Harm Vanhoucke kiest voor Team DSM: “Ploeg met succes in grote rondes”

vrijdag 16 september 2022 om 11:03
Harm Vanhoucke kiest voor Team DSM: “Ploeg met succes in grote rondes”

foto: Cor Vos

Dat Harm Vanhoucke de transfer zou maken van Lotto Soudal naar Team DSM, wisten we vorige maand al te melden. Nu heeft de Nederlandse ploeg de Belgische klimmer gepresenteerd. Vanhoucke tekent een contract voor twee jaar, tot eind 2024.

Vanhoucke vertrekt na 4,5 jaar bij Lotto Soudal, waar hij in de zomer van 2018 debuteerde in de WorldTour. De laatste jaren werd hij onder meer tweede in de Tour de l’Ain, tweede in de Sibiu Cycling Tour, elfde in Parijs-Nice en vijfde in de Ronde van Turkije. In de Giro d’Italia wist hij ook een aantal keer tweede te worden in een rituitslag.

Maar nu vertrekt hij dus naar Team DSM, waar hij het gat opvult dat onder meer is ontstaan door het vertrek van Thymen Arensman. “Ik werd erg aangetrokken door de begeleiding van de ploeg en hoe renners zich ontwikkelen”, zegt Vanhoucke. “Het is ook een ploeg die al veel successen heeft behaald in het algemeen klassement van grote rondes. De ploeg heeft ook heel veel kennis.”

“Het is een nieuwe stap in mijn carrière. Ik ben benieuwd om te zien hoe ik zal verbeteren als renner en wat ik kan leren van het team en van de meer ervaren renners”, zegt de 25-jarige West-Vlaming.

Groeimarge
Binnen Team DSM wordt Vanhoucke gezien als een pure klimmer. “Harm heeft een goede beloftenperiode gekend en zich daarna elk seizoen ontwikkeld als prof”, aldus ploegleider Rudi Kemna. “Hij is iemand die door zijn klimkwaliteiten ook goede klassementen heeft gereden. We willen hem de kans geven om door te groeien en nog een stap te maken als klimmer. Hij is nog maar 25 jaar, heeft groeimarge en we denken dat hij met een specifiek en goed wedstrijdprogramma zich kan blijven ontwikkelen.”

Dit artikel delen:

19 Reacties

Thoin 16 september 2022 om 11:12

Ik hoop oprecht dat het vetrekken bij Lotto, Harm goed gaat doen. Minder druk, minder de herinnering aan Bjorg.

2
Samamba 16 september 2022 om 13:01

Zijn uitleg in de Belgische pers is alleszins fair en klinkt logisch. Hij was op zoek naar een team met een strict regime en meer discipline. Dan zit je bij DSM op je plaats natuurlijk. Voor sommigen werkt het, voor anderen niet. Hopelijk voor Vanhoucke hoort hij bij de eerste groep. Hij wilt terug evolueren naar een klassementsrenner, iets wat ze bij Lotto een beetje hebben afgezworen. Ik heb het altijd vreemd gevonden hoe ze hem hebben zitten pushen om maar blijven voor ritoverwinningen te gaan in vluchten.

2
lo squalo dello Stretto 16 september 2022 om 13:06

Tijd voor de ontbolstering

2
Anton van Valouwe 16 september 2022 om 11:54

Zie hier zijn uitleg:
https://www.hbvl.be/cnt/dmf20220916_92672881

1
Panache 16 september 2022 om 14:10

2016 en 2017 (in de jeugd) liet Vanhoucke zijn potentieel zien en ook de Giro 2020 (en voorjaar 2021) was er een mooie progressie bij de profs welke helaas anderhalf jaar geleden gestopt is. Een switch is dus begrijpelijk en de tijd zal uitwijzen of de combi Vanhoucke-DSM een juiste match is. Vanhoucke staat op de PCS ranking al drie jaar rond positie 200, dat moet zeker naar top-100 kunnen gaan denk ik. Uit de reacties blijkt vooral dat Vanhoucke een onderschat coureur is, wat dat betreft zal ieder resultaat een meevaller zijn.

1
De Capybara van de Conradkade 16 september 2022 om 11:16

Vervaeke kreeg zijn carrière daar niet uit het slop… die ging best presteren bij Alpecin. Ben benieuwd.

0
Abdel-Kader Zaaf 16 september 2022 om 15:02

Natuurlijk was Vanhoucke een talent. En ja hij is volkomen vastgelopen. Misschien kan hij moeilijk met druk omgaan. Kan hij zichzelf als wielrenner opnieuw uitvinden door het regime van DSM of zet het verval verder in ? Ik neig zelf naar het laatste, maar ik hoop het eerste.

