koersen. Maar ik zie inderdaad dat hij ouder is dan Harm. Dat was ik even vergeten. Vanhoucke won inderdaad makkelijker dan Cras. Net daarom jammer dat het nog niet lukte op het hoogste niveau. Maar Cras werd als de beter ronderenner gezien. Cras ging naar BMC Devo en werd daarom natuurlijk geen prof bij Lotto. Daar hadden ze alles- terecht- op Lambrecht gezet. Ik zeg ook nergens dat Vanhoucke een slechte renner is. Ik denk oprecht dat DSM niet de juiste keuze is voor hem. Hij had beter bij een vrijbuitersploeg alla Alpecin, Wanty gezeten. Zonder druk, doen wat je wil en lekker rijden.

1
Samamba 29 augustus 2022 om 22:15

Thoin, het lijkt me toch duidelijk dat dat “zonder druk” bij hem gewoon niet meer werkt. Hij rijdt in die exacte rol bij Lotto al een jaar niets meer bijeen. Op dat vlak vind ik de keuze goed, het kan botsen, maar even goed werken. Een 50 50 voor mij.

0
Thoin 29 augustus 2022 om 22:22

Harm zen uitspraak? Moeten, ik moet juist niks zal toch niet echt pakken bij DSM. Dat is wat ik bedoel. Ik denk/ weet dat Harm zichzelf na het ongeluk van Bjorg heel veel druk heeft opgelegd om zich te bewijzen voor Bjorg. Ik denk dat hij vooral plezier moet terugvinden en daarom vind ik een transfer wel een goed idee. Weg bij Lotto en alles wat er aan vasthangt, maar DSM zie ik niet gebeuren. Maar laat ons hopen dat hij mijn ongelijk bewijst. Dan zal ik heel blij zijn voor hem. Los daarvan met Wellens-Cras en Vanhoucke ben je toch wat “klimmers” kwijt. Moniquet komt er goed door, Van Eetvelt komt, Van Gils heeft ook nog een groeimarge. Maar ik zie toch graag nog wat “Ardennen”versterking

0
Samamba 29 augustus 2022 om 23:29

Is dat een echte uitspraak van hem dan?
Dat toont gewoon een mentaliteitsprobleem aan, wat ik dus al dacht. Ik denk dan juist dat het wel goed is dat hij naar een team gaat waar dat niet zal pakken. En misschien botst dat hé, en dan is het zijn eigen fout, maar misschien leert hij nu wel luisteren en hard werken en komt het talent er eindelijk uit. Lotto is gewoon veel losser dan DSM. Sommige renners hebben los nodig, anderen strict.

0
thenewGOAT 30 augustus 2022 om 00:06

Veel mensen hier die Harm zo goed kennen dat ze weten wat hij allemaal zegt zelfs…Komt nogal grappig over bij de mensen die hem écht kennen eerlijk gezegd. Trouwens, zo goed kunnen die mensen hem écht niet kennen, want het DSM verhaal was al meer dan een maand geweten…door de mensen die hen wel écht kennen tenminste:-)

-2
Quincy Adams (aka voorwiel) 30 augustus 2022 om 09:00

Ik heb het idee dat ze met name bij dsm kijken naar de technische kant van een renner en minder naar diens behoeften. Dat kan korte tijd prima werken, maar als die individuele behoeften blijvend worden onderdrukt, komt er spanning op. Kan met deze jongen zomaar goed gaan als hij meer dwang krijgt, maar kan ook de verkeerde kant op gaan waardoor hij blokkeert. Hij gaat er iig veel leren.

0
Mooie Sjors 29 augustus 2022 om 20:28

Lijkt me goede transfer, talent dat ze bij DSM misschien wel terug in gang krijgen.

3
Arema Pro Cycling Team 29 augustus 2022 om 20:25

Verassende transfer of toch weer niet?

2
Ronellenfitsch 29 augustus 2022 om 20:30

Kan me voorstellen dat DSM wel wat biedt; professionele collega’s (Bardet) en genoeg ruimte om in kleine rondes het zelf te proberen. En veel renners worden er (even) betere renners …

2
De Dikbilgorgel van Dorestad 29 augustus 2022 om 20:36

Maar mee met ontsnappingen in overleg, aub.

4
filver 29 augustus 2022 om 21:36

Weten we meteen waarom Vanhoucke de Vuelta niet rijdt

1
Cochise 29 augustus 2022 om 21:59

Omdat hij in de Ain geen poot vooruit kwam? Als je dan ziet dat hij zelfs in Duitsland alle moeite had om in een zwakke kopgroep de broers Stockman en wat andere amateurs overboord te gooien bergop, dan weet je dat hij gewoon niets te zoeken had in de Vuelta.

1
oostrijck 29 augustus 2022 om 22:35

Het is in ieder geval duidelijk dat Vanhoucke helemaal niet meer uit de verf komt bij Lotto Soudal en dat hij een renner in de marge is geworden inmiddels, ondanks zijn talent. Misschien dat hij een renner is die juist gaat floreren bij zo’n strak beleid als dat van DSM. Hij zal goed geinformeerd zijn mag je aannemen.

1
Gelei 29 augustus 2022 om 22:50

Eerste opdracht: leren dalen. Van Houcke past jammergenoeg in het rijtje Padun, Reichenbach.

0
Koersmaniak 29 augustus 2022 om 23:07

Vanhoucke lijkt mij hetzelfde verhaal als Vervaeke: mooie uitslagen bij de beloften, het belgisch rondetalent van zijn generatie, overtraind in de eerste profjaren, mentale problemen,…
En dan volgt hij nu dezelfde weg door naar DSM te gaan. Hopelijk heeft hij eens met Vervaeke gesproken.

En hopelijk maakt hij sneller de declic.

0
zietemgaan 30 augustus 2022 om 09:01

het is wel waar dat je als Belgisch rondetalent beter niét bij een Belgische ploeg lijkt te zitten, op Remco na dan

0
Merzbow 29 augustus 2022 om 23:15

Dat is nu net zo’n renner waar ik van dacht die zet een stap achteruit en geen stap vooruit. Dan doel ik van Lotto Soudal naar Team DSM.

Dan doet Cras eigenlijk het omgekeerde. Veel betere klimmer dan Vanhoucke en dan gaat die naar een team dat geen World Tour is. Afgaande op Cras zijn resultaten dit jaar en eigenlijk al vorig jaar.

Eigenlijk geloof ik niet meer in Vanhoucke als klassementsman in ronden van een week (Genre Dauphine, Zwitserland en ga zo maar door) laat staan in grote rondes.

Nu ja het blijft typisch aan het Belgisch wielrennen. Goed bij de beloften daarna nog weinig.

Maar hij mag me verbazen vanaf volgend jaar.

0
josi 30 augustus 2022 om 08:19

Interessante transfer. Ben benieuwd of DSM hem aan de praat krijgt.

0
Stabanger 29 augustus 2022 om 20:37

hele stille gast
denk niet dat hij over veel protocollen gaat struikelen
tegelijk toch wel een vrijbuiter
als hij teruggeroepen wordt gebaart ie wellicht doofstom

-1
Marlin 30 augustus 2022 om 13:55

Naar DSM dan nog. Arme jongen. Loopbaan voorbij. Zal de volgende jaren in het gareel moeten, tot hij gedesillusioneerd het team zal verlaten. Zoals zovelen voor hem. Nadien zal hij in het beste geval nog bij een kleiner team als knecht kunnen fungeren.

-3

Headlines

Populair

Materiaalzone