0
Josboskoop 16 september 2022 om 13:20

Overschatte renner. Bij een mindere ploeg was hij al niet een van de sterkhouders, dus waarom zou dit een succes zijn. Allicht kan hij als pure knecht in de heuveletappes iets betekenen, zoals Van Hooijdonk op het vlakke bij Jumbo of Declercq bij QS. Een gevalletje Van Keirsbulck of zoals een paar jaar geleden Kevin Seeldraeyers. Marginaal talent en over het paard getild.

-6
thenewGOAT 16 september 2022 om 13:35

Marginaal talent? Jij bent ook niet de grote kenner neem ik aan. Bij de beloften won die jongen Lombardije, iets waar geen enkele Belg tot op heden in geslaagd is. Hij won ook de loodzware ronde van Navarra, iets wat enkel Lucien Van Impe hen ooit voordeed. Dus zo marginaal is zijn talent absoluut niet. Dat het er tot op heden niet echt uitkwam, dat klopt wel. Maar ik geef het u op een blaadje, de ploeg die die jongen op toerental krijgt zal een gouden zaak gedaan hebben.

2
Massimo Bataille 16 september 2022 om 14:12

Heeft al meerdere malen top-10 en zelfs podium gereden vanuit de vlucht in WT-wedstrijden en grote rondes. Dan kan je toch al iets ( en in etappes met veel hoogtemeters).
Is idd niet het grootste talent, maar kan zeker wel van waarde zijn voor diverse teams en kopmannen.
Kan zeker wel een rol opnemen zoals Vervaeke dit deze Vuelta gedaan heeft voor REV.

0
Melkzuur 16 september 2022 om 11:24

Harm spartelt nog een beetje tegen, maar binnenkort komt de dag dat hij in de klimtrein voor een B-kopman zal moeten plaatsnemen. Of stoppen, dat is ook een optie.

-10
Steven_E 16 september 2022 om 11:27

Naar Ineos in de klimtrein van Arensman bedoel je?

1
Natte spons 16 september 2022 om 11:32

Waarschijnlijk nu al als helper voor Bardet, maar gezien de manier van Koersen van team DSM gaat hij wel kansen krijgen in ontsnappingen, naast zijn taken als helper, wanneer hij niet mee zit.

2
thenewGOAT 16 september 2022 om 12:05

En waarom zou dat voor een B-kopman moeten zijn? Harm is perfect in staat om voor een Vingegaard of een Evenepoel ofzo te knechten. Aan zijn klimcapaciteiten hoef je niet te twijfelen. En wat dat stoppen betreft? Jij bent redelijk kierewiet als je vindt dat hij beter kan stoppen, dan mag 3/4 van het peloton er ook de brui aan geven.

3
Melkzuur 16 september 2022 om 12:19

Wat ik wil zeggen is: hij is niet goed genoeg om zelf wedstrijden te winnen. Als hij zich daar kan bij neerleggen, zit een mooie carrière als klimhulp er zeker in. Maar niet voor de absolute top: een Vingegaard dus niet, maar een Bardet kan dan weer wel.
Ik heb er echter twijfels bij of Vanhoucke zich 100% wil inzetten voor een kopman. (Net zoals bijvoorbeeld Teuns en Hermans dat ook niet willen, om het bij Belgen de houden. Vandaar o.a. dat die eerste werd buitengekegeld bij z'n team ondanks goede prestaties.)

-4
Melkzuur 16 september 2022 om 12:25

Trouwens, Steven E, ik ben Belg. Door Arensman te beledigen, kan je mij niet raken. ;-)

0
Maillot à Pois 16 september 2022 om 12:31

Zo, is Quinten Hermans nu al buitengekegeld bij zijn team? Vreemde lezing van wat daar gebeurd is…

-1
AnderJ 16 september 2022 om 12:35

Wat heeft Hermans hier nou mee te maken?

3
Maillot à Pois 16 september 2022 om 14:20

@AnderJ
weinig tot niets inderdaad.
Melkzuur trekt een parallel tussen renners met een reputatie als ‘moeilijke jongen/einzelganger’ (denk ik?), en geeft er dan in het geval van Hermans ook nog een verkeerde uitleg aan. Daar is het conflict immers net ontstaan omdat Intermarché graag wilde verlengen, niet omdat ze hem buiten wilden.

1

Net binnen

Populair

Materiaalzone